AničkaNováková

XXX.XXX.66.39
Zdravím.
Ráda bych se poptala, jak zlepšit rovnováhu ve cvalu. Vždycky když nacválávám, tak když dávám pobídku do cvalu a kůň nechce nacválat, rozhodí mě to, on pak nacválá, já tam hrozně skáču (už se mi podařilo spadnout). Při tom naskočení do cvalu kůň, kterého jezdím naskočí prudce a nemám ještě dobrou rovnováhu. Jezdím ve skupině a je mi opravdu trapně, když tam při každém naskočení a pobídce do cvalu malém sletím na zem.
Nějaké typy na cvičení? Nebo prostě jen jezdit a trénovat?
AničkaNováková
napsal(a):
Zdravím.
Ráda bych se poptala, jak zlepšit rovnováhu ve cvalu. Vždycky když nacválávám, tak když dávám pobídku do cvalu a kůň nechce nacválat, rozhodí mě to, on pak nacválá, já tam hrozně skáču (už se mi podařilo spadnout). Při tom naskočení do cvalu kůň, kterého jezdím naskočí prudce a nemám ještě dobrou rovnováhu. Jezdím ve skupině a je mi opravdu trapně, když tam při každém naskočení a pobídce do cvalu malém sletím na zem.
https://www.youtube.com/watch?v=wDkGJkI7DmI 1:12
"roll those hips" ... ne vážně, tohle mi fakt pomohlo při učení se s cválat :D... opravdu je to podle mě o tom chytit se do rytmu tou kyčlí, takže jít s pohybem toho koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

AničkaNováková
napsal(a):
Zdravím.
Za mě učit se nacválání na lonži. Soustředit se na sebe a neřešit pobídku.
Mě pomohlo cválat bez sedla. Při prvních pokusech o nacválání jsem padala. Pak jsme jely ven bez sedla a na louce se mě trenérka zeptala, jestli nechci zkusit nacválat. Já na to "Když mě pak posbíráš a odchytneš koně..." Ale kupodivu to bylo bez sedla mnohem lepší a úplně v pohodě jsem to useděla. A pak už to šlo i se sedlem. Mám pocit, že se sedlem jsem moc tuhla a snažila se zapřít o sedlo a o třmeny a to mě pak naopak vyhodilo. Bez sedla jsem se neměla o co zapřít, takže jsem prostě seděla a přizpůsobila se pohybu. Navíc jsem ten pohyb víc vnímala. Ale tohle chce spolehlivýho koně, kterej nezdrhne...

Nacválávejte ve stehenním sedu. Nebudete vadit koni, nebude vám vadit, že se divně kroutí (jako fakt může mít blbé chody, o tom žádná).
Před ježděním doporučuji se rozehřát a rozcvičit - nejprve nějakou zahřívací činnost jako běh, dřepy, něco s nohama, potom prokroutit klouby hlavně na nohou a naohýbat bederní páteř (aktivovat svaly kolem korzetu - předklon, záklon, otáčení trupem, hmitání celým tělem - rozcvička jako na těláku), pomůže vám to (i když to "není poznat") lépe reagovat na pohyb a pracovat s tělem.
Jak začnete získávat jistotu při nacválání v lehkém sedu, můžete si postupně sedat po nacválání dříve do sedla, až jednou se zvedenete třeba jen na to naskočení, a příště třeba už vůbec. Mimochodem, když kůň očekává, že mu ducnete do zad, snaží se nacválat se zaťatými svaly na zádech, aby ho vaše hupnutí nerušilo, a to samo o sobě může skutečně vyhodit z rovnováhy. Takže lehký sed umožní i koni pohodlné nacválání a pokud zjistí, že už mu do hřbetu neducnete, začne za čas nacválávat příjemněji. A vy v lehkém sedu přijdete k lepší rovnováze, což taky není k zahození
AničkaNováková

XXX.XXX.148.172
Moc děkuji všem za rady a typy, vážím si toho🙏🏻

A taky by mě zajímalo, co na to trenér. To by měla být první osoba, které se zeptat :-) A nebo ten, kdo na vás dohlíží, majitel koně, zkušenější kamarádka ve stáji, atd.

AničkaNováková
napsal(a):
Moc děkuji všem za rady a typy, vážím si toho🙏🏻
Teď na mě na equichanellu vyskočil článek - Jak správně nacválat. Doporučuji přečíst.