auranan

XXX.XXX.14.227
Dobrý den. Pár dnů nazpátek jsem si pořídila 4 letou klisnu z trochu horších podmínek ( cca 3 měsíce nestrouhaná, málo pohybu ).
Rentegy nohou měla v pořádku až na bolestivost kopyt - hned doma jsme ji strouhali. Má citlivé záda ale podle rentgenu bez nálezu - podle vet. musí nabrat svalovou hmotu a dorůst. Veterinářka řekla že se jí kopyta postupem času a pravidelného strouhání zlepší. Nechci na ní zatím jezdit když se dává do kupy, tudíž děláme ze země ale taky spíš v klidu aby ji kopyta nebolela.
Obsedlá je ale jen základně.
Chci se zeptat zda máte nějaké oblíbené cvičení na nabrání svaloviny hlavně v zádech - zatím děláme hlavně na lonži ( otáčení se, flexibilita atd). Popřípadě nějaké doporučení na chiropraktika, doplňky stravy atd.
Pro rýpaly koně mám jen na rekreaci, nemám žádné vysoké sportovní ambice.
Díky za odpovědi.
3 měsíce neupravená kopyta nejsou úplná katastrofa (záleží na roční době a povrchu po kterém kůň chodí).
Nedohánějte pohyb lonžováním. Snadno se přetíží klouby a i záda. Mnohem lepší je pohyb rovně vpřed. Takže choďte ven, po okolí se popást, klus po pěkné cestě. (já mám vytipované polní cesty, vím kde se hezky cválá na trávě, kde klusové úseky). Vodění z koně pod sedlem je taky super. K tomu cvičení cílené na záda - couvání, ohýbání, protahování, zatínání svalů podráždění káčkem...
Ale taky pozor na podzimní schvácení. Co je to za plemeno koně (nebo jakých plemen kříženec) a jaká je KD?
auranan

XXX.XXX.14.227
Díky za rady. Kobylka je z matky plňase a otce Paint Horse. Tím že skoro 4 roky neměla moc pohybu tak jí krmily jen senem + mohla na trávu. Teď začínám pomalu krmit 1/3 granule 2x denne. Mám takové dilema v tom že vím že se potřebuje hýbat ale zase ty kopyta ještě v pořádku nemá tak jí nechci “rvát přes bolest”
Ale zase je pravda že procházky ven jen na ruce si určitě užije a zátěž to není
Uživatel s deaktivovaným účtem

Budu se opakovat - akademická příprava ze země. Dojeďte na nějaký kurz nebo si někoho zavolejte do stáje, vše se děje v kroku, trochu je to podobné tomu, co popisovala Pipilota, akorát koně gymnastikujete jeho ohýbáním do různých pozic a především od první vteřiny podsazováním. Pokud bolí přední nohy, doporučuji, podsazování jim ulehčí.
Zavolejte si fyzioterapeuta. Ta citlivá záda mohou být od špatného pohybu, který by fyzioterapeut měl posoudit a poradit. Bolavá záda je dobré chránit před ofouknutím.