Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2021 08:13
šimlík

XXX.XXX.215.18

Hledám vhodnější bezobilné krmivo pro koně, jako je Nova Equi Plus, ale bez melasy a nízký obsah tuku a cukru.
Nechci dávat jen řízky.
Znáte něco? Nemůžu nic najít.

18.9.2021 09:30
Slon Indický

XXX.XXX.242.12

Je toho na trhu spousta.- z hlavy mě napadají němečtí výrobci:
Agrobs - řada krmiv AlpenGrün
Hippolyt - Struktur E, Brandon XL
Höveler - řada krmiv Pur
Mühldorfer - řada krmiv iQ

18.9.2021 09:36
Slon Indický

XXX.XXX.242.12

A rovnou jsem si vzpomněla na další - Derby Gastro, Spillers má bezobilné řezanky, případně granule (založené na otrubách).

18.9.2021 12:46
šimlík

XXX.XXX.215.18

No ono to není tak jednoduché, jak to vypadá. Nepotřebuji ani obilí ani otruby a když to zkouknu, tak je to samý tuk. Tyto značky jsem sledovala. Hoveler má Pony Dinner, ale proč tolik bílkoviny a tolik tuku, to jediné bylo podobné. Seno musím vážit, tak proč dávat ještě tučnou řezanku.No asi dokrmím NE Plus (cukr 22%) v malém množství a budu dávat Pavo Vital a trošku řízků, semínka(tuk) jen při línání. Pokud někdo zná konkrétní krmivo dle uvedeného požadavku, sem s ním. Jinak děkuji za reakci.

18.9.2021 13:10
Arbora

XXX.XXX.226.51

Puritan je bezobilninové, čo tak pozerám, napríklad Struktur 12% bielkovín a 5,2% tuk, gastro 10,9% proteín a 6,8% tuk, pur.itan bielkovín 13,20% a 5,5% tuku. To je všetko veľa?

18.9.2021 13:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

šimlík napsal(a):
No ono to není tak jednoduché, jak to vypadá. Nepotřebuji ani obilí ani otruby a když to zkouknu, tak je to samý tuk. Tyto značky jsem sledovala. Hoveler má Pony Dinner, ale proč tolik bílkoviny a tolik tuku, to jediné bylo podobné. Seno musím vážit, tak proč dávat ještě tučnou řezanku.No asi dokrmím NE Plus (cukr 22%) v malém množství a budu dávat Pavo Vital a trošku řízků, semínka(tuk) jen při línání. Pokud někdo zná konkrétní krmivo dle uvedeného požadavku, sem s ním. Jinak děkuji za reakci.

Já to zadání moc nechápu. Jestli je na tom kůň tak, že se mu váží seno (případně máčí kvůli vyplavení cukrů), tak proč krmit do kyblíčku?
Dávala bych jen řízky a kvalitní vitmin. Seno bych nastavovala krmnou slámou. Len krmím jen výlisky. Dá se to pěkně vypočítat za statkových krmiv. Cokoliv jako "hotový pytel s barevným obrázkem" je vyráběno pro většinové odběratele a hlavně se do toho zapracovává nějaký průmyslový zbytek (otruby, klíčky, melasa, mláto atd.)

18.9.2021 14:23
šimlík

XXX.XXX.215.18

Poník by vystačil jen seno, sláma a minvit, ale má box vedle plňase, tak musím být spravedlivá a něco mu dát. Byl asi schvácený, tak se musí krmit s rozumem a citem. Taky aby mu to chutnalo. No a začal teďka být citlivý na štípance, tak doufám, že to přejde. Proto jsem hledala ten cukr v NE Plus. Budeme si míchat tu trošku, protože jsem hotového nic nenašla. Je mnoho krmiv, kde výrobce neuvádí obsah cukru, tuku, škrobu a bílkovin, nebo vůbec složení krmiva. A někdy uvede jen něco a člověk se nestačí divit pro koho že krmení doporučuje.

18.9.2021 14:28
Dotaz

XXX.XXX.20.152

Jak velký je to pony?

