Ahoj všem,
chtěla bych trochu rýpnout do kontroverzního téma.
Protože spolupracuji pracovně s několika různými sportovními profi kluby, překvapilo mě, jak odlišná jsou pravidla u ČJF jako sportovního klubu.
Standartní je, že aby mohl sportovec startovat na ofiko závodech, musí patřit do nějakého klubu, který je federací uznaný jako způsobilý. A aby byl způsobilý, tak musí mít trenéra. S licencí.
U jezdectví ale většina jezdeckých klubů/oddílů nemá lidi s licencí trenérskou, ani cvičitelskou, přesto může jezdec startovat klidně i bez,stačí jen, že je někde registrován.
Když si to tak převezmu,tak pokud budu sama sobě dobrým trenérem a budu jezdit na louce za barákem, tak po registraci v nějakém oddíle/klubu můžu jet na závody. Nikoho to nezajímá.
Jaký je váš názor do pléna?
V žádném jiném sportě jsem se s tím nesetkala. Jen v jezdectví.
Zde je pojistka ta, že pokud chci závodit, musím mít licenci ZZVJ (pomineme hobby) a na složení licence je potřeba mít garanta, který má mininálně instruktora (dříve cvičitele) nebo trenéra a je u složení zkoušek ZZVJ osobně přítomen.
O postupu výš je to druhá věc, tam pokud na to nemám, tak výš nepostoupím a trenér k tomu netřeba.
Tak to trebárs funguje vo vytrvalosti, majiteľ je zároveň tréner a nemusí spĺňať absolútne žiadne podmienky, iba sa zaškrtne v kolonke tréner. Myslím, že to platí asi 2-3 roky, hlavne kvôli problémom s dopingom, lebo v podstate nebol nikto zodpovedný, koho by šlo potrestať za pozitívny nález, keďže majiteľ sa vyhovoril, že má koňa niekde ustajneného a jazdec sa vyhovoril, že koňa vidí prvýkrát v živote...
Myslím, že väčšina kynologických športov funguje rovnako, nie sú potrebné trénerské skúšky pre to, aby sa majiteľ mohol zúčastňovať súťaží.
Povedala bysom, že to bude súvisieť trochu so vzdelávaním tých trénerov, niektoré disciplíny sú pomerne mladé, resp. mladé v ponímaní, že sa na profesionálnej úrovni robia iba krátko, ČJF ich nepovažuje za dôležité, preto sa k nim ani nevytvárajú trénerské kurzy. Potom, logicky, ani nemôžu vyžadovať, aby športujúce kone boli registrované na nejakého trénera.
kallisto
napsal(a):
Zde je pojistka ta, že pokud chci závodit, musím mít licenci ZZVJ (pomineme hobby) a na složení licence je potřeba mít garanta, který má mininálně instruktora (dříve cvičitele) nebo trenéra a je u složení zkoušek ZZVJ osobně přítomen.
O postupu výš je to druhá věc, tam pokud na to nemám, tak výš nepostoupím a trenér k tomu netřeba.
Neumím si tu samou situaci představit u hokeje,fotbalu,plavání a pod..... Jednou složit zkoušky a pak závodit...
Zejména,když v klubech,kde mají dítě připravit,tak nejsou kompetentní osoby....pokud tedy nejsou vzdělané a co si budeme povídat,kolik takových jezdeckých klubů je?
jesie
napsal(a):
Neumím si tu samou situaci představit u hokeje,fotbalu,plavání a pod..... Jednou složit zkoušky a pak závodit...
Zejména,když v klubech,kde mají dítě připravit,tak nejsou kompetentní osoby....pokud tedy nejsou vzdělané a co si budeme povídat,kolik takových jezdeckých klubů je?
Tak jak se to vezme. Jsem-li tak dobrý, že postupuju výš a dál sám o sobě bez trenéra svou pílí a sebetréninkem, proč ne.
Ale toto většina lidí nedá a pak toho trenéra má, bez něj to nejde a neposunou se.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastně se můžete, pokud máte aktivní živnosťák, zahlásit do ČJF uplně samostatně a jezdit si závody sama za sebe, nepotřebujete se ani hlásit k žádnému klubu
Na rozdíl od jiných oblastí sportu ovšem do oficiálního sportu mohou vstupovat pouze jezdci, kteří jsou v praxi prověření (ZZVJ) a zároveň jim to příslušný odborně vzdělaný člověk (instruktor, trenér) posvětil :-)
Čímž se zaručí, že mají jednotný výcvik, požadovanou výkonnost, znají pravidla a vlastně mnohem více než sportovec atlet, hokejista nebo plavec, protože do toho vstupuje ještě i welfare koně.
Situace mimo ČJF se pak různí podle toho, jaké má požadavky zastřešující organizace, někde je pro vstup do ofi sportu třeba výkonnost (vytrvalost, některý western, bezudidlo, WE), někde registrace ve spolupráci s licentovaným trenérem a opět absolvování zkoušek (dostihy), někde ani varianta ofi sportu neexistuje (minidriving, formanské jízdy, soutěže chladnokrevných koní).
Lidské sporty také leckdy nemají žádnou oficiální strukturu, vemte si jak začínal surfing, snowboarding, moderní tance... v nových sportech se nevyznám, a tak si umím představit, že třeba ani tu strukturu ještě nemají, a i přesto jsou na olympiádě :-)

