Říje klisny... Může být březí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2021 18:38
Stajfamowi

XXX.XXX.160.228

V září jsem si dovezla pony klisnu ze slovenska. Neměla průkaz, nebyla ani očkovaná...
Na videích a fotkách od prodejce, měla výrazné projevy říje, pochcane nohy. Nevím ze kdy ty videa byly, ale prý aktuální.
Od doby co jí doma máme jsem u ní říji nezaznamenala. Přes pásku od ní stojí hřebec, ten o ní absolutně nejeví zájem, ona o něj také ne, ani když si čuchli tak žádný zájem.
Bývalý majitel mi jen tak náhodou napsala nedávn, že jejich druhý pony byl hřebec. Takže předpokládám že je březí...
Klisna do sebe nenechá sáhnout, tedy jediná možnost je krev nebo moč. Krev údajně není 100% průkazná, moč ukáže až po třech měsících březosti? I později? Pokud by byly údajne videa aktuální, byla by březí chvíli.
Já jsem z tohoto všeho přesvědčena, že je březí. Tak by mě zajímaly názory a nápady na další postup ostatních.

26.10.2021 08:35
Arbora

XXX.XXX.228.98

Je úplne normálne, že na jeseň ruju nezaznamenáte. Vôbec to nemusí byť spôsobené žrebnosťou. Neviem, aký veľký poník to je, ak dostatočne veľký, na vyšetrenie sa normálne zaseduje a vyšetrí sonom cez rektum. Ak je príliš malý, mohlo by to ísť sonom cez brušnú dutinu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2021 08:48

Může mi někdo říct (nejsem v tom tak zběhlá), zda by pohmatem vůbec v rané fázi březosti něco zjistil? Přijde mi to nepravděpodobné. Děkuji

26.10.2021 09:07
Stajfamowi

XXX.XXX.42.123

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Může mi někdo říct (nejsem v tom tak zběhlá), zda by pohmatem vůbec v rané fázi březosti něco zjistil? Přijde mi to nepravděpodobné. Děkuji

Pouze sonem. Pohmatem určitě nee

26.10.2021 09:13
Stajfamowi

XXX.XXX.42.123

Díky, taky jsem nás tím tak přemýšlela. Ale po konzultaci s bývalým majitelem mi bylo sděleno, že musí být březí protože u nich mela vždy říje velmi výrazné. Ona sama má cca115khv. Asi zkusím první tu moč a pak dle toho se rozhodnu co dál... Zas kdyby měla být březí tak bych měla raději jistotu že tam nemá dvojčata.

Jeden chovatel mi právě řekl, že si myslí že by měla mít říji, alespoň po příchodu. Skrz změnu a to že vedle ní stojí hřebec. Ale zas jestli byla s hřebcem permanentně tak to taky nemusí být pravda že...

26.10.2021 09:14

Stajfamowi napsal(a):
Pouze sonem. Pohmatem určitě nee

Mi nedošlo, že "nenechá do sebe sáhnout" znamená, že si tam nenechá zavést sondu

26.10.2021 09:17
Stajfamowi

XXX.XXX.42.123

Mi nedošlo, že "nenechá do sebe sáhnout" znamená, že si tam nenechá zavést sondu

Souvisle se sondou jde i ruka, veterinář s ní musí manipulovat vevnitř aby viděl co je potřeba :)

26.10.2021 09:34
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Vrátit majiteli pro zatajenou vadu ji nelze?
Jako já bych to udělala. Co s březí kobylou, co s hříbětem? Chtěla jste poničku, ne kindervejce.

26.10.2021 09:43
Stajfamowi

XXX.XXX.42.123

Pravděpodobně by to nebyl problém, ale asi bych ji to nezvládla udělat. Není z úplně ideálních podmínek. Spíš z dost špatných. Máme ji rádi, hříbě až takový problém není. Respektive takhle, je to problém, nebylo v plánu, ale kobyla je jinak skvělá. Navíc bych přišla o dost peněz, leda ještě chtít po bývalém majiteli vše co nás už stála...

26.10.2021 09:49
Arbora

XXX.XXX.228.98

Myslím, že pohmatom sa dá zistiť zhrubnutie steny maternice, čo potvrdí žrebnosť.

