Vybíhání z lonže

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eliška106

13.9.2021 22:55
Eliška106

XXX.XXX.112.72

Dobrý den,
mám dotaz ohledně meho 6ti letého valáška.
Na lonži v klusu a cvalu mi cca 1x za kruh dá hlavu úplně dolů a snaží se ,,zdrhnout’’ - nepřijde mi, že by mi chtěl úplně zdrhnout, spíš se pěkně nestočí na kruh a prostě jde rovno.
Dělá to jak na ohlavce, parelce i uzdě na obě strany. Já pak za ním vlaju jak mírová vlajka. Tahat ho za hlavu moc nechci, aby neztrácel rovnováhu.
Mám zkusit zavolat fyzio? Nestalo se to některé/mu z vás ?

13.9.2021 23:07
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Smysl lonžování na ohlávkách mi tedy uniká, uzdou myslíte uzdečku? Lonžujete kde? Na volném prostoru? A co je vaším cílem u toho lonžování?

Eliška106

13.9.2021 23:48
Eliška106

XXX.XXX.112.72

Máme k dispozici pouze velkou jizdarnu.
Smyslem lonzovani je, že pro koníka chci různorodost práce. A samozřejmě uvolnění koně.

Mohli bychom tady vést diskuzi na čem lonžovat jestli na obnosku, provazovce, uzdečce nebo ohlávce a ničeho bychom se nedopátrali.

13.9.2021 23:58
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže mu zpestřujete tedy život běháním na kruhu na ohlávce, která se mu zarývá do oka, jak táhnete? Co to má za přínos? Co se na tom kůň naučí?

Eliška106

14.9.2021 00:31
Eliška106

XXX.XXX.112.72

založila jsem diskuzi, protože jsem chtěla poradit a ne, aby tady nějaký anonym ze mě dělal hlupáka.
Jasně jsem psala, že koně za hlavu netahám a že jsem zkoušela ohlávku jako alternativu.
Kůň se naučí třeba ovládání hlasem a taky se na lonži pěkně protáhne a uvolní. Myslím si, že kladů je více než záporů.
Očividně s danou problematikou zkušenosti nemáte, tak počkám na nějaký smysluplnější komentář.
Díky!

14.9.2021 00:48
koně

XXX.XXX.174.63

Eliška106 napsal(a):
Dobrý den,
Na lonži v klusu a cvalu mi cca 1x za kruh dá hlavu úplně dolů a snaží se ,,zdrhnout’’ - nepřijde mi, že by mi chtěl úplně zdrhnout, spíš se pěkně nestočí na kruh a prostě jde rovno.
Dělá to jak na ohlavce, parelce i uzdě na obě strany. Já pak za ním vlaju jak mírová vlajka. Tahat ho za hlavu moc nechci, aby neztrácel rovnováhu.

Když se koník na malém kruhu tzv. neunese,má tendenci se tomuto vyhnout.Aby se naučil podsadit,pracovat správně hřbetem a zadnimi,musíte ho k tomu přijezdit
Nebo mu aspoń nechte průměr větší ,než je lonž
Lonžovat správně aby to mělo smysl,je docela věda.
Jestli mu chcete pestřit program aby uměl povely ze země,bud ho nechte v nějaké ohradě navolno,nebo vod´te na dvou lonžích zezadu.V tom bych viděla větší smysl,než v honění na kolečku

14.9.2021 00:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak mladý kůň na volném prostoru a zvlášť na ohlávce vás prostě snadno bude vláčet, zatím se to dobře naučil. Kruh je pro něj těžký, jako zpestření to asi nevidí. Ale ok, evidentně jste dost kvalifikovaná, tak si poradíte. ;)

14.9.2021 07:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Eliška106 napsal(a):
Máme k dispozici pouze velkou jizdarnu.
Smyslem lonzovani je, že pro koníka chci různorodost práce. A samozřejmě uvolnění koně.

Mohli bychom tady vést diskuzi na čem lonžovat jestli na obnosku, provazovce, uzdečce nebo ohlávce a ničeho bychom se nedopátrali.

Pro umění kvalitního lonžování, a že to opravdu umění je, doporučuji knihu "Skokové ježdění" od A.Paalmana od strany 79. Ač už je kniha staršího data a ne vše se ještě používá, PRÁCE s KONĚM je popsaná velmi dobře a stále aktuálně.
Nehoňte svého koně na šišoidu po jízdárně, NENÍ to LONŽOVÁNÍ a není to k ničemu. Ušetřený čas věnujte jiné činnosti. Zajisté máte něco, co je potřeba s koníkem ještě vypilovat. A nebo se jen jděte spolu projít. Oběma se to bude líbit a o to tu jde, aby vaše spolupráce byla příjemná. Hlavně koni, ale i vám.
Z toho běhání na špagátě nemá kůň nic pozitivního a vy jste akorát frustrovaná. Vážně to není k ničemu. Navíc u šestiletého koně.
Statisíce koní žije bez lonžování a prospívá velmi dobře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2021 08:04

Za A - lonžuje se na obnosku! O rom absolutně nemusíte diskutovat, to je hromadou let prověřená věc, a obvykle do něj jde dle libosti přidat udidlo. Jedině na něm máte nejmenší pravděpodobnost, že vám na něm kůň zdrhne, odtáhne vás a že se naučí lehat si do vodítka a otěže. Ale to vyplývá z logiky věci.

Když lonžujete, musíte vědět proč. Já třeba svýho šestiletýho koně lonžuju jen proto, abych ho měla lépe pod kontrolou, když ho učím hlasové pobídky - pomáhá mi to pro přiježďování, lépe a rychleji mi pak pochopil pobídku do cvalu či takto chodíme zatím bez jezdce přes kavalety. Upozorňuji ale, že to dělám jednou týdně na max půl hodiny (ale opravdu max, spíš míň), ad a koně práce na lonži moc nebaví, druhak je dlouhá práce na kruhu i dost náročná....dalsi věcí je, že práci na kruhu musí znát, kdyby třeba v budoucnu nosila začátečníky. důvod, že chci pro koně pestřejší práci, není na cestě k úspěchu v tomto případě relevantní, jelikož to prostě není důvod.

Za třetí prostě můžete dělat chyby v držení těla a celkově v pozici lonžéra. Je to trochu věda a zkazit se tím dá hodně, i ta dobře myšlená práce. Ale to bychom vás museli vidět, ale spíš někdo, kdo lonzovat umí.

Sumasumárum-pokud si najdete nějakého trenéra, vyprdněte se na to, koni víc prospejete, když ho vypohybujete pod sedlem na jízdárně nebo v terénu, aspoň se vyprdí.

A zbytečně se neurážejte, neříkám, že jste co se týče koní mimo, ale.lonžování rozumíte jakonkoza petrželi a evidentně potřebujete poradit. Doporučuji knihu Lonzovani od MVDr. Svehlove. Držím palce.

14.9.2021 08:47

Když to nevidíme, těžko vám poradit. Netuším, co se schovává pod popisem "dá hlavu úplně dolů a snaží se ,,zdrhnout’’ - nepřijde mi, že by mi chtěl úplně zdrhnout, spíš se pěkně nestočí na kruh a prostě jde rovno" - může být, že ztrácí rovnováhu, může být, že je na jednu stranu slabší, může být, že má někde bloky, může být, že je na tom místě špatný povrch nebo jiný rušivý element, může být, že si z vás dělá dobrý den a vyřešil by to jednoduchý zásah a nebo přistavení hrazení z vnější strany, ale to NEVÍME, protože nevidíme. Vložte video, pak z toho možná někdo něco vykouká. Nejlépe znáte svého koně vy, a pokud ani vy nevíte, co se vám kůň snaží říct, těžko to bude posuzovat někdo na druhém konci republiky za stolem, bohužel. Pořiďte si trenéra se zkušenostmi v lonžování za účelem uvolnění.

Základem úspěšné práce s koněm je umožnit mu práci udělat správně.

14.9.2021 09:33

Eliška106 napsal(a):
založila jsem diskuzi, protože jsem chtěla poradit a ne, aby tady nějaký anonym ze mě dělal hlupáka.
Jasně jsem psala, že koně za hlavu netahám a že jsem zkoušela ohlávku jako alternativu.
Kůň se naučí třeba ovládání hlasem a taky se na lonži pěkně protáhne a uvolní. Myslím si, že kladů je více než záporů.
Očividně s danou problematikou zkušenosti nemáte, tak počkám na nějaký smysluplnější komentář.
Díky!

Tak jestli chcete smysluplně poradit, dejte video. Přes klávesnici to nejde. To je jako - při lyžování pořád padám, co dělám blbě? Jo, a žádný anonym z vás hlupáka nedělá, anonymem jste spíš vy. Dotaz je zaregistrovaná a už zdejší, vy jste nová a malinko neslušná.

14.9.2021 10:33
jesie

XXX.XXX.210.151

Eliška106 napsal(a):
Dobrý den,

Já jsem začala lonžovat své koně,až když jsme měli vyřešené ustupování tlaku ze země. Tím se potom na lonži příliš nesnažil pokládat do ohlávky a tahat mě za sebou. Pokud by mě kůň za sebou vláčel,vrátila bych se ke klasické práci ze země - ustupování od tlaku.
Jinak lonžování příliš nedělám,také v tom nevidím smysl,naučili jsme se pouze změny chodu na povel ze země a pak ho spojili s povelem holení ze sedla. A změny směru na lonži jsme také procvičovali a přidali jsme i kavaletovou práci.
Jednalo se o koně 4 letého neobsedlého v přípravě na obsedání.

Jinak souhlas,pokud na lonži se všelijak kroutí,natahuje,vypadává apod, je to pouze tím,že se neunese,hledá rovnováhu a kmih,takt. Časem se to naučí.

Osobně nejsem zastánce honění koně na kruhu na jednu,druhou stranu,pořád dokola a změnit jen rychlost.... Mě to nebaví a jsem si jistá,že koně taky ne

Coudas

14.9.2021 11:32
Coudas

XXX.XXX.87.254

Za mne, dělám rozdíl mezi "lonžováním", což je sofistikivaná propracovaná práce na kruhu, jak zde psali, musí se umět, a "prací na kruhu", kdy, jak zde také bylo zmíněno, učím koně přechody, obraty, zpomalení, zrychlení, hlava dolů atd, na hlasové povely, lze pak praktikovat i ve volnosti. Nicméně kůň se musí s touto prací nejprve seznámit, objasnit si, co to vlastně je pohybovat se po kruhu a následně řešit věci, které řešit při této práci potřebuji a chci. Jasná představa o tom, co budu dělat a jak je základem, pak se můzu ptát, proč kůň dělá či nedělá to, co já chci. Až si to, zadavatelko, sesumírujete a budete schopná bez afektu "rejpavé" Dotaz odpovédět na její věcné otázky, pak čekejte nějaké rady.

Eliška106

14.9.2021 11:33
Eliška106

XXX.XXX.151.206

Holky, děkuji za rady a lonžovani nechám tedy stranou. Pracujeme ze země přirozenou komunikaci s trenerkou, tak se zkusím poradit i s ni.
Jde o to, že dřív to nedělal. Takže si myslím, že nebude problem v unesení se na kruhu, ale spíš možná, že mám valáška puberťáka a zkouší co vydržím... :)

14.9.2021 11:41

Ta informace "dřív to nedělal" je velice podstatná. Pak se dá skutečně vyloučit gymnastický problém, v případě, že se nezvýšila náročnost. Na druhou stranu vyvstává velký otazník u zdravotního problému. Pokud jak říkáte to dělá opakovaně jednou za kruh, neuvedla jste, zda stále na stejném místě a nebo na různých místech prostě vždy v určitém časovém intervalu, může to být nakrásně nějaký fyzický problém.

Pokud máte trenérku, která koně vídá a zná, měla byste veškeré výcvikové záležitosti probírat PRIMÁRNĚ s ní, protože lepší radu vám v tu chvíli nikdo nedá :-)

14.9.2021 17:45

Eliška106 napsal(a):
Dobrý den,

Obnosek, do prostředního kroužku, aby se ta hlava právě musela otočit (mám koženou uzdečku s caversonem, nic se do očí nepřetáčí- sundala jsem čelenku, lze přidělat i udidlo, pokud jen tak vypohybovávám na ohlávce, utáhnu si více nánosník , aby seděla těsněji a neplandala ) , stát při lonžování na jednom místě, aby to byl opravdu kruh, udržovat stejně napnutou lonž tím, že si koně bičem ukázáním na plece od sebe z kruhu "vytlačíte" . Měním strany co 5 minut, necválám do mrtva, ale tak 2-3 kola, spíš přechody, klus cval...30 minut i s procházkou na začátku a na konci, většinou mám na lonžování gogue, abych nepouštěla draka a mělo to nějaký oučinek.

14.9.2021 17:51

se omlouvá za kvalitu, jsem si chytře otočila při natáčení mobil a neumím to otočit...

po lonžování si kobylu pustím někdy na volno a koukám, jaký to má efekt..

Video se zpracovává...

14.9.2021 18:58

ty videa je peklo

Video se zpracovává...

14.9.2021 19:36

škoda, že tu není emotikon hnědé kouřící hromádky

14.9.2021 20:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
škoda, že tu není emotikon hnědé kouřící hromádky

Může to být takto?

14.9.2021 21:29

yes!

15.9.2021 08:47
LucyLou

XXX.XXX.59.63

Eliška106 napsal(a):
Dobrý den,

Nejsem odborník a Váš dotaz na mě působí stejně. Proto bych odborníka vyhledala a požádala ho o pomoc. Nebo ještě lépe, nelonžovala bych a radši vzala koníka na ruce ven a zaběhala si s ním. Kdybych nutně chtěla lonžovat, tak spolupracovat s odborníky (trenér, fyzio) a nechat je posoudit co se děje. Případně jen koník zkouší - proto ověřit, zda rozumí základním principům lonžování. A asi Vám nikdo nic jiného neporadí. Bez toho, aby se to vidělo prostě nelze nic doporučit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík