Dobrý den.
Koníkovi se poslední dobou odírají chlupy nahoře na kohoutku. Začalo to asi před měsícem, už tak má holé místo cca 3x1 cm a momentálně se to zvětšuje (rychlost asi 2cm za měsíc). Sedlo bylo o prázdninách upravované a kontrolované sedlářem - tím by to být nemělo. Dečku jsem důkladně očistila od všech nečistot i od chlupů. V tom konkrétním místě mu sice chybí chlupy, ale nemá nijak odřenou kůži nebo otlačená záda. Na dotek ani zatlačení nereaguje, ani při ježdění neprojevuje nejmenší známky nepohody. Naopak se poslední dobou chová lépe.
Ještě bych dodala, že se jedná o plnokrevníka s velmi jemnou, sametovou srstí. V zimě má běžně na bocích holá místa tam, kde má jezdec přiloženou nohu. Má to tak odjakživa. Koník je v perfektní kondici a zdravý.
Moje otázka tedy zní - je to problém? Odírá se srst například proto, že ještě koník přelinava? Nebo se mu to tam odrbalo stejně jako boky? Mám to nějak řešit, např vhodnou měkkou tenkou látkou, kterou bych dala pod dečku? Je to problém?
Předem děkuji za odezvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestliže se něco odírá, působí na to nějaká síla-tlak....
Jestliže chlupy vypadávají samovolně, působí na ně "nemoc" (houby, plísně, cizopasníci...)
Na kohoutku nemá nic ležet natoš se něco odírat. Sedlo leží -se dotýká koně až pod kohoutkem...nasedněte a zkuste na místo, kde se chlupy ztrácí vložit ruku. Zda opravdu nic netlačí- dečku nad kohoutkem trochu vytahuju do komory, dečka by neměla ležet na koni a na tom dotažené sedlo, když si do takto nasedlaného koně sednete do sedla, tu dečku ještě víc ztemujete na koně.
Příklad, já si nechala u sedla roztáhnout komoru a o pár měsíců později mi sedlo opět nesedí- ...zcuchané chlupy za lopatkou. Už není tolik trávy, noci jsou chladnější, že by hubla ? opticky se mi zdá stejná... asi budu potřebovat docpat.
Edit: nedáváte mu už deku?
Daniela Lipová
napsal(a):
Kůň se nedekuje nikdy. Jediné, co se mu na záda dává je sedlo (s podsedlovkou samozřejmě). Asi tedy zkusím dečku vytáhnout do komory a možná i víc dotáhnout. S tím musím být bohužel velmi opatrná a musím dotahovat o něco méně - kůň reaguje velmi prudce.
Tak hřbet koně se mohl změnit. Jak píše Sisi, shora na kohoutku nemá sedlo co tlačit.
Nechcete přihodit fotku nasedlaného koně? Třeba něco vykoukáme. Ideálně záběr z boku, na přední rozsochu, zezadu, možná i koně bez sedla, jak ta léze a hřbet vypadá.

Daniela Lipová
napsal(a):
Kůň se nedekuje nikdy. Jediné, co se mu na záda dává je sedlo (s podsedlovkou samozřejmě). Asi tedy zkusím dečku vytáhnout do komory a možná i víc dotáhnout. S tím musím být bohužel velmi opatrná a musím dotahovat o něco méně - kůň reaguje velmi prudce.
Dečku trochu vytáhnu do přední komory , snad jsem princip dost vysvětlila, po nasednutí do sedla si sedlo víc "sedne" a tu dečku to bere s sebou. A když není trochu vytažená do komory , víc jí to na koně přitlačí.
Pokud kůň reaguje na dotahování, není něco v pořádku, doporučuju fyzio/chiro a opravdu dobře posoudit sedlo a podbřišník.
Já dotahuju asi na třikrát..dám podbřišník na 5 dírku, obejdu koně, dám na 6 dírku, obejdu koně dám na 6 dírku, odejdu na jízdárnu , krátce obejdeme jízdárnu a dotáhnu na 7 dírku - na obou stranách stejně! Pak nasednu ze schůdků (občas mám i jiné sedlo a jiný podbřišník a tam mi to vychází na jedné straně o jednu méně- ale opravdu občas)

napsal(a):
Dečku trochu vytáhnu do přední komory , snad jsem princip dost vysvětlila, po nasednutí do sedla si sedlo víc "sedne" a tu dečku to bere s sebou. A když není trochu vytažená do komory , víc jí to na koně přitlačí.
Pokud kůň reaguje na dotahování, není něco v pořádku, doporučuju fyzio/chiro a opravdu dobře posoudit sedlo a podbřišník.
Já dotahuju asi na třikrát..dám podbřišník na 5 dírku, obejdu koně, dám na 6 dírku, obejdu koně dám na 6 dírku, odejdu na jízdárnu , krátce obejdeme jízdárnu a dotáhnu na 7 dírku - na obou stranách stejně! Pak nasednu ze schůdků (občas mám i jiné sedlo a jiný podbřišník a tam mi to vychází na jedné straně o jednu méně- ale opravdu občas)
Já běžně dotahuji na pětkrát i šestkrát. Nasedlám, dojdu pro čapsy, dotáhnu, upravím třmeny, dotáhnu, navlíknu čapsy, dotáhnu, nauzdím, dotáhnu, dojdu k jízdárně, dotáhnu. Poslední dotažení po chvilce krokování.

Uvažte možnost vředů, nevhodného podbřišníku (neskřípe kůži za nohama?). Já dotahuji nadvakrát (max natřikrát), moc se s tím nemažu, taky plnokrevníka (podbřišník mám bez gum).
K vašemu dotazu - není pravděpodobné, že by zrovna na kohoutku kůň vylysal kvůli línání, stát se to může, ale spíš na větších rovných plochách, a ponejvíc se to stává právě tam, kde se o srst něco otírá, jak pozorujete pod svýma nohama. Pozorujte, jestli se kůň nechodí někde drbat o větev nebo neprochází pod nějakým listím, dekou ve vchodu do přístřešku apod, co by mu chlupy odrbalo. Bojím se, že línání pokročilo natolik, že to, co na kohoutku zmizelo, byla už nová zimní srst.
Pokud je kůže na tom místě nepoškozená, zdravá, bez lupů, oděrek, může to být opravdu odřenina nebo zapařenina, otlak od podsedlovky (v takovém případě by tam měly nejpozději v březnu začít narůstat nové chlupy, ale zbytky letošní srsti by mohly vykouknout ještě letos, pokud se nebude opakovat stresor). Pokud se tam budou objevovat nějaké změny na povrchu kůže, volat veta na posouzení, příp. stěry.
Na oděrky jsme pod přiléhající části sedel a cajků dávali molitanové kostky pomazané zespod vrstvou masti, aby se ty oděrky nerozšiřovaly a měly možnost se hojit. Případně vždy dvě takové kostky okolo oděrky, aby oděrka i pod cajkem byla "na vzduchu".
Já nevím, ale pokud mám na koni oděrky v kontaktím místě s cajky, tak vyřazuju z práce do zhojení
Pokud kůň reaguje bolestivě na sedlání, dotahování. Něco může být fakt blbě, překontrolujte to. Překontrolujte celé sedlo, jestli není někde větší tlak, že opravdu sedí, jak sedlo sedět má.