18.9.2021 14:32
šimlík

XXX.XXX.215.18

Je to jezdecký poník, cca 125 cm KVH, kouknu na to konopí, dík.

18.9.2021 14:40
Dotaz

XXX.XXX.18.19

Nebo mu dejte granulované seno do kyblíčku, to by nešlo?

18.9.2021 15:14
liva

XXX.XXX.227.29

18.9.2021 15:48
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Granulované seno od dobrého výrobce je kvalitní seno. Rouzumejte obsahově, výživové kvalitní.
Tady se asi řeší co dát do kyblíku, aby v tom vlastně nic moc nebylo... No a to splňují řízky s vitmin.
Pokud je ve stáji řezačka, tak si udělat směs varná a slámy a třeba kopřiv. Navlhčit v kyblíku a šup poníkovi.
Ale stejně bych propočítala celou jeho KD ( já mám u poncla 130 KVH poslední rok naopak co dělat opravdu ho nakrmit a neschvátit, hubne mi z dušnost).

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2021 18:34

Tuk bych neřešila, když bude dostávat jen trošku. Vyhnout se mu nejde, pokud se má jednat o směs a ne o jednodruhové krmivo. Já do kbelíčku po ježdění dávám Hippolyt Equigard, minerálku, na jaře a na podzim bylinky. Letos Equigardu "více" (20 kg vydrželo cca 3,5 měsíce), předchozí roky méně (20 kg na 6 měsíců a zbytek někomu dát a koupit nové). Koupit doporučuji na české stránce, složení pročíst u výrobce - na české stránce neodpovídá.

https://www.st-hippolyt.de/produkte/anwendung/stehfutter/143/equigard-muesli?number=10130

Kvůli obavám z kotwasseru po skončení pastevní sezóny jsem teď pořídila senné granule. Jak správně podotkla Pipilota, může to být hodně výživné seno. Počítám s tím, že české granule budou vesměs z našich středoevropských pastvin s nepůvodním složením pro krávy s laktací. Proto jsem hledala granule z (pod)horských luk s vyšším obsahem bylin. Šla jsem opět do Hippolytu:

https://www.st-hippolyt.de/produkte/anwendung/stehfutter/191/glyx-wiese-heucobs?number=10103

Kromě Hippolytu se mně líbilo složení senných granulí u Agrobsu.

18.9.2021 20:03
Dotaz

XXX.XXX.18.19

Pipilota napsal(a):
Granulované seno od dobrého výrobce je kvalitní seno. Rouzumejte obsahově, výživové kvalitní.
Tady se asi řeší co dát do kyblíku, aby v tom vlastně nic moc nebylo... No a to splňují řízky s vitmin.
Pokud je ve stáji řezačka, tak si udělat směs varná a slámy a třeba kopřiv. Navlhčit v kyblíku a šup poníkovi.
Ale stejně bych propočítala celou jeho KD ( já mám u poncla 130 KVH poslední rok naopak co dělat opravdu ho nakrmit a neschvátit, hubne mi z dušnost).

Tak jak dlouho potřebuje zabavit, než druhý dojí - 15 minut? To toho zase moc dostat nemusí. Řízky jsou taky super. Pokud kůň dostával NE plus, tak obojí bude chudší a bude to déle žrát, lze toho tedy na potřebný čas dát i méně.

18.9.2021 20:55
kallisto

XXX.XXX.132.156

Mě tady holky před nedávnem pro špekandu doporučily místo senných granulí vojtěšku. Že méně cukru. Já tomu prdlajs rozumím.

Krmím toho kelímek od jogurtu, čili nula nula nic, do toho teď mustang trace, předtím vitmin.

18.9.2021 21:17
šimlík

XXX.XXX.215.18

Poník dostává velice málo NE, tak 100g ráno a 100g večer + nyní Vital Pavo, no a podle situace bylinky, lněné semínko, piv. kvasnice. Poník množství neřeší, sežere to a jde zas na seno/slámu.
Na ten výtok velkému částečně pomáhá ProBio od Dromy, taky oddrolky ze sena.

20.9.2021 08:02

Taky můžete zvážit zpomalovače krmení, pokud chcete, aby hrstička poníkovi vydržela déle. Do kyblíku zamíchat hrst slámy, mezi kterou musí chutné krmivo vybírat, pár valounů, které bude po kyblíku honit, nějakou síťku, ze které bude muset vyzobávat, případně hračku, kterou bude muset manipulovat, aby mu z ní něco vypadlo. Ta hračka může nakrásně poníka zabavit i delší dobu, a pak bude plňas blbě čumět přes mříže, že poník se ještě baví Hračka může být třeba starý fotbal.míč s prostříhanýma dírkama :-)

21.9.2021 08:49
šimlík

XXX.XXX.215.18

Buggyro máte to odzkoušené? Já bych se bála, že to poník rozkouše a případně něco i sežere.
Jinak nemusím množství krmení řešit, jak píšu sežere si tu svou hrstičku a jde na seno/sláma.
U Lapilestu /Granulestu zase neuvádí cukr. Plus dokrmím a pak zvážím co dál.

21.9.2021 09:03

šimlík: nemám :-) důvěřovala bych poníkovi ohledně kopačáku. Pochopitelně počítáme s tím, že hračku po vyžrání sebereme. Na druhou stranu prodávají se samozřejmě už i u nás hračky pro koně určené, které jsou potenciálně hůř rozbitné, a je možné takovou věc zakoupit. Myslím si, že i taková pet lahev naplněná krmením s prostříhanými dírami hozená do žlabu/kyblíku by mohla udělat službu. A tam už je celkem slušná jistota, že kousky poník nesežere. Případně se dělají z tužších plastů různé ty lahve na kolo (nebo lahev na jar) a podobně - to už by musel poník fakt dost zamakat, aby to nahlodal tak, aby z toho byly kousky. Lahev může být nad žlabem i zavěšená a poník by do ní musel šťouchat, aby něco vypadlo, nemusel by ji rozkousat :-) Je potřeba zvážit možnosti podle toho, jak má člověk žravého a "blbého" poníka. Ten kopačák se taky dá nakonec uvázat do kousku síťky na seno, aby ho poník neroztrhal úplně. Záleží také na tom, jak budou velké ty otvory, zda z nich bude krmivo padat uspokojivou rychlostí - to by se muselo vyzkoušet.

My neřešíme, jak kdo vyžere rychle, poníkům dáme hrstičku, velkým klidně kýbl, a poníci pak blbě čumí, a nám je to jedno

21.9.2021 09:10
Arbora

XXX.XXX.149.42

A čo granulované vitamíny? Tie sa dajú nadstaviť trebárs aj rezkami, či granulovaným senom, alebo nejakými výliskami, konopnými, či ľanovými. Tam ale bude nejaký tuk.

21.9.2021 09:12

Ale ano, teď koukám, že jsem špatně pochopila zadání, a píšu mimo téma. To se omlouvám. Vy nepotřebujete prodloužit dobu krmení, pouze "něco" do žlabu. V kompletních krmivech se ani zbla nevyznám, takže tady bohužel nemohu poradit, ale hojné tipy už padly :-) My krmíme statková krmiva, takže vaše řešení "tak budu krmit řízky" mi přijde jako optimální. Možná klidně i tu vojtěšku, ona je pro některé chutnější a na energii asi tak nastejno, zato zdroj přínosných bílkovin (zejm. když nekrmíte semínka, nemusí být k zahození). Pokud budete chtít udělat poníkovi radost, můžete do toho nastrouhat mrkev :-) Pokud budete chtít mrkev bez cukru, tak ji před podáním poníkovi propláchněte a džus můžete nalít velkému a nebo zblajznout sama :-) Taková mixovaná červená řepa by v tomhle ohledu taky nemusela být uplně blbá :-)

21.9.2021 12:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

http://www.centrumkrmiv.cz/product/animo-vojteskove-pochoutky-1291/

My máme pro tlustého shetlanda tohle na účel, aby neřekl, že nic nedostal. Jinak jsou mňam, chroupu je také:) Jsou malé, tak než je všechny vyloví na dně kýble, chvíli ho to zabaví. Složení jsem nezkoumala, jsou to takové nafouklé vzduchem křupky prý z vojtěšky.
Červená řepa a celer mu jede také, ale ne vždy je po ruce.

21.9.2021 13:01

Rif Du Madon napsal(a):
http://www.centrumkrmiv.cz/product/animo-vojteskove-pochoutky-1291/

My máme pro tlustého shetlanda tohle na účel, aby neřekl, že nic nedostal. Jinak jsou mňam, chroupu je také:) Jsou malé, tak než je všechny vyloví na dně kýble, chvíli ho to zabaví. Složení jsem nezkoumala, jsou to takové nafouklé vzduchem křupky prý z vojtěšky.
Červená řepa a celer mu jede také, ale ne vždy je po ruce.

Tak přesně tyhle jsem kdysi koupila Madam, jako bezpečný pamlsek na klikání. A ona se mi na ně z vysoka... Ale vojtěškovou řezanku od Hippolytu baští plnou hubou...

21.9.2021 13:08
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak přesně tyhle jsem kdysi koupila Madam, jako bezpečný pamlsek na klikání. A ona se mi na ně z vysoka... Ale vojtěškovou řezanku od Hippolytu baští plnou hubou...

U nás je užírám já i děti😀 Chutnají mi víc než takové ty různé zdravé křupavé věci pro lidi. Madam je nějaká smlsaná😀

21.9.2021 13:23

šimlík napsal(a):
Buggyro máte to odzkoušené? Já bych se bála, že to poník rozkouše a případně něco i sežere.
Jinak nemusím množství krmení řešit, jak píšu sežere si tu svou hrstičku a jde na seno/sláma.

Velkej kobyle krmím taky plusko, clasik a mačkaný oves, od všeho plecháček. není to ani půl kila...V zimě to bude s máčenou řepou a ještě dám na zimu plecháček premium, ...(je tam řezanka a semínka ..)
U poníka bych zůstala u pluska, dohodila mu do toho vojtěšku a když to poník na objem neřeší neřešila bych to taky...
ještě se zeptám, vy sčítáte škrob a vlákninu ? napsala jste: NE Plus (cukr 22%) ale ne každá vláknina se chová jako "cukr" (energie je z fermentovatelné rozpustné vlákniny)

21.9.2021 20:02
šimlík

XXX.XXX.215.18

Psala jsem přímo výrobci dotaz kolik má Plus cukru a 22% se mi zdá dost, ale poník dostává max 200 g/den tak nevím. Někdo tu psal dokonce 26% cukru. Poník má 50g PavoVital a to je čistá vojtěška s minvit v granulkách. Pytel asi dokrmím . Lekla jsem se, že začal řešit hmyzáky.

22.9.2021 08:37

O hledání nízkoškrobového krmení můžu psát romány. Co prodejci/výrobci deklarují jako s nízkým obsahem škrobů a cukrů, mívá s přehledem přes 20% - pro mojí kobylu už nebezpečné. Většina produktů ten obsah ani uveden nemá a prodejce není většinou schopen zjistit. Takže bych byla velmi opatrná. Já teď už dlouhodobě dávám vojtěškovou řezanku od Hippolytu (kobyle velmi chutná) a do toho přidávám konopný šrot (já ale potřebuji škroby nahradit tuky) a další doplňky. U Hippolytu je fajn, že u každého produktu je na webu produktový list s podrobným složením, vč. těch škrobů a cukrů.
Tak zkuste taky mrknout:
https://www.hippolyt.cz/hlavni-krmny-program?tabpage=15&taboffset=15&ts=1&epc=OK2

22.9.2021 09:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
A čo granulované vitamíny? Tie sa dajú nadstaviť trebárs aj rezkami, či granulovaným senom, alebo nejakými výliskami, konopnými, či ľanovými. Tam ale bude nejaký tuk.