Inspektor: je otázka, o jakých hobíkách se bavíme. Zase hobíčka pod ČJF (či jinou organizací, která rozlišuje mezi hobíky a ofi závody) mi přijdou fajn, protože je to už organizovaný sport, jsou daní funkcionáři, určitý standard, za kterého se pořádá. Je podle mě dobře, že takové hobíky pod patronátem větších organizací jsou.
Pokud by nebyly, lidé by stejně dělali závody "za humny" na divoko, tak jako nakonec v současnosti pořád pořádají. A tam jsou vidět teprve věci. A nedají se tyhle akce zakázat, prostě to nejde.
Už dost znechutila ČJF některým klubům pořádat neoficiální závody, protože nastavila pro hobby závody takové podmínky, které ony kluby nemohou nebo odmítají plnit. ČJF odmítá, aby její subjekty pořádaly závody, které nejdou přes JIS a nejsou schválené. No, některé kluby prostě na to konto pořádat přestaly.... ačkoli mají dobré podmínky a organizační zázemí, ale nehodlají platit funkcionáře a třeba neplní některé nároky.
Dobře že nemá ČJF pravomoci zasahovat mimo své subjekty. Třeba takové bezudidlové závody by se vlastně vůbec pořádat nemohly...
napsal(a):
Inspektor: je otázka, o jakých hobíkách se bavíme. Zase hobíčka pod ČJF (či jinou organizací, která rozlišuje mezi hobíky a ofi závody) mi přijdou fajn, protože je to už organizovaný sport, jsou daní funkcionáři, určitý standard, za kterého se pořádá. Je podle mě dobře, že takové hobíky pod patronátem větších organizací jsou.
Pokud by nebyly, lidé by stejně dělali závody "za humny" na divoko, tak jako nakonec v současnosti pořád pořádají. A tam jsou vidět teprve věci. A nedají se tyhle akce zakázat, prostě to nejde.
Už dost znechutila ČJF některým klubům pořádat neoficiální závody, protože nastavila pro hobby závody takové podmínky, které ony kluby nemohou nebo odmítají plnit. ČJF odmítá, aby její subjekty pořádaly závody, které nejdou přes JIS a nejsou schválené. No, některé kluby prostě na to konto pořádat přestaly.... ačkoli mají dobré podmínky a organizační zázemí, ale nehodlají platit funkcionáře a třeba neplní některé nároky.
Dobře že nemá ČJF pravomoci zasahovat mimo své subjekty. Třeba takové bezudidlové závody by se vlastně vůbec pořádat nemohly...
Tak zrovna ty hobby závody, kde holka skákala na Thiedelmankách (řešilo se to tu), byly pod ČJF.
Dotaz
napsal(a):
Tak zrovna ty hobby závody, kde holka skákala na Thiedelmankách (řešilo se to tu), byly pod ČJF.
Tak je jedna za x let, pravidla nemůžou myslet na všechny prasárny co lidi vymyslí. Postupem času se tyhle nešvary do pravidel dostanou jako zakázané.
Pokud je někde problém, který pravidla neřeší, je možnost vznést dotaz, podnět atd...
kallisto
napsal(a):
Tak je jedna za x let, pravidla nemůžou myslet na všechny prasárny co lidi vymyslí. Postupem času se tyhle nešvary do pravidel dostanou jako zakázané.
Pokud je někde problém, který pravidla neřeší, je možnost vznést dotaz, podnět atd...
Tak ono je to v pravidlech, ale to by je lidi museli dodržovat.
Dotyčná trenérka a členka ČJF prostě tu holčinu nechala takhle závodit ve více závodech, a protože tam byla i jako rozhodčí, tak i přes nahlášení se nestalo nic. To mi na tom přijde smutné.
Zda stížnost, co lidi podávali na ČJF, k něčemu byla, to netuším.
Dotaz
napsal(a):
Tak ono je to v pravidlech, ale to by je lidi museli dodržovat.
Dotyčná trenérka a členka ČJF prostě tu holčinu nechala takhle závodit ve více závodech, a protože tam byla i jako rozhodčí, tak i přes nahlášení se nestalo nic. To mi na tom přijde smutné.
Zda stížnost, co lidi podávali na ČJF, k něčemu byla, to netuším.
Tak to rozhořčení chápu, tuhle kauzu jsem nezaznamenala...
Nicméně i zde se setkáváme s řadou dotazů, na které lze odpovědi nalézt jednoduše v pravidlech.
Jenže to by ty lidi to museli vůbec číst, nebo aspoň chtít hledat.
Povědomí o pravidlech je mezi jezdci mizerné, mezi nastávajícími závodníky jakbysmet. To minimum co musí umět na zkoušky se nadrtí z netu z vypracovaných otázek a tím to končí no...

jesie
napsal(a):
Jsou sporty, kde není třeba trenér ani registrace v klubu. Např. cyklistika, vytrvalostní běh. V několika závodech jsem startovala s vítězem olympiády (jel tak dvakrát rychleji než já).
kallisto
napsal(a):
Nevím, jestli nastal nějaký posun k lepšímu - asi s těmi hobby licencemi ano (předtím už to bylo fakt dost bizár), ale pokud je stále možné, že na hobby závodech skáčou na 120 cm velkých ponících mezi dětmi i 40 lété 🐄, tak je něco hodně špatně.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nevím, jestli nastal nějaký posun k lepšímu - asi s těmi hobby licencemi ano (předtím už to bylo fakt dost bizár), ale pokud je stále možné, že na hobby závodech skáčou na 120 cm velkých ponících mezi dětmi i 40 lété 🐄, tak je něco hodně špatně.
Jako vždy je to o lidech. My jsme na jedněch takových závodech na věž rozhodčích nahlásily - děti přerostlé na poníka + hrubé zacházení s nimi - úspěšně.
Jak se tady vyskytuje názor - vytrvalostní běh a podobně taky nemá trenéra...Především si musím uvědomit,že ve vytrvalostním běhu se netočí zdaleka takové peníze jako v jezdectví. To se absolutně nedá srovnávat. A dobrá poznámka je,že v jezdectví je i kůň..nejsem to jen já,boty na nohou,nekonečná příroda.
Nevěřím,že bez trenéra,po složení ZZJV v např. 13 letech je schopno dítě samo sebe trénovat natolik,aby to byla jízda kvalitní i ve 20ti letech. Sama na sobě vidím - rok bez trenéra a zažila jsem si spousty stereotypů,které teď s novou trenérku velmi špatně odbouráváme.
Trenér by měl pro oficiální kariéru tvořit podstatnou součást týmu. Korigoval chyby,dohlížel na dodržení welfare koně,pravidel ČJF.

jesie
napsal(a):
Jak se tady vyskytuje názor - vytrvalostní běh a podobně taky nemá trenéra...Především si musím uvědomit,že ve vytrvalostním běhu se netočí zdaleka takové peníze jako v jezdectví. To se absolutně nedá srovnávat. A dobrá poznámka je,že v jezdectví je i kůň..nejsem to jen já,boty na nohou,nekonečná příroda.
Nevěřím,že bez trenéra,po složení ZZJV v např. 13 letech je schopno dítě samo sebe trénovat natolik,aby to byla jízda kvalitní i ve 20ti letech. Sama na sobě vidím - rok bez trenéra a zažila jsem si spousty stereotypů,které teď s novou trenérku velmi špatně odbouráváme.
Trenér by měl pro oficiální kariéru tvořit podstatnou součást týmu. Korigoval chyby,dohlížel na dodržení welfare koně,pravidel ČJF.
Netuším jaké peníze se točí na běžných závodech třeba v parkuru, ale troufnu si tvrdit že jsou i dražší sporty.
Ve 20ti je člověk plně odpovědný sám za sebe, včetně odpovědnosti za dodržování pravidla soutěží kterých se účastní a za welfare koně. Na kontrolu dodržování toho welfare a pravidel ČJF mají přeci dohlížet rozhodčí, ne? Stejně tak je dospělý odpovědný za svůj jezdecký rozvoj a volbu/nevolbu trenéra. Když bude dělat chyby, tak holt v soutěži neuspěje, jeho problém.
Mně jako laikovy přijde dostatečné že je stanovená podmínka složení nějakých vstupních zkoušek, která zajistí určité minimum s ohledem na ochranu zdraví koně i jezdce. Nějaké excesy budou vždycky, otázka jen jak jsou časté a jestli jsou postihovány. Pokud zkoušky ZZVJ nestačí, může to vyřešit jejich zpřísnění, nějaká forma obnovy licence po x letech bez aktivní účasti nebo možnost odebrání licence např. za hrubé nebo opakované přestupky.
Ale jak říkám, jde o pohled zveční :) - možná sama změním názor až to prostředí poznám. Na závodech jsem nebyla a pravidla neznám. Ze současného pohledu laika přijde zbytečné nutit dospělého, který už složil nějakou formu zkoušky, aby se musel zašťiťovat nějakým trenérem.
napsal(a):
Netuším jaké peníze se točí na běžných závodech třeba v parkuru, ale troufnu si tvrdit že jsou i dražší sporty.
Ve 20ti je člověk plně odpovědný sám za sebe, včetně odpovědnosti za dodržování pravidla soutěží kterých se účastní a za welfare koně. Na kontrolu dodržování toho welfare a pravidel ČJF mají přeci dohlížet rozhodčí, ne? Stejně tak je dospělý odpovědný za svůj jezdecký rozvoj a volbu/nevolbu trenéra. Když bude dělat chyby, tak holt v soutěži neuspěje, jeho problém.
Mně jako laikovy přijde dostatečné že je stanovená podmínka složení nějakých vstupních zkoušek, která zajistí určité minimum s ohledem na ochranu zdraví koně i jezdce. Nějaké excesy budou vždycky, otázka jen jak jsou časté a jestli jsou postihovány. Pokud zkoušky ZZVJ nestačí, může to vyřešit jejich zpřísnění, nějaká forma obnovy licence po x letech bez aktivní účasti nebo možnost odebrání licence např. za hrubé nebo opakované přestupky.
Ale jak říkám, jde o pohled zveční :) - možná sama změním názor až to prostředí poznám. Na závodech jsem nebyla a pravidla neznám. Ze současného pohledu laika přijde zbytečné nutit dospělého, který už složil nějakou formu zkoušky, aby se musel zašťiťovat nějakým trenérem.
Na hobby závody nemusíte mít ZZVJ

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na hobby závody nemusíte mít ZZVJ
Myslela jsem že je tu řeč primárně o ne-hobby závodech.
A na ty hobby toho trenéra co vás zaštítí taky potřebujete?
napsal(a):
Myslela jsem že je tu řeč primárně o ne-hobby závodech.
A na ty hobby toho trenéra co vás zaštítí taky potřebujete?
Ne. Garant je potřeba pouze na složení zkoušek ZZVJ.
Na závody se lze přihlašovat přes JIS. Tam pak tuším podle udělených práv buď samostatně každý jezdec pokud mu dá klub oprávnění, nebo členy stáje přihlašuje pověřená osoba klubu, která má do jisu přístup. Zde se žádná výkonnost nebo funkce nevyžaduje.

kallisto
napsal(a):
Ne. Garant je potřeba pouze na složení zkoušek ZZVJ.
Na závody se lze přihlašovat přes JIS. Tam pak tuším podle udělených práv buď samostatně každý jezdec pokud mu dá klub oprávnění, nebo členy stáje přihlašuje pověřená osoba klubu, která má do jisu přístup. Zde se žádná výkonnost nebo funkce nevyžaduje.
Aha, koukám na to. Takže pokud chci na hobby závody, pořádané pod ČJF, musím být členem ČJF a i kůň musí být nějakým způsobem registrován.
Pokud půjde o závody ČJF (mimo kategorii Hobby), musím navíc mít licenci ZZVJ.
Nevím jak je to u ČJF s obtížností - mohu se hlásit např. na parkury různých výšek jak mě napadne, nebo se musím na ty těžší nejprve nějak kvalifikovat? To by taky byla forma kontroly způsobilosti.
Krom toho předpokládám že si kdokoli kdo se na to cítí může vyhlásit závody třeba na louce za vesnicí a pravidla si určuje sám, nezávisle na ČJF - a taky na vlastní riziko.

Dotaz
napsal(a):
To už je o lidech-jednotlivcích, to bychom mohli rušit ofiko sport kvůli modrému jazyku... Chybám se nevyhneme v žádném lidmi řízeném systému.
napsal(a):
Aha, koukám na to. Takže pokud chci na hobby závody, pořádané pod ČJF, musím být členem ČJF a i kůň musí být nějakým způsobem registrován.
Pokud půjde o závody ČJF (mimo kategorii Hobby), musím navíc mít licenci ZZVJ.
Nevím jak je to u ČJF s obtížností - mohu se hlásit např. na parkury různých výšek jak mě napadne, nebo se musím na ty těžší nejprve nějak kvalifikovat? To by taky byla forma kontroly způsobilosti.
Krom toho předpokládám že si kdokoli kdo se na to cítí může vyhlásit závody třeba na louce za vesnicí a pravidla si určuje sám, nezávisle na ČJF - a taky na vlastní riziko.
ad obtížnost - můžete se přihlásit na jakoukoliv uznáte. Pokud máte složené zkoušky ZZJV (i klidně před 30ti lety),tak se meze nekladou. Nikdo nic nekontroluje.
Hobby závody již nejsou povolené pořádat mimo ČJF,takže všechny ty závody za barákem na louce se dělají pod jinými názvy (sportovní den s koňmi apod.).
Takže i výsledek z hobby soutěže je tak nějak ofiko výsledek (ale bez zápisu do JIS). Kůň i jezdec musí být označení číslem a mít svoji organizaci,kde jsou zaevidovaní.

Byl tady chabý pokus o toto https://www.equichannel.cz/kategorizace-jezdcu-ve-skocich ale mělo to rychlý konec :-)
Hobby závody mimo ČJF nesmí pořádat subjekt ČJF. Takže subjekty si dávají pozor a pojmenovávají to "jezdecký den" a podobně, aby náhodou. Ale nesubjekty si to mohou nazvat klidně jak chtějí, na nesubjekty ČJF nedosáhne.
Mimochodem, teď jak čtu komentáře k článku (doporučuji), koukám, že Vlaďka upozorňuje na kategorizaci ve vytrvalosti, musím říci, že tam se mi to skutečně moc líbí, jak to mají vymyšlené.
To mi nehovorte, že v parkúre sa môže niekto, kto včera spravil licenciu zajtra prihlásiť do ST?
Predpokladám, že asopň v rámci medzinárodných súťaží existuje nejaká kategorizácia.
Vytrvalosť, teda tá česká, má stále nedostatok v tom, že necháva začiatočníkov, kone aj ľudí, behať v nízkych súťažiach bez rýchlostných obmedzení. Potom sa stávajú také situácie, že sú kone v súťažich na 20 km eliminované pre metabolické problémy a končia vo veterinárnej starostlivosti.
Arbora
napsal(a):
To mi nehovorte, že v parkúre sa môže niekto, kto včera spravil licenciu zajtra prihlásiť do ST?
Predpokladám, že asopň v rámci medzinárodných súťaží existuje nejaká kategorizácia.
Vytrvalosť, teda tá česká, má stále nedostatok v tom, že necháva začiatočníkov, kone aj ľudí, behať v nízkych súťažiach bez rýchlostných obmedzení. Potom sa stávajú také situácie, že sú kone v súťažich na 20 km eliminované pre metabolické problémy a končia vo veterinárnej starostlivosti.
Ano,je to tak...pokud dnes složím ZZJV,tak zítra se můžu přihlásit do ST.....
Žádná funkční kategorizace nefunguje,nikdo to neověřuje....viz můj původní dotaz.
Nemusím mít trenéra a garanta během své kariéry,protože jsem už kdysi udělala ZZJV a sama si rozhoduji,jak a kde budu soutežit bez ohledu na to,zda na to mám nebo ne

Kategorizace funguje v zahraničí, v článku z Eqch se o tom zmiňují, že se pokoušeli to udělat podle tuším německého systému.

Arbora
napsal(a):
Vytrvalost "pro začátečníky" má omezenou maximální rychlost minimálně už několik let. V ZM a v Z hobby je maximální rychlost 16 km/hod. Vyšší rychlost vede k diskvalifikaci.
Arbora
napsal(a):
Sport uz nějakou dobu nesleduju, ale on nikdo normalni se v ofiko soutezich o x stupnu vys neprihlasi. Jezdila jsem na drezury a tam by to ani nevadilo (nepripravena dvojice si nerozbije usta), kazdopadne se to nedelo. Spis se trochu resil problem, co s lidmi, kteří se soustavne hlasi niz a vybírají tam masle

akscha
napsal(a):
Sport uz nějakou dobu nesleduju, ale on nikdo normalni se v ofiko soutezich o x stupnu vys neprihlasi. Jezdila jsem na drezury a tam by to ani nevadilo (nepripravena dvojice si nerozbije usta), kazdopadne se to nedelo. Spis se trochu resil problem, co s lidmi, kteří se soustavne hlasi niz a vybírají tam masle
Tak tohle mě taky napadlo, když není omezení pro start v různých kategoriích, tak může zkušenější jezdec cíleně jezdit vyžírat ceny na nižší úrovni a ti ostatní mají smolíka :(.
Fakt mě tohle překvapilo, že stačí ZZVJ na všechny kategorie, čekala bych nějaký postup, způsob kvalifikace od nejlehčích stále výš.
Ono asi ničemu moc nevadí když se špatný jezdec přihlásí výrazně výš než na co má - pak hádám skončí v parkuru na první překážce a v drezuře si prostě odnese pytel ostudy. Ale že je možné aby si pokročilí honili trika v kategoriích se začátečníky, to je vážně hloupé.
Možná to ale jinak nejde, třeba jsou kategorie otevřené proto že to není jen o jezdci, ale i o koni, a i zkušený jezdec musí mít možnost vzít mladého koně na jemu odpovídající úroveň.
napsal(a):
Tak tohle mě taky napadlo, když není omezení pro start v různých kategoriích, tak může zkušenější jezdec cíleně jezdit vyžírat ceny na nižší úrovni a ti ostatní mají smolíka :(.
Fakt mě tohle překvapilo, že stačí ZZVJ na všechny kategorie, čekala bych nějaký postup, způsob kvalifikace od nejlehčích stále výš.
Ono asi ničemu moc nevadí když se špatný jezdec přihlásí výrazně výš než na co má - pak hádám skončí v parkuru na první překážce a v drezuře si prostě odnese pytel ostudy. Ale že je možné aby si pokročilí honili trika v kategoriích se začátečníky, to je vážně hloupé.
Možná to ale jinak nejde, třeba jsou kategorie otevřené proto že to není jen o jezdci, ale i o koni, a i zkušený jezdec musí mít možnost vzít mladého koně na jemu odpovídající úroveň.
Není, vysoké skákání nesmí do těch nejnižších soutěží.
SV 6 - OMEZENÍ STARTU DVOJICE (SPORTOVEC A KŮŇ) A NEOPRÁVNĚNÝ START
v soutěžích stupně ZZ, ZM, Z a ZL
Odstavce této přílohy Všeobecných pravidel platí v národních soutěžích pro všechny jezdecké disciplíny.
1. Omezení startu dvojice
1. 1. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
stupně S a vyšších, nesmí startovat v soutěžích stupně „ZZ“ a „ZM“.
1. 2. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
stupně ST a vyšších, nesmí startovat v soutěžích stupně „ZZ“, „ZM“ a „Z“.
1. 3. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
stupně T (mimo KMK), nesmí startovat v soutěžích stupně „ZZ“, „ZM“, „Z“ a „ZL“.
Všeobecná pravidla.
Nicméně ani to samozřejmě nezakazuje elkařům chodit dětem do zetek vybírat mašličky.
Opačně to asi netřeba, kdo neumí, skončí na první překážce nebo po prvním nepředvedeném přeskoku ho vyloučí z obdélníku, takže aspoň tady to nehrozí. Na lesoběžkách ho asi vyřadí vet s nepřipraveným koněm a sebevrahů co by šli na cross nad jejich síly asi moc nebude.
kallisto
napsal(a):
Odstavce této přílohy Všeobecných pravidel platí v národních soutěžích pro všechny jezdecké disciplíny.
1. 1. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
1. 2. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
1. 3. Dvojice (Sportovec a kůň), která se umístila v běžném a předchozím roce na 1. až 3. místě v soutěžích
Všeobecná pravidla.
V tom vidím tedy problém,jak se posuzuje nezkušený kůň a profi jezdec...Byla jsem v Hořovicích a MVDr.Trunda závodil v ZL a L....naprosto legálně
V drezure je to videt snad ještě vic, qcrespektive zkušenost jezdce ma vetsi vliv. Odmyslim-li počet startujících, dala by se za soucasnych pravidel vypsat soutez s omezenim veku kone? Vim jen o KMK, ale to je trochu neco jineho...
Jinak omezeni startu popisované kallisto mi prijde trochu k nicemu. Nedovedu si realne predstavit, proc by chtel vitez T startovat v ZL
jesie
napsal(a):
V tom vidím tedy problém,jak se posuzuje nezkušený kůň a profi jezdec...Byla jsem v Hořovicích a MVDr.Trunda závodil v ZL a L....naprosto legálně
A v čom je problém? Pravidlá hovoria o jazdeckej dvojici. Ten kôň sa predsa niekde musí naučiť skákať. Nehovoriac o tom, že pre niektoré kone je to strop výkonnosti.

kallisto
napsal(a):
Všeobecná pravidla.
Děkuji, já věděla, že to někde je (!) přece jsem se to učila na ZZVJ (matně si vzpomínám, no ale už je to let...). Já to nenašla Ale jsem ráda, že ten můj dojem, že něco takového jsem přece slyšela, nebyl mylný.
Arbora
napsal(a):
A v čom je problém? Pravidlá hovoria o jazdeckej dvojici. Ten kôň sa predsa niekde musí naučiť skákať. Nehovoriac o tom, že pre niektoré kone je to strop výkonnosti.
viz příspěvek Kallisto výše...já jen reagovala,že je to možné,protože v pravidlech se píše o dvojici ne o výkonnosti jedince.... Mě je to upřímně jedno,kde kdo startuje,já mám problém s tím,že v jezdeckých oddílech učí jezdit tzv "trenéři",kteří nemají ani cvičitelák,ani jakékoliv jiné vzdělání a jediné,čím se kvalifikovali je,že jsou ...nevímkolikletukoní.....
Tam pak začínají chyby v péči,chyby ve welfare,které nikdo neopraví...vyšlou je na závody,kde se často trápí oba.... to mi přijde prostě zvrácené,ať už budeme dávat za příklady běh nebo snowboarding a jiné sporty,které ale nemají zodpovědnost za zvířecího parťáka....

Já vám povím, že instruktorské zkoušky z vás určitě lepšího trenéra neudělají :-) To je jisté. To buď ve vás je, ten vztah k těm zvířatům, nebo není. Na instruktorských zkouškách totiž tohle neposuzují :-) Ani na trenérských.
Trenér s nejvyšší kvalifikací klidně může svázat koně do kozelce, aby ho ujezdilo dítě, které na to nemá. Tohle se nedá kontrolovat. Kvalifikace v tomhle skutečně není rozhodující.
Zvrácené to určitě může být, ale jediné, co to vyřeší, bude kompletní zákaz sportu s koňmi (se zvířaty). Jdem do toho?
napsal(a):
Já vám povím, že instruktorské zkoušky z vás určitě lepšího trenéra neudělají :-) To je jisté. To buď ve vás je, ten vztah k těm zvířatům, nebo není. Na instruktorských zkouškách totiž tohle neposuzují :-) Ani na trenérských.
Trenér s nejvyšší kvalifikací klidně může svázat koně do kozelce, aby ho ujezdilo dítě, které na to nemá. Tohle se nedá kontrolovat. Kvalifikace v tomhle skutečně není rozhodující.
Zvrácené to určitě může být, ale jediné, co to vyřeší, bude kompletní zákaz sportu s koňmi (se zvířaty). Jdem do toho?
Dovolím si nesouhlasit :)
Je to takové líbivé,hodit to,že zkoušky lepšího trenéra nedělají...Pokud se někdo zajímá a připravuje na jakékoliv zkoušky,je o krok dál než člověk,který nikdy do ruky knihu ani skripta nevzal. To mě naučila praxe 25 let v mém oboru. Mohu se ohánět,že okoukáním bych se naučila za 25 let totéž,ale není to tak....Doteď ve svém oboru dál jezdím na semináře a platím si kurzy. Abych byla v obraze. Abych poznala dobré a špatné. Abych byla v práci pořád motivovaná a nevyhořelá.
Naštěstí dělám v oboru,kde se další vzdělání přímo vyžaduje.
Jestli většina koňské obce se řídí heslem : zkoušky ani vzdělání ze mě neudělají lepšího trenéra,pak se nemůžeme divit (a stěžovat si na diskuzích),že to vypadá,jak vypadá a nemáme nabito na to,abychom se bránili proti rádobyochráncům,kteří by koně nejradši vypustili do přírody.
Mluvila jsem o tom docela dlouho s Ing.Neumannem a měl stejný názor...

jesie: Určitě máte pravdu v tom, že kdo se nevzdělává, nic neví. Ale které vzdělání v jezdectví by bylo určeno jako to správné? Klasické jezdectví, moderní sportovní jezdectví, Doma Vaquera?
Dokud se jezdectví nestane oborem, kde další vzdělání přímo podmiňuje (stejně jako ve vašem oboru) setrvání u válu, nebude se dít nic.
V koňské obci to bohužel platí dvojnásob, že zejména zkoušky z nikoho lepšího jezdce - ve smyslu welfare - neudělají. Někteří se záměrně organizovanému sportu vyhýbají právě PROTO, aby nemuseli SNIŽOVAT svoje standardy. Nekecám. Někteří zase sportují s kompromisy raději na nižší úrovni nebo mimo oficiálně organizovaný sport, aby mohli pro své koně zachovat lepší přístup.
Rozhodně by bylo třeba někoho uvědomělého na vysokém postu v mezinárodním jezdeckém sportu, kdo by tento systém motivoval ke změně.... Protože toto je mezinárodní problém. Ti koně se "zneužívají" mezinárodně, a náš sport se tomuto standardu "pouze" přizpůsobuje.

Ale není sportovní jezdecká obec tak netečná, jak by se zdálo. Když už něco opravdu budí hrůzu a děs, dokáže se proti tomu postavit. Příkladem může být obří hnutí kolem rollkuru. Zde se povedlo pohnout mezinárodními standardy už z nejvyšších míst.
(Což ovšem neznamená, že doma na dvorku takto stále někteří netrénují, nevedou k tomu svoje svěřence, a neprohlašují zcela oficiálně, že se jedná o korektní tréninkovou metodu.)
napsal(a):
jesie: Určitě máte pravdu v tom, že kdo se nevzdělává, nic neví. Ale které vzdělání v jezdectví by bylo určeno jako to správné? Klasické jezdectví, moderní sportovní jezdectví, Doma Vaquera?
Dokud se jezdectví nestane oborem, kde další vzdělání přímo podmiňuje (stejně jako ve vašem oboru) setrvání u válu, nebude se dít nic.
V koňské obci to bohužel platí dvojnásob, že zejména zkoušky z nikoho lepšího jezdce - ve smyslu welfare - neudělají. Někteří se záměrně organizovanému sportu vyhýbají právě PROTO, aby nemuseli SNIŽOVAT svoje standardy. Nekecám. Někteří zase sportují s kompromisy raději na nižší úrovni nebo mimo oficiálně organizovaný sport, aby mohli pro své koně zachovat lepší přístup.
Rozhodně by bylo třeba někoho uvědomělého na vysokém postu v mezinárodním jezdeckém sportu, kdo by tento systém motivoval ke změně.... Protože toto je mezinárodní problém. Ti koně se "zneužívají" mezinárodně, a náš sport se tomuto standardu "pouze" přizpůsobuje.
Prosím,jakékoliv jezdectví vychází z klasického jezdectví...na počátku bylo jezdectví kampanní,tedy vojenské,neexistovali žádné ostatní odnože. Vyjímkou je pouze USA,ale tam si nebudeme nalhávat,že existují teprve 400 let a vychází z toho,co bylo potřeba - tedy pracovní jezdectví k dobytku... To jen pro pořádek.
Moje trenérka(a tím myslím s licencí) mi opakovaně vštěpuje (a jsem za to vděčná),že základ pro všechny jezdecké sporty je klasické jezdectví - drezura na úrovni Z. Z toho mohu pak vycházet pro vytrvalost,parkur,vaquera apod....
Samozrejme, že môžu. Ale koľkých zverencov bude môcť trénerovať jeden tréner? Ako bude dohliadať na ich prípravu? V dostihovom poriadku je jasne špecifikované, rozdielne trénerské licencie pre rôzne typy trénerov. Tréner profesionál, tréner majiteľ, atď. Presne špecifikovaný počet koní, presne špecifikované miesto výkonu tréningu. A samozrejme, aj z toho vyplývajúce povinnosti, napríklad zodpovednosť za pripravenosť jazdeckej dvojice, či vedenie liečebného denníka kvôli medikácii,alebo potenciálnemu dopingu.
Kto sa za vás podpíše, keď kôň stojí niekde 20km ďaleko? Koľkých ochotných ľudí nájdete? Alebo zakážeme šporotvať všetkým ostatným, čo nemajú trénerský kurz, lebo nestoja v stajni, kde ich má ten tréner pod drobnohľadom? Druhá vec, dostihový téner sa dá vyštudovať na škole, je to teda povolanie, profesia. Kde by sa študoval tréner jazdeckého športu? Kto by trénoval všetky tie ostatné športové disciplíny mimo tých najpopulárnejších, kto by pripravoval týchto ľudí na trénerské skúšky, z akých publikácií? Veď to nie je iba o tom naučiť osobu sedieť na koni, ale aj pripraviť jazdeckú dvojicu na danú disciplínu. Parkúrový tréner koňa do záprahu nenachystá, aj keď je základ rovnaký.

o nikolivěk - na koních jezdily velice obratně východní národy (mimochodem, odkud máme třmeny k tomu našemu vojenskému jezdectví), keltové jaktěživi o kampanním ježdění neslyšeli a severoafrické národy prosím také ne. Jezdectví je tolik, kolik je lidí :-) A zároveň máte pravdu, že jezdectví je pořád jen jedno, protože pořád je to jen člověk sedící na koni (pokud se nejedná o slona nebo vemblouda).
Samozřejmě, pro jezdecký výcvik koně je třeba přiježdění řekněme na úrovni základní (neplést se sportovní úrovní Z), protože to je základ. Není to základ, protože je to otázka klasického jezdectví, je to základ, protože je to základ ovládání koně :-) Pokud někdo místo tahání za otěž bude tahat za hřívu a místo pobízení nohama bude volat "hyjé" a "prr", pořád to může být základní výcvik (neplést se sportovní úrovní Z). My tu v anglickém jezdectví stavíme na základu pojmenovaném třeba "klasické" - přímá otěž, přiložená noha, přilnutí ve smyslu napnuté otěže, obraty čumákem dovnitř, ale v jiných stylech to tak vůbec být nemusí, někde se jezdí na prověšené otěži, někde nohama koně vůbec neovládají, někde mají sedla, která jim ani neumožní pomůcky sedem, někde se koně točí po pleci. Takže souhlas, pro nás klasické jezdectví je řekněme základ. Ale to je základní povědomí a my už to tu máme - zkoušky základního výcviku.
Ale vy požadujete další vzdělávání. Dál - kam? Bude to tedy cestou vídeňské španělské školy? Toho, co předepisuje FEI? Bude to cestou Charlotte Dujardin? Klimke? Branderup? Pedro Torres? Ray Hunt? Norbert Záliš? Jeff Sanders? Alexandr Veliký? ... Ano, musíte ze základů vycházet. Ale těmi ZZVJ je přeci oficiální sportovní postup podmíněn. Takže to je splněno.
Mimochodem, zaregistrovala jste u ZZVJ nějaký základ pro welfare? Tedy mimo otázky na barování, intervaly podkování, teplotu a délku březosti. Ono je to taky těžké v tom, že ZZVJ mohou dělat 12leté děti spolu se 40letými matadory. A ty ZZVJ musejí být stavěné na ty děti.
Jak tedy prosadit, aby se děti od svých začátků u koní učily s koněm spolupracovat? To umožní pouze empatický vedoucí. Empatický ke koním, ale i k dětem. Věru nevím, kde takové lidi brát, aby byli ochotní podstupovat nějaké (placené? a co čas?) celoživotní vzdělávání - když to dělají téměř zadarmo. A co děti a rodiče - budou si přát chodit do oddílu, kde se vynechají závody, protože dneska ráno koník nevyžral? Kde deset dětí chodí rok do oddílu, ale na závody jede pouze pět, protože ti ostatní ještě nenajezdili na potřebnou úroveň, resp. nepřijali za své zásady etiky? A kdo vlastně bude děti učit empatii ke zvířeti? Dvě hodiny týdně ten vedoucí v oddíle? Nebude potřeba, aby na empatii ke zvířeti vlastně zapracovala celá společnost, potažmo především rodiče?
Řekla bych, že je to strašně krásná myšlenka, a já jí fakt fandím. Vidím tam však pořád nějaká "ale". Třeba vás napadne dobré řešení. Já ho nevidím Já pouze mohu na svém písečku bojovat za to, aby lidé v mém okolí zvážili možnosti nejlepší pro zvíře, pokud mě ti lidé vůbec nechají vyjádřit názor.
A nejsmutnější je, když od vás odejde děvče, do kterého jste dva roky vtloukala, že kůň je parťák, kamarád, a né jízdní kolo, a z vedlejšího JK se vám donese, že to dítě se ke koni chová jako prase a vůbec nic si neodneslo. Kdo potom za to může?
napsal(a):
o nikolivěk - na koních jezdily velice obratně východní národy (mimochodem, odkud máme třmeny k tomu našemu vojenskému jezdectví), keltové jaktěživi o kampanním ježdění neslyšeli a severoafrické národy prosím také ne. Jezdectví je tolik, kolik je lidí :-) A zároveň máte pravdu, že jezdectví je pořád jen jedno, protože pořád je to jen člověk sedící na koni (pokud se nejedná o slona nebo vemblouda).
Samozřejmě, pro jezdecký výcvik koně je třeba přiježdění řekněme na úrovni základní (neplést se sportovní úrovní Z), protože to je základ. Není to základ, protože je to otázka klasického jezdectví, je to základ, protože je to základ ovládání koně :-) Pokud někdo místo tahání za otěž bude tahat za hřívu a místo pobízení nohama bude volat "hyjé" a "prr", pořád to může být základní výcvik (neplést se sportovní úrovní Z). My tu v anglickém jezdectví stavíme na základu pojmenovaném třeba "klasické" - přímá otěž, přiložená noha, přilnutí ve smyslu napnuté otěže, obraty čumákem dovnitř, ale v jiných stylech to tak vůbec být nemusí, někde se jezdí na prověšené otěži, někde nohama koně vůbec neovládají, někde mají sedla, která jim ani neumožní pomůcky sedem, někde se koně točí po pleci. Takže souhlas, pro nás klasické jezdectví je řekněme základ. Ale to je základní povědomí a my už to tu máme - zkoušky základního výcviku.
Ale vy požadujete další vzdělávání. Dál - kam? Bude to tedy cestou vídeňské španělské školy? Toho, co předepisuje FEI? Bude to cestou Charlotte Dujardin? Klimke? Branderup? Pedro Torres? Ray Hunt? Norbert Záliš? Jeff Sanders? Alexandr Veliký? ... Ano, musíte ze základů vycházet. Ale těmi ZZVJ je přeci oficiální sportovní postup podmíněn. Takže to je splněno.
Mimochodem, zaregistrovala jste u ZZVJ nějaký základ pro welfare? Tedy mimo otázky na barování, intervaly podkování, teplotu a délku březosti. Ono je to taky těžké v tom, že ZZVJ mohou dělat 12leté děti spolu se 40letými matadory. A ty ZZVJ musejí být stavěné na ty děti.
Jak tedy prosadit, aby se děti od svých začátků u koní učily s koněm spolupracovat? To umožní pouze empatický vedoucí. Empatický ke koním, ale i k dětem. Věru nevím, kde takové lidi brát, aby byli ochotní podstupovat nějaké (placené? a co čas?) celoživotní vzdělávání - když to dělají téměř zadarmo. A co děti a rodiče - budou si přát chodit do oddílu, kde se vynechají závody, protože dneska ráno koník nevyžral? Kde deset dětí chodí rok do oddílu, ale na závody jede pouze pět, protože ti ostatní ještě nenajezdili na potřebnou úroveň, resp. nepřijali za své zásady etiky? A kdo vlastně bude děti učit empatii ke zvířeti? Dvě hodiny týdně ten vedoucí v oddíle? Nebude potřeba, aby na empatii ke zvířeti vlastně zapracovala celá společnost, potažmo především rodiče?
Řekla bych, že je to strašně krásná myšlenka, a já jí fakt fandím. Vidím tam však pořád nějaká "ale". Třeba vás napadne dobré řešení. Já ho nevidím Já pouze mohu na svém písečku bojovat za to, aby lidé v mém okolí zvážili možnosti nejlepší pro zvíře, pokud mě ti lidé vůbec nechají vyjádřit názor.
A nejsmutnější je, když od vás odejde děvče, do kterého jste dva roky vtloukala, že kůň je parťák, kamarád, a né jízdní kolo, a z vedlejšího JK se vám donese, že to dítě se ke koni chová jako prase a vůbec nic si neodneslo. Kdo potom za to může?
Nechci reagovat na vše,už jsem se vyjádřila dost jasně....
"Ale" najdete v jakémkoliv oboru. Na jakékoliv úrovni.
Pro mě je problém to,že není nikdo z vyšších míst,koho by to vůbec zajímalo.
Z mého pohledu jde pouze o finanční profit - více jezdců,více peněz za starty,registrace apod.... Nic víc.
Můžeme za to všichni,kdo přistoupí na to "....oni to dělají taky,tak co můžeme,holt se přizpůsobíme" . Můžeme jít vzorem,můžeme apelovat na oblastní JF,mluvit o tom,pořádat kurzy nebo semináře s odborníky. Ale ani o to nemají JK zájem. Mluvím ve všem z osobní zkušenosti ,ne že všichni,jedna paní povídala,vedle ve vesnici....

Oni se lidé z vyšších míst najdou, které by to zajímalo. Ale je jich jako šafránu :-( Takoví lidé totiž neaspirují na to, dělat politiku (a tam nahoře to je skutečně jen politika, nic jiného), ti chtějí dělat dobře svou práci tam dole... Ostatně ten článek z Eqch je krásný příklad toho, že to určitě někoho zajímá.
Ano, peníze vždy až na prvním místě, lidská přirozenost (mít dostatek zdrojů a vydávat málo energie na jejich získávání). Kdo se tomu v pravěku vymykal, vymřel. Proto dnes na tom genetickém základu většina lidí (sebe nevyjímaje) baží po takovém objemu peněz, aby byla v dostatku.
S posledním odstavcem naprostý souhlas. Pohodlíčko a touha nevystupovat z řady (to je taky pohodlíčko). A taky pro řadového člověka nemožnost prosadit jinou variantu, ČJF (FEI) je dnes už moloch, se kterým se těžko hýbne. Jednotlivci, kteří se snaží dělat věci podle svého svědomí dobře, se stahují do ústraní, budují vlastní zázemí, a spíš se s oficiálními postupy rozcházejí, než by je chtěli měnit zevnitř. Ti, co to dělat jinak nechtějí, protože je jednodušší to dělat podle nalajnovaného (a nebo nechtějí vědět, že to jde jinak), ti nic nezmění.