Hafling2018

XXX.XXX.229.27
Dobrý deň.
Potrebovala by som poradiť. Mám 3 ročného valacha. Nedávno sme prešli do nového ustajnenia, koník v novom ustajnení získal pozíciu vodcu, na manipuláciu zo zeme sa zlepšil, len máme problém s tým, že začal byť rozmaznaný a divoký. Nedávno vo výbehu prežil niečo, z čoho dostal traumu (majiteľ stajne sa k nemu nespráva dobre) a nechcel ma pustiť na jeho pravú stranu (stáť na pravej strane, lonžovať). To sme si postupne vysvetlili a už s tým nemá problém.
No nastala zas druhá vec. Išla som si na neho sadnúť bez sedla (už bol veľmi dobre obsadnutý) a on sa splašil. Po mojom páde za mnou prišiel, akoby sa nič nestalo.
Ako by ste to riešili? Mám začať od začiatku?
Ďakujem za odpoveď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hafling2018
napsal(a):
Dobrý deň.
Potrebovala by som poradiť. Mám 3 ročného valacha. Nedávno sme prešli do nového ustajnenia, koník v novom ustajnení získal pozíciu vodcu, na manipuláciu zo zeme sa zlepšil, len máme problém s tým, že začal byť rozmaznaný a divoký. Nedávno vo výbehu prežil niečo, z čoho dostal traumu (majiteľ stajne sa k nemu nespráva dobre) a nechcel ma pustiť na jeho pravú stranu (stáť na pravej strane, lonžovať). To sme si postupne vysvetlili a už s tým nemá problém.
No nastala zas druhá vec. Išla som si na neho sadnúť bez sedla (už bol veľmi dobre obsadnutý) a on sa splašil. Po mojom páde za mnou prišiel, akoby sa nič nestalo.
Ďakujem za odpoveď.
Co přesně v tom výběhu prožil? Majitel stajne sa k nemu nespráva dobre - tak proč v takovém ustájení zůstáváte? Nějak tomu všemu nerozumím. A že se splašil a vy jste spadl(a), se prostě občas stává.
Hafling2018

XXX.XXX.229.27
Naposledy na neho kričal a oháňal sa rukou. Už sa to s ním rieši. Síce to bolo z ďaleka, ale môj koník je veľmi citlivý. Bohužiaľ všade v okolí sú stajne plné. A splašil sa, keď som na neho sadla, takže sa buď zľakol mňa na chrbte alebo nejakých iných vecí.
Hafling2018

XXX.XXX.229.27
Snažíme sa to s majiteľom vyriešiť. Koník je na manipuláciu výborný, stojí bez uvezu pri všetkom, len teraz sa nám stali takéto 2 veci, ktoré nerobil a neviem prečo. Minule sa bál ísť do prístrešku, lebo tam niečo zabilo vtáka, niekedy sa stane aj vo výbehu niečo, o čom sa presne nedozviem. Rozmaznaný je kôli tomu, že tam chodí veľa ľudí okolo ho hladkať a majiteľ tam chodí 2x do dňa, na čo nie je zvyknutý. Potom ma berie iba za cudzieho človeka, ktorý príde na pár hodín. A divoký je preto, lebo má veľa energie a je na menšom výbehu so starým koňom, ktorý už nebehá. Budeme sa snažiť posilňovať dôveru a začneme od začiatku s obsadaním. Ak sa to nebude zlepšovať, budeme musieť odísť.
Hafling2018
napsal(a):
Snažíme sa to s majiteľom vyriešiť. Koník je na manipuláciu výborný, stojí bez uvezu pri všetkom, len teraz sa nám stali takéto 2 veci, ktoré nerobil a neviem prečo. Minule sa bál ísť do prístrešku, lebo tam niečo zabilo vtáka, niekedy sa stane aj vo výbehu niečo, o čom sa presne nedozviem. Rozmaznaný je kôli tomu, že tam chodí veľa ľudí okolo ho hladkať a majiteľ tam chodí 2x do dňa, na čo nie je zvyknutý. Potom ma berie iba za cudzieho človeka, ktorý príde na pár hodín. A divoký je preto, lebo má veľa energie a je na menšom výbehu so starým koňom, ktorý už nebehá. Budeme sa snažiť posilňovať dôveru a začneme od začiatku s obsadaním. Ak sa to nebude zlepšovať, budeme musieť odísť.
Já nevím, ale podle mě se babráte v nesmyslech - např. nevidím souvislost mezi tím, že tam majitel chodí 2x denně a kůň Vás proto bere jako ciziho. To myslíte, že když tam bude majitel spávat nebo tam naopak nebude chodit vůbec, tak Vás ten kůň bude brát jinak?
Prostě je to mladý kůň plný energie, kterou mu neumožníte vybít a proto se chová tak, jak se chová.
Kůň si na novém ustájení zvyká půl roku. Po tu dobu je prostě ostražitý - více se leká. Tak to prostě je. Spousta lidí tohle zapomíná brát na zřetel.
Navíc ve vedlejším příspěvku řešíte, že se mu rozjelo drbání. No z toho je další kupa potíží. Rozhodně se bude více ošívat a uskakovat, vrtět se pod jezdcem atd.
A řešit vztah koně k ustajovateli, ošetřovateli... no to přece ví každý, že pro koně je nejlepší ten kdo rozdává kyblíčky...
Fakt to řešíte ze špatného úhlu pohledu. Jak píše inspektor...

Hafling2018
napsal(a):
Jasně, že mí hodně energie, když ji nemůže vyběhat. Vidíte problémy tam, kde nejsou. Jaké máte zkušenosti\, Kolik je vám let? Kolikátý váš kůň to je? Už jste někdy pracoval(a) s remontou?

Hafling2018
napsal(a):
Naposledy na neho kričal a oháňal sa rukou. Už sa to s ním rieši. Síce to bolo z ďaleka, ale môj koník je veľmi citlivý. Bohužiaľ všade v okolí sú stajne plné. A splašil sa, keď som na neho sadla, takže sa buď zľakol mňa na chrbte alebo nejakých iných vecí.
Upřímně, já na koně taky někdy houknu a oháním se nejenom rukou - když se třeba rozhodne, že půjde přeze mě.
Hafling2018

XXX.XXX.227.195
Ďakujem za reakcie. Viem, že si kôň zvyká dlho na nové ustajnenie, len mi je to divné, že minulý mesiac som na ňom pár krát jazdila, ani sa neškriabal a po mesiaci sa objavili tieto veci.
Hafling2018
napsal(a):
Ďakujem za reakcie. Viem, že si kôň zvyká dlho na nové ustajnenie, len mi je to divné, že minulý mesiac som na ňom pár krát jazdila, ani sa neškriabal a po mesiaci sa objavili tieto veci.
Pokud mesiac stojí v malém výběhu se starým koněm a Vy mu ten pohyb taky nedáte, tak není divu, že mu šibe.
Hafling2018
napsal(a):
Napíšte si na papier vśetky negatíva, ktoré sa u koňa objavili. A následne pozitíva, ktoré v novom ustajnení vidíte. A dôkladne zvážte, či vám to za to stojí.
Ja len z vašich príspevkov vidím asi 6, vrátane toho najväcšieho, že kôň je v malom výbehu so starším kolegom a sama píšete, že tam veľa pohybu nemá. Samozrejme, že to časom prerastie do väčšich a naozaj zásadných problémov. Alergie sú imunitného charakteru a tam zohráva veľkú úlohu stres. Nie je náhoda, že sa objavila zrovna v novom ustajnení?
Z vašich príspevkov je tiež vidno, že s výchovou mladého koňa skúsenosti nemáte, o to viac potrebuje ten váš prostredie, v ktorom bude v pohode a kde si bude tú energiu môcť vybiť, aby si ju nešetril pre vás, keď na neho sadnete.
Hafling2018

XXX.XXX.227.195
Výbeh malý nie je, ako pre koho. V minulom ustajnení mali 2 veľké lúky do kopca,teraz má trochu menší výbeh rovný. S tými pozitívami a negatívami je to narovnako. Prvý mesiac bol spokojný, s koníkom sa skamarátil, cítil sa tam bezpečne. Teraz vyzerá tiež spokojne, prestal sa škrabať, nie je v strese, ale má veľa energie.

Hafling2018
napsal(a):
Výbeh malý nie je, ako pre koho. V minulom ustajnení mali 2 veľké lúky do kopca,teraz má trochu menší výbeh rovný. S tými pozitívami a negatívami je to narovnako. Prvý mesiac bol spokojný, s koníkom sa skamarátil, cítil sa tam bezpečne. Teraz vyzerá tiež spokojne, prestal sa škrabať, nie je v strese, ale má veľa energie.
A odpovědi na mé otázky?

Hafling2018
napsal(a):
Co je to trochu menší? Rozměry? Přestal se škrabat? Ve vedlejším vlákně píšete, že se drbe. A že jste kvůli tomu volal(a) veterináře.
Hafling2018

XXX.XXX.239.228
Okolo 2 ha. Škrabať sa škrabal, ale po vetovi sa už 2 týždne neškrabal.

Hafling2018
napsal(a):
Okolo 2 ha. Škrabať sa škrabal, ale po vetovi sa už 2 týždne neškrabal.
Jsem trapná, ale... odpovědi na mé předchozí otázky?
Trollicek nebo jen nevzdělaná osoba? Zadavatelko, když si troufate na mladého koně, je potřeba mít nějaké základy (teorie i praxe). Minimálně začnete tou teorii.
o tom jak dlouho si kůň zvyká na nové prostředí, jak se řeší bubaky až od obsedani a příjezdeni.
Zkusenej člověk by nebyl z tohoto vyhoukany. Nezkušený člověk si nemá brát mladocha a má mít na koho se obrátit pro vedení a radu.
PS: mám koně v turistické jizdarne, otlapkavany jsou furt a světe div se, výchovu jim to nekazí. Případně že je i přetáhne cizí člověk, když se chovají neslušně (=nerespektují osobní prostor) a furt jsou cajk. Chybu hledejte jinde.
Hafling2018

XXX.XXX.227.195
Mám 18, je to môj 3. koník. Skúsenosti mám a viem ako ho to odnaučiť a prečo to robí. Ja tu chcem iba prísť na nejaké iné metódy, ako by to iní riešili.
Hafling2018

XXX.XXX.227.195
Áno sú v poriadku.

Hafling2018
napsal(a):
Mám 18, je to môj 3. koník. Skúsenosti mám a viem ako ho to odnaučiť a prečo to robí. Ja tu chcem iba prísť na nejaké iné metódy, ako by to iní riešili.
V 18 letech máte třetího koně? Co se stalo s těmi předcházejícími? A co vlastně chcete řešit a odnaučovat? To jsem nepochopila.
Hafling2018

XXX.XXX.229.223
2 koníky som mala v plnom prenájme, teraz mám svojho prvého vlastného.

Hafling2018
napsal(a):
2 koníky som mala v plnom prenájme, teraz mám svojho prvého vlastného.
Rozumím. A ti předchozí byly taky remonty?
Hafling2018

XXX.XXX.229.223
Nerozumiem, čo sú remonty, tie koníky ma veľa učili, pri nich som nabrala skúsenosti.
Hafling18

XXX.XXX.229.223
Nie. Jeden mal 18r a druhy mal 8 rokov.

Hafling18
napsal(a):
Nie. Jeden mal 18r a druhy mal 8 rokov.
A tady je jádro pudla. Vy ani nevíte, co je to remonta + předchozí koně byli už vychovaní a přiježdění = vaše zkušenosti téměř nulové (bez urážky). Ono je opravdu velký rozdíl pracovat s koněm a vozit si na něm zadek, když mi ho někdo lepší předpřipravil. Vlastní zkušenost. Vy jste si pořídila mlaďocha, který nic neumí. Vy taky ne. Bez pomoci DOBRÉHO trenéra to nezvládnete, koně zkazíte a budete oba nešťastní.

Pro tazatelku k příspěvku akscha: tím se ale nemyslí na něm nutně několikrát týdně jezdit, to vůbec není potřeba. Ježdění je tak na to udržení povědomí, že na něj někdo poleze, případně na učení pomůcek, pomalé zlepšování kondice. Ne, abyste na něm ze dne na den začala denně hodinu jezdit :-) Nicméně kontakt co nejčastější, ideálně denně, a nemusí to být pokaždé hned zrovna náročná práce, měli byste hlavně chodit na procházky na ruce. Jestli se kůň dostal ze stáda k jednomu koni, předcházejte vznik závislosti, musíte si také nachodit okolí, abyste věděli, co kde na vás čeká a později to využili pod sedlem. Procházky, pasení, motání se kolem koně ve výběhu při údržbě pastviny a přístřešku, hry s běháním, bubáky, to považuji za dobrou praxi s mladým koněm. A samozřejmě i procvičování toho, co po koni budu do budoucna chtít.
Uvědomte si, že na menším výběhu, kde není co objevovat, se starým koněm, se bude mladej nudit. Máte bezva příležitost stát se pro něj nejlepší zábavou dne, kdy se na vás bude vyloženě těšit, protože mu dáte podněty a ventil. Využijte toho. Bohužel když se nemůže vyblbnout s koňmi, musíte to udělat vy. Bohudík je to skvělá příležitost vybudovat si s koněm vztah, který jen tak někdo nemá. Ale je to makačka, na to se musíte připravit. Hlavně na vaši hlavu! :-)
Jinak souhlas s ostatními, ty věci, které řešíte (kromě toho drbání), jsou jen drobnosti a nepodstatnosti, musíte se na situaci podívat jako na celek. A pořídit si zkušenou osobu, která vám s koněm poradí na místě.
Hafling2018
napsal(a):
Dobrý deň.
Ďakujem za odpoveď.
Není nic divného,že se v novém prostředí koně začnou chovat jinak
Ten vás navíc ještě přišel k nějakému protivnému drbání,což mu určitě na vstřícnosti nepřidalo. Ale to už máte vyřešené.
Pracovala bych dál,jak byl zvyklý .Jen bych nečekala,že bude fungovat stejně a bez problému.
Vy máte navíc ještě handicap,že je s jedním staříkem.Tak se bude chtít vyřádit s vámi
Choďte za ním co nejvíc můžete,berte ho na ruce ,nebo pod sedlem, na poznávací vycházky, aby se okoukával a uvidíte,že se zklidní.
Že ho někdo pleskne ,když otravuje, mu rozhodně trauma nezpůsobí,to se nebojte.