Výběhová deka

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2021 06:28
Petra F.

XXX.XXX.213.36

S blížící se zimou začínám opět řešit otázku dekování.
Starší valach, který moc nenasrstí a je zvyklý na dekování už od předchozího majitele, navíc přišel z příznivějších podmínek do hor.
Na noc v boxu, po celý den, od rozednění dokud je světlo je venku.
Stáj nechává majitel nonstop otevřenou, jsou tam velká vrata a někteří majitelé trvají i v zimě na otevřených oknech, takže ve stáji je to dost často jako na větrné hůrce.Chápu, že stáj nemůže být zabedněná, ale průvan se mi nelíbí, navíc respektuji názor, že dekovaný kůň by měl být dekován nonstop, nejen venku.
Mám ale problém do stáje dojíždět dvakrát denně koně převlékat z výběhovky do stájovky a obráceně.
Četla jsem, že není zase takový problém nechat koni výběhovou deku i ve stáji, opačně to samozřejmě nelze.
Jaký je váš názor, případně jaké parametry by měla taková deka splňovat?
Děkuji za cenné rady.

18.9.2021 06:53
lenacia

XXX.XXX.173.31

Petra F. napsal(a):
S blížící se zimou začínám opět řešit otázku dekování.
Starší valach, který moc nenasrstí a je zvyklý na dekování už od předchozího majitele, navíc přišel z příznivějších podmínek do hor.
Na noc v boxu, po celý den, od rozednění dokud je světlo je venku.
Stáj nechává majitel nonstop otevřenou, jsou tam velká vrata a někteří majitelé trvají i v zimě na otevřených oknech, takže ve stáji je to dost často jako na větrné hůrce.Chápu, že stáj nemůže být zabedněná, ale průvan se mi nelíbí, navíc respektuji názor, že dekovaný kůň by měl být dekován nonstop, nejen venku.
Mám ale problém do stáje dojíždět dvakrát denně koně převlékat z výběhovky do stájovky a obráceně.
Četla jsem, že není zase takový problém nechat koni výběhovou deku i ve stáji, opačně to samozřejmě nelze.
Jaký je váš názor, případně jaké parametry by měla taková deka splňovat?
Děkuji za cenné rady.

no, dle popisu bych asi zkusila Bucas smartex, rain nebo rovnou extra, které mají obšírnou škálu tepelného komforu od mínusových do plusových hodnot... Jen si tu někteří stěžují že nové modely dek koním nesedí, ale třeba zrovna vašemu padne.

18.9.2021 07:31
axl

XXX.XXX.166.246

Vůbec bych se nebála nechávat deku nonstop, dělá se to běžně, ne každý má čas jezdit do stáje a predekovat večer a pak ráno. Bucas jsou dobré deky, v mém okolí je mají. Já mám dek víc a dle teploty/mrazu je prehazuji, od staré 100g po 300g. Mám ElProWest a EquiTheme, mám raději bez rozpaků a mají 1200D pevnost.

18.9.2021 08:27
evcusik

XXX.XXX.3.93

Pokud jsou teplotní podmínky ve stáji stejné, tak není problem nechávat stejnou :) (tak jako tak vám doporučím v prvních dnech dekovani kontrolovat, že koni je komfortně a případně na to reagovat). Stajovky se liší jen nižší pevností materiálu a nepromokavosti - spíš jsou lehčí váhou pro obsluhu.

Bucasky jsou fajn, ale jak každá deka musí sednout. Kromě první (nejlevnější řady) jsou na průměrné koně, první řada pro užší koníky.

Já mám užšího araba, sedí ji dobře deky z Decathlonu, jejich střih se lehce zvýšeným krkem ji sedí přesně akorát. Spokojenost ( 24/7 mi vydrží dest, pevnost super). Od 0g nepromok záda-50g-100g-200g (pro echt zimu + 200g liner)

Přidejte reakci

Přidat smajlík