Jakou gramáž deky?

Paint Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2021 12:54
eenika

XXX.XXX.68.102

Zdravim, prosim o radu, po jake gramazi vybehove deky se mam koukat?
Situace - kun je 11,5 lety paint ve velmi dobre /nebo spise az blahobytne/ vyzivove kondici, 24/7 venku uz nekolik let, dobre nasrsteny.
Nikdy nebyl kun dekovany, ale loni jsem pri opravdu spatnych podminkach (-18 v noci) parkrat (cca 5x?) dala plastenku podsitou fleesem, kdyz se kun klepal - takto mu to vzdy stacilo.
Nicmene krmelec se senem byl vzdy schovany pod pristreskem, kde travi naprostou vetsinu sveho casu, takze se tam zrejme nonstop futroval.
Nicmene letos bude krmelec se senem mimo pristresek, takze je zde predpoklad, ze budto se nebude porad cpat, anebo bude muset pri blbem pocasi vylezt ven ke krmelci. A ted resim, jakou deku mu poridit " pro strycka Prihodu". Proste pro situace, ze by byly opet extremni mrazy a on vykazoval nepohodli - jindy dekovat nebudu.
Bude stacit jen ta plastenka s fleesem, kdyz je jinak plne nasrsteny, nebo uz zvolit vyssi gramaz (a jakou?)?

21.10.2021 07:13
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak příspěvků na téma deky a dekování je tu mraky, nechci opakovat to, co už bylo napsané mnohokrát.

K Vašemu "případu", nebude-li extrémní počasí, na deku bych se vykašlala, kůň v kondici se s tím vypořádá, i když bude mít krmelec mimo přístřešek.

Ale je fakt, že loňská zima byla na extrémy docela bohatá (mráz plus vítr, vítr plus přeháňky atd.). Osobně by mi přišla do velkého mrazu pláštěnka s flísem málo, na druhou stranu někdy stačí koně vysušit a zahřát a obejde se opět bez pláštěnky.

Záleží hodně na tom, jak často můžete koně předekovat (sundat, nebo naopak přidat) či hlídat jeho tepelný komfort - pokud máte koně u domu, pak je to nejjednodušší. Pokud je někde na pastvině a nemáte možnost ho kontrolovat, je pláštěnka s flísem jedna z nejhorších řešení...

21.10.2021 08:37
eenika

XXX.XXX.68.102

deauville napsal(a):
Tak příspěvků na téma deky a dekování je tu mraky, nechci opakovat to, co už bylo napsané mnohokrát.

K Vašemu "případu", nebude-li extrémní počasí, na deku bych se vykašlala, kůň v kondici se s tím vypořádá, i když bude mít krmelec mimo přístřešek.

Ale je fakt, že loňská zima byla na extrémy docela bohatá (mráz plus vítr, vítr plus přeháňky atd.). Osobně by mi přišla do velkého mrazu pláštěnka s flísem málo, na druhou stranu někdy stačí koně vysušit a zahřát a obejde se opět bez pláštěnky.

Záleží hodně na tom, jak často můžete koně předekovat (sundat, nebo naopak přidat) či hlídat jeho tepelný komfort - pokud máte koně u domu, pak je to nejjednodušší. Pokud je někde na pastvině a nemáte možnost ho kontrolovat, je pláštěnka s flísem jedna z nejhorších řešení...

Ano, diskuze jsem procetla, ale nikde nebyl muj pripad - tj.deka na zcela nasrsteneho kone jen narazove. Neresila bych, ale lonskou zimu se prave asi 2x stalo, ze mi volali lidi ze staje, ze kun stoji pod pristrechem a klepe se. Prave pro tyto pripady chci mit v zaloze uz nejakou deku - prece jen mu roky pribyvaji. Ale nevim jak s tou gramazi, kdyz on uz prave i sve chlupy ma - aby mu treba pod 300 g nebylo velke horko apod.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.10.2021 10:07

eenika napsal(a):
Ano, diskuze jsem procetla, ale nikde nebyl muj pripad - tj.deka na zcela nasrsteneho kone jen narazove. Neresila bych, ale lonskou zimu se prave asi 2x stalo, ze mi volali lidi ze staje, ze kun stoji pod pristrechem a klepe se. Prave pro tyto pripady chci mit v zaloze uz nejakou deku - prece jen mu roky pribyvaji. Ale nevim jak s tou gramazi, kdyz on uz prave i sve chlupy ma - aby mu treba pod 300 g nebylo velke horko apod.

Když to je jen pro jistotu, na chvíli a dost možná deku ani nevyužijete, mohla by být řešení stávající pláštěnka a pod to odpocka.

21.10.2021 10:38
deauville

XXX.XXX.46.69

Pokud nejsou finance problém, pak stojí za to koupit nějakou tu lepší deku s velkým tepelným rozmezím - Bucas Smartex, Power atp.

Pokud jsou finance problém, pak není nutno kupovat hned 300 g, můžete vrstvit, jak navrhuje i šutřík.

Ale konkrétní gramáž Vám nikdo říct nedokáže, to totiž záleží na mnoha faktorech, z nichž ten nejdůležitější jsem už uváděla - jak často jste schopna deku měnit (přidávat či naopak odebírat.

21.10.2021 11:25

Mně naopak pláštěnka s flísem přijde naprosto ok, jen se nedá dát na mokrého koně. Ona moc žádná obyčejná nepromokavá deka se nedá dát na mokrého koně... protože kůň zůstane mokrý pod dekou, a to je vlastně asi nejhorší varianta. Existují dražší Bucasky a podobné jak řečeno výše, ty mají materiály funkční, které poženou vlhkost od koně a směrem ke koni ji nepustí, ale už je to větší investice, nehledě na to, že takové materiály také mají svoji gramáž.

Pokud bude v přístřešku, šoupla bych na něj odpocku, aby uschnul a byl trochu chráněný před průvanem, a pak teprve dát pláštěnku, v takovém případě už by mi bylo jedno, zda s flísem nebo s plátnem nebo bez podšití, když je to jen na pár hodin.

Pokud je kůň blahobytný, nechala bych ho klepat. Klepání je přirozená záležitost, kůň tak vyrábí teplo. Až se vyklepe ze špeků, tak bych se teprve zajímala, zda dekovat a nebo raději přikrmit. Pokud nepracuje, je to navíc asi vaše jediná šance, jak se špeků trochu zbavit. Když stojí v přístřechu, tak pokud tam není průvan (!!!) neměl by ofouknout.

Mrazy mě nechávají naprosto chladnou, pokud ovšem fouká vítr s deštěm/sněhem a je kolem nuly, tak tam mám vykřičníky a dávám vrstvy. V mraze stačí ochrana před větrem - u našeho hubnoucího plnokrevníka. Pokud se kůň klepe na mrazu v závětří, není mokrý a přitom žere seno, bylo by mi to divné...

23.10.2021 09:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

eenika napsal(a):

Kupte deku 200g s krkem a s hladkou podšívkou. Hladká podšívka má tu výhodu, že se nepřilepí, ale pohybuje se. Nezplácne koni srst, jak to udělá flís. Deky 200g jsou dostatečně teplé, ale ještě ne hodně těžké.
Ale bacha na to, abyste deku dávala na suchého koně. Samozřejmě jsou deky, které zvládnou i vlhkou srst, ale to jsou už deky dost drahé.
deauville sice píše, že kůň v kondici se s nepřízní počasí vyrovná, což je pravda, ale mohou nastat dny, kdy i zdravý, mladý kůň potřebuje podporu v podobě deky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík