Můj kůň je ten idiot s děravou hlavou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2021 12:27
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Dobrý den všem,
potřebuji si postěžovat na svého koně🙂 , minulý pátek si kobyla vyrobila na hlavě ránu nevídaných rozměrů. Kolem páté večer přišla s hlavou od krve, tekl jen takový malý čůrek zpod kštice. Viděla jsem asi 6 cm dlouhou ránu nad okem. Volám veterináře, kůň přispán. Teprve pak jsme odkryli celou tu nádheru. Kůň se mi lehce skalpoval a uprostřed čela byla rána hodně hluboká. Rána byla naprosto čerstvá. Následovala desinfekce a zašití. Od té doby léčíme.
Kůň žije celoročně ve výběhu, trekový systém. Od pátku všichni procházíme výběhy a hledáme o co si to trubka roztrhla. Včetně kontroly větví od stromů. Našli jsme jedinou věc, trochu žíní na izolátoru ohradníku.

Je možné, aby si kůň roztrhl hlavu o izolátor?

Přiložím i fotografie pro silné povahy. Když se to stalo, hledala jsem i zde co mám očekávat a moc jsem toho nenašla. Třeba to někomu pomůže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2021 13:03

Podobný úraz se stal známé u koně také 24/7, léčení zahrnovalo mám dojem dvakrát znovuotevření lebky a čištění dutin, fakt prorazil hlavu jako od jateční pistole (doslova tečka mezi voči). Zahojilo se jim to bez následků. Jak se to koni podařilo, dodnes nikdo netuší, mají izolátory na vyvratitelných sloupcích, takže by dřív skonal sloupek než povolila lebka, pracovní teorie je nakopnutí jiným koněm... už se to nikdy nedozvíme.

Ten izolátor u vás nevypadá podezřele... To by musela udělat "berany berany duc". Nerada bych vyvolávala nepříjemno, ale napadají mě i dost černé scénáře alá zlí lidé....

11.10.2021 13:31
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

V ohledu zlý lidé jsem v klidu. Úraz se stal mezi 5-6 hodinou a u koní jsem byla od dvou. Byli v části ohrady za stodolou, není tam přístup zvenčí. Jinak bych to snad viděla i v přímém přenosu a nemusela hledat. Stalo se to v dvacetiminutovém okénku co jsem je neměla na očích. K večeři přišla už děravá.
Zatím mě tedy nenapadlo podezřívat minishetlanda s kterým bydlí. Ten moc vysoko nevykopne ze zdravotních důvodů
🙂

S tím sloupkem mi taky přišlo podezřelé, že zůstal stát...

11.10.2021 13:39
Arbora

XXX.XXX.149.42

Zase prečo nie. Ak zakopla v nejakom svižnejšom tempe a vzala stĺp v plnej rýchlosti, viem si predstaviť, že by to spravilo takú dierku a rozrezalo kožu.

11.10.2021 14:35

Mno, jestli je to jediné vysvětlení... Napadl mě i kámen na cestě a zakopnutí... ale měla by odřené karpy. To je teda umělkyně. Hele a co ta stodola? K té se nedostanou? Není tam ve zdi někde nějaký kruh na uvazování nebo nečouhá kramle? Nestrkají hlavu do nějakých jeslí?

11.10.2021 16:18
MaiaLena

XXX.XXX.49.144

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, jestli je to jediné vysvětlení... Napadl mě i kámen na cestě a zakopnutí... ale měla by odřené karpy. To je teda umělkyně. Hele a co ta stodola? K té se nedostanou? Není tam ve zdi někde nějaký kruh na uvazování nebo nečouhá kramle? Nestrkají hlavu do nějakých jeslí?

Teď přímo ke stodole nemůžou, podél ní jsou švestky, a teď je tam natažen dočasně ohradník na obyč plastových tyčkách aby ty švestky nežrali. Když mají štěstí, tak za ohradu dopadnou čtyři denně.
Jó kdyby se jí to stalo v té části ohrady kde jsem byla celou dobu já, to by bylo zajímavější. Tam je kovová brána ( nová, hladká, bez ostrých částí), vazné kruhy ve zdi, a prochází kolem rohu cihlové zdi. Tam kdyby to napálila tak té díře rozumím.
Jesle ani krmelce nevedeme, karpy naprosto v pořádku.

Docela je to i morbidně vtipný, neboť jsem celou dobu považovala tu část ohrady za nejbezpečnější co tu máme🙂

11.10.2021 17:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

A šikovný kopanec jiného koně to nemohl být?

11.10.2021 18:49
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

evcusik napsal(a):
A šikovný kopanec jiného koně to nemohl být?

Bydlí s minishetlandíkem, nevím jestli by vyvinul dostatečnou sílu

inzercee

11.10.2021 19:28
inzercee

XXX.XXX.169.240

Zažila jsem kdysi něco podobného u několikaměsíčního hřebečka - expert lezl pod traktor, o co se tam drbnul nikdo neví, každopádně vypadalo to hodně podobně jak u vás, skalp se dal částečně odklopit a podívat se pod něj jak pod poličku.

My na to bohužel přišli až v době kdy už to bylo zaschlé a kraje "okoralé" nebo jak to nazvat - bylo buď na výběr to nechat, nebo koně uspat celého a celou ránu znovu seříznout a pak sešít...
Vet se ale dušoval že když se to nechá být tak po ráně nebude časem ani památky, já tomu nevěřila, ale měl fakt pravdu, v dospělosti to nebylo vůbec znát (hřebečka jsem prodala ale byla jsem v kontaktu s novými majiteli)

Každopádně mi vet tehdy řekl, že to ani nemusela být velká rána nebo něco extra ostrého, ale že kůže na tom místě je hodně napnutá, a i původně malá ranka se prostě rozšklebí. Ono s lidskou hlavou je to stejné.

11.10.2021 21:29
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

inzercee napsal(a):
Zažila jsem kdysi něco podobného u několikaměsíčního hřebečka - expert lezl pod traktor, o co se tam drbnul nikdo neví, každopádně vypadalo to hodně podobně jak u vás, skalp se dal částečně odklopit a podívat se pod něj jak pod poličku.

My na to bohužel přišli až v době kdy už to bylo zaschlé a kraje "okoralé" nebo jak to nazvat - bylo buď na výběr to nechat, nebo koně uspat celého a celou ránu znovu seříznout a pak sešít...
Vet se ale dušoval že když se to nechá být tak po ráně nebude časem ani památky, já tomu nevěřila, ale měl fakt pravdu, v dospělosti to nebylo vůbec znát (hřebečka jsem prodala ale byla jsem v kontaktu s novými majiteli)

Každopádně mi vet tehdy řekl, že to ani nemusela být velká rána nebo něco extra ostrého, ale že kůže na tom místě je hodně napnutá, a i původně malá ranka se prostě rozšklebí. Ono s lidskou hlavou je to stejné.

Jo, pokličku jsme měli taky.
Mohu se Vás zeptat jestli jste ránu nějak ošetřovali? Desinfekce, krytí, mastičky? A měl kůň antibiotika?

11.10.2021 21:40

Viděla bych to tak: rana vznikla, že koník hlavu někam strčil a pak škubnul nahoru- třeba se lekl a zvedl hlavu a zacouval...rána je na horním okraji rovná(mezi ušima) spíše od levého ucha šikmo dolu a dál na čele se cárá, předpokládala bych něco většího- plech, železný kýbl, prostě kus železa...
I kdyby se chtěl podrbat o izolátor, neudělá mu to na konci ten cár do dvou směrů od shora dolu...
použila bych na zašitou jizvu alfa silver spray.

12.10.2021 07:48

Vycházela jsem z toho, že je tam díra v lebce. Pokud ne, mohl si to drbnout o cokoli, v zásadě klidně i o odštíplý kus kopyta při drbání hlavy :-)

12.10.2021 09:26

to už by byla opravdu scifi, kdo viděl koně drbat se na čele, ať se přihlásí..jasně podrbe se zadní za uchem , mezi sanicema (a to je spíš schopnej si to o něco podrbat a zadřít si třísku)
Zrovna minulý týden se kobyla při čištění podrbala zadní na hlavě-precizně jemně a že by byla schopna dát nohu až tak daleko-smotat se do kozelce a ještě se zranit?

12.10.2021 09:45

Jasně, že je to sci-fi - proto je tam ten smajlík. Když jsou vyloučené ty pravděpodobné varianty, zbývají ty nepravděpodobné. Stejně to tady nevyluštíme :-)

Hlavní je, že se to hojí zřejmě bez komplikací, takže hlavně brzké uzdravení

12.10.2021 10:53
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Moc vám všem děkuji za reakce. Smyslem pátrání, o co si roztrhla hlavu, bylo odstranění příčiny. Byla jsem připravena i odmontovat všechny izolátory tohoto druhu, ze všech ohrad. Ale vzhledem k tomu, že o tom nikdo nikdy neslyšel, bude to možná přehnané řešení.

12.10.2021 11:10
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Viděla bych to tak: rana vznikla, že koník hlavu někam strčil a pak škubnul nahoru- třeba se lekl a zvedl hlavu a zacouval...rána je na horním okraji rovná(mezi ušima) spíše od levého ucha šikmo dolu a dál na čele se cárá, předpokládala bych něco většího- plech, železný kýbl, prostě kus železa...
I kdyby se chtěl podrbat o izolátor, neudělá mu to na konci ten cár do dvou směrů od shora dolu...
použila bych na zašitou jizvu alfa silver spray.

Děkuji za doporučení. Váš kůň si nechá nastříkat spray mezi oči? Kobyla nemá problém nechat si nastříkat jakékoli jiné části těla, ale mezi oči to nedává...

12.10.2021 11:11

MaiaLena napsal(a):
Děkuji za doporučení. Váš kůň si nechá nastříkat spray mezi oči? Kobyla nemá problém nechat si nastříkat jakékoli jiné části těla, ale mezi oči to nedává...

Nastříkat na ruku (hadýrek, houbičku, gázu) - napatlat na ránu :-)

12.10.2021 11:44
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Ještě se mám jednu zajímavost. Druhý den po narkóze lehce pršelo a našla jsem kobylu klepat se. Nejdřív jsem měla hroznej strach, že má nějakou reakci na přispání nebo že v té hluboké ráně něco zůstalo a teď jí to tlačí na mozek(🤣 co člověk nevymyslí, když se bojí, jinak jsem normální racionálně smýšlející osoba). Dala jsem na ní obyčejné fleece deky z gauče, upevnila gurtem a kobyla se do 15 minut klepat přestala. Byla jí prostě zima.
K tomu mi i přišlo že trochu zhubla. Žádné koňodeky nevlastním, v životě jsem žádného koně nedekovala, pohybovala jsem se v koňáckých kruzích kde je dekování sprosté slovo. Zachránili mě úžasní známí, kteří mi deku zapůjčili.
Z toho plyne ponaučení, ať je váš kůň jakkoli chlupatý a zvyklý na zimu, můžete se dostat do situace, kdy jí potřebovat bude.

Po celou dobu léčby je teď pod dekou. O víkendu budeme vyndavat stehy, takže v ní stráví ještě asi 14 dní.
Bude letos bezpečné jí deku sundávat? Stihne nasadit medvědí chlup?

12.10.2021 12:23

To je děsně indivindy. Záleží především na počasí a na stavu koně, že. Jestli je/bude chlupatá a problém je pouze ve výživovém stavu, tak budete moci sundat deku tehdy, kdy bude mít "z čeho topit". Já bych určitě i teď být vámi sundavala deku na pěkné počasí (nefouká, svítí sluníčko), když kobyla nebyla dekovaná. Máte trekové ustájení - předpokládám, že pohyb tedy není problém (zahřívání pohybem), druhá věc je, zda má dostatek krmení, tedy zejména objemového. Pokud zhubla, bude potřeba přitlačit zejména na objemu (ať už množství nebo kvalita), případně přihodit něco dalšího do kyblíku, aby měla z čeho nabrat a ještě z čeho topit. Je jasné, že hojení rány je další zátěž. A samozřejmě dobré je motivovat koně, aby se v nepřízni schovávali do přístřešku - mají ho trvale přístupný, předpokládám. Takže pak akorát zda mají vevnitř píci.

No a koně prostě budete muset pozorovat a sama odhadnout, zda je ta deka ku prospěchu a nebo spíš na škodu. A taky si tipnout, proč asi zhubla, pokud nehubla poslední leta na podzim. Pokud nenabere, je jisté, že v plískanicích a větru+dešti bude deka fajn. Taky záleží, jak moc zhubla. Pokud drnkáte o žebra, tak deku na celou zimu, a budete třeba ráda, když do února vůbec nakrmíte...

Kolik jí je? Plemeno?

12.10.2021 14:31
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Celé je to složité. Koně mám doma od dubna, před tím byla přez zimu ve stádě 5 koní. Podmínky tam a nyní tady jsou dosti rozdílné, takže nemám srovnání předchozích let, jedeme všechno poprvé.
Jsou jí 4,5 roku. Lipicánka. Seno má neomezeně, pracuje pouze ze země, teď nedělá nic, pouze se pohybuje krokem po trecích.
Když jsem jí přivezla po zimě, byla hubenější. Nechala jsem jí sestavit krmnou dávku na míru. Přez léto byla krásná, heboučká srst, zmohutněla, kondice ideál. Do podzimu vstupovala s malinkým pupíčkem, ten právě teď docela rychle ztratila. Nechtěla jsem dopustit aby zhubla nějak výrazněji, to bych jí na zimu těžko dokrmovala, není žádný žírný typ. Jsem na ní hrozně opatrná, snažím se chytit každičkou změnu. Vysněný kůň, no...
Teď do ní cpu objem co to dá, donesla jsem jí bylinkové ručně sušené seno z půdy a chodím tajně pást na obecní louku kde nedělali druhou seč. Doma už má vyžráno. Hubnutí se zastavilo. Mám ale strach tu deku sundat, protože co kdyby...
Minulý rok mi přišlo, že má tu srst delší a hrubší, ale nasadila jí hodně pozdě. Dlouho měla jen takový delší ale velmi jemný kožíšek.

Bydlíme na nejvyšším, největrnějším a nejstudenějším kopci v okolí. Naštěstí je prostor pro koně plný vzrostlých stromů a větrolamů. Zima tu ale prostě je. V létě je to fajn, na zimu na prd.
Hodně jí motivuje být venku ten malý poníček, ten na přístřešek prdí, má srst jak medvěd grizzly. Plus chodí oba postávat do části výběhu kde mají výhled do kraje, říkám tomu koňská televize. A tam zrovna fouká nejvíc.

12.10.2021 15:07

V tom případku nejlepší rada - poraďte se znovu s výživářem :-) Evidentně na léto tipnul koni dobrou KD, není důvod, aby se to nepovedlo i na zimu. Deku trvale sundejte, až zase nabere na dobrou normální kondici, do té doby stejně potřebujete, aby energii ukládala. Ale jsem pro, aby v pěkných podmínkách takový kůň byl bez deky, ať má důvod tu srst udělat. Máme plnokrevníka, který to bez deky nedává, ale i teď ji dostává pouze na noc, pokud není přes den hnus.

Dojděte v pěkný den, kdy bude mít kobyla sundanou deku, juknout párkrát k televizi, jestli se klepe, a pokud jo, deku holt dejte. Jestli u televize nemají chipsy (seno), tak jim tam nějaké dejte :-)

Pokud necháte těch dalších 14 dní kobylu pod dekou, jakože to by bylo celkem už skoro měsíc, tak už jí to nechte zbytek zimy. Budete to mít jednodušší, nebudete nad tím muset dumat, zda dát nebo sundat.

Nechte výživáře zhodnotit kondici koně, vy subjektivně můžete vidět něco jiného, než objektivní odborník.

12.10.2021 18:00
MaiaLena

XXX.XXX.49.144

V tom případku nejlepší rada - poraďte se znovu s výživářem :-) Evidentně na léto tipnul koni dobrou KD, není důvod, aby se to nepovedlo i na zimu. Deku trvale sundejte, až zase nabere na dobrou normální kondici, do té doby stejně potřebujete, aby energii ukládala. Ale jsem pro, aby v pěkných podmínkách takový kůň byl bez deky, ať má důvod tu srst udělat. Máme plnokrevníka, který to bez deky nedává, ale i teď ji dostává pouze na noc, pokud není přes den hnus.

Dojděte v pěkný den, kdy bude mít kobyla sundanou deku, juknout párkrát k televizi, jestli se klepe, a pokud jo, deku holt dejte. Jestli u televize nemají chipsy (seno), tak jim tam nějaké dejte :-)

Pokud necháte těch dalších 14 dní kobylu pod dekou, jakože to by bylo celkem už skoro měsíc, tak už jí to nechte zbytek zimy. Budete to mít jednodušší, nebudete nad tím muset dumat, zda dát nebo sundat.

Nechte výživáře zhodnotit kondici koně, vy subjektivně můžete vidět něco jiného, než objektivní odborník.

Moc moc Vám děkuji🙂
uvedu do praxe, hlavně chipsy (ty pobavily🙂)

inzercee

12.10.2021 18:11
inzercee

XXX.XXX.169.240

MaiaLena napsal(a):
Jo, pokličku jsme měli taky.
Mohu se Vás zeptat jestli jste ránu nějak ošetřovali? Desinfekce, krytí, mastičky? A měl kůň antibiotika?

Už je to cca 10 let, dostal myslím antibiotika a nějakou mastičku, ze které nebyl zrovna nadšený a víc se jí vyplýtvalo vedle než na místo určení. Krytí ne.

26.11.2021 12:11
MaiaLena

XXX.XXX.86.28

Tak tu máme update. Kobyle se hlava krásně zahojila, byla jsem pochválena veterinářkou za příkladnou péči😊
Jizvu bude mít velkou, naštěstí až jí doroste kštice tak to nebude vidět na první pohled.
Při vyndávání stehů jí byla odstřižena přebytečná kůže z rány.
Kobyla přestala hubnout po dvou týdnech od prního přispání a pod dekou stihla krásně přibrat.
Deku jsem sundala asi týden po druhém přispání, v pěkném počasí. Kobyla už měla opět ideální kondici. Čekala jsem jestli stihne chlupy. Stihla. Už je medvídek a deku nepotřebuje. Nabrala i nějaké malé špíčky navíc, tak na zimu je připravena.
Děkuji všem za rady.

26.11.2021 13:24
evcusik

XXX.XXX.145.236

Prej velkou jizvu :) krásná kobylka je :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík