Čím krmit koně

Norický kůň - norik
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2021 14:23
Malystatek

XXX.XXX.42.197

Dobrý den,
mám doma 8letého valacha Norika. Nedaří se mi, aby se trošku zakulatil, něco málo přibral. Je to pouze koník k rekreaci a odpočinku, mimo to celý den je na pastvě, tudíž extra moc pohybu nemá, trávy dost.
Potřebuji poradit, prosím, čím krmit, aby mu nic nescházelo, aby mu to nelezlo do hlavy ani kopyt, aby něco málo zase přibral.

Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2021 14:32

1 - režim - celý den je na pastvě, v noci dělá co? Je v boxe nebo na pastvině s přístřeškem a může se pást neomezeně i v noci?
2 - krmná dávka - co dostává v současnosti za příkrm? Jak velká je pastvina?
3 - pohodlí - v jak velkém je stádě? Snáší se se všemi dobře? Vejdou se a pouštějí se do přístřešku / k příkrmům? Jak dlouho u vás je a má stabilní režim?
4 - zdraví - letní vyrážka? Zuby, odčervení, korektury - všechno aktuálně v pořádku? Přesrsťuje dobře?

Základ zlepšení výživové kondice je vždycky krmit koně tak, aby energetický příjem převyšoval energetický výdej. Co konkrétně krmit je otázka anamnézy a aktuálního stavu koně.

2.9.2021 14:32

Malystatek napsal(a):
Dobrý den,
mám doma 8letého valacha Norika. Nedaří se mi, aby se trošku zakulatil, něco málo přibral. Je to pouze koník k rekreaci a odpočinku, mimo to celý den je na pastvě, tudíž extra moc pohybu nemá, trávy dost.
Potřebuji poradit, prosím, čím krmit, aby mu nic nescházelo, aby mu to nelezlo do hlavy ani kopyt, aby něco málo zase přibral.

Moc děkuji.

Obligátní otázky. Zuby? Odčervení? Je sám (čili stres)?

2.9.2021 14:34

Jak může nejít nakrmit norika? :)) není nemocný? Nějací parazité, začervení apod.? Jak je na tom se zubama? Atd. Na jaké je pastvě, je to suchá stepní tráva nebo opravdu bohatá pastvina? Dokrmujete senem?
Máme málo infromací. Norik s minimem práce je schopný v pohodě prosperovat na objemových krmivech, stačí přidávat minerálku, a spíš hlídat, aby všeho nebylo moc a neschvátil se....

2.9.2021 14:35

Jo a přidejte aktuální fotku. Kde je zabraný celý kůň z boku. Někdy majitel vidí krapet jinou kondici zaujatým okem než nezávislý pozorovatel

3.9.2021 08:23
LucyLou

XXX.XXX.59.63

Jak je napsáno výše - hubený norik, ještě jsem neviděla. Jestli má dost jídla, tak bych hledala příčinu právě v psychické pohodě nebo jestli nemá nějakou nemoc. Zkuste dát fotku. Někdy lidé mají pocit, že je kůň hubený, ale je ok nebo znám případy, kdy je tlustý, ale majitel to vidí jinak

3.9.2021 12:34
aluska

XXX.XXX.197.205

Co bych za to dala, aby ten můj norik , 17 let, nebyl jak bečka . Je jenom na trávě, v zimě seno, nic jinýho nedostává. Rekreační vyjížďky 2-3x týdně

3.9.2021 12:48

aluska napsal(a):
Co bych za to dala, aby ten můj norik , 17 let, nebyl jak bečka . Je jenom na trávě, v zimě seno, nic jinýho nedostává. Rekreační vyjížďky 2-3x týdně

Krásná bečka

3.9.2021 12:57
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já jsem hubené noriky viděla - bylo to vždycky nemocí. Jedna kobyla měla veliké bolesti nohou. Jiný byl dušný.

Obezita je taky škodlivá. (ale na konci pastevní sezony malý špíček je snesitelný) Jenže hubený norik je jedině hlad či nemoc (přerostlé zuby).

3.9.2021 13:05
aluska

XXX.XXX.197.205

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krásná bečka

Pod sedlem nevypadá tak hrozně

3.9.2021 13:21

aluska napsal(a):

můj šálek kávy

3.9.2021 13:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

aluska napsal(a):
Pod sedlem nevypadá tak hrozně

Vy jste na něm tak drobounká. :) To mi, připomíná tenhle vtípek.

3.9.2021 13:30
aluska

XXX.XXX.197.205

Dotaz napsal(a):

No, mám 178 cm a 65 kg

3.9.2021 14:53

Dotaz napsal(a):

Nutně potřebuju chladnokrevníka! Beztak jsem od malička toužila po percheronovi... No asi si ten sen budu muset splnit

3.9.2021 15:23
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Dobrý den,
všem moc děkuji za odezvy. Nemyslím, že je kůň vyhublý, to rozhodně není, ale myslím, že něco navíc by mu neuškodilo, proto jsem chtěla pouze radu, jak mu trošku přilepšit, aby se malinko zakulatil, vypadával teda lépe musím říci. Nebo jsem pouze zaujatá, všude vidím obrovské, krásně zakulecené koně a on mi přijde takový "neudělaný". Abych to uvedla na pravou míru, žebra mu samozřejmě nelezou, jen jsem mu chtěla přilepšit.
Kůň má opravdu velkou pastvu s krásnou trávou, na večer jej z pastviny vodím k domu pod přístřešek, kde má také prostor na pasení, vše má pouze pro sebe. Přikrmován je granulemi s různými minerály a trochu ovsa.
Hodně jste psali o zubech, na úterý přijede veterinář zuby omrknout, tak jsem zvědavá. Odčervován je pravidelně, látky se střídají.
Také důležitá poznámka - kůň měl před lety úraz zadních nohou, dodnes jim občas ulevuje, bolesti nohou se tady také v odpovědích objevily, tak mne napadlo, lze i v tomto mu nějak pomoci? Mám na mysli od případné bolesti? Jistě se v úterý zeptám i veterináře, jen jestli nemáte náhodou nějaké zkušenosti.
Moc děkuji

3.9.2021 15:35

"vše má pouze pro sebe" znamená, že je ten kůň sám?

3.9.2021 15:36

Jéžiš, zase jistě další chudák, co by koně nesnesl a je mu prokazatelně lépe samotnému.

Pokud jste opravdu jedna z toho 1 % výjimek, tak pardon, jinam "shame on you", mně tohle bytostně točí.

Ale snad jsem to pochopila blbě a je jich tam víc.

Nechápu, co chcete řešit na ifauně, pokud máte norika, který skoro nic nedělá a nemá na pastvině po pastevni sezóně nadváhu, tak si ho nechte, vč. těch nohou zkontrolovat vetem a poraďte se s vyzivarem. To není prostě normální. Fotku jste sem nedala, takže těžko říct, co podle vás znamená "vypadal líp", takže jak vám mohou ostatní poradit???
Něco to stojí, to ano, ale je to investice do budoucna a halt...tohle břímě na sebe bere s koupi koně každý, ale ne každý se k tomu postaví zodpovědně. A ano, je to drahé.

3.9.2021 15:49
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Myslím, že to rozhodně není kůň, který by jiného koně nesnesl, ale bohužel mám pouze jednoho koně a okolo žádný kůň není.
Omlouvám se, jsem celkem začátečník, učím se, proto jsem se obrátila tady na vás, kteří už něco vědí, opravdu ještě všemu nerozumím, nezlobte se. Dělám pro něj vše, co vím, je v mých silách, veterinář k nám jezdí každý měsíc, koně vidí tedy často. Problém je v tom, že o jeho úraze nohou víme pouze z povídání. Při pohybu mu nohy problém nedělají, vlastně do teď to nešlo téměř poznat, teď občas ulevuje na ty nohy. Proto se na něj veterinář přijde podívat, nevadí mi platit, peníze opravdu nejsou problém. Je to opravdu úžasný kůň, proto se zde ptám, aby mu opravdu nic nechybělo, chci, aby se měl hezky, po tom jaký měl život jinde...

3.9.2021 15:51

Kolik tomu koni je? Tenhle kůň je vyhublý, bez horní linie svalů a podle postoje (což může být jen momentka) a toho vtaženého břicha má bolesti.

3.9.2021 15:53

Malystatek napsal(a):
Myslím, že to rozhodně není kůň, který by jiného koně nesnesl, ale bohužel mám pouze jednoho koně a okolo žádný kůň není.
Omlouvám se, jsem celkem začátečník, učím se, proto jsem se obrátila tady na vás, kteří už něco vědí, opravdu ještě všemu nerozumím, nezlobte se. Dělám pro něj vše, co vím, je v mých silách, veterinář k nám jezdí každý měsíc, koně vidí tedy často. Problém je v tom, že o jeho úraze nohou víme pouze z povídání. Při pohybu mu nohy problém nedělají, vlastně do teď to nešlo téměř poznat, teď občas ulevuje na ty nohy. Proto se na něj veterinář přijde podívat, nevadí mi platit, peníze opravdu nejsou problém. Je to opravdu úžasný kůň, proto se zde ptám, aby mu opravdu nic nechybělo, chci, aby se měl hezky, po tom jaký měl život jinde...

Takhle ten kůň stojí běžně? Tohle je teda průser

3.9.2021 15:54
Malystatek

XXX.XXX.2.85

8 let by mu mělo být. Koupila jsem ho od majitele, který se jej chtěl zbavit na jatkách, protože nemohl tahat v lese. Ale doklady jsem mu vyřizovala až já...

3.9.2021 15:56
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Kůň nestojí na tomto betonovém podkladu, jen vyklízíme stodolu, tak se přišel podívat, jinak má ve svém na podlaze gumy a slámu.

3.9.2021 16:03

Malystatek napsal(a):
Kůň nestojí na tomto betonovém podkladu, jen vyklízíme stodolu, tak se přišel podívat, jinak má ve svém na podlaze gumy a slámu.

Nejde o to, na čem stojí, ale JAK stojí. Tento postoj značí bolest, někdy schvácení. Na mě je tedy dost hubený a to že je sám, je prostě špatně

3.9.2021 16:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ano ten kůň má kopu potíží už jen od podívání. Kde bydlíte? Stačí kraj , u jakého města. Ono totiž koně dnes stojí skoro v každé dědině...

3.9.2021 16:08

Anebo klidně i PSSM - je to chladnokrevník, osm let....

3.9.2021 16:09
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Mám jej půl roku, opravdu mi nejde o nic jiného, jen aby se měl dobře a bylo mu dobře. Nechci nic "zapinkat". Zkusím ještě zavolat veterináři, jestli by nemohl přijet ještě dnes, nechci, aby ho něco bolelo ještě do úterý.
To břicho mívá zatažené už tak týden, nezlobte se na mě, mě nenapadlo, že to mohlo být bolestí a ne krmením.
Opravdu děkuji

3.9.2021 16:13
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Pipilota napsal(a):
Ano ten kůň má kopu potíží už jen od podívání. Kde bydlíte? Stačí kraj , u jakého města. Ono totiž koně dnes stojí skoro v každé dědině...

Myslíte, že by pomohlo pořídit k němu dalšího koně? Mohla bych to zkusit, kamarád má dva starší koně, kolem 20ti let, jsou ale na sebe hodně zvyklí, takže jedině oba. Ale myslím, že by je mohl převézt k nám na pastvu.

3.9.2021 16:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele trochu klidu.
On nikdo nenadává jako přímo na tazatele. Naopak je lepší se zeptat, než potíže přehlížet.
Ale kdo chce chovat zvíře, potřebuje k tomu alespoň základní znalosti. A to že kůň patří do stáda je základ. Stejně jako je základ vědět, že tažák potrebuje pastvu omezovat (náhubkem, nebo časově). Naučit se poznat jak dává to zvíře najevo bolest.

3.9.2021 16:18
Arbora

XXX.XXX.228.152

Pokiaľ veterinár videl koňa v tomto stave a prišiel mu ok, tak by asi mal vrátiť licenciu.

Toto je mimochodom jeden z dôvodov, prečo by si začiatočníci nemali kupovať kone, ale učiť sa niekde u skúsenejších. Riešila by som prioritne (a s vysokou prioritou) zdravotný problém, podľa fotky má naozaj akútne bolesti, kamaráta mu môžete zohnať aj neskôr.

3.9.2021 16:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A nákup koně z jatek je v naprosté většině jen prodlužováním jeho utrpení.
Už jen při porovnání ceny koně za maso, měsíční náklady na krmení (u norika je to balík sena, v létě o pastvu méně) a cenu v inzerci. Tohle umí posoudit každý majitel koně. A každý má vnitřní problém poslat ho na jaktka - ale jsou situace, kdy je to nejlepší řešení...
Moc doporučuji spojit se s předchozím majitelem a na rovinu se zeptat co tomu koni je.

3.9.2021 16:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Malystatek napsal(a):
Myslíte, že by pomohlo pořídit k němu dalšího koně? Mohla bych to zkusit, kamarád má dva starší koně, kolem 20ti let, jsou ale na sebe hodně zvyklí, takže jedině oba. Ale myslím, že by je mohl převézt k nám na pastvu.

Teď k němu další koně necpat. Fakt má bolesti. Ani by se nemohl férově seznámit atd.

Nemá náhodou teplá kopyta?

3.9.2021 16:29
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Pipilota napsal(a):
Teď k němu další koně necpat. Fakt má bolesti. Ani by se nemohl férově seznámit atd.

Nemá náhodou teplá kopyta?

Nemá, to jsem zkoušela.

3.9.2021 16:43

Zkuste napsat vaši lokalitu. Třeba tu někdo bude znát dobrého veta na koně

3.9.2021 16:50
Malystatek

XXX.XXX.2.85

Zkuste napsat vaši lokalitu. Třeba tu někdo bude znát dobrého veta na koně

Bruntál

3.9.2021 18:21

Kolik tomu koni je? Tenhle kůň je vyhublý, bez horní linie svalů a podle postoje (což může být jen momentka) a toho vtaženého břicha má bolesti.

Přesně to byla první myšlenka - toho koně něco bolí a to fest. Má vykasané břicho jak dostihový plnokrevník.

3.9.2021 18:25

Malystatek napsal(a):

Jak píše Arbora a Pipilota, teď je prioritou sehnat RYCHLE (tím myslím hned, nečekat do pondělí) dobrého koňského veterináře, protože kůň je očividně ve velké nepohodě a zdravotním průseru. Snad někdo doporučí, já jsem z druhého konce republiky. Až pak můžete řešit společníka(y).

3.9.2021 18:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Který vět jezdí k tomu známému co má páru koní? Ten určitě o pár vteřinách z okolí ví. ( já znám jenom olomoucké, ti jezdí na větší vzdálenosti jen ke známým...)

3.9.2021 19:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Váš kůň hubený je, vet viz výše.

Když ale chcete poradit s krmením, musíte napsat kolik čeho přesně žere - termín "nějaké granule" nic neprozradí.
Pastvina - jaká plocha, jak vysoká tráva tam je? Jak dlouho se pase? Jak je na tom se senem?

Jinak kůň je stádové zvíře, jen málokterý bude v pohodě sám.

3.9.2021 20:55

Dotaz napsal(a):
Váš kůň hubený je, vet viz výše.

Když ale chcete poradit s krmením, musíte napsat kolik čeho přesně žere - termín "nějaké granule" nic neprozradí.
Pastvina - jaká plocha, jak vysoká tráva tam je? Jak dlouho se pase? Jak je na tom se senem?

Jinak kůň je stádové zvíře, jen málokterý bude v pohodě sám.

Máte ve všem pravdu, ale ten kůň potřebuje v první řadě veterináře. Není jenom hubený, ale hlavně nemocný a bolavý. A proto je hubený.

3.9.2021 22:38

Takhle vypadá zdravý s. norik na šesti letech (tzn. Jsou skoro vrstevníci) v průběhu pastevní sezóny. Ted je o poznání kulatejsi. Stejná zátěž jako ten Váš, je na seně, pastvě a trošce muesli s MinVinem po ježdění.

Veterináře vyměnit a víc napsali ostatní. Je jen otázkou času, kdy na Vás nějaký expert pošle KVS....ale primárně ten kůň potřebuje ulevit, hned! A pak k dalšímu koni/koním.

Jinak chválím, že jste hlava otevřená a snažíte se řešit situaci.

3.9.2021 23:38
koně

XXX.XXX.174.63

Malystatek napsal(a):
8 let by mu mělo být. Koupila jsem ho od majitele, který se jej chtěl zbavit na jatkách, protože nemohl tahat v lese. Ale doklady jsem mu vyřizovala až já...

Když vám byl prodaný,že nemůže tahat v lese,pravděpodobně bude tzv. stržený.Záda ,nohy,všecko dohromady
Proč by ho jinak chtěli dát na jatka?
Podle popisu ho máte krátce? Pokud vypadal trochu lépe,když jste ho kupovala,pravděpodobně byl něčím napíchaný,nakrmený ,a teď to odeznívá
Musí mít veliké bolesti a skutečně nechápu,jestli na něj jezdí koukat doktor,že toto mohl přehlédnout?
Zkuste nějakého jiného ,ten kůň je bolavý a hodně
Samota koním taky neprospívá,ale tenhle je rád,že stojí a kouká.Nebo možná už ani rád není

4.9.2021 00:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Máte ve všem pravdu, ale ten kůň potřebuje v první řadě veterináře. Není jenom hubený, ale hlavně nemocný a bolavý. A proto je hubený.

Já vím, ale vzhledem k tomu, že je to napsáno ve všech příspěvcích nade mnou, tak už jsem neviděla smysl to opakovat, proto jen to "viz".

4.9.2021 07:25

Arbora napsal(a):
Pokiaľ veterinár videl koňa v tomto stave a prišiel mu ok, tak by asi mal vrátiť licenciu.

Toto je mimochodom jeden z dôvodov, prečo by si začiatočníci nemali kupovať kone, ale učiť sa niekde u skúsenejších. Riešila by som prioritne (a s vysokou prioritou) zdravotný problém, podľa fotky má naozaj akútne bolesti, kamaráta mu môžete zohnať aj neskôr.

Asi jsem to přehlídla, ale veterinář ho už viděl? Malystatek píše jenom, že přijede v úterý.

4.9.2021 07:28

Dotaz napsal(a):
Já vím, ale vzhledem k tomu, že je to napsáno ve všech příspěvcích nade mnou, tak už jsem neviděla smysl to opakovat, proto jen to "viz".

Někdy to nevadí, někomu pomůže, že více lidí píše v podstatě totéž. Což není případ zadavatele(lky), reaguje průběžně a chce problém vyřešit. Víc takových.

6.9.2021 07:46

Zkuste kontakty odtud a nebo si najít dle recenzí aktuální kontakty na netu https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1127746

6.9.2021 08:54
Malystatek

XXX.XXX.63.23

Zatím od pátku má léky od bolesti na doporučení přímo koňského doktora Mácha z Ostravy, který si na nás udělal čas na úterý. Napíšu zítra, jak jsme dopadli.
Všem děkuji za rady.

6.9.2021 08:55

Malystatek napsal(a):
Zatím od pátku má léky od bolesti na doporučení přímo koňského doktora Mácha z Ostravy, který si na nás udělal čas na úterý. Napíšu zítra, jak jsme dopadli.
Všem děkuji za rady.

Můžu vědět jaké léky?

6.9.2021 09:13
Malystatek

XXX.XXX.63.23

Můžu vědět jaké léky?

Vypadá to na schvácení, neboť začal i výrazně kulhat, proto dostal Equipalazone. 2sáčky 2x denně

6.9.2021 09:26
evcusik

XXX.XXX.145.236

Malystatek napsal(a):
Vypadá to na schvácení, neboť začal i výrazně kulhat, proto dostal Equipalazone. 2sáčky 2x denně

doufám, že vet i doporučil, jak změnit managment koně nyní. Nebo není doufám jediná změna přidávání equipalazone.

6.9.2021 09:42
Malystatek

XXX.XXX.112.173

evcusik napsal(a):
doufám, že vet i doporučil, jak změnit managment koně nyní. Nebo není doufám jediná změna přidávání equipalazone.

Nebojte, zítra budu chytřejší, vše mi vysvětlí, poradí, až na něj pořádně koukne, Equipalazone je jen první pomoc zatím.

6.9.2021 09:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Bojím se o toho koně.
Pokud je schvácený je spousta kroků které je potřeba udělat co nejdřív... Equipalazone je jen od bolesti - problém maskuje, neodstraní ho. (taky po RTG kopyt, může být nejlepší cestou ukončení trápení koně)
To schvácení se nestalo samo od sebe, to je z "péče" u vás...

6.9.2021 09:58
Malystatek

XXX.XXX.112.173

Pipilota napsal(a):
Bojím se o toho koně.
Pokud je schvácený je spousta kroků které je potřeba udělat co nejdřív... Equipalazone je jen od bolesti - problém maskuje, neodstraní ho. (taky po RTG kopyt, může být nejlepší cestou ukončení trápení koně)
To schvácení se nestalo samo od sebe, to je z "péče" u vás...

Stojí na měkkém, má u sebe vodu i seno, kopyta průběžně chladím, na pastvě není.

6.9.2021 10:28

Malystatek napsal(a):
Stojí na měkkém, má u sebe vodu i seno, kopyta průběžně chladím, na pastvě není.

Tak to děláte dobře.

7.9.2021 13:06

Jak to vypadá?

7.9.2021 13:23
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jak to vypadá?

Taky hořím zvědavostí - ale třeba je vet až na odpoledne...

7.9.2021 13:51
Malystatek

XXX.XXX.63.23

Schvácení to není. Vypadá to teda hůř, než vypadalo. Budeme muset jet na rtg, jeví se to jako úraz páteře. Dnes to vypadá, jako by ho neposlouchaly zadní nohy, jako by nevěděl, co s nimi.

7.9.2021 14:01

Malystatek napsal(a):
Schvácení to není. Vypadá to teda hůř, než vypadalo. Budeme muset jet na rtg, jeví se to jako úraz páteře. Dnes to vypadá, jako by ho neposlouchaly zadní nohy, jako by nevěděl, co s nimi.

Jedete na kliniku?

7.9.2021 16:30
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Malystatek napsal(a):

No a úraz páteře je nejspíš z lesa... Původní majitel toho koně neposlal na jatky jen tak pro nic za nic (aby měl hned na pívo)
Se takový nákup nejspíš hódně prodraží na veterině, Ale nejvíc by mě štvalo, že se koníkovi jen prodloužilo utrpení (ne není to jako vzít si na pastvu chudáčka a dopřát mu poslední hezké léto - tenhle trpí viditelně)

7.9.2021 17:47

Je mi Vás zakladatelko líto, jak jste dopadla, a zároveň Vás obdivuji, s jakou vervou se pouštíte do nejisté nápravy.
Bohužel pro Vás bohudík pro pouceni jiných jste ucebnicovym příkladem, jak to dopadá, když koně kupuje někdo bez jakéhokoli tucha.

Přeji moc konikovi uzdravení a Vám co nejnižší náklady...tahle situace je opravdu nezavidenihodna.

7.9.2021 22:09
canka

XXX.XXX.215.25

Myslím,že Eljan to vystihla krásně...

Myslím,že už teď víte,že jste udělala chybu,i když to bylo v dobrém úmyslu...taky jsem udělala ,,chybu z lítosti,, a vzala si nemocného poníčka..peněz zahučelo víc než dost a nikdy už nebude zcela zdravá...ale dožije klidný pohodový život,pokud to bude možné..kdybych ale viděla,že má bolesti a život jí nebaví,i když by to bylo pro mě těžké,nechala bych ji uspat..rozmyslete se dobře,i když to bude těžké....

Držím palce,aby se povedlo ,,napravit,, nebo umožnit koníkovi důstojný odchod,aby ho nic nebolelo...

8.9.2021 18:19
canka

XXX.XXX.215.25

Tak jak jste dopadli?

23.9.2021 20:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

canka napsal(a):
Tak jak jste dopadli?

Jestli už se to trochu usadilo - můžete napsat jak koník dopadl?

Může to ostatním třeba v něčem prospět. Informace jsou cenné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík