Naražená kostrč a jízda na koni - má někdo zkušenost jak dlouho to bude bolet?
Ahoj všem,
Bohužel se mi v neděli podařilo hodit krásnou mrchu ve výběhu, když jsem uklouzla na mokré trávě a spadla jsem tak nešťastně, že jsem si hodně narazila kostrč.
První dva dny jsem pomalu ani nespala, protože každá změna polohy se rovnala šílené bolesti, teď už je to lepší. Zlomené to nebude, to by to asi bolelo mnohem víc a nepřestávalo to.
K mému problému: mám dva koně, nemůžu je odstavit z práce na dobu nutnou pro mou rekonvalescenci a nemám nikoho, kdo by je jezdil za mě. Práce ze země jim nestačí, na to jsou v moc dobré kondici... Jezdím tedy a snažím se dělat spíš lehčí práci pod sedlem, ale kostrč bolí, hlavně v klusu a jen krokovat nebo cválat nelze.
Má tady někdo podobnou zkušenost se stejným problémem, aby byl schopný mi říct jak dlouho může trvat, než to bolet přestane? Vím od nekoňáků, že kostrč může bolet i půl roku, ale z koňáků nevím o nikom, kdo by tohle kdy řešil.
Měli jste pro práci s koňmi pod sedlem v tomto případě nějaké vychytávky, které by vám situaci usnadnily?
Díky za sdílení vaší zkušenosti.
Mňa teda bolela a bolí hlavne pri krokovaní, zvlášť dlhom, viac ako hodinu trebárs. A u mňa teda už asi doživotne, je to fakt dávno, čo som sa posadila na asfalt na korčuliach, snáď aj 15 rokov, cítim ju aj v niektorých polohách pri sedení na tvrdom.
Možno by mohol pomôcť gelový poťah na sedlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

alfi pav
napsal(a):
Ahoj všem,
Bohužel se mi v neděli podařilo hodit krásnou mrchu ve výběhu, když jsem uklouzla na mokré trávě a spadla jsem tak nešťastně, že jsem si hodně narazila kostrč.
První dva dny jsem pomalu ani nespala, protože každá změna polohy se rovnala šílené bolesti, teď už je to lepší. Zlomené to nebude, to by to asi bolelo mnohem víc a nepřestávalo to.
K mému problému: mám dva koně, nemůžu je odstavit z práce na dobu nutnou pro mou rekonvalescenci a nemám nikoho, kdo by je jezdil za mě. Práce ze země jim nestačí, na to jsou v moc dobré kondici... Jezdím tedy a snažím se dělat spíš lehčí práci pod sedlem, ale kostrč bolí, hlavně v klusu a jen krokovat nebo cválat nelze.
Má tady někdo podobnou zkušenost se stejným problémem, aby byl schopný mi říct jak dlouho může trvat, než to bolet přestane? Vím od nekoňáků, že kostrč může bolet i půl roku, ale z koňáků nevím o nikom, kdo by tohle kdy řešil.
Měli jste pro práci s koňmi pod sedlem v tomto případě nějaké vychytávky, které by vám situaci usnadnily?
Díky za sdílení vaší zkušenosti.
I u koňáků může kostrč bolet půl roku. Vychytávku neporadím, já jezdila tenkrát ve školním oddílu, takže jsem si mohla dát bez problémů delší pauzu.
Moje hraběcí rada zní:
Pokud to jen trochu lze, dejte si tu pauzu. Pokud to nelze, dejte si ji stejně. To, co popisujete, je hazard se zdravím.
Co říkal doktor? Může jít i o dlouhodobé následky typu - doživotní bolesti (ne nutně zad, ale třeba i nohou), neschopnost přirozeného porodu, špatné hojení ran na nohách atd. Není to sranda a rozhodně nedoporučuji se hýbat za hranicí bolesti - ne bez požehnání lékaře v rámci terapie (ta někdy bolí a dost).

1) hned na RTG, s kostrčí není žádná p*del
2) jo, bolela mě, resp. cítila jsem ji ještě půl roku poté. Jezdila jsem v tréninku dostihové koně, to byla krátká práce, takže jsem si mohla dovolit tam v kroku sedět jak jsem chtěla (krokovali jsme po cestě na louku a po cestě z louky) a v klusu a ve cvalu jsem prostě jezdila ve stehenním sedu.... myslím, že tři měsíce to bylo než jsem si mohla v kroku pořádně sednout a v klusu začít vysedávat. Naštěstí nemám trv. následky, to by mě švihlo.

Jako dítě jsem upadla zadkem na hranu obrubníku, bolelo to několik LET. To jen k tomu, že to bolí cca půl roku.
Varaxi
napsal(a):
Moje hraběcí rada zní:
Pokud to jen trochu lze, dejte si tu pauzu. Pokud to nelze, dejte si ji stejně. To, co popisujete, je hazard se zdravím.
Co říkal doktor? Může jít i o dlouhodobé následky typu - doživotní bolesti (ne nutně zad, ale třeba i nohou), neschopnost přirozeného porodu, špatné hojení ran na nohách atd. Není to sranda a rozhodně nedoporučuji se hýbat za hranicí bolesti - ne bez požehnání lékaře v rámci terapie (ta někdy bolí a dost).
To bohužel nelze.
Koně - hodně temperamentní hřebci 8+9 let v top kondici dělat musí. Jednoho jsem měla chvíli odstaveného skrz zranění a i když byl jen na seně (a de facto jsou oba hlavně na seně, jádra totální minimum), byl po 10 dnech celkem nepříjemný. Ani si nechci domýšlet, co by bylo po měsíci nebo ještě delší pauze a dlouhodobě sedovat je nehodlám.
Nehýbu se za hranici bolesti, na to jsem malý frajer, jen někdy dosednu jinak nebo se jinak pohnu a pak přijde bolest, to samé např. při nasedání do auta a vysedání z auta nebo sezení na tvrdém podkladu. Snažím se vyhýbat rizikovým situacím jak nejvíc to jde a zadek šetřit, ale ne vždy to vyjde.
Děti u mě už nehrozí.
U lékaře jsem nebyla, na kostrči nebyl nijaký otok nebo modřina a pomalu se to uklidňuje. Stejně by mi nepomohl a prášky na bolest si zvládnu podat i sama.
Dosedla jsem prdelí a kostrčí na roh skříňky. Těsně poté to bolelo na omdlení a nemohla jsem se ani pohnout. Nikam jsem s tím nešla, protože na koni to nebolelo tolik jako ve škole na přednášce, nebo si sednout ve vaně. Ten půl rok jsem to vnímala intenzivně, pak se to vytratilo. Bez následků rozježděno.
Zajděte si na RTG, když tam nebude nic zlomené, nebo vykloubené jezdila bych. Stejně to bude bolet, i když si dáte pauzu a pak začnete jezdit zas, to může bolet ještě víc. Beran nebo gel na sedlo.Kdyby koně začali jevit známky diskomfortu zad, změňte délku třmenů a soustřeďte se na uvolněnost zad (svou bolest lze přenést i na koně zatuhlostí). Proložte to fyzio nebo rehabilitací. Asi bych oželela drezurní práci, kde je potřeba sedět na zadku a přesně. Krokové pauzy v terénu ze začátku v remontním sedu s odlehčeným zadkem, jestli to hřebčáci nebudou zneužívat.
Jezdím běžně s naraženými i nalomenými součástkami, když se mi ta porouchaná část chvěje i přes ibuprofen (nebolí to, ale svaly se klepou), vím že to na ježdění ještě není. Většinou stačí dva tři dni a pak se to začne spravovat. Někdy to odnese kompenzačně kloub o etáž víš, nebo jiná svalová skupina přetížením.
Rif Du Madon
napsal(a):
Dosedla jsem prdelí a kostrčí na roh skříňky. Těsně poté to bolelo na omdlení a nemohla jsem se ani pohnout. Nikam jsem s tím nešla, protože na koni to nebolelo tolik jako ve škole na přednášce, nebo si sednout ve vaně. Ten půl rok jsem to vnímala intenzivně, pak se to vytratilo. Bez následků rozježděno.
Zajděte si na RTG, když tam nebude nic zlomené, nebo vykloubené jezdila bych. Stejně to bude bolet, i když si dáte pauzu a pak začnete jezdit zas, to může bolet ještě víc. Beran nebo gel na sedlo.Kdyby koně začali jevit známky diskomfortu zad, změňte délku třmenů a soustřeďte se na uvolněnost zad (svou bolest lze přenést i na koně zatuhlostí). Proložte to fyzio nebo rehabilitací. Asi bych oželela drezurní práci, kde je potřeba sedět na zadku a přesně. Krokové pauzy v terénu ze začátku v remontním sedu s odlehčeným zadkem, jestli to hřebčáci nebudou zneužívat.
Jezdím běžně s naraženými i nalomenými součástkami, když se mi ta porouchaná část chvěje i přes ibuprofen (nebolí to, ale svaly se klepou), vím že to na ježdění ještě není. Většinou stačí dva tři dni a pak se to začne spravovat. Někdy to odnese kompenzačně kloub o etáž víš, nebo jiná svalová skupina přetížením.
To bude asi můj případ. To sednutí ve vaně mě poprvé po tom pádu málem "zabilo", stání ve sprše je najednou úplně jiná liga ...
Uvolněně jezdit musím, protože jinak nebudou chodit koně jak mají, na to jsou radary jak ďábel.
Při prvním sednutí na koně po pádu to bolelo celkem dost, ale jak jsem se rozehřála (přes lehký klus a stehenní cval), tak to ustalo a mimo někdy, když se blbě pohnu, je to v klidu a lepší než když sedím na něčem co se nehýbe a je pocitově tvrdé pod zadkem typu nečalouněná židle.
Říkám si, že na doktora by to muselo bolet mnohem víc a pořád

Možná bych alespoň zkusila zajít k někomu na zatejpování nejbližší oblasti zad, tedy SI skloubení a bederky, které si myslím budou bolest kompenzovat a začnou taky bolet...?
Já bych na RTG šla. Jednak vyloučíte trauma, druhak třeba změnu polohy kostrče, kterou na rehabilitaci umí dát zpátky. Jinak o naraženém se říká, že bolí víc než zlomené. A kostrč bolí dlouho. Ten rentgen je fakt minimum, máte ho "zadarmo", stačí se stavit u chirurga.
Já jsem kdysi jezdila s bolavými zády, hodně jsem si ulevovala, až jsem si zkazila sed v pracovním klusu. Akorát mě z potíží "vyléčil" pád - měla jsem tam snad hnuté a skočilo mi to zpátky.
alfi pav
napsal(a):
To bude asi můj případ. To sednutí ve vaně mě poprvé po tom pádu málem "zabilo", stání ve sprše je najednou úplně jiná liga ...
Uvolněně jezdit musím, protože jinak nebudou chodit koně jak mají, na to jsou radary jak ďábel.
Při prvním sednutí na koně po pádu to bolelo celkem dost, ale jak jsem se rozehřála (přes lehký klus a stehenní cval), tak to ustalo a mimo někdy, když se blbě pohnu, je to v klidu a lepší než když sedím na něčem co se nehýbe a je pocitově tvrdé pod zadkem typu nečalouněná židle.
Říkám si, že na doktora by to muselo bolet mnohem víc a pořád
Ve vaně jsem po prvním sednutí další půl rok jen klečela a na přednáškách seděla s podloženou nohou pod zadkem.
Jinak koňoúrazy a kolemkoňoúrazy je lepší řešit u sportovního lékaře. Léčebný přístup, délka a typ znehybnění, začátek rehabilitace bývá jiný než u "normálních" jau au lidí.
S tým som normálne jazdila, pravda, asi viac stehnový sed, max som vzala Ibalgin, kone ale neboli žiadne nabušené monštrá, normálne špaciráky v teréne.
Vaňu si nepamätám, ja tam aj tak nesedávam, ale ležím, robilo mi dobre teplo. Asi som to natierala nejakým octanom.
Po tom, čo to prestalo ako tak bolieť som sa v gumákoch šmykla na mokrej tráve a narazila si to zas, to už som ale bola zúrivá a povedala som si, že moju kostrč len tak nedostanú a prestala som si to všímať, to dosť pomohlo :D
Martina40

XXX.XXX.243.252
Dobrý den, já bych na rentgen rozhodně šla. Ať s jistotou víte, na čem jste.
Já někdy v 15-ti spadla z koně na kostrč tak dobře, že mám potíže dodnes. Tenkrát mi všichni řekli, seš mladá, to přebolí, seš měkká nekňuč, no tak to trochu bolí, no jéžiš.
Vždycky vím, kdy bude pršet, naprosto spolehlivě :-(. V sedle mi to vadí při dlouhé krokovce, ale i na židli v práci a vůbec sezení na tvrdém.
Jednou mi to doktor zrengenoval a kostrč je nadvakrát nalomená, takže křivě srostlá a celá posunutá. Teď už je pozdě něco řešit. Prej snad jedině operace a to už se mi nechce, to už opravdu vydržím.
Nezahrávejte si, mohlo by se to nepěkně vymstít.
Zjistit, co to je a nechat zahojit. Pozdější problémy s páteří i na jiných místech nebo potíže s nohama prý ještě nastat můžou. A taky nastaly, už mám odoperovanou kyčel, jak to bylo celý roky posunutý, tak se začal hatit kloub.
Za život člověk holt nějaký bebína nasbírá, ale teď opravdu věřte zkušenější.
Hodně zdraví, ať to dobře dopadne.

Jít k lékaři a nechat si narovnat kostrč per rectum...já taky trpěla ( moc agreivní pogo při oslavě čtyřicátin ) ale toto vyšetření jsem si nechala ujít a možná ty moje bolesti sedacích kostí můžou být i z toho + další obtíže, nervů je tam haba kuk.
Leda analgetika a vytunit posedlí, ale co vám to udělá s "ocáskem" do budoucna se těžko odhaduje.
https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/mobilizace-kostrce

:))) Vy si poškodíte tak zásadní kost v těle, jako je páteř, a resite herky, aby náhodou nechciply na den bez ježdění:D to mně podrž. A máte se vůbec ráda? Nejdřív si zjistěte, co Vám opravdu je, a dle toho nastavte další management koní.
První jste Vy a pak herky. Vy musíte být v pohodě, aby kone byli v pohodě.
A narazena kostrč, která citelně bolí, není narazeny malicek.
napsal(a):
:))) Vy si poškodíte tak zásadní kost v těle, jako je páteř, a resite herky, aby náhodou nechciply na den bez ježdění:D to mně podrž. A máte se vůbec ráda? Nejdřív si zjistěte, co Vám opravdu je, a dle toho nastavte další management koní.
První jste Vy a pak herky. Vy musíte být v pohodě, aby kone byli v pohodě.
A narazena kostrč, která citelně bolí, není narazeny malicek.
Eljan nasaďte si moje boty, žijte můj život se vším co k němu patří a potom se mi smějte nebo si myslete, že jsem divná, když se starám o ty "herky". Být v mé situaci, řešila byste to stejné.
Děkuju všem za rady a postřehy, to rtg zvážím

Eljan ma ale pravdu.Kdyz kůň blbě chodí,kulha atd-řeší se vet,rtg,fyzio atd atd a kdyz jezdec tak se jen mávne rukou.?....

Alfi, ale já se Vám nevysmívám, myslela jsem to dobře. A výraz "herky" jsem asi rádoby expresivně, nicméně to nebylo myšleno zde. A samozřejmě že nevím, jak to vypadá přímo u Vás doma, ale zárověň jsem těch dvorů, dvorků a dvorečků viděla za svoje roky u koní hromadu a na nich celou řadu koňáků, kteří měli dost často jedno společné - i kdyby chcípali, tak do té stáje polezou, jelikož se o ty jejich miláčky nikdo nepostará lépe (a to měli sekundanty) a také často měli utkvělou představu, že ty koně prostě musí chodit pod sedlem. Já nevím no. Je pravdou, že je vopruz i minimální proluka v tréninku, když máte koně do sportu, ale zdraví je opravdu to nejdůležitější. Každopádně poslední roky mám hlavně pocit, že jde především o dobrý stajový management, aby se kůň nažral, nestál ve sračkách a strávil podstatnou část dne ve výběhu, zbytek už je lidská libůstka.
Ten dotaz je celý položem vlastně nešťastně. Je jedno, jak dlouho naražená kostrč bolí. Kdyby Vám šlo jen o házení hnoje, tak budiž, tam asi RTG není nezbytné. Ale vždyť si na tom zadku sedíte a chcete rajtovat...a pokud Vám není dvacet a jezdit potřebujete, tak by bylo asi přece nejlepší si zjistit u odborníka, jestli za této situace můžete, jestli tím ještě nepřilejete olej do ohně. Jelikož naražená kostrč se se léčí nejlépe klidovým režimem nebo minimální záteží, což ježdění na koni fakt není. Může to být banalita a také vůbec nemusí. Ono to taky můžete přetáhnout a místo klidového režimu dva týdny si na koně taky nesmusíte sednout dobu daleko delší.