Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pianohorse

24.10.2021 12:20
Pianohorse

XXX.XXX.226.61

Dobrý deň.
Potrebovala by som radu. O týždeň musím nutne previezť koňa(tvrdohlavého, prefíkaného) . V prepravníku bol 2x, má zlú skúsenosť.
Zo zeme je pripravený, na rampu vie vykročiť, v prepravníku je v kľude aj vystupovať vie. Robí nám ale problém ísť telom do prepravníka. Po hodine sa nám ho podarilo naložiť so sáčkom na bičíku.
Rozmýšľam, že by som mu dala sedalin alebo STIEFEL NERVES HERBS. Pomôže to?
Alebo ako trénovať, aby do prepravníku nastúpil? Prepravník na učenie nemáme.

24.10.2021 12:49
Arbora

XXX.XXX.228.98

Sedalín určite nie, keďtak radšej domosedan. A na prevoz niekoho, kto má skúsenosti s problémovými koňmi a dostatočne veľký vozík, najčastejším problémom je klaustrofóbia. Ak nohami vôjde a nestresuje, normálne by som ho tam natlačila.

Pianohorse

24.10.2021 14:08
Pianohorse

XXX.XXX.226.61

Vie chodiť medzi úzkymi stenami, stromami ako v prepravníku. Skôr mu vadí horný kryt, že má niečo nad hlavou.

24.10.2021 17:34
evcusik

XXX.XXX.145.236

Pianohorse napsal(a):
Vie chodiť medzi úzkymi stenami, stromami ako v prepravníku. Skôr mu vadí horný kryt, že má niečo nad hlavou.

Pokud máte možnost, zkuste vytvořit podobné podmínky jako v hengru - střecha, štrjcpány, dotýkající se stěny. aby vám vlastně chybeli jen ty kola :)

Problémové koně nakládám principy dle Čechovského (na youtube dohledáte). Poklep na plec jako pobídka. Cílem je v klidu ho naložit, dle jeho vůle nikoliv natlačit. Když couvá, nechat ho vycouvat (couve kvůli tomu že se necítí v bezpečí), ale opět ho zase pobídnou do posledního bodu, kde byl klidný. Nechat vycouvat, ale ať furt hlava smeruje k vám, nikoli od vás (hůře vás někam pak odtáhne). Nakládám na parelce (stájovka na ní), po naložení sundavám parelku, připínám na stájovku.

Hodně štěstí. Zkušený dopravce má tyto principy jak naložit efektivně a zároveň v klidu naučené. Je to vše o dobrém načasování a rychlé reakci a co si budeme povídat, u vlastních koní i ta psychika občas hapruje. Máme strach, abysme naložili, abysmevčas dorazili do cíle nebo naložili/dojeli ve zdraví. A pak ty strachy přenášíme na koně, který také pro jistotu hledá svoje strachy.

hodně pomáhá pak rutina. Mě kobyla vlastně donutila si hengr koupit :D ...kobyla po karambolu v hengru, dneska naložím bez pomocníka.

24.10.2021 19:15
kallisto

XXX.XXX.133.212

Já přidám ještě jeden fígl. Není úplně fér ale není násilný a je potřeba ho udělat jen pokud ho kůň snese v klidu. Fungoval nám u koně, který úplně stejně, na rampu ok, ve vozíku cesta ok, vystupování ok, jen ten vstup dovnitř byl problém.

Pomohla kapuce. Prostě zakrýt hlavu a ty tři kroky z rampy dovnitř udělat prostě poslepu, vevnitř sundat.
S ničím jiným ten kůň problém neměl, byl taky v klidu, žádný stres.

Byl to veliký teplokrevný kůň do deseti let na zahradě neobsednutý s bídou vyčištěný, takové velké telátko. Ale tuto variantu snesl v klidu a v pohodě. Varianta lopata nepřicházela v úvahu.

Zkuste taky ten vozík co nejvíc otevřít a osvětlit aby se mírnila ta klaustrofobie. Případně někdy pomůže nakládat k druhému koni. Pak se taky dají použít dvě lonže, každá z jedné strany vozíku a koně tak uzavírat zezadu, ovšem zase jen v klidu.

A pamlsky, hodně pamlsků :) kyblík s ovsem někdy dělá zázraky.

24.10.2021 19:53
evcusik

XXX.XXX.145.236

Kromě pamlsků a kyblíčků nezapomínat že i klid je dobrá odměna a je vhodné ji zařazovat po zvládnutých dílčích úspěchů.

Pianohorse

24.10.2021 19:57
Pianohorse

XXX.XXX.227.229

Ďakujem za rady, budem na to myslieť. Dnes sme skúšali chodiť medzi predmety, nad hlavou strecha, aj na zemi plachta, išiel pekne. Aj do chatky strčil hlavu a predné nohy, takže dúfam už taký problém nebude.

24.10.2021 20:15
koně

XXX.XXX.174.63

Máme rozmazlenou můru,která naleze za kyblíkem sama .Ovšem musíme s ní být nasáčkovaní všichni ,ve vleku.
Jak někdo vylézá ven,nebo se ukáže kolem zadku ,madam hodí zpátečku ,aspoň zadní nožky.Tak ,abyste ten šprajc fakt nezaklapli a rampu rozhodně nezvedli
Dneska jsme jí ,po půlhodinovém čekání,kdy si pospávala půl tělem vevnitř , už strčili dovnitř lonžkami .Koukala divně,ale zalezla celá .Doufám,že napříště nevymyslí třeba vzpínání

24.10.2021 20:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

koně napsal(a):
Máme rozmazlenou můru,která naleze za kyblíkem sama .Ovšem musíme s ní být nasáčkovaní všichni ,ve vleku.
Jak někdo vylézá ven,nebo se ukáže kolem zadku ,madam hodí zpátečku ,aspoň zadní nožky.Tak ,abyste ten šprajc fakt nezaklapli a rampu rozhodně nezvedli
Dneska jsme jí ,po půlhodinovém čekání,kdy si pospávala půl tělem vevnitř , už strčili dovnitř lonžkami .Koukala divně,ale zalezla celá .Doufám,že napříště nevymyslí třeba vzpínání

Chápu "frustraci" :D

Já už si raději nakládám sama, vyšlu, zavřu stracpan, cvaknu vodítka. Kdykoliv jsem měla pomocníka ať už u hlavy nebo strajcpanu a milý pomocník měl aspoň z 1 promile obavy, že kobyla vyletí cvalem vzad ven, tak to presne udělala :D protože takto řeší jakýkoliv stres/tlak při nákladani.

*Obechcala jsem ji tím, že jsem s ní v hengru u zadku.

24.10.2021 22:24
koně

XXX.XXX.174.63

evcusik napsal(a):
Chápu "frustraci" :D

Já už si raději nakládám sama, vyšlu, zavřu stracpan, cvaknu vodítka. Kdykoliv jsem měla pomocníka ať už u hlavy nebo strajcpanu a milý pomocník měl aspoň z 1 promile obavy, že kobyla vyletí cvalem vzad ven, tak to presne udělala :D protože takto řeší jakýkoliv stres/tlak při nákladani.

*Obechcala jsem ji tím, že jsem s ní v hengru u zadku.

Myslím,že to nějak propracujeme ,časem.Je mladá ,ještě i tvárná
Snad dojdeme k oboustranné spokojenosti

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2021 07:31

Mně se osvědčila metoda "venku je to nepříjemné, budeš neustále obtěžován nějakými požadavky, popotahován za hlavu a podobně x vevnitř (na rampě, tam, kde jsi byl naposled nejblíž nastoupení) tě čeká chvilka klidu, odměna, podrbání, velké ovace (dost podobné tomu popisu Čechovského). Nakonec nastoupilo všechno a naprosto v klidu. Na nějaké lonže nás zpravidla bylo málo...

Velké plus je umět se tvářit, jako že máte nekonečně času. Připravte dopravce na to, že to může dlouho trvat a nastavte si v hlavě "ať je to klidně na půl dne, já mám čas". Nevěřila byste, co tohle nastavení (a tím pádem vypnutí stresu u majitele nebo toho, kdo koně nakládá) s koněm udělá. Je to jak kouzelná hůlka :-)

Nakládejte na něčem, na čem je kůň ovladatelný. Padla tady parelka, já nakládám na uzdečce/štajgru, prostě na udidle. Teda cizí koně :-) Naše přivedu na ohlávce bez vodítka k rampě a oni se zaparkují sami a ještě za sebou zaklapnou dvířka

Jo a ještě něco: nakládejte po sluníčku. Pokud bude sluníčko, musí svítit směrem zezadu, aby neoslňovalo. A i když to postavíte správně, stejně je třeba počítat s tím, že koňské oko se přechodu světlo/tma přizpůsobuje daleko pomaleji, než lidské. Takže jakmile kůň strčí hlavu do stínu a zarazí se, netlačte. Nechte ho přivyknout přítmí a zorientovat se. Spousta lidí na to zapomene a jak kůň strčí hlavu do hengru, honem honem pobízejí, aby ho tam nacpali celého. To důvěře moc nepomůže :-)

25.10.2021 08:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně se osvědčila metoda "venku je to nepříjemné, budeš neustále obtěžován nějakými požadavky, popotahován za hlavu a podobně x vevnitř (na rampě, tam, kde jsi byl naposled nejblíž nastoupení) tě čeká chvilka klidu, odměna, podrbání, velké ovace (dost podobné tomu popisu Čechovského). Nakonec nastoupilo všechno a naprosto v klidu. Na nějaké lonže nás zpravidla bylo málo...

Velké plus je umět se tvářit, jako že máte nekonečně času. Připravte dopravce na to, že to může dlouho trvat a nastavte si v hlavě "ať je to klidně na půl dne, já mám čas". Nevěřila byste, co tohle nastavení (a tím pádem vypnutí stresu u majitele nebo toho, kdo koně nakládá) s koněm udělá. Je to jak kouzelná hůlka :-)

Nakládejte na něčem, na čem je kůň ovladatelný. Padla tady parelka, já nakládám na uzdečce/štajgru, prostě na udidle. Teda cizí koně :-) Naše přivedu na ohlávce bez vodítka k rampě a oni se zaparkují sami a ještě za sebou zaklapnou dvířka

Jo a ještě něco: nakládejte po sluníčku. Pokud bude sluníčko, musí svítit směrem zezadu, aby neoslňovalo. A i když to postavíte správně, stejně je třeba počítat s tím, že koňské oko se přechodu světlo/tma přizpůsobuje daleko pomaleji, než lidské. Takže jakmile kůň strčí hlavu do stínu a zarazí se, netlačte. Nechte ho přivyknout přítmí a zorientovat se. Spousta lidí na to zapomene a jak kůň strčí hlavu do hengru, honem honem pobízejí, aby ho tam nacpali celého. To důvěře moc nepomůže :-)

Souhlas. Vypíchla bych informaci o pomalejším přizpůsobení koňského oka na šero (přítmí, tmu). A čas - nejhorší je nakládat ve stresu všech.

25.10.2021 10:47
Arbora

XXX.XXX.149.42

A niekedy stačí iba vymeniť toho, čo je pri hlave a kone lezú dnu ochotnejšie.

Sú kone, ktoré zastanú a čumia a pomôže im pomoc zozadu, sú takí, čo hodia hneď salto. Poznala som valacha, ktorý vletel dnu, rovnako aj okamžite vyletel. Spravil to asi 3x po sebe, na 4x zostal vo vozíku stáť a mohli sme zavrieť. Mali sme kobylu, ktorá chodila do vozíku veľmi opatrne. Nakladali sme ju s lonžkami, ale žiadne násilie, iba istenie vzadu, aby mala pocit, že nemá ísť dozadu. Lonže väčšinou prevesené, žiadna aktivita. Nastúpila za 5 minút. Zmenila majiteľa, stretli sme ju na dostihoch, samozrejme zistili, že má trochu problém s chodením do vozíka, (mimochodom, zaujímavé info pre mňa, celá rodina má VEĽKÝ problém s klaustrofóbiou) tak ju pri odchode domov chceli natlačiť lonžkami tiež, no nedali jej priestor, príliš tlačili, nakladali dve hodiny.

25.10.2021 12:44
bongani

XXX.XXX.45.91

Jak to tak čtu, tak jsem asi se svojí čtyřnohou obludou měla víc štěstí než rozumu. Když jsem ho koupila, tak na ježdění a nakládání moc zvyklý nebyl (což ale byla asi výhoda, že neměl špatné zkušenosti). V den D jsme přistavili vozík, já přivedla koně, pohladila ho, kůň bez zaváhání nastoupil a jelo se. Sama jsem zírala, protože mě všichni strašili, jak je nakládání koní složité. Pár dní před námi se nakládal jiný kůň, trvalo to asi 4 hodiny a nakonec neodjeli. :-)

25.10.2021 12:52

S koňmi bez předchozích zkušeností mám nejlepší zkušenosti :-)

25.10.2021 13:50

bongani napsal(a):
Jak to tak čtu, tak jsem asi se svojí čtyřnohou obludou měla víc štěstí než rozumu. Když jsem ho koupila, tak na ježdění a nakládání moc zvyklý nebyl (což ale byla asi výhoda, že neměl špatné zkušenosti). V den D jsme přistavili vozík, já přivedla koně, pohladila ho, kůň bez zaváhání nastoupil a jelo se. Sama jsem zírala, protože mě všichni strašili, jak je nakládání koní složité. Pár dní před námi se nakládal jiný kůň, trvalo to asi 4 hodiny a nakonec neodjeli. :-)

No právě! Nedělala jste z toho žádnou vědu, takže kůň taky ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík