Silvika_91065

XXX.XXX.166.67
Zdravím, mám menšiu otázku ohľadom zubadiel.
Na koni na ktorom jazdím sa pri obsadani používalo týčkove raz lomene zubadlo, keďže bol to mladý kon. Cca po roku som mala možnosť si zapožičať zubadlo, ktoré bolo 2x lomene dečkove. Koník pri jeho používaní nekladol odpor, nešiel proti nemu, bol uvoľnený, pekne ho prežuval, spolupracoval a nebol až tak tlačivy. Po cca 3 rokoch som vratila zubadlo, ktoré nebolo moje a nič iné mi neostávalo( keďže ja niesom majiteľ koňa), len sa znovu vrátiť k raz lomenemu tyčkovemu bolo to presne pred 5 dňami, od vtedy som na ňom sedela len raz. A tu to začína. Kôň nebol kľudný, neprežuval, bol tlačivy a kladol odpor, otvaral papulu a nadmerne roloval krk ( ako keby ho niečo bolelo), a to robil aj pri úplne zahodenej oťaži.
Môže mať to na svedomi to zubadlo, keďže mu neprekážalo už pri obsadavani a príjazdovani?
Môžem sa mýliť ja?
Preto sa obraciam sem. Či to môže byť čisto len z toho, že bolo nadmerné horuco, ovady a proste sa mu nechcelo?
Bojím sa, že keď ostanem na ňom jazdiť, že niečo zhoršim a nechcem aby kôň trpel. Tiež aj rozmýšľam o kupe podobného zubadla čo som mala požičané, lenže ja sa v nich nevyznám. Viem ako vyzeralo a tak...lenže čo znamená v jazdeckých obchodoch pri zubadlach napr. 18mm, 16mm? A hneď pritom ma výber 13,5...14,5...15,5..? Viem jedine to že čím hrubšia je ta tyčka, tým to zubadlo je jemnejšie, lenže ktoré číslo vraví aké je hrubé( ta 18 a 16, či 13,5..14,5 atď) ?
Prosím, ak sa tomu rozumiete vyjadrite sa, veľmi mi to pomôže.
Ďakujem.
13,5 cm, 14,5 cm je šířka. Na každé straně huby by mělo koukat 0,5 cm. 16mm apod. značí tloušťku.
Šířku bych změřila doma, pak bych se vydala do jezdeckých potřeb okouknout nabídku, za půl roku jste asi nakoukala, jak to udidlo vypadá a jak je hrubé, třeba narazíte na podobné
Před pěti dny jste použila to úplně původní, nebo nějaké náhodné?
Jinak ta tlačivost - někdy to působí ruka, možná ten existující problém méně pohodlné udidlo jen zvýraznilo?
Silvika_91065

XXX.XXX.166.67
Ďakujem za pomoc.
Áno, je to presne to isté zubadlo čo sa používalo na začiatku. A ohľadom tej tlačivosti: konik je tlacivy aj na zahodenej otaži keď sa ruka vôbec nepouživa pri krokovani. Aj pri krokovani klopi uši a pootvara niekedy papulu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozměr 2 se uvádí zpravidla v cm, resp. někdy bez jednotek, př. "udidlo velikosti 14,5"
Rozměr 3 se uvádí zpravidla v mm
Silvika_91065

XXX.XXX.166.67
Ďakujem:)