Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2021 09:59
elizabetka15

XXX.XXX.36.132

Ahoj všem, jdu si k vám pro radu.
Dnes ráno jsem řešila nepříjemný incident. Volali sousedi že mi utekli koně, tak jsme šly chytat koně. Po chycení jsem zjistila že mi sousedovi ovce vlezli ke koním a zničili ohradu, takže koně utekli tou dírou. Naštěstí se nic nestalo, ale mám tu chovné koně, březí Kobyly, ustajené koně. Kdyby se něco stalo, je to škoda víc jak 100 000,-.
Stalo se to už po několikáté, ale teď poprvé utekli koně. Ty ovce si běhají na volno kde chtějí, on se o ně vůbec nestará, veterináře neznají.
Kde mám tohle hlásit? PČR tu byli a vše řešili, ale oni moc neudělají. Nejde mi o škodu na majetku, ale kdyby se něco stalo koním bylo by to horší.
Má otázka zní, jak to řešit? Máte někdo s něčím podobným zkušenost?
Děkuji za rady.

10.10.2021 11:00
kallisto

XXX.XXX.168.138

Policie, obecní úřad.

10.10.2021 11:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Policie kvůli zadokumentování škody - často se jim nechce, ale když vysvětlíte, že koně jsou sice chycení, ale kulhat či potratit můžou až zítra atd. Pomůže to při pozdějších problémech.
KVS podat oznámení, že soused ovce nemá řádně zabezpečené, nedozoruje je, tak je vystavuje nebezpečí např. srážky s autem... Má řádně označené?
Obec s rozšířenou působností - řeší se tam přestupky.

Ale hlavně ze všeho nejdřív poslat sousedovi doporučený dopis ve kterém popíšete proč je tohle jeho chování pro Vás opravdu vážný problém. S připomenutím o kolik času Vás při hledání koní a opravě ohrady připravil + vyčíslit kolik peněz to stojí. (hodně lidí si neuvědomí, že i práce souseda má cenu, že si nehrajete u koní + víkendový příplatek, nebo noční před 6:00). Připomenout, že se jedná o opakovaný problém. A pokud nedojde k nápravě, že příště už bude potřeba aby se i finančně podílel. Zatím jste mu to v rámci zachování dobrých sousedských vztahů prominuli.
A když se nechytí za nos, tak prostě úřady a předkládat mu k náhradě vyčíslené škody.

Neregistrovaný uživatel

10.10.2021 19:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.35

Pipilota napsal(a):
Policie kvůli zadokumentování škody - často se jim nechce, ale když vysvětlíte, že koně jsou sice chycení, ale kulhat či potratit můžou až zítra atd. Pomůže to při pozdějších problémech.
KVS podat oznámení, že soused ovce nemá řádně zabezpečené, nedozoruje je, tak je vystavuje nebezpečí např. srážky s autem... Má řádně označené?
Obec s rozšířenou působností - řeší se tam přestupky.

Ale hlavně ze všeho nejdřív poslat sousedovi doporučený dopis ve kterém popíšete proč je tohle jeho chování pro Vás opravdu vážný problém. S připomenutím o kolik času Vás při hledání koní a opravě ohrady připravil + vyčíslit kolik peněz to stojí. (hodně lidí si neuvědomí, že i práce souseda má cenu, že si nehrajete u koní + víkendový příplatek, nebo noční před 6:00). Připomenout, že se jedná o opakovaný problém. A pokud nedojde k nápravě, že příště už bude potřeba aby se i finančně podílel. Zatím jste mu to v rámci zachování dobrých sousedských vztahů prominuli.
A když se nechytí za nos, tak prostě úřady a předkládat mu k náhradě vyčíslené škody.

Anebo nechat pak par ovecek zahadne umrit na pusku kamose myslivce nebo je nechat poradne prohnat v ohrade svym psem... My zazilo neco podobneho jen se sousedovo drubezi a ne tedy na kone. Nic nepomahalo. Az kdyz mu nasi psi na nasem pozemku kam jeho zber chodila jak do vybehu zakousli par slepic a kachen byl klid a zacal di je zazracne zavirat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2021 08:24

Nikoli doporučený dopis, ale dopis s doručenkou - vrátí se vám zpět příjemcem podepsaný doklad o doručení. To je nejméně průstřelný způsob.

12.10.2021 11:56
elizabetka15

XXX.XXX.140.60

No, myslím že tady nějaké dopisy a rozumná domluva neklapne. Je to takový vesnický blázen a všem dělá problémy. Věčně mu lítají venku i psy, i v noci. Jeho pravidelné mytí je když zrovna venku prší a on chodí nahatý po venku. Jsme sousedi víc jak 10 let a za tu dobu žádná změna, to když měl ještě krávy tak mu taky běhal všude na volno. Já bych byla nejraději aby mu ten dobytek zabavili, i kvůli těm zvířatům. Už to začíná štvát i místní zemědělce, všechno jim ty ovce sežerou. PČR na něj volá každý, jsou u něj snad každých 14 dní. Nevím jestli je možné to nahlásit jako týrání zvířat, která vzhledem k tom že ty ovce žerou vše na co přijdou, tak výživový stav je dobrý

12.10.2021 12:12

Ale na tom nesejde, zda to pomůže. Každý spor bude rozhodce řešit nejprve z té strany, zda jste se se sousedem zkusila dohodnout, zda jste zkoušela (opakovaně) smírné řešení či vyřízení škody osobním kontaktem. To bude muset tak jako tak předcházet každému ofiko sporu a co jsem tak pozorovala, je to jakási podmínka zahájení úředního řízení. To se rozebíhá až ve chvíli, kdy není spory možné urovnat občanskou cestou. Takže skutečně doporučuji si tu práci dát, dopis mu skutečně ofiko poslat, pokud nebude reagovat a situace se škodou se bude opakovat, nechat sepsat předžalobní výzvu a znovu dopis s doručenkou, zároveň dokumentovat průběžně všechny škody, nejlépe natáčet jeho zvířata, jak překonávají a ničí plot, jak se pohybují po vašem pozemku, a pak teprve se obracet s nashromážděným materiálem na instituce. Bez podkladů totiž nikdo nic řešit nebude, resp. bude to slovo proti slovu. Můžete se pro případný spor spojit s dalšími poškozenými, kteří udělají totéž, případně můžete sepsat společně nějaké podněty na místně příslušné úřady oprávněné ke kontrole. V případě že ho úřady donutí zvířata zabezpečit proti útěku, můžete potom pořídit důkazy pro veterinární správu o nevyhovujícím stavu zvířat, absenci napájení a krmení, umrzání jehňat a neutěšeném zdravotním stavu.

Ty hromadné podněty jsou mimo jiné fajn v tom, že všem ve vsi asi dotyčný neotráví psy. Zatímco když bude dělat vlny jeden protivný soused.... Což mi připomíná, že je šikovné ty usvědčující materiály pořizovat z míst, která nejsou vaše, případně z různých úhlů, aby tak nějak nebylo jasné, kdo to byl, že...

13.10.2021 10:43
kallisto

XXX.XXX.217.242

Pak asi můžu doporučit raději ještě i dobrou pojistku.

13.10.2021 11:26

Já se bojím, že najít pojistku by bylo náročné - zřejmě by to byla pojistka na vandalismus, jenže když utečou zvířata, tak se to dost dobře nedá kvalifikovat jako vandalismus (podmínkou vandalismu je úmyslné jednání).... Nebo víte o jiné možnosti? Celkem by mě to zajímalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík