Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2021 19:25
Terula132

XXX.XXX.234.159

Dobrý den,
jak nasvalujete koni záda vy?
Mám chladase × Appaloosa a potřeboval by nasvalit je mu 16, hlavu vůbec neumí dát na přilnutí a nemůže skákat (teď nevím jak se jmenuje nemoc, kdyby jste věděli můžete mi to napsat).
Děkuju všem za rady.
Přikládám fotku, lepší jsem nenašla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2021 20:36

Terula132 napsal(a):
Dobrý den,
jak nasvalujete koni záda vy?
Mám chladase × Appaloosa a potřeboval by nasvalit je mu 16, hlavu vůbec neumí dát na přilnutí a nemůže skákat (teď nevím jak se jmenuje nemoc, kdyby jste věděli můžete mi to napsat).
Děkuju všem za rady.
Přikládám fotku, lepší jsem nenašla.

Jak dlouho ho máte? Nasvalení - správným a korektním ježděním (dopředu a dolů). Neumí dát hlavu na přilnutí- spíš to neumí jezdec (ježdění odzadu). Nemoc kissing spines? Rada - trenér!
Proč dáváte fotky, když víte, že jsou na houby?

10.10.2021 21:16
Terula132

XXX.XXX.234.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak dlouho ho máte? Nasvalení - správným a korektním ježděním (dopředu a dolů). Neumí dát hlavu na přilnutí- spíš to neumí jezdec (ježdění odzadu). Nemoc kissing spines? Rada - trenér!
Proč dáváte fotky, když víte, že jsou na houby?

Dnes to byli 3 týdny, vztah mezi námi už je. Koni umím balit hlavu, zkoušela to sním i trenérka a nešlo to myslím že to nikdy nedělal. Něco na nich vidět je

10.10.2021 21:32

Terula132 napsal(a):
Dnes to byli 3 týdny, vztah mezi námi už je. Koni umím balit hlavu, zkoušela to sním i trenérka a nešlo to myslím že to nikdy nedělal. Něco na nich vidět je

Tak hlavu umíte "balit", ale vám jde o přilnutí - víte vůbec, co to je a jak toho dosáhnout? Trenérka zkoušela a nešlo jí to? Takže je horší než vy? Kolik je vám let? Jak dlouho jezdíte? Na fotkách je vidět prd.

10.10.2021 22:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A proč nemůže skákat? Nemusíte znát název nemoci, ale popište ji.

Jak koni tu hlavu balíte? Jak postupujete? Popište to, prosím, ať nevznikají nějaké zbytečné dohady.

Jak je na tom kůň s výcvikem? Byl ježděn, nebo jen tahal? Jaká je jeho jezdecká minulost a co s ním plánujete v budoucnosti - bude na rekreační štrádování po lese, nebo něco jiného?

Jak byste jako jezdce ohodnotila sebe - tedy jaké máte zkušenosti, jak dlouho jezdíte?

11.10.2021 00:40
Terula132

XXX.XXX.234.159

Dotaz napsal(a):
A proč nemůže skákat? Nemusíte znát název nemoci, ale popište ji.

Jak koni tu hlavu balíte? Jak postupujete? Popište to, prosím, ať nevznikají nějaké zbytečné dohady.

Jak je na tom kůň s výcvikem? Byl ježděn, nebo jen tahal? Jaká je jeho jezdecká minulost a co s ním plánujete v budoucnosti - bude na rekreační štrádování po lese, nebo něco jiného?

Jak byste jako jezdce ohodnotila sebe - tedy jaké máte zkušenosti, jak dlouho jezdíte?

Mám zkrácený otěže a pohrávam si snimi a do toho pobízím, tak jak mě to učili.

Nikdo neví jeho jezdeckou minulost, jen se ví, že něco málo tahal a myslím že rok stál a nic nedělal. Budu ho mít jen jako rekreačniho koně.

Jsem pokročilý jezdec, myslím si, že mi to jde co mě tak chválí, jezdím už 4-5 let.

11.10.2021 02:17
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A tu kobylku, kde jste řešila cval, už nemáte?

Jinak kůň asi nechápe, co to tahání za otěž znamená a co má dělat. Zkuste třeba načíst Paalmana, kde je pomůcka otěží a její učení vysvětlena.
Pokud to trenérka neumí koně naučit, tak trenéra změňte, jinak budete stále narážet nejen na svou nezkušenost, ale i na její neznalost a nikam se dál neposunete. A vy kvalitního trenéra prostě potřebujete.

Nicméně, co má kůň tedy za diagnózu? Je pro něj ježdění vůbec vhodné?

11.10.2021 07:59

Terula132 napsal(a):
Mám zkrácený otěže a pohrávam si snimi a do toho pobízím, tak jak mě to učili.

Nikdo neví jeho jezdeckou minulost, jen se ví, že něco málo tahal a myslím že rok stál a nic nedělal. Budu ho mít jen jako rekreačniho koně.

Jsem pokročilý jezdec, myslím si, že mi to jde co mě tak chválí, jezdím už 4-5 let.

Kůň se nebalí zkrácením otěží a pohráváním si s nimi. Přilnutí dosáhnu správným pobízením, pak kůň sám nabídne. Bylo by foto nebo video? Že mě někdo chválí, není "směroplatné". Upřímně, na mě působíte jako nadšeny amatér (bez urážky), který si pořídil koně a neví si s ním rady.

11.10.2021 08:05

Ataxie?

To by pak to nasvalování bylo vážně náročnější.

V první řadě musíme vědět, co mu je, pak můžeme radit, jakým způsobem ho nasvalit.
Takto, když nevím nic, a kůň je potenciálně pohybově postižený, můžu doporučit akademickou přípravu ze země, ta je dobrá i pro handicapované koně. Na ruce ho jinak nenasvalíte (a pozor, žádné lonžování, u koní s nezdravým pohybovým aparátem bývá vyloženě škodlivé). Na to budete potřebovat s koněm přítomnost dobrého trenéra, který vás to naučí, a budete se muset vzdělat v biomechanice.

11.10.2021 10:22

Vzhledem ke kombinaci plemen nemusí jít vůbec o KS, ani ataxii, ale úplně jiný problém.

11.10.2021 10:54

jen hádáme... slečna si nevzpomíná, jak se to jmenuje, tak nadhazujeme termixy ( ), za se nechytí

11.10.2021 17:04
Terula132

XXX.XXX.234.159

Dotaz napsal(a):
A tu kobylku, kde jste řešila cval, už nemáte?

Jinak kůň asi nechápe, co to tahání za otěž znamená a co má dělat. Zkuste třeba načíst Paalmana, kde je pomůcka otěží a její učení vysvětlena.
Pokud to trenérka neumí koně naučit, tak trenéra změňte, jinak budete stále narážet nejen na svou nezkušenost, ale i na její neznalost a nikam se dál neposunete. A vy kvalitního trenéra prostě potřebujete.

Nicméně, co má kůň tedy za diagnózu? Je pro něj ježdění vůbec vhodné?

Ano jezdit může. Je na skákání těžký a má lehkou artrozu v obou nohách

11.10.2021 17:05
Terula132

XXX.XXX.234.159

Vzhledem ke kombinaci plemen nemusí jít vůbec o KS, ani ataxii, ale úplně jiný problém.

Lehká artróza v obou nohách

11.10.2021 17:05
Terula132

XXX.XXX.234.159

Ataxie?

To by pak to nasvalování bylo vážně náročnější.

V první řadě musíme vědět, co mu je, pak můžeme radit, jakým způsobem ho nasvalit.
Takto, když nevím nic, a kůň je potenciálně pohybově postižený, můžu doporučit akademickou přípravu ze země, ta je dobrá i pro handicapované koně. Na ruce ho jinak nenasvalíte (a pozor, žádné lonžování, u koní s nezdravým pohybovým aparátem bývá vyloženě škodlivé). Na to budete potřebovat s koněm přítomnost dobrého trenéra, který vás to naučí, a budete se muset vzdělat v biomechanice.

Lehká artróza v obou nohách

12.10.2021 08:42

Lehká artroza nemá co dočinění s nenasvalenými zády. Ačkoliv tedy my vlastně vůbec nevíme, jak ten kůň vypadá, pořádnou fotku jsme neviděli.

12.10.2021 08:47

Tak to ho nijak neomezuje, naopak je pohyb žádoucí. Nicméně samozřejmě pohyb rovnoměrný, s plynulými přechody, žádné prudké obraty, rychlé změny směru, dobře ohřát koně než se začne s jízdárenskými figurami, začínat na velkých obloucích. Pokud ty "obě nohy" jsou přední, bude vhodné podsazovat.

K nasvalení pochopitelně užitečná práce v terénu - do kopce v konformaci dopředu dolů, z kopce pokud možno spíš po vrstevnicích. Překračování přírodních překážek, brodění sněhu, navátého listí, v létě cajdání vodou, pokud máte možnost, a plavení. Na jízdárně potom stranová práce, práce na bariérách (kladiny na zemi), později bych se nebála kavalet (překračování, nikoli skoky). Pokud budete chtít začít lépe přiježďovat na jízdárně, pořiďte si dobrého trenéra, který nebude balit hlavu na sílu (nedejbože používat nějaké pomocné otěže), ale bude pracovat především na uvolnění koně. Kůň v tenzi totiž svoje zdravotní neduhy prohlubuje, místo aby je překonával. Mimochodem beganovi na sílu fakt hlavu v pozici neudržíte. Akorát ho naučíte, že otěž se nemusí respektovat, protože vás přepere.

Ve směru ulehčení končetinám a zmírnění postupu degenerace můžete pouvažovat o změně strouhání, konzultovat s více kováři na základě RTG třeba. Pohybu může pomoci pravidelná péče fyzioterapeuta a napasování sedla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík