Kelisovka

XXX.XXX.249.16
Dobrý den, potřebuji poradit:
Momentálně vlastním zhruba měsíc 5letou apa a hledám někoho kdo by mi pomohl odpověď na několik dotazů od výchovy a socializace k výcviku a zkouškám atp. Popřípadě jestli je nějaka Facebookova stránka kde by mi někdo na moje dotazy odpověděl.
Mockrát děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hlavně hledejte někoho na místě. Načíst si teorii je jedna věc, ale pak udělá kůň něco, co v knížce není, a budete moct po večerech zase studovat, co s tím. Sežeňte si zkušeného člověka, který vám poradí, jak správně s koněm pracovat.
Ad socializace - nevím, jakou máte na mysli. Nejzdravěji socializovaný kůň je ten, který žije ve věkově různorodém stádě dalších koní.
Kelisovka

XXX.XXX.242.18
Pana na prevychovu už mám domluveneho ho už od března. Je to rychlokvaška, jako 2 letou ji stáhli z pastevniho odchovu za 2 měsíce do ní nabouchali co se dalo a prodali. Neznala ani stromy nic... Po 20 minutách když si ji odvážela původní majitelka jim zbourala přepravník. Já s ní začínám od začátku. Teď byla měsíc bez sedla a je to jako znovu obsedani.... Vše podle ní žere koně... Od stáda ovcí přes moji bundu až po kolečka na hnůj. A to jí je už 5 let... Pan co mi ji vezme na prevychovu má volno až od března takže teď se snažím to ještě víc nepokazit než to je. Chtěla bych jí nejdříve dát do kupy a posléze závody a zkoušky.... Nicméně jsem se chtěla spíš optat co vše je ke zkouškám potřeba, taky jestli někdo dává probiotika jelikož je furt ve stresu tak tomu odpovídá i její 💩... A tak podobně proto hledám nějakou fb skupinu kde bych mohla hledat lidičky se stejným problémem 🙃🙃🙃
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná jak to tak čtu, by tedy nebylo od věci se na to vykašlat, a s kobylou se chodit do výběhu jen mazlit, případně ve výběhu cvičit vodění a nějaké hry, vychovávat. A vykašlat se na další postup, který tedy jak říkáte, můžete nechat na jaro na profesionála. Ten vám i poví podrobnosti a zkušenosti z praxe k dotyčným zkouškám (jakým? Co tak appa může dělat za zkoušky? Mají nějaké výkonnostky?), případně se ohledně zkoušek obraťte na zástupce chovatelského sdružení plemene. Jestli ji nejdříve chcete dát dokupy a pak se připravovat, buďte v klidu, dřív než za rok vás to nejspíš nečeká :-) Hlavně trpělivost. Soustřeďte se na to, aby se dařilo průběžně ten stres odbourávat - stabilní stádo, stejný čas ve který se chodí krmit, stejný průběh návštěv, očekávatelné chování od vás i dalších okolo.
Kůň si na nové ustájení zvyká dlouho, někteří tři měsíce, někteří půl roku, takže není divu, že je kobyla ze všeho zatím vytřepaná. Dejte jí čas se aklimatizovat a zatím po ní nechtějte nic náročného. Ostatně do března po ní nemusíte chtít nic extra. Stačí, aby dávala bezpečně nohy, nechala se vyčistit, vodit, nastrojit, stála bezpečně u úvazu, případně postupně naučit další úkony, které se mohou hodit (sprej, mokrá houba, bandáž na nohu, deka na koně...).
Probiotik je na trhu více, stačí si vybrat. Také zvažte, jestli nemá přístup k lizu, ke kterému dříve přístup neměla, taktéž namrzlá tráva může dělat svoje. Odčervená je? Zvažte i jiné parazity, než na které jste doteď odčervili. Příkrm můžete konzultovat s výživářem, zdravotní stav s veterinářem se specializací na koně. Co takhle odběry krve, jestli jsou v pořádku živiny, orgány....
Potíž je v tom, že i když najdete na webu lidičky se stejným problémem, nikdy to nebude vlastně stejný problém. Ti lidičci budou mít jiného koně, budou mít třeba hřebce nebo hucula. Váš kůň nemusí potřebovat to, co pomohlo jim.
Kelisovka
napsal(a):
Pana na prevychovu už mám domluveneho ho už od března. Je to rychlokvaška, jako 2 letou ji stáhli z pastevniho odchovu za 2 měsíce do ní nabouchali co se dalo a prodali. Neznala ani stromy nic... Po 20 minutách když si ji odvážela původní majitelka jim zbourala přepravník. Já s ní začínám od začátku. Teď byla měsíc bez sedla a je to jako znovu obsedani.... Vše podle ní žere koně... Od stáda ovcí přes moji bundu až po kolečka na hnůj. A to jí je už 5 let... Pan co mi ji vezme na prevychovu má volno až od března takže teď se snažím to ještě víc nepokazit než to je. Chtěla bych jí nejdříve dát do kupy a posléze závody a zkoušky.... Nicméně jsem se chtěla spíš optat co vše je ke zkouškám potřeba, taky jestli někdo dává probiotika jelikož je furt ve stresu tak tomu odpovídá i její 💩... A tak podobně proto hledám nějakou fb skupinu kde bych mohla hledat lidičky se stejným problémem 🙃🙃🙃
Pokud má ze stresu zrychlenou peristaltiku, probiotika neuškodí, trochu pomůžou, ale problém nevyřeší.
Chce to jí prostě v klidu vše ukázat, aby se zklidnila.
Podle toho psaní, jak pospícháte na ty závody, nemám dojem, že ustrašenější zvíře bude mít málo času na vyrovnání se s velkým stresem, že se očekává výkon dost brzy a převýchova je prostě opravna, co má udělat z koně to, co jsme si zaplatili.
U takto vycvakaného koně bych závody snad ani v mysli neměla, cílem by primárně bylo, aby kůň dokázal normálně a spokojeně žít a měli jsme spolu dobrý vztah, pak se uvidí, jak půjde obsedání a jestli má smysl o těch závodech vzhledem ke koňově psychice vůbec kdy uvažovat.
Tiež sa pridávam k davu, kobyla môže byť do března pokojne v režime prídete, očistíte, pochválite a vrátite ju do kolektívu. Najmä, ak je zo života vydesená tak, ako popisujte, vráti vám to neskôr. Skúšky sú pre vás beztak pasé, tie sa robia v troch, max. štyroch a športovať rekreačne môže bez problémov do 20tich, tam pár mesiacov nerozhoduje. Zamerala by som sa najmä na ten zdravotný stav, tipujem, že takto vystresovaný kôň bude mať aj žalúdočné vredy.
Hlavne, aby vám ju neurýchlil znovu ten profesionál, na to by som si dala pozor.
Kelisovka

XXX.XXX.214.25
Hele asi jste mě špatně pochopili možná jsem to špatně napsala ale.. 1. Vůbec na závody a zkoušky nespěchám je mi jedno jestli u toho pána bude dva měsíce nebo 2 roky, teď je pro mě hlavní aby byla bez stresu a psychicky v pohodě. Ty oči určitě vysetnit nechám tto je dobrá poznámka. 😊😊. Baví ji skákat a je celkově hodně ucenliva a baví ji pracovat 🙂🙂. Jinak ten pán ji určitě nepokazi viděla jsem koně co prošli jeho rukama a pokud bych nesouhlasila s jeho výcvikem koňa bych tam nedala. Jinak kobylka je už přes rok. Obsedla ale původní majitelku 2x zhodila a tak ji prodala, pokud se s ní pracuje je to milionové kůň ale teď jak dlouho stala je to jak začít odznovu. 🙂🙂Má u sebe další 2 koníky sama není 🙃🙃🐎🐎
Kelisovka

XXX.XXX.214.25
Jinak v ustájení zůstala v tom samém jen se změnila majitelka, v ustájení je už skoro 3 roky 🙂takže stres z nového prostředí to určitě není
Kelisovka
napsal(a):
Jinak v ustájení zůstala v tom samém jen se změnila majitelka, v ustájení je už skoro 3 roky 🙂takže stres z nového prostředí to určitě není
Tým skôr by som zapátrala po príčine stresu, normálne to určite nie je. Stačí pokojne aj to, že dostáva príliš veľa energetického krmiva.
Na tom nechať kobylu odfúknuť cez zimu sa ale nič nemení, pracovala by som maximálne na tom, aby sa s vami kobyla cítila dobre.