Dokáže někdo znalý zde posoudit složení? V porovnání s jinými přípravky pro posílení rohoviny kopyt?
Případně pokud budu krmit oněch 100g denně, jak významně snížit dávku klasického nutrihorse standard minvit v krmné dávce?
Pánbůh vám to oplať
Pokud má někdo zkušenosti, sem s nimi.
Dík
Uživatel s deaktivovaným účtem

Posloužím pouze osobní zkušeností: krmila jsem koni s dobře rostoucí rohovinou, která byla trochu horší kvality, matnější glazura, rohovina ne přímo drolivá, ale taková slabší než jsem zvyklá. Koupila jsem s někým napůl to střední balení myslím 9 kg, a půlku jsem toho nacpala do tohoto koně (v dopor. dávkování). Hned po nasazení přípravku začala odrůstat pěkná nová pevná glazura a díky tomu, že rohovina po odrostu kopyta k nosnému okraji byla lépe zapojená (pevnější, tužší), mohli jsme přejít k častějším úpravám kopyt a nebáli jsme se, že by mu to nestihlo dorůstat.
Takže nám pomohlo, ale výsledky jsou podle recenzí individuální, záleží na tom, zda koni chybí živina/kombinace živin obsažená ve vhodném poměru v konkrétním přípravku. Osobně jsem za, vyzkoušet tolik doplňků v rozlišitelných kůrách, dokud nekápnete na ten, který koni skutečně pomůže, a ten potom při potížích nasazovat.
Také se může stát, že přípravek pomůže jen do určité míry, a pro další zlepšení bude potřeba jiný, který předtím neměl vůbec žádný efekt.
A pochopitelně v první řadě, pokud potíže kopyt vycházejí z nefunkčního tvaru kopyta a nebo příliš dlouhých intervalů mezi úpravami, nepomůže žádný doplněk.
Výrobce MT hlásá, že je to kompletní doplněk pouze zaměřený na posílení kopyt, takže by se NH měl po dobu podávání MT sebrat úplně.
Sranda je, že deficit medi a zinku sa u koní so štiepiacimi kopytami nepotvrdil, hovorí vedecký svet i prof. Knottenbelt.
Ale ja s tým až tak úplne nesúhlasím, vychádza mi to tak 50:50.
Asi by som tieto prvky najprv dala stanoviť, než by som toto začala podávať, ale popravde, toľko som počúvala o Mustang Trace, že som celkom v šoku, aký je to v podstate chudobný produkt a ten jód, hm, divné.
Keďže obsahuje aj aminokyseliny, tak to už by bolo vhodné postnúť aj etiketu z toho ostatného, čo kôň dostáva, zdravý kôň by to ale mal vykryť, selén podľa toho, či je dištrikt, či bol niekedy deficit, či je kobyla gravidná, či je to žriebä atď.

Stanovení z krve je ošemetné, vím, že u některých prvků se doplňuje rovnováha v krvi primárně z vnitřních zdrojů, takže se krev jeví dlouho "v normálu". Nevím, jak konkrétně u mědi a zinku. Nebylo by lepší stanovení z hřívy? To by dalo přímý obrázek o tom, jak je to v kožních derivátech.
napsal(a):
Stanovení z krve je ošemetné, vím, že u některých prvků se doplňuje rovnováha v krvi primárně z vnitřních zdrojů, takže se krev jeví dlouho "v normálu". Nevím, jak konkrétně u mědi a zinku. Nebylo by lepší stanovení z hřívy? To by dalo přímý obrázek o tom, jak je to v kožních derivátech.
Já trochou ziram. Na kolik by takové vyšetření vyšlo? Ono i z krve ty mikroprvky nejsou zrovna levné... ( to radši překontroluje KD a přidám vitmin )

Pipilota
napsal(a):
Já trochou ziram. Na kolik by takové vyšetření vyšlo? Ono i z krve ty mikroprvky nejsou zrovna levné... ( to radši překontroluje KD a přidám vitmin )
Netuším, na co vyjde, našla jsem tady nějaký letáček, mikroprvky mají naceněné z krve i srsti https://cms4.netnews.cz/files/attachments/67030/16636-cenik-2011-CZ.pdf samozřejmě je to staré, ale pro představu...
Jinak já jsem dávala dělat komplexní krve jen jednou jedinkrát, jinak na ty koně z vysoka peču, krve vyšly dobré, takže jsem došla k názoru, že dalších vyšetření netřeba, problém byla špatná krmitelnost plnokrevníka, a když se nic nenašlo, zaměřili jsme se na vředy a příjem kalorií. Přesně, radši překontroluju KD a přidám vitamin
Ale když už by byly dlouhodobé potíže s rohovinou, které bych nenapravila doplňky, trimem, pohybem, určitě bych sáhla po vyšetření biochemie, a proto se ptám, zda by nebylo šikovnější v tomhle případě dát rovnou rozbor srsti, protože jsem slyšela, že je víc vypovídající.

Také jsem trochu kriticky koukala na kobyly kopyta- matná glazura, jakoby seschlá rohovina, občas svislá prasklina, když už se blíží strouhání občas si i kopyto vylomí, takže dorůstá dobře...prý má slabou-tenkou stěnu, ale problém jí to nečiní, jen strouháme...
Letos jsem tedy zakoupila Equistro Kerabol, bo je to prý top voní to banánově a chutnalo to , a letos i občas kopyta promáznu olejíčkem TopVet, jenže jsem koupila i minerálku Perfekt Equi a protože je člověk nedočkavej a hned chce všechno použít, otevřít, napatlat, nasypat do kyblíku, tak mi bylo hned jasné, že jestli dojde ke zlepšení nebudu vědět, čím to bylo...
Edit: myslím, že co prvek to 200 kč, z vyšetření krve.

Tak jasně, u látek, které mají v krvi velkou dynamiku, jako je třeba cukr, inzulin, apod., tam je dobré dělat testy za různých podmínek, opakovaně, nebo za přesně stanoveného postupu, aby se vyloučil okamžitý vliv nakrmení a dalších podmínek.
Ale zrovna v případě mikroprvků si myslím (taky jen tak na základě svých domněnek), že ta hladina se tam bude měnit mimo rozmezí "normální" koncentrace, ve které se průměrný zdravý jedinec pohybuje, jen v závažných případech - a s největší pravděpodobností nikoli v průběhu hodin. Vlastně se srovnává právě s tím referenčním rozmezím. A pokud se zjistí výrazně odlišná hodnota, je případně šikovné udělat opakovaný rozbor pro vyloučení chyby (ale kdo ho bude chtít platit) a nebo se podá v případě potřeby doplněk na doplnění (/ vynechá doplněk s oním prvkem) a udělá se po vetem doporučené době kontrolní rozbor, zda se hladina normalizovala. Což je častější postup. A někdo ten kontrolní rozbor ani nedělá, prostě nacpe koně doplňkem a nechá být.
Někdo dělá rozbory pravidelně v ročních intervalech a případné nedostatky nebo přebytky řeší průběžně úpravou KD. Ale to vím jen z vyprávění, osobně jsem takového člověka nepotkala (nebo o tom nevím).
Já jsem druhý rozbor nedělala, protože jsem prostě vycházela z toho, že když jsou prvky v normálu, byly zřejmě testy provedeny bez chyby. Chybu bych očekávala, kdyby u něčeho vyskočila nějaká odlehlá hodnota, ale takové chyby by si jistě všimla i laboratoř a provedli by opakované měření. Nevím, zda v laborce standardně třeba z vzorku krve nedělají rozbory dvojmo/trojmo, a pak neprůměrují, aby se těmhle chybám právě vyhnuli. My jsme to ve výzkumu takto dělali, ale výzkum je něco jiného.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!