TrzaHu

XXX.XXX.20.23
Zdravím,
budu kupovat sedlo pro svou kobylku. Jezdíme kvůli mému nedostatku času opravdu málo, tudíž pro mě nemá cenu kupovat drahá sedla.
Samozřejmě ale chci, aby pasovalo, o tom žádná.
Hodně se mi líbí sedla Norton Club (Rexine, Rexine evol a tyhle řady).
Jsou tato sedla nějakým způsobem kvalitní (za tu cenu samozřejmě nečekám zázraky)?
Dále mi slečny změřily, že vložená komora je 2 (nějakých 14 cm). Tím pádem se nabízí možnost vyměnit za širší komoru, potřebuju těch 16 cm. Myslíte, že by sedlo sedělo, když je to takový rozdíl v číslech (myslím hlavně polštáře)?
Samozřejmě v připadě že sedět nebude se sedlo vrátí, ale takhle se ptám, pokud někdo má zkušenosti :-)
Moc děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ty nortony jsou "baťa cvičky" sekané někde na pásu naměřené snad kdysi podle nějakého hřbetu, který měl výrobce zrovna po ruce. Dobře se podívejte, zda sedí po hřbetě - otisk na podsedlovce, rovnoměrnost stop po sedle na hřbetě, polámané a zvlněné chlupy, výška dotyku sedlových polštářů u páteře, délka dotyku s. p. směrem k bedrům atd. Tato sedla mají totiž zhusta tuhé latexové polštáře, které se prostě nepřizpůsobí. Pokud nesedne na první dobrou ve hřbetě, určitě ho neberte. Tahle sedla totiž sedí skutečně jen malé části koní.
Mimochodem "papírová" komora u těchto economy sedel se dá roztáhnout doma v garáži. Ale nikomu to neradím, protože je velmi těžké zajistit, aby se obě ramena potáhla o stejný díl, aby se komora nevychýlila do nesouměrného tvaru. Pokud je komora výměnná, je to lepší možnost, můžete ji vyměnit za širší a nebo tu stávající roztáhnout pod lepší kontrolou (třeba u nějakého profesionála na obrábění kovů).
Omílá se to tu pořád dokola. Pokud chcete slušné sedlo za levno, kupte kvalitní výrobek z druhé ruky. Fígl je v tom, že na rozdíl od Nortona takové sedlo vám sedlář za pár fufníků na koně dopasuje. Economy sedla z podstaty věci prostě dopasovat nejdou - jsou vyrobená "na jedno použití", místo švů jsou uvnitř sešitá sešívačkou nebo jsou plasty svařené, výplně jsou přilepené ke konstrukci, místo šroubů jsou použité vruty, atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nezáleží, jak často jezdíte, ale sedlo musí být poctivá řemeslná práce, i kdyby mělo být leta staré. Všechny tyhle umělotiny jsou k ničemu, nemají šanci se jakkoli přizpůsobit, nejlepší na Vaši potřebu je sedlo z druhé ruky na vlněném polštáři, které lze kdykoli podle potřeby upravit.
Mějte prosím úctu k žákům Vašeho koně.
Norton z vlastní zkušenosti nebrat ani na občasné ježdění. Kamarádka jej měla na haflinga krátkou dobu než sehnala pasující sedlo. Na koni nezanechalo za tu krátkou dobu snad žádné následky, ale všichni jsme měli otlaky a nikdo se v něm nedokázal usadit. Tak šlo hodně rychle. Za mě vybrat z druhé ruky Kentaura, Stubben apod. Nebude o moc dražší než nový Norton. Ale nepíšete na jakého koně, proto nelze poradit, každému plemeni koně sedí trochu jiná sedla. A v případě, že moc nejezdíte, tak se může koník i dost měnit během roku, co třeba zkusit Barefoot sedla? Vyzkoušela jsem několik typů a teď jsem nejvíce spokojená s Atlantou. Ale chce to vyzkoušet, nesedí úplně všem koním a jezdcům. Ještě třeba mrkněte na: www.a-sedla.cz paní je prý velmi ochotná, také se chystám zde koupit další sedlo.