JAk naučit hříbě chodit na vodítku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2021 16:10
Zuzule121

XXX.XXX.150.120

Ahojky,
mám takový dotaz. Mám letošního hřebečka, který je velmi citlivý na sahání na hlavu. Neustále se na něj snažím sahat a lepší se to. I když ohlávku mu po pár minutách nandám, když bych vyvinula lehký tlak (jako vodítko) tak hřebeček okamžitě panikaří. Nikdy jsem neměla takto citlivé hříbě a proto se chci zeptat, zda nemá někdo nějaké rady, jak s takovým to hříbátkem pracovat.
moc děkuji za odpovědi

7.10.2021 19:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Co pomocný řemen na krku? Takový ten vazák pro skot. A nejdřív zatáhnout za něj. A až potom za vodítko na ohlávce. Taky naučit slovní povel - stůj (stop, prr).
Hlavně se s takovým nepřetahovat.
např. otevřu box a stůj - stojí tak mlsík, curyk a lehce zatlačím či prsty dloubnu do lecí, když couvne tak mlsík....chvilku jen hlazení a drbání na příjemných místech, nejspíš okolo kohoutku, pak odcházím pryč a když se vydá za mnou ze dveří dám povel stůj - stojí tak mlsík a dobrota
Za pár opakování by to mělo naskočit. Když je moc potřeba, tak "brzdit" za řemen na krku. Citlivost na hlavě se mi daří přemáhat TT masážemi uší. Potom vyzkoušet která ohlávka koni líp vyhovuje, některým vadí to přetahování přes uši.

8.10.2021 00:15
lenacia

XXX.XXX.168.148

Já na malou letos používala dlouhé vodítko, které se jí dalo pod zadek a vodila ji za pomoci tlaku zezadu spolu s lehkým zatažením za ohlávku, ideální je směrem k matce

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2021 07:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Musíte s ním manipulovat přes tělo :-) Stejně jako s ním manipulují ostatní členové stáda (tlakem z blízka, později z dálky). Než se hříbě naučí číst člověka, chvilku to zabere, ale když budete používat manipulaci fyzickou, bude to mnohem názornější :-)

Platí, že když to nejde dopředu, půjde to do strany (a pak dopředu). Samozřejmě pouze v takové míře, aby se koník na povel nenaučil ustupovat, místo vykročit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík