Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Greenhorse

6.9.2021 08:29
Greenhorse

XXX.XXX.103.241

Ahoj, věděl by někdo jak vzniklo tohle spojení zelený kůň? Mě napadlo, že přišel z pastvy, co myslíte/víte vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2021 08:45

Vzniklo v mnoha jazycích coby označení "nedodělaného, nezkušeného" tvora, nejspíš podle zeleného - nehotového, nevyužitelného - ovoce.

U koní obecně se tím bude mít na mysli nejspíš kůň, který ještě nepřišel moc do kontaktu s člověkem, je neosahaný. A nebo konkrétně může být kůň jezdecky využívaný, ale "zelený" v zapřahání.

6.9.2021 08:46

Greenhorse napsal(a):
Ahoj, věděl by někdo jak vzniklo tohle spojení zelený kůň? Mě napadlo, že přišel z pastvy, co myslíte/víte vy?

V podstatě ano - zelený alias syrový kůň = neobsednutý a prací nepolíbený, někdy ani neznalý kováře a veterináře.

Greenhorse

6.9.2021 08:47
Greenhorse

XXX.XXX.103.241

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vzniklo v mnoha jazycích coby označení "nedodělaného, nezkušeného" tvora, nejspíš podle zeleného - nehotového, nevyužitelného - ovoce.

U koní obecně se tím bude mít na mysli nejspíš kůň, který ještě nepřišel moc do kontaktu s člověkem, je neosahaný. A nebo konkrétně může být kůň jezdecky využívaný, ale "zelený" v zapřahání.

Ovoce mě vůbec nenapadlo 👍🏻

6.9.2021 08:48

Uvádí se původ v zelených výhoncích větví, které jsou ještě "nehotové" - greenhorn, grünzeug.

7.9.2021 13:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Zelený = nezralý

Přidejte reakci

Přidat smajlík