evcusik: to byli koně v dostihovém tréninku, ti se z důvodu lehkých oděrek nevyřazovali z tréninku. Byla to jen inspirace jak obložit to kritické místo, aby nedocházelo případně k dalšímu odírání. Možná jsem to k tomu měla připsat.
Nasedlejte a zkontrolujte. Valach měl taky odřený kohoutek, pak mu zarostl bílýma chlupama. Při nasedlání jsem ale viděla, že ono místo je silně před dečkou a tak že jsem mu to tehdy nezpůsobila já, ale nejspíš si to oválel ve výběhu. Také tehdy neměl žádnou krev nebo tak, čistě vypadlé chlupy. Jinak kolem kohoutku sedlo nesmí doléhat, jinak nesedí. Pokud sjíždí dečka, že při ježdění sjede až na kohoutek, zkuste vybrat nějakou s protiskluzovým povrchem. Dále opravdu zkontrolujte sedlo, bude to dělat nejspíš široká komora. Při široké komoře klesne předek sedla níž po zatížení jezdcem a vezme s sebou i tu dečku. Také zvažte jestli sedláte na správné místo.
Daniela Lipová
napsal(a):
Dobrý den.
Koníkovi se poslední dobou odírají chlupy nahoře na kohoutku. Začalo to asi před měsícem, už tak má holé místo cca 3x1 cm a momentálně se to zvětšuje (rychlost asi 2cm za měsíc). Sedlo bylo o prázdninách upravované a kontrolované sedlářem - tím by to být nemělo. Dečku jsem důkladně očistila od všech nečistot i od chlupů. V tom konkrétním místě mu sice chybí chlupy, ale nemá nijak odřenou kůži nebo otlačená záda. Na dotek ani zatlačení nereaguje, ani při ježdění neprojevuje nejmenší známky nepohody. Naopak se poslední dobou chová lépe.
Ještě bych dodala, že se jedná o plnokrevníka s velmi jemnou, sametovou srstí. V zimě má běžně na bocích holá místa tam, kde má jezdec přiloženou nohu. Má to tak odjakživa. Koník je v perfektní kondici a zdravý.
Moje otázka tedy zní - je to problém? Odírá se srst například proto, že ještě koník přelinava? Nebo se mu to tam odrbalo stejně jako boky? Mám to nějak řešit, např vhodnou měkkou tenkou látkou, kterou bych dala pod dečku? Je to problém?
Předem děkuji za odezvy.
Koním se záda mění ,stále a donekonečna.Co padlo v létě ,nemusí padnout na podzim.
Máte štěstí,že má jemnou srst a vy vidíte třecí plochu hned.
Tipuji ,jak píšete málo dotahujete,prostě sedlo po pár krocích sjede, kam nemá. .Nicméně tam se usadí ,a vy nemáte špatný pocit
Jak vám radí ženy výše,když je při dotahování háklivý,je někde problém.Pravděpodobně záda.
Možná pro začátek zkuste vyměnit podbřišník ,za nějaký širší měkčí.Pak třeba pořádně dotáhnete a sedlo se přestane šoupat.
Nebo, pokud opadl a komora je mu širší,lze doladit gelovkou ,beránkem či podobnou pomocnou pomůckou

Daniela Lipová
napsal(a):
Při dotahování háklivý není. Pokud ho ale člověk přetáhne, reaguje velmi prudce.
Zamyslela jsem se nad vašimi odpověďmi a pak to ještě konzultovala ve stáji. Sedlo sedí a špatným sesláním to není. Nakonec jsem zjistila, že si to ,, odřel" jednou ve výběhu.
hm, tak jo.

evcusik
napsal(a):
Asi jsem divná, když si myslím, že i zranění z výběhu potřebu opečování, že ?
Kor když jde o oblast u jezdeckého vybavení.
Tak nikdo neříká, že to slečna neopečuje. Konstatovala pouze, že to není s největší pravděpodobností od cajků, což je dobrá zpráva.

Dotaz: ono na druhou stranu je to prostě jen místo bez chlupů, na kůži změny podle všeho nejsou - je klidně možné, že do dalšího línání to nezaroste, případně to nemusí klidně zarůst nikdy, pokud se poškodilo podkoží. A kůň s tím prostě bude fungovat. Pokud by se to zhoršovalo a rozšiřovalo, pak je samozřejmě někde pořád problém, ale to zatím nevíme, vyjádření "má to měsíc a rozšiřuje se to v x cm za měsíc" coby odhad měsíčního vývoje na základě jednoho měsíce není relevantní.

evcusik
napsal(a):
Kůň vyjadřuje jakousi nespokojenost - déle. To mluvím o opečování (=zjistit proč, odstranit příčiny). Ne bezduché matlání zázračné mastičky.
Bylo řečeno, že kůň chodí dokonce lépe, než předtím. Nebo mluvíte o tom podbřišníku? Pokud ano, tak to samozřejmě souhlasím.