Pro poníka je granulované seno ideální. Dá se do toho přimíchat vše, co je případně potřeba do něj dostat. A je to jen seno, tedy nic navíc. A z hrstky granulí je po namočení, v kyblíku, docela dost krmení.
Dávala jsem schvácenému fjordovi. Právě z toho důvodu, že v granulích a mysli byly věci, které jsem mu nechtěla dávat.
Dokonce jsem v mysli pro schvácené koně našla kukuřici. Pár roků zpět jsme to tu řešili.
Ono se řekne, dám mu hrst, to neškodí. Škodí. Jednou jsem si to zvážila.
Vážně to nestojí za to. Nutnost přikrmování poníků je jen v hlavě majitele. Mám takovou kamarádku. Na ponďovi lpí a tak mu přilepšuje a pak běduje, že je tlustý.

22.9.2021 10:29
alfi pav

XXX.XXX.30.253

šimlík napsal(a):

Granulestu se může koni krmit 200gr denně max což jsou dva cca 150ml kalíšky, takže to vám dobu krmení nijak neprodlouží. Já to dávám už dlouho koním s citlivým žaludkem a jsem opravdu spokojená

Bodit teď k NovaEqui a Granulestu začal dělat i Jablenku (25kg, malé granulky, mix karobu, lnu a výlisků https://www.horsefeed.cz/produkt/jablenka-25kg/), která má taky nízký obsah cukrů a je doporučená pro citlivé koně. Mám odzkoušený první pytel a jsem taky hodně spokojená, budu dávat i nadále. Pro citlivé žaludky je to super a může se dávat až půl kila na den, to by vám ten objem v dávce udělalo.

22.9.2021 11:11

alfi pav napsal(a):
Granulestu se může koni krmit 200gr denně max což jsou dva cca 150ml kalíšky, takže to vám dobu krmení nijak neprodlouží. Já to dávám už dlouho koním s citlivým žaludkem a jsem opravdu spokojená

Bodit teď k NovaEqui a Granulestu začal dělat i Jablenku (25kg, malé granulky, mix karobu, lnu a výlisků https://www.horsefeed.cz/produkt/jablenka-25kg/), která má taky nízký obsah cukrů a je doporučená pro citlivé koně. Mám odzkoušený první pytel a jsem taky hodně spokojená, budu dávat i nadále. Pro citlivé žaludky je to super a může se dávat až půl kila na den, to by vám ten objem v dávce udělalo.

Je prosím aspoň na pytli uveden obsah škrobů a cukrů? Vypadá to zajímavě.

22.9.2021 11:41
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Je prosím aspoň na pytli uveden obsah škrobů a cukrů? Vypadá to zajímavě.

ne, resp jsem to tam nenašla

koně mi po tom ale nelezou po zdi, takže cukrů a škrobů tam moc nebude

22.9.2021 12:05

alfi pav napsal(a):
ne, resp jsem to tam nenašla

koně mi po tom ale nelezou po zdi, takže cukrů a škrobů tam moc nebude

Takže klasika bez info Škoda, já to potřebuji vědět s jistotou. Děkuji moc za ochotu.

22.9.2021 12:31
liva

XXX.XXX.227.29

Takže klasika bez info Škoda, já to potřebuji vědět s jistotou. Děkuji moc za ochotu.

Mám doma schváceného painta, který jako běžné krmivo žere Höveler PurSport.
Hledala jsem pro něho nějaké krmivo, které bych mu dala navíc do kyblíčku po práci a nakonec vybrala tohle.

https://www.animalfeed.cz/krauter-light/

22.9.2021 12:57

liva napsal(a):
Mám doma schváceného painta, který jako běžné krmivo žere Höveler PurSport.
Hledala jsem pro něho nějaké krmivo, které bych mu dala navíc do kyblíčku po práci a nakonec vybrala tohle.

https://www.animalfeed.cz/krauter-light/

Dík, zůstanu u toho, co krmím teď.

23.9.2021 12:46
bongani

XXX.XXX.45.91

Zaujal mě ten granulest, nevíte, jestli se dá sehnat někde v okolí Prahy s osobním vyzvednutím? Našla jsem jenom pár hodně vzdálených eshopů a přes den nebývám doma, takže 20 kg balík je trochu nepraktický na posílání poštou.

23.9.2021 13:29

Přidejte reakci

Přidat smajlík