Marta.K

XXX.XXX.168.232
Dobrý den,
můj kůň si začal drbat zadek. Koprologie vyšla pozitivní na strongylidy.
Odčervili jsme, koprologie po 14 dnech vyšla negativní, ale kůň se stále drbe a zjistila jsem, že ho svědí přímo konečník.
Jaká může být příčina? Může být normální, že svědění odeznívá takhle dlouho po odčervení? Děkuji.
Marta.K

XXX.XXX.168.232
bassrock
napsal(a):
Roupy?
Žádná vajíčka na konečníku nejsou přítomna a je málo pravděpodobné, že by je mohl někde chytit. Chodí se stejným koněm, který je bez svědění. Jsou ve stejném výběhu, který je každý den vybírán.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může tam být nějaká drobná ranka, zánět, celkem vlastně cokoli, ale ty roupy mi přijdou zdaleka nejpravděpodobnější. Zřejmě bych absolvovala nějaké důkladnější veterinární vyšetření v tomto ohledu. K roupům tady proběhlo téma, kde se psalo, že je možno podat přípravek i do konečníku, tak pohledejte.

Jo a pak mě ještě napadlo, během línání občas koně svědí kořen ohonu, když jim volné chlupy spadnou na tu jemnou kůžičku pod ocas - určitě by nebylo od věci zjistit, zda svědí fakt řitní otvor a nebo záhyby kůže okolo, ostatně zapíchnutá slámka může být klidně i zespoda ohonu, atd.
Marta.K

XXX.XXX.168.232
napsal(a):
Jo a pak mě ještě napadlo, během línání občas koně svědí kořen ohonu, když jim volné chlupy spadnou na tu jemnou kůžičku pod ocas - určitě by nebylo od věci zjistit, zda svědí fakt řitní otvor a nebo záhyby kůže okolo, ostatně zapíchnutá slámka může být klidně i zespoda ohonu, atd.
Koukala jsem se důkladně a řitní otvor se zdá být v pořádku, jen svědí.
Jedině roupy, ale přijde mi zvláštní, kde by k nim přišel, ale možné to může být.
Jsem si jistá, že svědí přímo řitní otvor. Zdá se být úplně stejný, jako vždy. Nikde žádná rána, ani v okolí. Žádná zapařenina, ani na kořenu ocasu zespodu. Špinavý také není.
Byl pozitivní na strongylidy a drbal se kvůli tomu. Otázka je, proč řitní otvor stále svědí, když je již negativní. Možná svědění přejde později, než bych očekávala.

Nevím o tom, že by strongylidi způsobovali svědění... teď jsem si ještě něco o nich početla a nikde to jako příznak nezmiňují.

Většinou pomáhá ten zadek občas umýt a pokud to jde myju i čistou vodou ocas (úplně odshora , tam kde si to drbá) někdo zase kořen ocasu mastí.
My momentálně máme pr*del a kejty mokré, koncová řitní voda. No, dávám psylium, dneska i mátu a příští týden odčervujeme...asi ráno zmrzlá travička.
Takže já teď mám pořád kýbl a houbu a myju srá*goru z mezinoží..

Marta.K
napsal(a):
Koukala jsem se důkladně a řitní otvor se zdá být v pořádku, jen svědí.
Jedině roupy, ale přijde mi zvláštní, kde by k nim přišel, ale možné to může být.
Jsem si jistá, že svědí přímo řitní otvor. Zdá se být úplně stejný, jako vždy. Nikde žádná rána, ani v okolí. Žádná zapařenina, ani na kořenu ocasu zespodu. Špinavý také není.
Byl pozitivní na strongylidy a drbal se kvůli tomu. Otázka je, proč řitní otvor stále svědí, když je již negativní. Možná svědění přejde později, než bych očekávala.
Kde k nim přišla kamarádky ponice, kterou má už 8 let? A letos se začala drbat a roupi z ní padají. Prostě najednou tu jsou.
Marta.K

XXX.XXX.168.232
napsal(a):
Většinou pomáhá ten zadek občas umýt a pokud to jde myju i čistou vodou ocas (úplně odshora , tam kde si to drbá) někdo zase kořen ocasu mastí.
My momentálně máme pr*del a kejty mokré, koncová řitní voda. No, dávám psylium, dneska i mátu a příští týden odčervujeme...asi ráno zmrzlá travička.
Takže já teď mám pořád kýbl a houbu a myju srá*goru z mezinoží..
Zadek i okolí myji běžně ( podle počasí a ročního období ) a ocas párkrát do roka, podle potřeby. Zadek má úplně čistý, zkoušela jsem i mazat včetně okolí, aby nebyl suchý, beze změny.