Vždy na začátku se takhle spolu přestupujeme.
V čem by mohl být problém?
Vím že kdysi sem to řešila též ale to byl vyloženě můj problém, protože sem se nevyškrabala nahoru, ale teď sem se opravdu zlepšila a nasedla bych okamžitě. Ale já nestihnu ani dát tu nohu do třmenu, jen vylezu na schůdky a ona hned ustoupí, případně třeba stojí ale jakmile uchopím otěže a hrušku, tak si takhle ustoupí, když to nejde do boku, tak půjde dopředu, když jí postavím do rohu čelem, tak naopak couvá.
Sedlo nám sedí dobře a celkově následně pod sedlem je velice ochotná a uvolní se.
Video se zpracovává...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenacia
napsal(a):
Vždy na začátku se takhle spolu přestupujeme.
V čem by mohl být problém?
Vím že kdysi sem to řešila též ale to byl vyloženě můj problém, protože sem se nevyškrabala nahoru, ale teď sem se opravdu zlepšila a nasedla bych okamžitě. Ale já nestihnu ani dát tu nohu do třmenu, jen vylezu na schůdky a ona hned ustoupí, případně třeba stojí ale jakmile uchopím otěže a hrušku, tak si takhle ustoupí, když to nejde do boku, tak půjde dopředu, když jí postavím do rohu čelem, tak naopak couvá.
Sedlo nám sedí dobře a celkově následně pod sedlem je velice ochotná a uvolní se.
Klidně i 126x za sebou koně opravit. Vylezu na schůdky - ona ustoupí - já opravím. Je fajn ji nejdřív naučit ustoupit v požadovaném směru ťuknutím bičíkem. Ustoupení do strany, když si sednu, bych já osobně tolerovala jako vyhledání rovnováhy, pohyb dopředu už ne. Couvnu a chvíli postojíme, vykročení vždy až na můj povel.
napsal(a):
Klidně i 126x za sebou koně opravit. Vylezu na schůdky - ona ustoupí - já opravím. Je fajn ji nejdřív naučit ustoupit v požadovaném směru ťuknutím bičíkem. Ustoupení do strany, když si sednu, bych já osobně tolerovala jako vyhledání rovnováhy, pohyb dopředu už ne. Couvnu a chvíli postojíme, vykročení vždy až na můj povel.
jasně, takže prostě to co dělám nyní, tak dlouho budu rovnat jí a schůdky až se dostanu do sedla?

Pokud vyloučite veškeré diskomforty a víte, že si z Vás kobyla prostě dělá soufky
- tohle mi ta moje dělá taky, jakože hahaha. Jedná známá mi na to poradila velice dobrý trik, a to ji to znepříjemnit. Když má stát a začne pochodovat, tak ať tedy pochoduje! Vezmu otěže do jedné ruky a v ruce mám tusirku, kterou si koně vyvedu na kruh a pobizim (nebiju!). Kobyla moc dobře ví, že je to špatně a pak stačí tak tři tyhle minikroužky v kroku, někdy i v klusu a bývá klid....nejvic jsem to opakovala asi 4x za sebou, ale to fakt měla svůj den, jinak jednou obvykle stačí a stojí než se vysvihnu. Dělava to z rozmaru, ne pravidelně každé nasedani, prostě je to asi sranda nebo co.

kallisto
napsal(a):
Postavit ke zdi, aby neměla kam ustoupit.
Tušírkou v ruce si ji zase ťuknout ustoupit zpět přes hřbet koně.
A hlavně, jestli už má zažité nezvy z nasedání, bude to dělat ještě dlouho poté, co to nepříjemné co jí vadí, odstraníte.
Kůň, co ustupuje od stupínku, začne u zdi couvat nebo půjde dopředu. Vyzkouseno:)) kůň by měl zakladni manipulaci zvládat v otevřeném prostoru.

Horsana
napsal(a):
Po vycucaní žriebäťom nosí westernové sedlo pod 100 kg jazdca.
Niečo mi hovorí, že tá kobyla sa snaží niečo povedať, ale opäť, ako už tradične, ju nikto nebude počúvať.
Aha. Takže přeci jen diskomfort:D
Nuž, kto by na toto položil western, alebo hocaké sedlo a šiel jazdiť? A divil sa, že ustupuje...
Lebo ja by som sa tak akurát prefackala...
Predpokladám, že na kobyle sa jazdilo okamžite, ako to schválila nejaká trénerka, alebo kto.
Fotky majú asi mesiac, možno ale viac, to už napíše lenacia.
Horsana
napsal(a):
Po vycucaní žriebäťom nosí westernové sedlo pod 100 kg jazdca.
Niečo mi hovorí, že tá kobyla sa snaží niečo povedať, ale opäť, ako už tradične, ju nikto nebude počúvať.
měla bych ji tedy jenom honit na kruhu na lonži? nebo ji mám rovnou prodat? Nebo jí má prostě jen nechat stát a nic nedělat, aby byla komplet jenom opadlá?
Nebo ji mám asi teda prodat???
Horsana
napsal(a):
Nuž, kto by na toto položil western, alebo hocaké sedlo a šiel jazdiť? A divil sa, že ustupuje...
Lebo ja by som sa tak akurát prefackala...
Predpokladám, že na kobyle sa jazdilo okamžite, ako to schválila nejaká trénerka, alebo kto.
Fotky majú asi mesiac, možno ale viac, to už napíše lenacia.
děkuji za info, že sednout si do sedla po 2 měsících od porodu, přičež trenérka řekla, e klidně můžu začít po měsíci je 'okamžitě'
lenacia
napsal(a):
děkuji za info, že sednout si do sedla po 2 měsících od porodu, přičež trenérka řekla, e klidně můžu začít po měsíci je 'okamžitě'
Mne sa nechce baviť s ignorantom tvojho razenia.
Pokiaľ nerozumieš písanému textu, môj problém to nie je.
Pokiaľ nerozumieš, čo ti tvoj kôň hovorí a prečo, tiež to nie je môj problém, ľudí, čo ťa tu poplácajú po ramenách sa iste nájde dosť, ja len zopakujem, že 100 kg jazdec, westernové sedlo a opadlá kobyla je kombinácia, ktorá nejde do kopy či už jej postavíš hlavu pri nasadaní do rohu, alebo ju otočíš ušami dolu.

lenacia
napsal(a):
měla bych ji tedy jenom honit na kruhu na lonži? nebo ji mám rovnou prodat? Nebo jí má prostě jen nechat stát a nic nedělat, aby byla komplet jenom opadlá?
Nebo ji mám asi teda prodat???
Ne, měla by se nejdřív nakrmit. Já taky jezdila na kobyle 2 měsíce po porodu, ale ta vypadala jinak.
Horsana
napsal(a):
Mne sa nechce baviť s ignorantom tvojho razenia.
Pokiaľ nerozumieš písanému textu, môj problém to nie je.
Pokiaľ nerozumieš, čo ti tvoj kôň hovorí a prečo, tiež to nie je môj problém, ľudí, čo ťa tu poplácajú po ramenách sa iste nájde dosť, ja len zopakujem, že 100 kg jazdec, westernové sedlo a opadlá kobyla je kombinácia, ktorá nejde do kopy či už jej postavíš hlavu pri nasadaní do rohu, alebo ju otočíš ušami dolu.
Až na to, že pokud vycházíme jenom z toho že mi ustoupí od schůdků, je tam mnohem víc proměnných než jen jedna. Ale jinak vás chápu.
Tiež by mi bolo divno sadať na koňa, ktorý nemá absolútne žiadnu hmotu na chrbte. Bez ohľadu na to, či ustupuje, alebo nie, a čo hovorí tréenerka, jej kôň to nie je.
Kobyla potrebuje nakŕmiť, ide zima, máš asi tak 2 mesiace na to, aby nahodila na seba nejaké mäso, ináč sa vyklepe cez zimu na kostru. Ak sa nemýlim, je opäť žrebná, takže potrebuje energiu aj na to. Posilovať svalstvo sa dá aj zo zeme a nie iba lonžovaním, prospelo by vám to obom.