Výrazné ruje naozaj v tejto časti roka nebývajú, kobyly sa riadia denným svetlom, teda silnejšie ruje majú do jesennej rovnodennosti, potom už slabnú, častokrát ani majiteľ nevie, že ju kobyla má. Na vylúčenie žrebnosti skrátka potrebujete vyšetriť vetom. Nebojte sa sedácie, je to bezpečné aj pri žrebných kobylách. (ináč by sa nemohli kobyly ani inseminovať).

26.10.2021 09:49
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Stajfamowi napsal(a):
Pravděpodobně by to nebyl problém, ale asi bych ji to nezvládla udělat. Není z úplně ideálních podmínek. Spíš z dost špatných. Máme ji rádi, hříbě až takový problém není. Respektive takhle, je to problém, nebylo v plánu, ale kobyla je jinak skvělá. Navíc bych přišla o dost peněz, leda ještě chtít po bývalém majiteli vše co nás už stála...

leda ještě chtít po bývalém majiteli vše co nás už stála

No tak to samozřejmě, naúčtovala bych mu všechno od dopravy po poslední stéblo slámy. Jinak se to ti lidi nenaučí, že se mají odpovědně starat o zvířata a odpovědně s nimi nakládat, než tak, že se jim neodpovědnost prostě nevyplatí.
Ale chápu, člověku se těžko vrací zvíře „do horšího“. Nenutím Vás, jen jsem chtěla zmínit, že to je taky možnost.
Ale domluvila bych se na slevě z ceny. Prostě proto, z principu. Šupák jeden, nechá obskočit kobylu, vždyť to je černá plemenitba, můžete z toho mít pokuty a problémy apod.

26.10.2021 10:03

Problémy z černé plemenitby bych ani tak neviděla, jako problémy z převozu zřejmě neregistrovaného, nenaočkovaného, nevyšetřeného zvířete. Samozřejmě Slatiňany jsou tolerantní, většinou asi nic nezjišťují, ale pokud by nabrali nějakého agilního nového zaměstnance, tak ten by se mohl začít ptát a dělat problémy. Černá plemenitba by pak byla jen třešinka, a dost možná by šla za majitelem hřebce (úmysl či nedbalost) spíš než za novou majitelkou kobyly (dobrá víra).

No ale nevíme, zda ta kobylka má tyhle náležitosti nebo ne, a už se pomalu zase odvracím od tématu, jak je mým dobrým zvykem

26.10.2021 10:13
Stajfamowi

XXX.XXX.42.123

Problémy z černé plemenitby bych ani tak neviděla, jako problémy z převozu zřejmě neregistrovaného, nenaočkovaného, nevyšetřeného zvířete. Samozřejmě Slatiňany jsou tolerantní, většinou asi nic nezjišťují, ale pokud by nabrali nějakého agilního nového zaměstnance, tak ten by se mohl začít ptát a dělat problémy. Černá plemenitba by pak byla jen třešinka, a dost možná by šla za majitelem hřebce (úmysl či nedbalost) spíš než za novou majitelkou kobyly (dobrá víra).

No ale nevíme, zda ta kobylka má tyhle náležitosti nebo ne, a už se pomalu zase odvracím od tématu, jak je mým dobrým zvykem

Naštěstí tohle mám ošetřené, brala jsem to dost zodpovědně když jsem se dozvěděla jak to s ní je. Nebyla registrovaná, neměla ani čip ani očkování. Nic. Vše jsem řešila s veterinou i s uek. Možná ne úplně do puntíku. Ale co nejlépe jsem dovedla v omezeném čase. Kobyla je dnes již řádně registrovaná i naockovaná. Byla v karanténe na našem pozemku kde do té doby byl jen náš v tu dobu ještě pouze pronajatý poník. Když jsme ji měli dovést tak jsme ho den předem odvezli do ustájení a vzali jsme ho domu až teď po karanténe...

Nejvíc se bojím, že kobyla bude březí a že to půjde za mnou... Že začnou vytvářet teorie že jsme si ji připustili sami. Váhám i nad variantou, že Teda zjistím jestli je březí a napíšu přímo na plemenarskou inspekci jak to s ní je a není a přiznám se k březí kobylce bez známého hřebce....

Nevím jsem z toho nešťastná. Na jednu stranu, mám doma jirčáka, který čeká na kastraci na klinice. Kdyby byla březí nemusím tak spěchat aby mohli být spolu protože už mi ji logicky nepřipusti že...

26.10.2021 10:24
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Co já pamatuju, odpovědnost za kobylu a její březost šla vždycky za majitelem. Tj. v současné době za Vámi.
Na druhou stranu oni ti úředníci nejsou všichni idioti. Kdyby se březost potvrdila, udělala bych přesně to, co říkáte - šla s kůží na trh, řekla, jak přesně to bylo. Čím dřív, tím líp. Dost věcí se dá zachránit, když se začnou řešit včas.
Ostatně z doby porodu se dá poznat doba početí, tj. lze dokázat, že kobyla zabřezla u předchozího majitele. Nebo aspoň nepůjde dokázat, že by zabřezla u Vás.
Ale zatím nemalujte čerta na zeď. Počkejte si na vyšetření, jestli je březí, do té doby nemá smysl se stresovat.

26.10.2021 10:45

Kontaktovala bych plemenářskou inspekci už teď, dokud není březost potvrzená, tj. neví se, zda bylo cokoli spácháno, a optala se na správný postup pro takový případ. UEK vám doloží vaše dotazy na dovoz koně i novou registraci, tj. že jste se zachovala zodpovědně a měla vůli provést vše zákonným způsobem.

https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1324307

26.10.2021 11:38
koně

XXX.XXX.174.63

Stajfamowi napsal(a):
Naštěstí tohle mám ošetřené, brala jsem to dost zodpovědně když jsem se dozvěděla jak to s ní je. Nebyla registrovaná, neměla ani čip ani očkování. Nic. Vše jsem řešila s veterinou i s uek. Možná ne úplně do puntíku. Ale co nejlépe jsem dovedla v omezeném čase. Kobyla je dnes již řádně registrovaná i naockovaná. Byla v karanténe na našem pozemku kde do té doby byl jen náš v tu dobu ještě pouze pronajatý poník. Když jsme ji měli dovést tak jsme ho den předem odvezli do ustájení a vzali jsme ho domu až teď po karanténe...

Nejvíc se bojím, že kobyla bude březí a že to půjde za mnou... Že začnou vytvářet teorie že jsme si ji připustili sami. Váhám i nad variantou, že Teda zjistím jestli je březí a napíšu přímo na plemenarskou inspekci jak to s ní je a není a přiznám se k březí kobylce bez známého hřebce....

Nevím jsem z toho nešťastná. Na jednu stranu, mám doma jirčáka, který čeká na kastraci na klinice. Kdyby byla březí nemusím tak spěchat aby mohli být spolu protože už mi ji logicky nepřipusti že...

Jirčáka vám udělají i doma.Jen musí být šikovný doktor.
Kobylku bych normálně nechala ,jestli jste dávali do kupy,tak prostě brát za nějaký čas trochu ohledy, jako na březí.
Obzvlášť když se neukázala ,ani hřebci po převozu.
Buď byla tak hodně podražená ,nebo opravdu už zapuštěná.
Aktuálnost videí byste mohla posoudit tak jedině snad podle počasí,nebo zeleně okolí.Jestli jsou jarní,letní.Ještě možná podle kobylí srsti a vzhledu taky.Ale nic spolehlivého to nebude .
Náš doktor do ponice ani sahat nechtěl.Prý snad nějak ultrazvukem zvenku by se dalo zjistit časem.
Krve jsou nepřesvědčivé,známému takhle shetlandka dvakrát,dle vyjádření laboratoře "mohla být březí" a nikdy nebyla
Dala bych nějaký vitamín ,pohodu klid, a uvidíte,buď se vám ohřebí,nebo zůstane jen vyžratá
Dřív se nic nevyšetřovalo a taky se rodilo.
Když se ohřebí zavoláte inspektora ,ten vám hříbě popíše pod matkou a udělá mu průkaz.
Vy máte svědomí čisté ,zlegalizovala jste kobylu.Že je dva v jednom jste nevěděla,tak ještě zlegalizujete hříbě,pokud se vyskytne.
Nebojte,tyhle věci se stávají

26.10.2021 13:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pánafera, zas preboha nerobte aféru z toho, že kobylu asi obskočil žrebec!

Nevyhadzujte nezmyselne peniaze za nejaké vyšetrenie krvi a moču, do 115 cm poníčky dá vet ruku a vyšetrí ju sonom, ak by nikto nechcel, tak od 4. mesiaca vyššie transkutánne no problem, je potrebné dobre pokropiť kožu benzínalkoholom, nie je potrebné ani holiť, robili sme takto hucule v zime.
No zavolajte si niekoho, kto repro robí. Machri vedia diagnostikovať graviditu aj pohmatom, veď sono nebolo vždy k dispozícii.

Ak je žrebná, bude mať žriebä a to dáte zaregistrovať kam treba, išla z horšieho do lepšieho, všetko bude v poriadku.

26.10.2021 15:20

Stajfamowi napsal(a):
V září jsem si dovezla pony klisnu ze slovenska. Neměla průkaz, nebyla ani očkovaná...
Na videích a fotkách od prodejce, měla výrazné projevy říje, pochcane nohy. Nevím ze kdy ty videa byly, ale prý aktuální.
Od doby co jí doma máme jsem u ní říji nezaznamenala. Přes pásku od ní stojí hřebec, ten o ní absolutně nejeví zájem, ona o něj také ne, ani když si čuchli tak žádný zájem.
Bývalý majitel mi jen tak náhodou napsala nedávn, že jejich druhý pony byl hřebec. Takže předpokládám že je březí...
Klisna do sebe nenechá sáhnout, tedy jediná možnost je krev nebo moč. Krev údajně není 100% průkazná, moč ukáže až po třech měsících březosti? I později? Pokud by byly údajne videa aktuální, byla by březí chvíli.
Já jsem z tohoto všeho přesvědčena, že je březí. Tak by mě zajímaly názory a nápady na další postup ostatních.

Cuboniho reakce z moči od 120. dne březosti. Jestli to ještě někde na SVÚ dělají. Ultrazvukem lze od 16. dne.

27.10.2021 12:42
Pipilota

XXX.XXX.46.93

"...išla z horšieho do lepšieho, všetko bude v poriadku..."

Tohle je v dlouhodobém měřítku pro toho poníka ta největší pravda.
A než investovat do kdejakého vyšetření, radši kupte kvalitní minerálku a seno. Sestavte krmnou dávku tak, aby jste nepřekrmovali, ale aby poncl mohl dohnat případné deficity... ( z toho se bude mít dobře i případná začínající březost) Domluvte se s koňáky z okolí kdo jim chodí březost vyšetřovat a domluvte se přímo s vetem který s tím má praktické zkušenosti - včetně toho, že se neví datum skoku, tedy stádium případné březosti. Ale obecně je to velmi malá pravděpodobnost, že zabřezne na podzim (proto taky připouštěcí sezona končí v srpnu) - nepanikařit.

27.10.2021 18:37
Stajfamowi

XXX.XXX.160.228

Děkuji, já úplně nepanikařím, mám zkušenosti s chovem, sic jako pozorovatel a pomocná ruka, ale i tak si troufnu říct že jich mám dost. Repro právě doporučil vzít moč a nebo s vyšetřením počkat. Teď ji úplně nestresovat. Uspavat ji zatím nechceme. Stejně se do ní ale bude muset sáhnout kdyby měla být březí aby se vyloučila dvojčata..
Kobyla má sestaveno krmnou dávku od vyživařky a seno neomezeně. Myslím že se má u nás opravdu dobře. Nemohla bych ji udělat ze bych ji vrátila.

27.10.2021 21:56
Arbora

XXX.XXX.228.98

Čo je to za repro veta, ktorý chce pozerať moč, čakať a riešiť neskôr dvojčata? To je veľmi zvláštny postup. Žrebná je minimálne dva mesiace, to už by za normálnych okolností mala prvé kontrolné sono dávno za sebou.
Oblbovák na vyšetrenie nie žiadny stres, pokiaľ z toho stres nerobí okolie okolo koňa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík