Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lenka100o

13.10.2021 19:50
Lenka100o

XXX.XXX.7.158

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jak se stát výživářem koní? Je mi jasné, že jít na vysokou s odpovídajícím oborem a pak? + Nevíte v jakém platovém hodnocení se může výživář pohybovat?
Předem dekuji.

13.10.2021 21:58
lenocka

XXX.XXX.35.173

Neodpovím, ale přeji hodně štěstí. Výživu zvířat jsem vystudovala a i se s ní “pár” let živím, ale koně jsou opravdu jen třešnička na dortu a ze zájmu. Uživí krávy a prasata.

Mmchd v dnešní době internetu, kam si každý napíše cokoliv a každý druhý má poradnu, je to vcelku neperspektivní a jako bonus o nervy. Ale třeba budete mít štěstí..

14.10.2021 07:57
Arbora

XXX.XXX.228.152

Tak asi záleží od toho, či budete zamestnanec, alebo živnostník. Zamestnec v odbore výživa koní si úplne istá nie som, či na českom trhu funguje. V rámci ostatncýh hospodárskych úžitkových zvierat určite perspektíva je. Čo poznám pár výživových poradcov, ktorí majú výživu vyštudovanú a pracujú pre konkrétneho výrobcu, sú tiež živnostníci. Takže asi to bude skôr touto cestou. Cenník konzultácií nájdete väčšinou u výživárov na webe, takže si viete vypočítať, koľko konzultácií približne mesačne musia spraviť, aby po zaplatení odvodov a ostatných mesačných nákladov na život mali ešte niečo navyše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2021 09:25

Spíš by to chtělo víc kovářů a sedlářů... o tom neuvažujete? Takoví lidé jsou na roztrhání, pokud svou práci dělají dobře. Zejména po sedlářích jako by se slehla zem...

14.10.2021 09:54
evcusik

XXX.XXX.145.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Spíš by to chtělo víc kovářů a sedlářů... o tom neuvažujete? Takoví lidé jsou na roztrhání, pokud svou práci dělají dobře. Zejména po sedlářích jako by se slehla zem...

když jsme u toho, kdelze získat vzdělání (a zkušenosti) v sedlařině?

14.10.2021 10:59

evcusik napsal(a):
když jsme u toho, kdelze získat vzdělání (a zkušenosti) v sedlařině?

teď už dost vzácně, ale občas vypisují tenhle obor některé střední školy...
https://www.stredniskoly.cz/search.html?string=3252H01
http://www.seznamskol.eu/obor-detail/9633-brasnarska-a-sedlarska-vyroba/
https://www.copth.cz/jednotlive-obory-studia/produkt/vyrobce-kozedelneho-zbozi

Ale jinak samozřejmě lze nastoupit do dílny sedláře do praxe v podstatě k jakémukoli výučnímu oboru, který si člověk najde, a který tu praxi u sedláře umožní. Dále je možné tam nastoupit prostě jako do práce (Kentaur apod.) a řemeslo se naučit tam, následně složit národní zkoušky kvalifikace, ale ono se to dá provozovat jako činnost volná, takže v zásadě ani není potřeba.

14.10.2021 11:01

Mimochodem, včera jsem dávala boty do opravny obuvi, a švec jak slyšel, že máme koně, tak hned ukazoval do dílny, že má zakázku na opravu sedla :-) Možná proto jsem si na to vzpomněla...

15.10.2021 18:33
lenacia

XXX.XXX.168.148

teď už dost vzácně, ale občas vypisují tenhle obor některé střední školy...
https://www.stredniskoly.cz/search.html?string=3252H01
http://www.seznamskol.eu/obor-detail/9633-brasnarska-a-sedlarska-vyroba/
https://www.copth.cz/jednotlive-obory-studia/produkt/vyrobce-kozedelneho-zbozi

Ale jinak samozřejmě lze nastoupit do dílny sedláře do praxe v podstatě k jakémukoli výučnímu oboru, který si člověk najde, a který tu praxi u sedláře umožní. Dále je možné tam nastoupit prostě jako do práce (Kentaur apod.) a řemeslo se naučit tam, následně složit národní zkoušky kvalifikace, ale ono se to dá provozovat jako činnost volná, takže v zásadě ani není potřeba.

Popravdě, toto zřejmě hodně vysvětluje. neberte mě zle, jen si z dětství pamatuji, jak moji rodiče silně trvali na tom, že prostě musím mít maturitu. Vlastně i učitelé v mém okolí vyloženě trvali na tom, že chytří a vzdělaní lidé mají maturitu a výuční obory jsou póvl a skončíte tam pokud se neumíte chovat a neučíte se...
Dnes už vím že je to blbost, ale tahle rétorika bohužel nadále zůstává, stejně jak fakt že manuální obory netáhnou. Za mého studia na střední zanikly hned dva maturitní obory, výroba skla a výroba keramiky. Já teda byla na jiném oboru, ale vím že s tím měli moji spolužáci v keramickém oboru potíže, a v podstatě, kdyby se stalo, že nedají maturitu, tak by neměli jak ročník opakovat. Dokonce snad někteří skončili místo maturity právě s výučním listem.

15.10.2021 20:55

Za mě, když já vycházela z osmičky to bylo tak, že na střední šly vyloženě děti, co měly studijní předpoklady (prakticky vyznamenání nebo minimálně pár dvojek na vysvědčení) trojka nepřicházela v úvahu.... před přímačkama se tomu věnovalo spoustu času- různá doučování na matiku a češtinu. Přihlášky byly i podle průměru a dost se vzhláželo ke statistikám z minulého roku....kolik brali a kolik se hlásilo v jakém okrese, kraji. ...Ten kdo neměl na to vysvědčení se hlásil na učňák(většinou prodavačka, holička, automechanik) , nebo se nechal naverbovat na vojáka nebo horníka...

15.10.2021 20:57
lenacia

XXX.XXX.168.148

Za mě, když já vycházela z osmičky to bylo tak, že na střední šly vyloženě děti, co měly studijní předpoklady (prakticky vyznamenání nebo minimálně pár dvojek na vysvědčení) trojka nepřicházela v úvahu.... před přímačkama se tomu věnovalo spoustu času- různá doučování na matiku a češtinu. Přihlášky byly i podle průměru a dost se vzhláželo ke statistikám z minulého roku....kolik brali a kolik se hlásilo v jakém okrese, kraji. ...Ten kdo neměl na to vysvědčení se hlásil na učňák(většinou prodavačka, holička, automechanik) , nebo se nechal naverbovat na vojáka nebo horníka...

tak za mě už přijímali i s trojkami.. .ehm ehm :D

15.10.2021 21:16
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak to bylo i za mě, jen teda s poddotekem, že pokud měl někdo rodiče v ká es čé, tak se tak nějak dalo ledacos a trojčička možná ani nevadila....případně měl-li někdo dobrého známého ve stranické funkci

15.10.2021 21:39

Terven napsal(a):
Tak to bylo i za mě, jen teda s poddotekem, že pokud měl někdo rodiče v ká es čé, tak se tak nějak dalo ledacos a trojčička možná ani nevadila....případně měl-li někdo dobrého známého ve stranické funkci

Jasně , mít dělnický původ nebo rodiče , prarodiče funkcionáře.... on i ten nábor na horníky a vojáky udělal se známkama div.

16.10.2021 22:27

A ještě jsem si vzpoměla, když šel někdo na učňák, už většinou věděl, kam půjde pracovat, podniky, samozřejmě státní, si už takto zajišťovaly zaměstnance. Zkrátka učím se soustružníkem pro Motor České Budějovice a po vyučení mám práci.
Moje mamka chtěla ze mě mít jeřábnici portálového jeřábu u nich v OSP... což jsem jí zemědělkou zkazila, ale měla jsem poslechnout tělocvikáře a jít na sportovní gympl, dneska by jsme se Šebrlem uváděli zprávy...
Edit: k výživářovi: na vysoké je výživa zvířat brána podle oboru, my jí měli na živočišné produkci ve dvou semestrech a nic moc do hloubky, pokud se ale o to zajímáte lze navázat samostudiem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík