Jana48

XXX.XXX.168.34
Dobrý den, otázka na ty, kteří si pronajímají pozemek pro své koně.
Jaká by vám přišla adekvátní cena, co byste byli ochotni dát, za pozemek 4000 m2, bez vody (pouze dešťová, v tůňce, nevalné kvality, nejbližší další zdroj je další tůňka cca 200m vzdálená, bez elektriky, na pozemku starý seník, který je možné s investicí cca 50 tisíc za materiál předělat na dva přístřešky. Původně nám byl pozemek nabízen pro naše čtyři koně, ze seníku se majitel zavázal udělat boxy, zavést elektriku, zařídit vodu, poskytovat pravidelně seno a slámu. Nakonec z toho vzešla investice do stavby padesát tisíc z naší strany nepočítaje práci, bez sena, bez slámy, bez vody a elektriky.
Majitel si představuje cenu 10 tisíc měsíčně, mně se to zdá úplně zcestné, koně doma jsem měla, vím jaká je to práce, voda v zimě nebo když neprší je úplně nereálná.
Co na to říkáte vy? Majitel se ohrazuje, že boxové ustájení (v našem kraji okolo 4500,- měsíčně) je přece daleko dražší, že to na čtyři koně vychází krásných 2500,- a odmítá si nechat vysvětlit, že v klasickém ustájení opravdu člověk netahá 200 metrů vodu v kýblech, nekupuje seno a slámu a platí si v tom i místování a tak dále.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Viděla jsem, právě proto mi to přijde úplně mimo ale majitel se na mne kouká, jako co víc bych měla chtít, tak jsem se chtěla ujistit, že nemám přehnané nároky za málo muziky.
Dala bych si koně do ustájení .Když bych ho chtěla mít.
4000 m2 je stejně zoufalý plácek na nepřetržitý komplet pobyt a zázemí
Nemáte li vlastní pozemky ,nemá cenu na nich cokoli budovat ,a na ně spoléhat.
Majitel si může říct,protože je to jeho .
A protože je to jeho ,má pravdu,byť se vám to zdá přehnané .
Vaše možnost je jediná, nechcete li nechte být
My než jsme si náš pozemek koupili,tak jsme ho nejdřív měli v pronájmu.Byl tedy obecní,ne od soukromníka,ale to nic moc nemění na situaci. Pozemek byl v šíleném stavu,zarostlý, zavozený bordelem,bez cesty,která by k němu vedla..bez elektřiny,vody...musím říct,že jsme se dlouho rozhodovali,jestli do toho jít,protože investice do toho byla veliká....ale alespoň nám nabídli cenu pronájmu takovou,která rozhodla..platili jsme 3500,- ročně! A ve smlouvě jsme chtěli a měli uvedeno,že v případě prodeje máme předkupní právo..a jen díky tomu jsme do toho zainvestovali dost peněz,protože jsme věděli,že jednou koupíme... Pokud nemáte v plánu kupovat,vaše peníze bych do toho neinvestovala a nebo jen pod podmínkou symbolického nájmu,když budete pozemek ,,zvelebovat,,
Jana48

XXX.XXX.168.34
Samozřejmě chápu, že majitel si může určit cenu pozemku. Když za pozemek bude chtít měsíčně třikrát tolik, může chtít, jde mi jen o porovnání a zkušenosti ostatních. Pozemek máme vlastní, pouze s dlouhou výpovědní lhůtu u zemědělců, takže sbírám poznatky a zkušenosti dalších.
To špatně počítá. To je boxové ustájení se vším všudy. Čili je třeba k těm jeho 2500,- tisícům přičíst seno, podestýlku, vodu, elektriku a služby/práci - tedy to, co to boxové nabízí. Navíc mu pozemek vlastní investicí do stavby zhodnotíte, jak bude on zohledňovat v ceně to? Podle mne je to přehnané a žije mimo realitu.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Dotaz
napsal(a):
To špatně počítá. To je boxové ustájení se vším všudy. Čili je třeba k těm jeho 2500,- tisícům přičíst seno, podestýlku, vodu, elektriku a služby/práci - tedy to, co to boxové nabízí. Navíc mu pozemek vlastní investicí do stavby zhodnotíte, jak bude on zohledňovat v ceně to? Podle mne je to přehnané a žije mimo realitu.
Přesně tak, nehledě na to, že vzhledem k velikosti pozemku musí mít koně nonstop přístup k senu, žádná pastevní sezóna a nějaké ušetření. Zdálo se mi to úplně mimo, ale chtěla jsem se zeptat i jinde, a evidentně nemám úplně přehnané nároky…
Pokud to dobre chapu, na pozemku neni vubec nic, co byste mohli vyuzit (co treba ohrada, tu udrzuje kdo?).Pokud tam ale nic neni, videla bych primereny najem ve vysi obvykleho pachtovneho.
Bohuzel se ale obavam, ze ten pozemek je stejne maly. Pokud to nepremenite na boxove ustajeni a do vybehu budete kone poustet i za mokra, z pozemku brzy bude blativy vybeh.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mimo výše zmíněné......je zde už asi miliontý případ toho, že někdo někomu dává za něco peníze a není schopný si k tomu zařídit alespoň pořádný papír. Ach Bože. A to je úplně minimální vstupní výdaj, sehnat mezi známými právníka a za pár stovek až tisíc nechat tu smlouvu správně sestavit.
10 000 za 4 koně bych dala leda tak za 4 hektary (bez jakýchkoli dalších služeb). Tam se mi aspoň přes sezonu dostatečně nažerou. Je to vydřiduch.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oloupala bych si prkna z přístřešku zase zpět a řekla mu, ať si najde jiného Oslíka Otřes se.
Jednou jsem, svoji blbosti, měla koně na ještě menším pozemku cca 2-3000m. Ale byly pravidelně ježdění. A vzhledem k tomu, že na otázku peněz mi vždycky bylo řečeno, že se nějak rozumně domluvíme že na tom nechtějí vydělávat ( majitele bydlely hned vedle) ...tak jsem postavila ve staré stodole boxy, ohradu, nastěhovala koně, všechno seno, sláma vlastní, dojížděla jsem si k nim dvakrát denně. A ejhle majitele si vzpomněli že chtějí "nájem" 3tisice měsíčně, že za jednoho koně to je skoro nic. A ještě mi po tajnu, na koních jezdili. No takže jsem okamžitě hledala ustájení a po měsíci a půl všechno rozebrala a zas šla. Dnes už bych takovou blbost neudělala...hold člověk se pořád učí.