Z pastevního do boxového ustájení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KarolAnnn

19.10.2021 17:06
KarolAnnn

XXX.XXX.120.108

Zdravím, mám kobylu 9 let a celý život je pastevně ustájená. Mám ji už přes 3 roky a nyní mám možnost boxu.
Šli by jste do toho nebo ji nechat na pastvě?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2021 18:47

KarolAnnn napsal(a):
Zdravím, mám kobylu 9 let a celý život je pastevně ustájená. Mám ji už přes 3 roky a nyní mám možnost boxu.
Šli by jste do toho nebo ji nechat na pastvě?

Já ano. Myslím, že je dobře, když kůň zná i box. Třeba pro případ zdravotního průšvihu. Samozřejmě, zvykat postupně.

19.10.2021 21:28

Lepší kvalitní boxové než špatné pastevní. A udržovat alespoň obstojné pastevko není sranda.
Úplně nejlepší zkušenost mám s padock paradise, ale to fakt už člověk musí něco znát, aby mohl takové ustájení nabízet.

19.10.2021 23:08
makki

XXX.XXX.0.41

To musíte odhadnout sama, znáte svého koně. Některý kůň box zvládne, jiný ze zavření bude na nervy.

20.10.2021 09:40
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pre mňa by bolo rozhodujúce to "všetko okolo", nie iba box/ne-box. Ak by bo malo byť lepšie ustajnenie, tak prečo nie.

20.10.2021 11:02

Já už pro boxové ustájení nejsem.
Nicméně také bych se rozhodovala určitě podle "toho okolo". Raději mít koně povšechně spokojeného omezeného na noc než mít koně nešťastného celodenně. Box a pobyt v zavřeném boxu by měl pochopitelně ovšem znát každý kůň, jak píše kometa. To se dá ale nacvičit i při pastevku...

20.10.2021 11:29

V tomhle dotazu je vlastně uvedeno strašně málo okolností. Třeba proč by měl jít kůň do boxu apod.

Musíte také vědět, co pro svého koně chcete. Osobně kdybych šla třeba do boxu, tak bych fakt chtěla, aby byl kůň 12/12 venku. Důležitý je pro mne právě celoroční pobyt co nejvíce venku kvůli zdraví a přítomnost kámošů....jelikož na koně nemám část pořád a když je kůň ve stádě pohromadě, tak má neustále podněty k interakci.

Proč se vlastně konkrétně ptáte? Jelikož se ptáte, jestli jí nechat na pastvě - myslíte, že jí to neprospívá?
Moje kobyla třeba na pastvě vyrostla, ale pastva to byla chudá a nechat jí dlouhodobě a neustále na něčem úživnějším, bude to s ní špatný.

20.10.2021 11:31
jesie

XXX.XXX.224.171

Já měla koně jen pastevko a pak jsme museli přejít do boxového. Největší stres to byl pro mě,že jsem to dost řešila a bála se,že jim to neprospěje. Paradoxně můj A1/1 to ocenil nejvíce,zejména v zimě polehává po obědě a užívá si válení ve slámě

Takže podle mě to není žádné drama,pokud primárně nemá kůň stres z boxu z minulých zkušenosti.

KarolAnnn

20.10.2021 17:13
KarolAnnn

XXX.XXX.25.218

Jde mi o to aby měla konečně režim a vím, že box si ji obstarám sama (v té stáji pracuji). Potřebuje i shodit par (víc) kg = chci mít její KD pod kontrolou.
Boxáci jsou na velké pastvě a chodí se světlem.
Dotaz sem pokládala hlavně kvůli tomu, že známa mi říkala, že když je cely život zvykla na pastvu, tak si těžko zvykne na box a bude trpět - což já si nemyslím.
A na pastvě kde momentálně je tak se o ní bojím (je dal od stáje mezi polemi a chodí tamtudy dost lidi, pastvina je velká, není tolik kontrolovaná). Pastvu pro boxáky máme hned u stáje = koně víc pod kontrolou.
V boxe byla naposledy jako hříbě když měla úraz nohy. Nyní zkoušeno a když tam má koně je v pohodě a když se sama tak je nervózní, což by se dalo pomalu naučit.

20.10.2021 19:55
JaL

XXX.XXX.68.52

Mně by "se světlem" ani náhodou nestačilo. Možná v létě, ale to zase nedává smysl, protože s tmou se koně nejvíc pasou...
Přijde mi absurdní znehybnit koně v zimě od 5 do 7 hodin. Jak z hlediska psychického, tak z hlediska fyzického. Pro mě bude vždycky lepší dobré venkovní ustájení, než box. A tím "dobré" myslím pohodu ve stádě, místo k ležení, dostatek pohybu po slušném povrchu... Určitě může být lepší dobrý box než špatné venkovko - ale ani jedno bych nechtěla.

21.10.2021 07:21

Já bych tedy také nepřemýšlela o tom, zda si zvykne nebo ne (kůň si zvykne na leccos), ale o tom, že najednou koně zastavím na minimálně půl dne (souhlas, že "se světlem" by mi nestačilo)...

Co se týče kontroly KD - ti koně, co chodí z boxů do výběhu venku nemají seno? Pokud ano, pak stejně nic moc nepokontrolujete. A nechat ji přes noc delší dobu bez sena na boxe, to asi není varianta.

Co takhle brát si ji na box přes den, když jste v práci? Na 4 hodiny třeba. Uschne, pak odjezdíte nebo odpracujete (to k tomu režimu), budete ji mít pod dohledem, pak ji šoupnete ven zase při stmívání, kdy už stejně lidi kolem necajdaj. A nebo si ji brát na ten denní výběh s ostatními. Střídání stád bude pěkný stres, určitě bude i dost pohybu, na očích bude, a ještě klidně může chodit přes den s náhubkem.

Ale je to na vás. Rozhodně bych se nebála toho, že by si ve stáji nezvykla, když půjdou na noc domů všichni. A pokud nezvykne, vždycky ji můžete šoupnout zase ven, to je zrovna to nejmenší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík