Xymxy

XXX.XXX.148.101
Dobrý den,
mám možnost od známého koupit hřebce který působí jako plemeník (norik).
Je to super kůň kterého znám už pár let, pravidelně s ním pracuju, ale vždycky jenom se známým a pod jeho dohledem. Taky je to chlap takže si s tím obrem líp poradí.
Bohužel ho musí dát pryč, no a já jelikož jsem si toho koně oblíbila jako ještě žádného a skoro každý den se o něj starám, jsem si řekla, že bych ho od něj mohla koupit.
Kdyby se tak stalo, poslala bych chudáka pod kudlu 😅😀 Myslíte, že by se po tolika letech, kdy sloužil jako chovný, uklidnil, kdyby byl bez kulek?
Myslím tím hlavně jestli by šel dát do smíšeného stáda. Protože v okolí nemám kam hřebce dát a známý ho chce dát pryč právě kvůli uvolnění místa pro jiného hřebce.
Ale má tam ještě stáje a výběh pro kobyly a valachy.
Čím později hřebce kastrujete , tím je to horší, jelikož si třeba pozdě kastrovaný valach myslí že je hřebec a obskakuje kobyly, jiné je to u hřebce plnokrevníka a jíné zase u hřebce norika který maká celý den v lese. Do smíšeného stáda bych se ho dát bála, aby se neprojevilo jeho hřebčí chování, čili odhánění valachů od kobyl, obskakování kobyl, odhánění valachů od žrádla, pokopání , pokousání... ale nebála bych se ho dát k jednomu nebo ke dvěma nekonfliktním valachům, ale zase aby si valaši nenechali s*át na hlavu a dokázali si ho srovnat (aby byli sebevědomí )
Jana48

XXX.XXX.168.34
Pokud mohu přispět jako majitel hřebce. Mám devítiletého hřebce plnokrevníka, ne plemenného. Přišel k nám před dvěmi roky, a krátce jsme o kastraci uvažovali. Vzhledem ke kvalitnímu původu a výkonech na dráze jsme jej kastrovat nenechali, i podle zkušeného veterináře by byla otázka jak moc by se jeho hřebčení utlumilo. Přestože nikdy nepouštěl, v přítomnosti kobyl velmi dobře věděl co dělat, nerozlišoval ale ani valachy a hřebčil na ně podobně, dát ho do výběhu k valachovi bylo nepředstavitelné, jít na vyjížďku s valachem také zážitek. Našli jsme ustájení a chodil do výběhu sám. Nyní po dvou letech je miliónový i jako hřebec, přesunuli jsme se do vlastního a chodí do výběhu s valachy, šéfuje spokojeně stádu, svoje kobyly má na dohled, málokdo by z něj takhle poznal hřebce. Na vyjížďky šlape klidně za kobylou, žádný problém.
Zpětně jsem ráda že jsme do toho šli a myslím, že i jako hřebec má spokojený život bez nutnosti izolace. Samozřejmě ne všude to jde, je rozdíl jak píše Gaia i o jaké plemeno jde, radši bych se přetahovala s lehkým plňasem, než s norikem. Pokud byste ale museli hledat ustájení kde by do výběhu chodil pouze s valachy, což si myslím je jediná varianta, ani po kastraci bych si netroufla pustit ho do smíšeného stáda, bych přemýšlela jestli je kastrace nutností.
Pokiaľ bol celoživotne izolovaný od koní(ako to býva zvykom), bude jeho zaradenie do stáda dosť komplikované aj bez toho, že je to bývalý plemenník.
Dobre zvážte, aké máte možnosti, či v tom potenciálnom ustajnení majú pevné ohrady a sú ochotní toho bývaleho plemenníka dať medzi svoje kone. Aby ste sa neprekvapili, keď ho nikde nebudú chcieť.
kallisto
napsal(a):
Přesně tak, nabídla bych ho jiným chovatelům Norika, protože až si s ním nebudete vědět rady, pokope a pokouše jiné koně, tak už budete mít problém, nikdo ho nebude chtít a jako valach bude více méně bezcenný.
Bezcenný jako valach nebude - může makat v lese a tam vydělá 100x víc než na připouštění😉
Xymxy

XXX.XXX.148.101
kallisto
napsal(a):
Přesně tak, nabídla bych ho jiným chovatelům Norika, protože až si s ním nebudete vědět rady, pokope a pokouše jiné koně, tak už budete mít problém, nikdo ho nebude chtít a jako valach bude více méně bezcenný.
O něj nějak extra zájem na připouštění stejně není. Jen nad tím tak uvažuju protože jsem se do toho koně zamilovala a chtěla bych se o něj starat i dál.
Jenže pořád je to kus koně, i kdyby valacha, který už si něco prožil a má naučené vzorce chování.
Já vím že to dopadne tak že se prodá jinému zájemci. Jsem z toho poslední dny docela smutná... Ale holt nebyl mi souzen 😀
Xymxy
napsal(a):
O něj nějak extra zájem na připouštění stejně není. Jen nad tím tak uvažuju protože jsem se do toho koně zamilovala a chtěla bych se o něj starat i dál.
Jenže pořád je to kus koně, i kdyby valacha, který už si něco prožil a má naučené vzorce chování.
Já vím že to dopadne tak že se prodá jinému zájemci. Jsem z toho poslední dny docela smutná... Ale holt nebyl mi souzen 😀
Mohu se zeptat na jméno hřebce? Klidně sz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Xymxy
napsal(a):
A tak když jste to zvládla doted nevidim duvod proc by to neslo i pak. Jen si najit nez odejde ze soucasneho ustajko kde je možnost mit ho zvlast nebo s nakym valechem ci vicero. Pripadne jako jedineho kluka mezi holkama. Nerealne to nevidim. Netvrdim ze to bude psina ale horor jak se zde nastinuje to taky byt nemusi. Kouli na věštění nemame nikdo. Co se domluvit se soucasnym majitelem na kastraci a treba pronajmu s odkupem? Abyste ho v pripade nouze mohla vratit aby si ho prodal.... Polud mate čas a finance a nemusi to byt stylem včera pozdě. Asi bych to zkusila
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A tak když jste to zvládla doted nevidim duvod proc by to neslo i pak. Jen si najit nez odejde ze soucasneho ustajko kde je možnost mit ho zvlast nebo s nakym valechem ci vicero. Pripadne jako jedineho kluka mezi holkama. Nerealne to nevidim. Netvrdim ze to bude psina ale horor jak se zde nastinuje to taky byt nemusi. Kouli na věštění nemame nikdo. Co se domluvit se soucasnym majitelem na kastraci a treba pronajmu s odkupem? Abyste ho v pripade nouze mohla vratit aby si ho prodal.... Polud mate čas a finance a nemusi to byt stylem včera pozdě. Asi bych to zkusila
Zvládla jste ho do teď pod dohledem. Jako takhle, pravda je, že jsou chlaďasi dobromyslní, ale zas to nejsou pejsci za cukřík udělám hop. Dobře s nimi pořídí člověk, který je spravedlivý, ale ví, co chce a proč a to také vyžaduje. A nepřehání požadavky vůči schopnostem koně. My nevím, jak zkušená je zakladatelka a jak s koněm pracuje. To, že je hřebce zlatíčko také může být proto, že je v rukou majitele, který mu dává řád. Oni chladnokrevníci jsou zvyklí dost často řešit situaci po svém ihned, jakmile zjistí, že nedáváte dostatečný pozor. Jsou natolik chytří a svérázní.
Takže fundament znalostí a zkušeností je alfa omega. Nebo zkušený a spolehlivý člověk za zadkem (rozuměj ideálně v maštali).
Jestli kastrovat nebo ne...pokud byste ho koupila a není to nijak vyhledávaný hřebec, tak za mně proč ne. Kdo chce, hledá způsob, kde nechce hledá důvod. A k valachům bývá život milosrdnější. Nicméně bych do toho nešla pokud bych neměla dohodnuté opravdu dobré ustájení, kde by byl možný aspoň nějaký dialog a pochopení situace ze strany ustajovatele - a samozřejmě rozumné možnosti řešení.
Tohle vše bych zvážila. Jinak se ze splněného snu také může stát noční můra.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pochybuju, že si někdo ve výběhu nechá prznit kobyly cca 8 metrákovým drobečkem a bude tak riskovat jejich úraz nebo zranění. To, že i po kastraci po kobylách poleze téměř hraničí s jistotou.
Pro takového koně bude vždycky těžké najít dobré ustájení.