Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2021 08:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já mám starou kobylu, takže vítám seno co nejlepší. I když jeho kvalitu nemám jak ovlivnit. Ale stále nevím, jak je to s kvalitou sena, které je starší, než z poslední seče. Tedy co ve starém seně zůstává a co se stářím, i při dobrém uskladnění, ztrácí.
Chtěla bych si v tom konečně udělat jasno.

30.10.2021 08:30
lenacia

XXX.XXX.173.31

Pokud zchroustáš angličtinu tak tohle mi vyskočilo
https://ker.com/equinews/feeding-old-hay-horses/

V ideálních podmínkách skladování lze seno krmit i po 2 až 3 letech, ale již po několika měsíci had od skladování dochází k úbytku vitamínů v seně.

30.10.2021 08:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Pokud zchroustáš angličtinu tak tohle mi vyskočilo
https://ker.com/equinews/feeding-old-hay-horses/

V ideálních podmínkách skladování lze seno krmit i po 2 až 3 letech, ale již po několika měsíci had od skladování dochází k úbytku vitamínů v seně.

Tak o ztrátách vitamínů vím. A vlivu skladování na kvalitu, tedy na to, co vidím, taky.
Jak s minerály, ty by se snad měly zachovat? Jsou v seně minerály v organické formě? Chemie je pro mě kvantová fyzika.
A co cukry? Zůstávají? Je staré seno vhodné pro schvácené koně? A když už jsme u krmení schvácených koní. Kterou slámu přimíchávat do sena?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2021 17:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Obecně: zelené seno je nejkvalitnější, pak kvalita s barvou klesá, staré seno, tím horší kvalita...odvíjí se to i od toho, zda je volně ložené, v balíku- přístup vzduchu a světla, seno horší kvality je vhodné pro zchváceného koně + minerálka, prostě nějaký balast a dohnat to minerálkou. cukry se dají vymáchat ve vodě...delší máchání než pro koně dušné, kde stačí to śeno jen namočit a vyndat(ideálně napařit) aby neprášilo...
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=2142
...v organické formě je to, co se váže na aminokyseliny a peptidy (kvasinky-třeba selen,cukry,tuky, bílkoviny), anorganická forma jsou soli..
Krmí se sláma jařin, má méně nestravitelných látek. No ale se ptejte ustajvatele, co to je ozim nebo jařina, a koním je to taky jedno, kouknou čuchnou a jedou...nejjistější je sláma ovesná, ale ječmen i přenice už se sejí jak na jaře, tak na podzim...

1.11.2021 20:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vážně mi nikdo nenapíše, jak je to s cukry ve starém seně?

1.11.2021 21:44
Arbora

XXX.XXX.228.98

A je reč o starom sene, že nie je tohtoročné, alebo staré, akože tráva bola stará? Lebo v tom je rozdiel. Staršie seno nejako extra cukor nestráca, resp. nemusí absolútne nič.
Is old hay better for laminitics?
No - if correctly made with a water content less than 20%, there is unlikely to be any significant loss of NSC during storage. Old hay is however likely to have lower levels of the fat soluble vitamins A, D and E, and horses on a hay only diet (no grass) will usually need to have vitamin E supplemented.

Obsah cukru záleží aj od výšky stebla, čím vyššia a staršia rastlina, tým bude mať menej cukru. Ale to asi nie je žiadna novinka.

1.11.2021 22:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
A je reč o starom sene, že nie je tohtoročné, alebo staré, akože tráva bola stará? Lebo v tom je rozdiel. Staršie seno nejako extra cukor nestráca, resp. nemusí absolútne nič.
Is old hay better for laminitics?
No - if correctly made with a water content less than 20%, there is unlikely to be any significant loss of NSC during storage. Old hay is however likely to have lower levels of the fat soluble vitamins A, D and E, and horses on a hay only diet (no grass) will usually need to have vitamin E supplemented.

Obsah cukru záleží aj od výšky stebla, čím vyššia a staršia rastlina, tým bude mať menej cukru. Ale to asi nie je žiadna novinka.

Je řeč o starém seně, že není letošní ani loňské. Starší. Jde mi o to, zda je starší seno vhodnější pro schvácené koně..

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 06:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle té větičky z článku tedy ne. Protože při správném usušení a skladování nedochází k pozorovatelným ztrátám obsahu cukrů.

Na druhou stranu je-li seno skladované ne ve zcela ideálních podmínkách, tj. proměnlivá vlhkost, slunce, vítr (plísně, kvasinky, atd.), potom mohou živiny (veškeré lehce dostupné) z povrchu sena ožírat zmíněné mikroorganismy, a pochopitelně také dochází k degradaci pomocí oxidačních procesů, to se týká především těch vitaminů, ale pochopitelně i těch cukrů. Ale nevím, zda je ta ztráta živin někde kvantifikovaná a zda vlastně není horší, když je seno napadené větším množstvím mikroorganismů (nemusí nutně být na pohled a počuch plesnivé), než chudší na cukry.

Tráva/seno ztrácí největší obsah cukrů při vlastním sušení a "dopařování", kdy jak samotná tráva prodýchává svoje zásoby rychlých cukrů, tak se na to vrhají mikroorganismy, které ty dostupné živiny sežerou.

https://www.equichannel.cz/cas-leta-cas-sena : Stáří
Seno časem postupně ztrácí živiny, ale ne tak rychle, jak si mnozí myslí. Samozřejmě nejbohatší je seno nové, pokud však máte dobře uskladněné staré seno, neztratí na své hodnotě ani za rok či dva.

2.11.2021 07:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle té větičky z článku tedy ne. Protože při správném usušení a skladování nedochází k pozorovatelným ztrátám obsahu cukrů.

Na druhou stranu je-li seno skladované ne ve zcela ideálních podmínkách, tj. proměnlivá vlhkost, slunce, vítr (plísně, kvasinky, atd.), potom mohou živiny (veškeré lehce dostupné) z povrchu sena ožírat zmíněné mikroorganismy, a pochopitelně také dochází k degradaci pomocí oxidačních procesů, to se týká především těch vitaminů, ale pochopitelně i těch cukrů. Ale nevím, zda je ta ztráta živin někde kvantifikovaná a zda vlastně není horší, když je seno napadené větším množstvím mikroorganismů (nemusí nutně být na pohled a počuch plesnivé), než chudší na cukry.

Tráva/seno ztrácí největší obsah cukrů při vlastním sušení a "dopařování", kdy jak samotná tráva prodýchává svoje zásoby rychlých cukrů, tak se na to vrhají mikroorganismy, které ty dostupné živiny sežerou.

https://www.equichannel.cz/cas-leta-cas-sena : Stáří
Seno časem postupně ztrácí živiny, ale ne tak rychle, jak si mnozí myslí. Samozřejmě nejbohatší je seno nové, pokud však máte dobře uskladněné staré seno, neztratí na své hodnotě ani za rok či dva.

Děkuji za odpověď.
Takže schváceným koním seno normální + míchat se slámou.
Schvácení koně bývají tlustí. Výjimka je schvácení po porodu, po vniknutí do futrovny a mechanické schvácení. Ale tohoto typu schvácení je maličko.

2.11.2021 08:04
šimlík

XXX.XXX.215.18

Určitě máte načteno Laminitis od ustuliny, tam uvádí, že hodnoty NCS, se nesníží ani u sena 1-2 roky starého. Možná nechat udělat rozbor sena, by bylo řešení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 08:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Další schvácení "z leknutí" může nastat z jarní nebo podzimní trávy, stačí ten mrazík, a je vymalováno taky ze dne na den. A nemusí to být vůbec tlustý kůň. A může se to projevit nakrásně pouze tím, že bude vypadat ztuhle, a vy si řeknete, no jo, dneska poprvé mrzlo, tak asi ofouknul... bude takhle ztuhle chodit dva dny, pak se to začne zlepšovat, vy to hodíte za hlavu, a za půl roku zjistíte, že má rozšířenou bílou čáru :-)

Daleko větší rozdíl v obsahu cukru než mezi novým a starým senem je mezi senem sekaným před metáním a po něm. Schváceným koním nejlépe tedy seno z méně kvalitního porostu - po vymetání, přerostlého, s větším podílem stonků a menším podílem lístků (méně kvalitní složení trav, málo jílku, srhy, více ovsíku, třtiny..). A taky je šikovné, pokud během sušení zmokne a následně se dobře dosuší. Někdy ale ani tato opatření není možné kombinovat s adlibitním příjmem, a je třeba nasadit ještě zpomalovače nebo přiměřené pauzy mezi podáním.

Pokud je možnost schvácenému koni seno louhovat a suplementovat vit-minem, tak je to další dobrá volba. Pořídím klackovité seno, nechám ho vždy půl dne v síti namočené v sudu, aby se vyplavily všechny živiny (cukry v čele), a podávám koni hluchou hmotu dobrou na zaplácnutí TT a zahřátí, ale nehrozící rychlými změnami glukozy v krvi. A navíc hmotu, která nehrozí ucpáním TT, protože je to mokré a dobře se to žvýká, na rozdíl od slámy.

2.11.2021 08:29
šimlík

XXX.XXX.215.18

Jen pro zajímavost Buggyro, krmila jste takovým vymočeným senem a koník to žral?

2.11.2021 08:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tuhle diskuzi si uložím. V poslední době jsou snad jen tři druhy koní. Schvácení, muchaři a dušní.
Bohužel tyto koně kupují lidé, kteří chtějí koně, nechtějí moc zaplatit a vůbec, ale vůbec netuší, do čeho jdou.
Já to vím.
Měla jsem schváceného koně a stále mám svou rozmilou dušnou muchařku. Jasně, že jsem ji vyfotila z té hezčí strany.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 08:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

šimlík napsal(a):
Jen pro zajímavost Buggyro, krmila jste takovým vymočeným senem a koník to žral?

Nekrmila. Menežujeme rizikové koně jinak, bohužel voda je u nás limitující zdroj.

https://www.equichannel.cz/jak-vychytat-ustajeni-a-krmeni-dusnych-koni : Výzkum ukázal, že nejefektivnější způsob, jak snížit v seně obsah cukrů (sacharidů rozpustných ve vodě), je na 9 hodin seno namočit a následně napařit v parním boxu. Tímto postupem dosáhnete jednak snížení obsahu cukrů (díky vyluhování), jednak vysoké hygieny sena (díky závěrečné sterilizaci, kdy jsou ve vodě namnožené bakterie v pařáku usmrceny).

2.11.2021 08:52
Arbora

XXX.XXX.149.42

Jop, dobrá poznámka s tým rozborom sena. Najmä ak tú kone, pre ktoré je prúser každý gram NSC navyše. Ale zase, tam by som asi seno máčala, to je lepšia cesta vyplaviť cukry, než spoliehať sa na to, že "časom" sa obsah zníži. Chápem ale, že nie každý kôň to mokré seno skonzumuje a v lete rýchlo podlieha skaze.

2.11.2021 09:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Jop, dobrá poznámka s tým rozborom sena. Najmä ak tú kone, pre ktoré je prúser každý gram NSC navyše. Ale zase, tam by som asi seno máčala, to je lepšia cesta vyplaviť cukry, než spoliehať sa na to, že "časom" sa obsah zníži. Chápem ale, že nie každý kôň to mokré seno skonzumuje a v lete rýchlo podlieha skaze.

Uděláte rozbor sena a další dodávka už je jiná.
Ten rozbor bych brala, u svého sena v jedné seči, na jedné louce, která má všude stejné parametry. A taky, pokud sklidím tolik sena, že mi stačí na zimu. Když budu kupovat, je to k prdu. Nikdy nevím, které balíky mi prodejce přiveze.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 09:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

S rozborem sena je to jak píše Sisi - prostě uděláte rozbor, ale další kupka už je zase jiná. Jsou to vyhozené peníze.
Jinak alternativou k máčení je napařování - viděla jsem v AUT, kde jsem kupovala morgáně - měli dokonce nějakou samodomo napařovačku a chovatelka si moc chválila.

2.11.2021 09:31
Arbora

XXX.XXX.149.42

na FB som videla jednu samo-domo naparovačku spravenú s menšieho kontajneru. Ináč teda také lepšie športové centrá to naparené seno kŕmia defaultne, ani nie tak kvôli cukrom, ale skôr kvôli zníženiu prašnosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 09:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

šimlík napsal(a):
Jen pro zajímavost Buggyro, krmila jste takovým vymočeným senem a koník to žral?

My krmili (kvůli dušnosti) a kůň žral.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 10:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono samotné napařování obsah cukrů nesníží, a nebo pokud, tak skutečně nepatrně. Napařování je vhodné opravdu jen ke sterilizaci sena pro dušné (potažmo jakékoli) koně, a zase - seno se nesmí nechat uschnout. Protože jakmile to seno z napařovačky uschne, tak práší stejně, jako neošetřené, protože prach se z toho nevymyje, ten tam zůstane - akorát z toho nehrozí to napadení organismu živými mikroorganismy. Alergeny produkované mikroorganismy, částice roztočů, částečně i toxiny z plísní, to vše v napařeném seně zůstává, pouze dokud je mokré, tak je to přilepené k stéblům a kůň to nedýchá, projde to TT. Zatímco pokud máčíte seno bez následné sterilizace, pochopitelně tím namočením aktivujete všechny mikroorganismy široko daleko a je celkem dobré to seno po louhování od cukrů ještě vyráchat v čisté vodě, abyste se těch mikroorganismů alespoň zčásti zbavili (bohužel většina jich vytváří biofilmy, které jsou nějakému ráchání odolné). Vhodné pak je samozřejmě takové seno sterilizovat napařením (zase vám tam MO zůstanou, ale neaktivní). Z logiky věci mi vyplývá, že úplně nejlepší by asi bylo to seno vyráchat ve vroucí vodě.


Už někoho napadlo mít u koní pračku, a seno v ní nechat vyvářet? To by bylo asi nej. Naložit seno do pračky, odložit start před další krmení a těsně před dalším krmením se seno v pračce vypere a uvaří, a pak se předloží koním V malochovu by stačila jedna, ve velkochovu by založili vietnamskou prádelnu

2.11.2021 10:15
Žofi

XXX.XXX.42.114

Hmmm....s tou pračkou to vůbec není špatná myšlenka, ideální námět na klinické zkoušky. Relevantní vzorek sena (samozřejmě z různých druhů sečí a travin) před vypráním a po, stanovit ideální prací program....proměnných bude v testech více, pračka a druh a typ filtrů by se dalo řešit s výrobci....ale nic co by se nezvládlo. Také máme ve stáji dušné staříky a byť jsou na první pohled ve velmi dobré kondici (na věk a stav dušnosti), každý zlepšovák vítán a nejen pro nás, samozřejmě. Tohle je na patent :-).

2.11.2021 11:23
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tá para má nejakú teplotu, predpokladám, že časť mikroorganizmov to asi zlikviduje, nie?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 12:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora napsal(a):
Tá para má nejakú teplotu, predpokladám, že časť mikroorganizmov to asi zlikviduje, nie?

Zlikviduje jako zahubí, ale nerozpustí :-)
Ty potvory jsou chcíplý, ale pořád tam jsou. Je to jako když nacpete plesnivé jabko do štrůdlu. Bude to vařené plesnivé jabko (plíseň chcípla, ale nezmizela). A pokud ta plíseň produkovala zaživa toxiny, a všechny se nerozložily varem, tak spapáte toxiny. Játra si s nimi hravě poradí. Pokud na ně nejste zrovna alergická.

Postup ničení jednoduchého toxinu např. tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx Dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.

Nepříjemný podotek k mykotoxinům např. tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76672.aspx Vysoké teploty ničí jen některé z mykotoxinů.

2.11.2021 13:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zlikviduje jako zahubí, ale nerozpustí :-)
Ty potvory jsou chcíplý, ale pořád tam jsou. Je to jako když nacpete plesnivé jabko do štrůdlu. Bude to vařené plesnivé jabko (plíseň chcípla, ale nezmizela). A pokud ta plíseň produkovala zaživa toxiny, a všechny se nerozložily varem, tak spapáte toxiny. Játra si s nimi hravě poradí. Pokud na ně nejste zrovna alergická.

Postup ničení jednoduchého toxinu např. tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx Dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.

Nepříjemný podotek k mykotoxinům např. tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76672.aspx Vysoké teploty ničí jen některé z mykotoxinů.

Už s tím budu nejspíš otravná, ale mám opravdu velmi dobrou zkušenost s vyvazovači mykotoxinů.
Pro dobytek je to, podle různých spisků, normální věc. To jen ke koním se to pomalu dostává až teď a to proto, že velké balíky sena jsou velmi často zaplísněné. Malý, škaredý balíček sena se hodil na hnůj. Velký balík se rozdělá a PŘEBERE Jasně, vyhodí se ty fuj části. Ovšem většina lidí neví, že s plísní v balíku sena, je to jako s plesnivou jahodou. Ta je hnusná celá i když má jen malý kousek fuj. Jablko jde vykrojit, ale s plesnivou jahodou nic neuděláte. A s plesnivým balíkem taky ne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2021 14:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vyvazovače je třeba neustále připomínat

Nicméně plísně a bakterie a kvasinky jsou prostě všudypřítomné. Nelze se jich naprosto zbavit, mykotoxinů také ne. Rozhodně jako prevence je nejlepší všechno dohromady, tj. správná zootechnika, dobrá imunita a kondice koně, jakostní krmivo - a vyvazovače mohou být součástí.

Pochopitelně na druhou stranu u koní, kteří nejsou vyloženě k mykotoxinům citliví, bych zase nepanikařila. Koňský organismus je na všudypřítomnost plísní a dalších mikroorganismů přizpůsoben a dokáže si s nimi velice dobře poradit, pokud je zdráv.

2.11.2021 14:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vyvazovače je třeba neustále připomínat

Nicméně plísně a bakterie a kvasinky jsou prostě všudypřítomné. Nelze se jich naprosto zbavit, mykotoxinů také ne. Rozhodně jako prevence je nejlepší všechno dohromady, tj. správná zootechnika, dobrá imunita a kondice koně, jakostní krmivo - a vyvazovače mohou být součástí.

Pochopitelně na druhou stranu u koní, kteří nejsou vyloženě k mykotoxinům citliví, bych zase nepanikařila. Koňský organismus je na všudypřítomnost plísní a dalších mikroorganismů přizpůsoben a dokáže si s nimi velice dobře poradit, pokud je zdráv.

Ta tři poslední slova jsou velmi důležitá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík