Následoval vás někdy kůň jako pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Henessy

16.9.2021 20:49
Henessy

XXX.XXX.91.59

Ahoj, mám dotaz. Chodím za vámi někdy kůň jako pes? Myslím tím na volno, na procházky a tak?
Trošku závidím kamarádce, ktera mi říkala, že takto se svoji arabskou kobylou chodí do lesa. Nejdříve spolu měly velké problémy, ale kamarádka začala case s pozitivkou a nakonec za ní kobyla chodí jako pes i bez pamlsku...

Také bych chtěla, by se na mně můj kůň takto navázal, nicméně se bojím, že bez přímého dohledu trenéra pozitivkou víc zkazim než narovnam. Nebo to jde i jinak?

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.9.2021 07:43

Ne, nikdy jsem se vztahu s koněm nevěnovala tak, aby za mnou chodil po venku dobrovolně, když je kolem tolik jiného zajímavého. Ani nemám takové ambice, neb nechodím ven s koněm pěšky za prvé, za druhé je tu moc civilizace a stačilo by málo, aby nastala situace, kterou z dálky neovlivním... Ale zase pravda, když někde slezu na sváču, musím koně uvázat a nebo prostě držet, nemohu ho pustit, aby se pásl sám, je riziko, že by odešel. I od koní v cizím prostředí - vyzkoušeno

Pokud budete ctít pár základních pravidel pozitivky, myslím si, že to jde (s omyly a značně pomaleji) i bez trenéra. Pokud už jinak s koněm umíte zacházet, číst jeho reakce, umíte si pohlídat řeč těla a dávat jednoznačné signály...

Coudas

17.9.2021 10:28
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, měla jsem. Dnes bych každému takovému nafackovala, klidně i sama sobě. Nedosáhla jsem toho použitím pozitivky, takové vymoženosti za nás ještě nebyly, přicházela do módy teprve tyrana v podobě PNH a podobně. A ani si nemyslím, že pozitivka (pozitivka, nebo klikr trening? za mne 2 rozdílné věci) je to, jak dosáhnout navázání zvířete na sebe, aby vás měl rád. Tréning je tréning, vztah mezi člověkem a zvířetem je něco jiného, tréning ovšem tento vztah může ovlivňovat. Pokud to není vyloženě životupotřebné, což zrovna toto není, nechoďte prosím s koněm na veřejnosti na volno, věnujte energii něčemu užitečnějšímu.

17.9.2021 10:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, takmer každý jeden, s ktorým som mala do činenia.

17.9.2021 11:17

Jen bych ráda upřesnila: Pokud budete ctít pár základních pravidel pozitivky, myslím si, že to jde (s omyly a značně pomaleji) i bez trenéra. Pokud už jinak s koněm umíte zacházet, číst jeho reakce, umíte si pohlídat řeč těla a dávat jednoznačné signály...
Tím odstavcem jsem myslela zda budete moci pozitivní motivaci (jakoukoli) používat jako výcvikovou metodu. Zda s vámi kůň bude chtít trávit čas a upřednostní vaši společnost před jinými atrakcemi, to je složitější otázka - a nutně to nezávisí ani nesouvisí s pozitivkou.

17.9.2021 12:43
lenacia

XXX.XXX.173.31

takové to, jak člověk jede na inlinech a kůň běží za ním, to ne... ale základní následování, když sesednu apod a koně za nic nedržím a ten mě následuje, to byla jedna z prvních věcí, co sem koby učila.
Mě to ale funguje jen na té jízdárně případně na cestách.. zdá se, že chutná šťavnatá tráva má s mojí kobylou mnohem hlubší vztah než já.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2021 13:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.183

Jo. Achala ve chvili kdy uznala zr ona je mone a ja jeji automatika kdykoli kdekoli jakkoli. Bez uceni, bez ničeho. Ale achalove jsou specifika 😁

17.9.2021 13:31
suchawendy

XXX.XXX.3.54

Tak tuhle superhero vlastnost moc nevyužívám. Nepřijde mi to bezpečný. Ve výběhu, na ohraničeném prostranství OK, ale venku... radši s psychickou podporou vodítka, i když v zásadě není potřeba.
A co se týče kažení koně pozitivkou...no, kůň se dá zkazit ledasčím. A zatím cokoli se mi povedlo ve výcviku pokazit, se mi podařilo rychle opravit. A jsem v zásadě samouk. Chce to nastudovat pár základních principů a těch se prostě držet. Nějaké minimum odkazů mám tady: http://cukrbezbice.cz/kam-na-rozumy/.

17.9.2021 14:27
liva

XXX.XXX.227.29

Takto fungovala moje první kobyla, když jsem ji v době prázdnin měla samotnou na chalupě a jediný zvířecí společník pro ni byl pes.
Chodila s nama i na nákup. Pes seděl u obchodu a kobyla se pásla přes silnici u kostela na trávníku. Když jsem vylezla z obchodu, pes dostal Ledňáček a kobyla Tatranku. Občas se cestou zdržela žranim a pak nás dobíhala.
Ona byla celkově civilizovaná. K pastvě se používal neoplocený ovocný sad, na který navazovala zeleninová zahrada. Nikdy ju nenapadlo vlézt do záhonů se zeleninou ani opustit sad. Když otec protrhával mrkev, stála způsobně u záhonu a otec jí mrkve házel.
Když “dlouho” nehodil, rozčilovala se, ale do záhonu nevlezla.
V průběhu roku byla ustájená v komerčním ustájení, ve stabilním stádu a jít se mnou do obchodu by ji ani nenapadlo.🙂

17.9.2021 14:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Měla jsem to tak u své první kobyly, ale byla to poloarabka - 'byla takový zlý dvorkový asociál (od předchozího majitele) a já s ní trávila veškerý mimoškolní čas, takže na mě byla silně navázaná. I když jsem s ní jela na čundr, tak jsem ji v noci nechala puštěnou navolno a ona mě hlidala jak pes. Vím, že by ke mně nikoho nepustila.

Nikdy potom už jsem takového koně neměla a ani bych to už nechtěla - byla ve stádě nešťastná a nedokazala žít normální koňský život. Koně, co přišli po ní jsem sice na sebe navázané měla, ale už ne tak "nezdravě".

17.9.2021 15:36

Moje kobyla mě sleduje ve výběhu, když sbírám bobky, hlídá aby niko jiný, než ona nedostal kousek chleba. všechno chce jen pro sebe.

17.9.2021 16:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moje kobyla mě sleduje ve výběhu, když sbírám bobky, hlídá aby niko jiný, než ona nedostal kousek chleba. všechno chce jen pro sebe.

Jo, takhle to máme s poníkama. Jsou na hladomorně, navíc jsou najedení, takže se silně nudí, jakmile se něco šustne, drží se poblíž, protože je to zajímavé :-) No a samozřejmě z lidí občas něco vypadne, že :-)

21.9.2021 14:34
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, takhle to máme s poníkama. Jsou na hladomorně, navíc jsou najedení, takže se silně nudí, jakmile se něco šustne, drží se poblíž, protože je to zajímavé :-) No a samozřejmě z lidí občas něco vypadne, že :-)

A když nic nevypadne, tak aspoň podrbat...známe dobře

21.9.2021 15:13

LucyLou napsal(a):
A když nic nevypadne, tak aspoň podrbat...známe dobře

To máte vidět, když vezmeme do ruky lopatu, hrábě nebo koště!!! To se to sbíhá ze všech stran

Přidejte reakci

Přidat smajlík