Mykóza vzdušných vaků

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2021 19:37
Nezzie

XXX.XXX.236.147

Bohužel,
mi byla u koně diagnostovana mykóza vz.vaku. Již velmi rozsáhlá.
Ráda bych se zeptala jestli jste za poslední cca dva roky toto někdo řešil. Případně jak to dopadlo?
Děkuji.

28.10.2021 15:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Mě tahle diagnóza hodně zaujala. Tak posouvám nahoru a snad se někdo ozve.
Ono plísní je totiž všude hodně (až moc) a kondice i imunita poníka už dávno nejsou co to bývalo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.10.2021 06:40

Mě by zajímalo, zda by proti plísni uvnitř těla fungovala chytrá houba... Podle toho, co jsem o ní nedávno četla, by měla být celkem dobrý prostředek. Pochopitelně následně nebo průběžně by se musela stejně nasadit konvenční léčba, tedy možná nikoli proti plísním, ale přidruženým infekcím, a potom k regeneraci tkání.

29.10.2021 07:25
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Chytrá houba mi hezky zabírá na plíseň na kůži. Je to roztok k omývání (případně přiložím namočený hadřík - hustá zimní pony srst při některém průběhu jara je pro plíseň jak dělaná). Neumím si představit aplikaci do vzdušných vaků...

29.10.2021 08:15

Dočetla jsem se, že léčiva se do vzdušného vaku aplikují lokálně katetrem (dělají se výplachy antimykotiky, takže s aplikací roztoku chytré houby by to bylo totéž).

29.10.2021 08:34
akscha

XXX.XXX.26.89

Když se tu tema objevilo, taky me to zajimalo a dohledala jsem tento clanek.

https://www.vetweb.cz/mykoza-vzdusnych-vaku-u-koni/

Je tedy spatne srozumitelny pro laiky, ale snad jsem z nech pochopila, ze ucinna lecba vetsinou zahrnuje chirurgicky zakrok (přemostění blízké napadene tepny).

29.10.2021 09:03

To je pravda, ale málokdo se chce do operace koně pouštět. Také záleží na závažnosti. Co jsem pochopila, cílem je devitalizace toho ložiska. A snad ne přemostění, ale uzavření tepny (bez náhrady - píšou tam, že hlavní zásobení mozku beztak probíhá jinými cestami).

Určitě k tomu probíhá zároveň i ta podpůrná léčba antimykotiky.

29.10.2021 10:18
Arbora

XXX.XXX.228.98

Nedávno niekto riešil podobnú otázku na FB, prispeli asi 2-3 po operácii a kone uhynuli tiež.

29.10.2021 13:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Arbora napsal(a):
Nedávno niekto riešil podobnú otázku na FB, prispeli asi 2-3 po operácii a kone uhynuli tiež.

tak to je smutné...

A co prevence? Dlouhodobé podávání vyvazovačů mykotoxinů, obecně co nejlepší zootechnika prostředí atd. Pomáhají, nebo je to s možností nakažení zcela jinak?

29.10.2021 13:51

No v tom článku píší, že vlastně neví. Zrovna Aspergillus je všudypřítomný, vyvazovače působí v trávicím traktu, aby se toxiny nedostaly do krve, ale infekce vzdušných vaků bude z vnějšího prostředí (spory ve vzduchu).

Pochopitelně dobrá zootechnika je vždycky správně, v článku nevyloučili ani infekci jako výsledek poklesu imunity. Jenže ani nepotvrdili, zjevně se to vyskytuje i u koní jinak zcela zdravých.

31.10.2021 19:33
Nezzie

XXX.XXX.68.189

Já právě vše možné hledala...zjišťovala, radila se s veterináři.
A ve výsledku jediná možnost, ve stavu v jakém se to zjistilo u nás, je operace. Když pominu fakt, že operace stojí 3000-6000tisic euro, a že by se musel převezt do Vídne. Je náprava poškozenych nervů jen z 50% šance. U nás je operace sice levnější ale zase bych z koně udělala pokusného králíka kde hrozí že 1) operace nezabere včas, 2) náprava nervů 50%, 3) velká šance že u operace vykrvácí.
Vyvarovat se tomu prostě prý nejde, není zatím známo proč to jeden kůň z tisíce prostě chytne, a dalších tisíc ne.
Bohužel, nevím proč zrovna já mám koně co si musí vybrat vše zlé na světě.
Chtěla jsem práce zjistit jestli s tím měl někdo zkušenost, našla jsem lupou jedinou. Sice dopadla dobře...ale jen jedna.

31.10.2021 20:57

Pipilota napsal(a):
tak to je smutné...

A co prevence? Dlouhodobé podávání vyvazovačů mykotoxinů, obecně co nejlepší zootechnika prostředí atd. Pomáhají, nebo je to s možností nakažení zcela jinak?

Vyvazovače mykotoxinů nepomůžou. Zootechnika prostředí ano - kůň by se spóry plísní neměl přijít do styku (dýchacím aparátem).

31.10.2021 21:05
Nezzie

XXX.XXX.68.189

Omlouvám se za chybu v ceně operace má tam být 3-6tisic eur.

1.11.2021 06:48

Pokud se vám bude chtít, určitě nejen mě by zajímal celý průběh choroby - jaké byly příznaky, co tipovali veterináři předtím, než se s diagnozou trefili, jak dlouho to kůň má, než se to dostalo do fáze ohrožující život (jestli jste pozorovali potíže i třeba delší dobu před diagnozou), zda vám nabídli i konzervativní léčbu a nebo zda na ní kůň třeba zrovna není, dokud se nerozhodnete o operaci, atd. atp. Ale samozřejmě chápu, že na takové vypisování nemusíte mít náladu a čas.

1.11.2021 08:26
Arbora

XXX.XXX.149.42

Operácia v Brne asi oveľa lacnejšia nebude, otázka je, ako často tento typ operácie robia a či teda tá Viedeň nebude kvôli väčším skúsenostiam operáterov s týmto typom operácie rozumnejšia voľba. Ale tak je pochoiteľné, že pri šanci 50/50 je to skrátka riziko a chápem, že nie je až taká ochota do toho ísť.

Skôr by som ale zavolala priamo do Viedne, porozprávala o šanciach -určite sú aj ďalšie rozhodujúce faktory o zdravotnom stave, ktoré vet zváži a poradí vám, či do toho ísť, alebo nie. Akurát k tomu potrebujete niekoho dobre nemecky hovoriaceho.

1.11.2021 08:59
Nezzie

XXX.XXX.68.189

Tři týdny zpátky jsem měla úplně normálniho koně, který se choval úplně stejně jako vždy.
Jeden den se mu prostě nechtělo jít na pastvu , když tam došel začal hrozně kašlat s hlavou dole jak když máte ucpaný jícen...zavolám vet...kůň dostal před vet žrádlo, protože nevypadal ( pohmatem ) že by v jicnu něco bylo. Normálně ho sežral, v klidu polk atd. Dostal ATB kdyby přece jen byly nějaké zbytky zradla v plicích, i když na poslech byly plíce naprosto čisté.
S každým podáváním léků, mi hned po podání vyfrkl část nozdrama. Stejně jako kousíček jablka kterým to zažral. Vypadal jak kdyby prostě neuměl zrat.
Po dvou dnech konzultaci po tel s vet, se objednala endoskopie (a tu se čekalo naštěstí jen 4dny) protože stav se ani nelepšil ani nejhoršil. Jeden den se dala i sonda do jícnu, přece jen kdyby tam něco bylo. Ale celý zákrok už po chvíli vypadal , že se dělal naprosto zbytečně.
Nastal den kdy přijela vet s endoskopem...prohlížela nozdry, prechod hrtan hltan ( kde věřila že bude něco zapichleho , a ono nic ) tracheu, plíce vse čisté. Jako standardní postup vždy prohlíží vzdušné vaky. No a tam ihned našla důvod. V podstatě přes celý levy vzdušný vak má prorostlou mykózu, která prorůstá i do pravého. V podstatě zabírá oba vzdušné vaky. Mykóza tlačí na nerv zodpovídající za polykání. Ty jsou sice naštěstí dva, proto mu jde častěcne žrát, ale bohužel hrozí i to, že se kdykoliv může stav zhoršit o on se při zraní udusi.
Prognóza na vyléčení je velmi nejistá, s operací ve Vídni má šanci na nápravu 50% , protože jednou poškozený nerv už může zůstat trvale poškozen. Stejně tak může při operaci ať už u nás co ve Vídni zůstat Dr na stole protože hrozí vykrvácení. Mykóza porušuje jemné cévy jdoucí vaky. S tím souvisí i to, že u některých koní se může mykóza projevit krvácením z nozder. Které se většinou projeví tak dvakrát až třikrát a při další příhodě kůň na místě vykrvaci.
Vše mi paní doc.MVDr. Bezděkova vysvětlila ( právě od ní cerpam veskere informace co mám ) pozjistovala i možnosti operací ve Vídni i u nás. Ve všem je velmi nápomocná a ochotná. I právě řekla možnosti co se může a nemusí povest.

1.11.2021 09:12

Děkuji za velice přínosné informace. Vaši situaci vám tedy nezávidím. Přeji pevné nervy, ať už se rozhodnete jakkoli.

1.11.2021 10:25
Žofi

XXX.XXX.42.114

Byla jsem nedávno v podobné (hororové) situaci, byť šlo o jinou diagnózu. Ze dne na den. Takže buď finančně nákladná operace na klinice s vysokým rizikem, nebo ho nechat pomalu umřít. Rozhodování nebylo lehké (konzultovala jsem to s cca pěti vety a se třemi klinikami, volala jsem i do Vídně a nejvíce mi pomohla docentka Krisová a po finanční stránce také s mou rodinou) a nakonec jsem se rozhodla pro operaci na klinice.
Koník je již po operaci, vypadá to velmi nadějně (zatím raději klepu na dřevo) a i když jsem se při placení účtu za operaci málem složila :-), udělala bych to příště znova.

Tak jako tak držím pěsti, ať vše dopadne dobře

24.11.2021 13:08
Nezzie

XXX.XXX.237.193

Tak přesně po měsíci od stanovení diagnózy, začalo u valacha masivní krvácení z nozder. Mykóza narušila cévy. Vzhledem k tomu, že jsem u toho zrovna byla , nikomu to nepřejí zažít. Jsem na místě rozhodla o uspání.
Teď už se má líp

24.11.2021 13:15

Dobře jste udělala. Přeji hodně sil.

24.11.2021 15:04
evcusik

XXX.XXX.240.41

Nezzie napsal(a):
Tak přesně po měsíci od stanovení diagnózy, začalo u valacha masivní krvácení z nozder. Mykóza narušila cévy. Vzhledem k tomu, že jsem u toho zrovna byla , nikomu to nepřejí zažít. Jsem na místě rozhodla o uspání.
Teď už se má líp

Upřímnou soustrast

24.11.2021 16:03
canka

XXX.XXX.215.25

Nezzie napsal(a):
Teď už se má líp

To je mi líto Ale teď už se aspoň netrápí

Přidejte reakci

Přidat smajlík