Chci si pořídit Shetlanda ale...

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2021 17:51

Dobrý den ☺️
Chtěla bych se zeptat, do budoucna bych si chtěla pořídit Shetlanda... Baví mě free jumping, tak by mě zajímalo:

Kolik skočí max Shetland?
Jakou základní výbavu by to pro něj chtělo?
A mohla by na něm jezdit 8 letá holka? Ségře v tu dobu tolik bude...😊

Předem děkuju všem za rady.

25.8.2021 07:52

Prosím, nepořizujte si žádného koně.

Najděte si někoho v okolí, kdo má shetlanda/y a věnuje se jim a dohodněte se, že mu s nimi začnete pomáhat. A učte se, učte se, učte se. Co takový poník potřebuje k životu, že každý poník může mít jiné schopnosti a jinak je využívat, najděte si lidi, kteří dělají sport, který chcete dělat, a nastudujte si pravidla, atd. Až budete mít zapůjčeného poníka vychovaného a sama s ním budete umět, může se na něm povozit sestra (pokud sestra nebude malý hroch a poník bude standardní shetland bez zdravotních problémů).

25.8.2021 11:35

S ponikami už jsem pracovala, na dvouch teď jezdím...

Se Shetlandem jsem se setkala u mojí kamarádky jednoho mají, ale je to strašná sviňa (kouše, kope, vykopává) takže s nim nejde pracovat

25.8.2021 11:39

Ehm, co je to free jumping?

25.8.2021 11:45
Nezzie

XXX.XXX.69.14

Ehm....zadny kun ( ponik ) neni svi..ne. Pokud se takto chova ma k tomu duvod. Ja bych prave s takovym ponikem zacala pracovat. Aby se zase srovnal. Ukazat mu, ze prace neni otrava ale zábava. Rekla bych, ze je to i vyzva pro cloveka, ktery chce neco dokazat.

25.8.2021 11:46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S ponikami už jsem pracovala, na dvouch teď jezdím...

Se Shetlandem jsem se setkala u mojí kamarádky jednoho mají, ale je to strašná sviňa (kouše, kope, vykopává) takže s nim nejde pracovat

A není to sviňa proto, že je sám? A že se k němu nechovají jako ke koni?

25.8.2021 11:47

Bojím se z vašich informací, že nemáte ani teoretické ani praktické základy pro samostatnou práci s poníkem. Najděte si ve svém okolí zkušeného chovatele koní/poní, a konzultujte svou touhu po vlastním zvířeti s ním. Ten člověk by vám měl být schopný poradit, co ano a co ne. Prosím neptejte se na to lidí, kteří mají poníka alá strašná sviňa (kouše, kope, vykopává) . Ptejte se na to ideálně lidí, kteří s těmi koňmi něco dělají, jezdí s nimi na závody nebo výstavy, jejichž koně jsou pěkní a poslušní. Optejte se, zda byste mohla svého budoucího poníka u nich ustájit a začínat s ním pod jejich dohledem.

Za jak dlouho si budete chtít pořizovat vlastního? Za pět let? Za tu dobu se máte spoustu času vzdělávat a učit se rozumět koňským potřebám :-) Jen trpělivost :-)

25.8.2021 12:46

Znám už dvě stáje kde bych teoreticky koníka ustájit mohla, v jedné jezdím do druhé jezdím na tábory

25.8.2021 12:48

Má koňského parťáka a jako s koněm se s ním zachází, je to hlavně kvůli tomu že ho koupili od paní která s ním blbě zacházela a neměla zkušenosti, bála se ho

25.8.2021 12:49

Jednoduše parkur bez jezdce

25.8.2021 13:06
Nezzie

XXX.XXX.69.14

Kdyz vite, ze si jen onen ponik vyskakuje protože vi, ze to jde...proc ho nezkusite napravit?? Samozřejmě po dobrem!!! Zvlaste pak, kdyz si prijdete nakolik zkusena.

25.8.2021 15:13
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nezzie napsal(a):
Kdyz vite, ze si jen onen ponik vyskakuje protože vi, ze to jde...proc ho nezkusite napravit?? Samozřejmě po dobrem!!! Zvlaste pak, kdyz si prijdete nakolik zkusena.

Prosím NE.
Opravdu pokažený poník nepatří do rukou dětem (dospívajícím). Sice je to malé zvíře, ale je velmi rychlé a silné. Je to práce pro zkušeného dospělého (vyzrálého) člověka.

(o to to mají poníci těžší, jsou to od podívání takoví mazlíci - proč to plesknout, okřiknout, včasně kastrovat atd.)

25.8.2021 15:29
Nezzie

XXX.XXX.69.14

Pro pipilota

Souhlasim, ze prevychova kone neni pro dite. Ale zase z druhe strany, muze to slecne pomoci v tom, ze zjisti jestli vubec ma na to mit vlastniho ponika.
Ono treba jen vest kone v klidu kolem ohrady na voditku bez toho aby mel možnost žrát muze byt dostatecne poucne pro oba.

25.8.2021 16:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele ono "potáhání" od poníka je vlastně pro zasmání. ALE kousnutí se šitím, kopanec do hlavy atd. - to končí pro poncla řezníkem... A děcka už jsou z koní "vyléčení" doživotně.

25.8.2021 18:30
Viktorie123

XXX.XXX.219.190

Co kdybyste se někteří z vás zkusili zamyslet nad tím, jak se k slečně chováte?
Samozřejmě, že je očividné, že nemá dost zkušeností, na druhou stranu, taky nepíše "Zítra si jedu pro poníka. Nevíte jak se zachází s koněm?"
Je spousta dětí, co neměly tolik zkušeností, dostaly poníka (jinak by je konec konců nikdo nekupoval ne? aspoň ty maličké) a poníci nestrádají. Důležité je, aby slečna k sobě měla někoho, kdo jí pomůže. S kým může konzultovat a kdo ji tím provede. Pokud nebude plnoletá, stejně se všechno bude řešit i s rodiči a ti pokud neví, pravděpodobně neřeknou "naše malá dcera si s tím poradí".
Takže mezi primární věci zařaď někoho zkušeného. Ideálně trenéra, v klubech bývají většinou hodní trenéři, co pomůžou. Pokud chceš poníka učit free jumping, ideálně někoho, kdo to zná, protože to určitě není žádná sranda.
Jasně, že na poníkovi může někdo jezdit. Vždycky záleží na výšce a váze a je důležité v tom mít úměrnost. Ale pamatuj, že tebe taky nikdo neposadil na poníka, který na sobě nikdy jezdce neměl. A i poník by měl být nějakým způsobem přiježděný. Což se souměrně vztahuje k tomu, kolik skočí. Vždycky to je individuální. Najdeš ČT co skočí metr a i takové co ti skočí 150 cm.
Pokud tomuhle nerozumíš a hledáš ho opravdu pro sport, najdi si někoho, kdo tomu rozumí a pomůže ti.

A pro drahého rýpala "když si tak zkušená, tak ho naprav"?? Prosím? Slečna je očividně ještě mladá a napravovat koně, který je opravdu zkažený rozhodně není pro dítě! Je rozdíl jestli poník zkouší a přišel na to že to prochází a poník, který opravdu a neštítí se člověka od sebe "vykopat".
Přeci jenom, kdyby takové koně zvládl napravit každý, asi by nebyli lidi co se tím živí že?

25.8.2021 18:51
koně

XXX.XXX.174.63

Dobrý den ☺️
Chtěla bych se zeptat, do budoucna bych si chtěla pořídit Shetlanda... Baví mě free jumping, tak by mě zajímalo:

Kolik skočí max Shetland?
Jakou základní výbavu by to pro něj chtělo?
A mohla by na něm jezdit 8 letá holka? Ségře v tu dobu tolik bude...😊

Předem děkuju všem za rady.

A nechcete spíš koně na ježdění,,pro sebe i pro sestru? Když už ?
Na nějaké akce ,kdy vy budete na zemi a něco kolem vás má poskakovat ,stačí klidně pes .A je o dost snadnější si držet psa,než koně,byť poně.
Ještě pár let se učte ,v klubech,nebo klidně i od toho zkaženého poníka ,prostě kdo vás kde nechá .
Získáte zkušenosti ,které pak můžete aplikovat na svého koně.A jestli se vám nebude chtít jezdit,ale něco cvičit ze země ,pak už budete spíš vědět jakého poně vybrat,k čemu má mít vlohy a co všecko potřebuje za výbavu a podobné věci.

25.8.2021 19:49
Nezzie

XXX.XXX.69.14

Podle vas rypu...ale pokud se nekdo citi byt zkuseny, tak at si to zkusi. Sama jsem zazila ze jsem skoncila zadupana pod konem, ktery mel mit jen "drobny problem" nakonec po hledani historie kone byl ten problem vic nez drobny.
A sama znam lidi , tady spis cloveka , ktery byl schopem ve 13letech prevychovat ( samozřejmě ze zacatku pod dohledem trenera v jezd.oddile , coz trvalo pul roku) a pak uz jen syma , tvrdohlaveho hucula a o rok pozdeji s nim jezdit i na zavody.
Ale vzdy je to o tom jestli dotyčný chce a je schopen chtit se ucit a ucit i to zvire.

25.8.2021 20:01
Dotaz

XXX.XXX.68.20

Tak jezdíte dva poně, dalšího shetlanda znáte, tak se dá lehce zjistit, kolik tak skočí, a podívat se, jaký jezdec vyhovuje. Podle věku vám tu nikdo vhodnost neporadí, spíš podle váhy jezdce.

Pokud se chcete věnovat nějaké disciplíně, tak je mi záhadou, že nevíte, co se za vybavení používá. To je jako se zeptat, co má mít kůň na sobě, když chci jezdit. Rámcově to tuší i nekoňák. Budí to tedy podezření, že o tom nevíte absolutně nic a abyste teda z ostra začínala sama pokus na koni, co to taky nezná, to je hloupost.

Dle dotazu tedy soudím, že koník by byl v jen v rukou zacátečníka, proto koupi nedoporučuji, ale jsem pro docházku jinam k získání zkušeností.

25.8.2021 20:15

Děkuju za zastání...

Na pomoc bych měla už i mamku, jezdí od 8 let a u koní taky pracovala sama žádného neměla ale kdyby nebylo blbého kupce měli by jsme doma koníky...

25.8.2021 20:22

Řeknu to takhle s koňmi zkušenosti mám a jsem schopná si to zjistit ale čekala jsem že koňská komunita tady na IFAUNĚ bude ochotná něco poradit nebo tak... chápu že mě neznáte nevíte kdo jsem jak na tom jsem ale i tak něco bylo fakt hnusný

Viktorie123 tobě děkuju mnohokrát

25.8.2021 20:35

Děkuju za zastání...

Na pomoc bych měla už i mamku, jezdí od 8 let a u koní taky pracovala sama žádného neměla ale kdyby nebylo blbého kupce měli by jsme doma koníky...

Tak to trochu nechápu, proč se ptáte tady, když máte mamku od koní.

25.8.2021 20:36

Řeknu to takhle s koňmi zkušenosti mám a jsem schopná si to zjistit ale čekala jsem že koňská komunita tady na IFAUNĚ bude ochotná něco poradit nebo tak... chápu že mě neznáte nevíte kdo jsem jak na tom jsem ale i tak něco bylo fakt hnusný

Viktorie123 tobě děkuju mnohokrát

Ale rady jste dostala. A většina byla slušných.

26.8.2021 08:57

ad rodiče: "a ti pokud neví, pravděpodobně neřeknou "naše malá dcera si s tím poradí""

To byste nevěřili, co si rodiče myslí úžasného o svých dětech. Vedle na psech by mohli vyprávět, kolik psů se pořídilo dětem, aby děti neotravovaly, a přece je to "jen pes", tak ho to dítě zvládne venčit i vychovat. Když se pes "rozbije", tak holt jde o dům dál.

A já bych mohla vyprávět o poníkách pro děti. Dítě přece už 2 roky chodí jezdit k paní na konci vesnice, rodiče to dítě přece viděli, tak když dítě prosí a rodiče mají doma kozy, tak pořídí poníka ke kozám. No, pořídili hodného poníka čerstvě přiježděného, po prvních hobíčkách, fakt měli štěstí, i za dobrou cenu, vlídného. Dítě s ním lítalo neřízeně po lukách, až se poník rozběhal, zjistil, že dítě sundá, kdy si zamane a nebo s ním zdrhne. Řešilo se pákou, pevným martingalem, průvlečkami, vším možným. Ale poník sundal dítě nějak vždycky a utekl přes hlavní silnici ke koním z vedlejší stáje, že. Po roce se "rozbitý" poník posílal dál. Takových příběhů můžu vysypat z rukávu.... Jak dědeček pořídil vnučce, jak tatínek pořídil dcerce (tam se to zachránilo připořízením trenéra naštěstí - tatínek na to měl)... Právě a zejména když tomu rodiče nerozumějí, tak je největší riziko průšvihu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík