Zdravím Vás a prosím o radu...
Můj tatinek(77let) si před pár lety pořídil poníka,neptejte se mě jaký poník název plemene neznám.
S nikým se o tom neradil postavil nás doma před hotovou věc...
S láskou se o něj stará, ale už mu docházejí síly a my se musíme připravit na to , že jednoho dne už to nezvládne ...
Já sama se koní bojim a oni to poznají, nebydlím s rodiči společně, chodím do práce a budu muset řešit situaci kdo se o koníka postará.
Jak postupovat,nabídnout k prodeji nebo darovat, bojím se podvodníků ...
Poradí mi někdo jak postupovat.
Velmi děkuji.
Okolí Prahy 6.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Předběžně ocekavejte hodnotu nula nula prd. Poncl ze samoty je danajsky dar. Zkuate zjistit co je poník zac (vek velikost pohlavi, pripadne plemeno) hodit sem fotku. Zkusit vyzjistit co umi nebo ne. Jak se chová k lidem a můžeme zkusit poradit vic.
Liliemma
napsal(a):
Zdravím Vás a prosím o radu...
Můj tatinek(77let) si před pár lety pořídil poníka,neptejte se mě jaký poník název plemene neznám.
S nikým se o tom neradil postavil nás doma před hotovou věc...
S láskou se o něj stará, ale už mu docházejí síly a my se musíme připravit na to , že jednoho dne už to nezvládne ...
Já sama se koní bojim a oni to poznají, nebydlím s rodiči společně, chodím do práce a budu muset řešit situaci kdo se o koníka postará.
Jak postupovat,nabídnout k prodeji nebo darovat, bojím se podvodníků ...
Poradí mi někdo jak postupovat.
Velmi děkuji.
Okolí Prahy 6.
A co se připravit s tatínkem?
Normálně si s ním sednout a probrat detaily.Možná si taky začíná uvědomovat,že na poníka časem nestačí.
Pokud pro své zvíře bude chtít to nejlepší,což by bylo logická věc od slušného majitele ,bude určitě rád,že se zajímáte.
Třeba byste se mohly domluvit na nějakou formu výpomoci,pro začátek.Jestli je poník hodný ,tak by na něj třeba mohla chodit nějaká žena s dětmi.Nebo větší děti,ze sousedství,nebo od známých.
Na tatínka bych nijak netlačila,jen tak ,pohovořit ,co by chtělo zajistit,kdyby ......
Dobrý večer, děkuji za reakce,dlouho jsem se neozvala a má to svůj důvod...bohužel tatínek je momentálně v nemocnici a já zůstala sama na koníka...prosím alespoň o radu,jak správně krmit..seno jsem zajistila, slámu na podestýlku také ,čím můžu zpestřit stravu ...nemůžu koníka dát pryč,musím se postarat...
Uživatel s deaktivovaným účtem

poníkovi stači to seno, když dáte pravidelně přes zimu pár mrkviček bude rád(někdy je na akci i levnější červená řepa, ale moje kobyla jí nežere) , a minerálka, jsou i takové, co nemusí být zamíchané v ničem a jsou to rovnou malé granulky....někdo bude vědět, já to hledám...u nepracujícího poníka opravdu vše na hrstičky...
Stajně my nevíme jak poník vypadá- malý, větší, tlustý, hubený, starý, mladý....ještě by jste měla odčervit....
Pokud je to takový ten klasický mrňavec, kterého lidi rádi na zahradce/na dvorku a každý vidí, že to je poník a ne kůň, tak mu hlavně vůbec nijak nepřilepšujte, neozvláštňujte a nijak jinak nezlepšujte krmení. Pokud má pod sebou slámu a dostává seno, příjem energie mu to pokryje, jen potřebuje doplnit vitamíny a minerály. Kupte třeba něco takového - https://www.hippolyt.cz/novy-e-shop-nemazat/produkt/sempercube-821462
Dáte mu několik kostiček denně jako pamlsek a máte hotovo(napište nám, kolik cca poník měří v kohoutku - tedy v zádech u krku).
Pokud chcete poníkovi přispět, zajistěte mu úpravu kopyt kovářem (99 % takových poníků má zanedbaná kopyta), a hlavně pohyb - předpokládám, že stojí někde zavřený. Plus to odčervení, jako je psáno výše.

Liliemma
napsal(a):
Dobrý večer, děkuji za reakce,dlouho jsem se neozvala a má to svůj důvod...bohužel tatínek je momentálně v nemocnici a já zůstala sama na koníka...prosím alespoň o radu,jak správně krmit..seno jsem zajistila, slámu na podestýlku také ,čím můžu zpestřit stravu ...nemůžu koníka dát pryč,musím se postarat...
Jak píšou nade mnou - u poníka méně je více! (přilepšením můžete schvátit raz dva) + minerálka, odčervení a úprava kopyt. A samozřejmě pohyb.

Přihlašte se na fejsbůku do nějaké místní koňácké komunity (Koňomilci z Opavska, Klatovští koňáci, Majitelé koní na Příbramsku a podobně) a tam si dejte vyhledávání ve skupině a podívejte se, který veterinář a který kovář je doporučovaný a chválený, bývají tam na ně i kontakty a nebo napište pak zprávu tomu, kdo hlásal, že k němu dotyčný odborník jezdí. Tito odborníci by vám měli sdělit, jak na tom kůň je, udělat základní vyšetření a ošetření, a doporučit postup.
Ve svém blízkém okolí zkuste sehnat nějakého zkušeného koňáka, který vám bude ochotný radit a mít ho na telefonu nebo na internetu po zprávách pro jakoukoli nestandardní situaci - tady hlavně pro otázky výchovy, manipulace, učení nových (nebo starých "zapomenutých") věcí.
Na zdravotní záležitosti bude veterinář. Na druhou stranu rozhodování "na co už volat veterináře, a co zvládneme sami" se ten zkušený koňák hodí. Pokud ve svém okolí nemáte stáje, ve kterých byste takového zkušeného rádce našla, můžete se poptat po takovém člověku klidně také na té fejsbůkové skupině. Ale připravte se na debatu, která bude mít hodně odboček a osobních vstupů na jednotlivé zmíněné osoby Pak je třeba použít selský rozum a vytřídit si z toho lidi, které oslovit. A taky ne každý bude ochotný (často ti největší machři si to pytlíkujou radši doma a nikam se s tím necpou). Pozor na ochotné radílky, kteří mají málo zkušeností, každý kůň je jiný, a čím více koňmi si dotyčný "prošel", tím bude mít širší povědomí a pružnější přístup. Není špatně konzultovat s několika lidmi najednou... Pozor, rádce na internetu nebo telefonu (třeba tady je hodně ochotných lidí) je sice moc fajn věc, ale aby byla rada relevantní, musí dotyčný toho koně VIDĚT, případně vyšetřit, ohmatat, vyzkoušet, prohlédnout, povodit, manipulovat... Bez toho jsou většinou rady pouze všeobecného charakteru (a naopak příliš konkrétní rady bez znalosti konkrétní situace můžou být až nebezpečné). Člověk, který toho koně už někdy fyzicky viděl, bude posléze pochopitelně moci lépe poradit i bezkontaktně, navíc sám bude umět vyhodnotit, zda stačí poradit dálkově a nebo má raději přijet.
Liliemma
napsal(a):
To zvládnete,nebojte.
Jestli měl tatínek všechno dobře najeté,jen pokračujte.Nemůžete se jeho přímo zeptat?
Kolik čeho krmil? Jak často? Kdo mu jezdil strouhat ,tedy upravovat kopyta ?
Pokud ne, zajistila jste poníkovi seno a vodu nepřetržitě k dispozici ,jste na správné cestě.Píšete slámu na podestýlku,takže je zavřený někde? Jestli nemůže sám chodit ven a dovnitř,tak ho každý den pustit .Koně se potřebují trochu pohybovat,jejich trávení pak lépe funguje .
Když mu hodíte mrkev ,jablko nebo tvrdé pečivo mělo by to postačit jako doplněk a pro radost.
Koukněte ,jestli má k dispozici sůl takovou kamennou ,jak mívají zvířata u krmelců.Nebo kostku ,jmenuje se to solný liz.Ten by taky měl mít k dispozici.
Jinak minerálky a tak, máte popsané nade mnou .
Ale skutečně bych se přimlouvala za to,abyste poníka a jeho potřeby a zvyklosti probrala přímo s tatínkem .Přeci jen majitel co se doteď staral vám dá spíše relevantní informace,než tady anonymní nicky,které zrovna toho vašeho konkrétního poníka nikdy neviděly.
Moc děkuji za reakce,bohužel s tatínkem diskutovat nemohu, je ve vážném zdravotním stavu,pokračují jen v tom co mám od něj okoukane,jak jsem psala seno ,sláma zajištěno,mrkvičku má hodně rád sem tam jablíčko,suché pecivo. krmím 2x denně ,celý den je na zahradce tam se vyběha,na noc je zvyklý ve svém obývacím apartmánu,takže myslím že základní věci jsem mu jakž takž poskytla...problém je ten že já se koní bojim a on to pozná...je trochu kousavý a je to větší poník v kohoutku může mít možná 160cm.Uvidime jak se tatínek dostane ze zdravotních potíží a podle toho potom budeme přemýšlet jak dál..každopádně moc Vám děkuji za odpovědi a oporu🙏🙏🙏krásný den všem
Liliemma
napsal(a):
Moc děkuji za reakce,bohužel s tatínkem diskutovat nemohu, je ve vážném zdravotním stavu,pokračují jen v tom co mám od něj okoukane,jak jsem psala seno ,sláma zajištěno,mrkvičku má hodně rád sem tam jablíčko,suché pecivo. krmím 2x denně ,celý den je na zahradce tam se vyběha,na noc je zvyklý ve svém obývacím apartmánu,takže myslím že základní věci jsem mu jakž takž poskytla...problém je ten že já se koní bojim a on to pozná...je trochu kousavý a je to větší poník v kohoutku může mít možná 160cm.Uvidime jak se tatínek dostane ze zdravotních potíží a podle toho potom budeme přemýšlet jak dál..každopádně moc Vám děkuji za odpovědi a oporu🙏🙏🙏krásný den všem
V blízkosti nemáte stáj? Že byste minimálně po dobuu nemoci tatínka předala péči stáji a platila si tuto službu? Pokud se bojíte a neumíte.
POkud moc o koních nevíte, je na místě mít někoho k radě, i klidně pro začátek zkontakovat dvorního veterináře, zná stáje v okolí, slušné lidii, kde by se tato složitá situace dala řešit i s ohledem, aby všichni byly aspoň nějak spokojení.
160cm kůň v kohoutku rozhodně poník není, je to normální kůň.

evcusik
napsal(a):
V blízkosti nemáte stáj? Že byste minimálně po dobuu nemoci tatínka předala péči stáji a platila si tuto službu? Pokud se bojíte a neumíte.
POkud moc o koních nevíte, je na místě mít někoho k radě, i klidně pro začátek zkontakovat dvorního veterináře, zná stáje v okolí, slušné lidii, kde by se tato složitá situace dala řešit i s ohledem, aby všichni byly aspoň nějak spokojení.
160cm kůň v kohoutku rozhodně poník není, je to normální kůň.
Pokud má opravdu tolik. Zadavatelka asi nemá moc nakoukáno. A strach má velké oči. Bez urážky.

Velice před Vámi smekám, že i přes svůj strach se snažíte dělat 110 %. Ale tomu koni by bylo dost možná lépe vážně u někoho zkušenějšího a hlavně MEZI KOŇMI-ale už napořád. Já vím, že je to kůň Vašeho otce a že dost možná má materiálně vše. Ale to je jen půlka cesty ke koňskému štěstí.
Nemohl by prostě tatinek mít někde koně ve Vašem okolí u někoho doma? Na Praze 6 a v okolí je koní mraky. A rodičům se už také někdy musí říci stop. Stejně to jednou budete muset řešit.
Ano do budoucna budeme hledat někoho kdo by se ho ujal na pořad...na druhou stranu teď ho dát pryč...to by tatínek asi nepřežil...proto se teď tak snažím celou tu situaci ustát a doufat až se táta vrátí z nemocnice aby si ty poslední chvíle ještě s konikem užil,s mojí pomocí..je to náročné...
nemyslela paní 160cm jako s hlavou? jako nekoňák asi neví, že nás zajímá kohoutková výška ;) to nejdůležitější má - seno, vodu, podestýlku a pohyb na zahradě.
ona samota pro koně ideální není. předtím měl společnost nebo ne? může zlobit i protože je frustrovaný a nebo jen zkouší.ono moc vychovaných poníků není, spíš těch zprasených :/
situaci vám nezávidím, ale držím pěsti a určitě bych teď taky tatínkovi nepřitěžovala a řešila to až dýl
Ano 160 má s hlavou...když stojí naproti mě tak je trochu menší než já(já mám 170)

Liliemma
napsal(a):
Ano do budoucna budeme hledat někoho kdo by se ho ujal na pořad...na druhou stranu teď ho dát pryč...to by tatínek asi nepřežil...proto se teď tak snažím celou tu situaci ustát a doufat až se táta vrátí z nemocnice aby si ty poslední chvíle ještě s konikem užil,s mojí pomocí..je to náročné...
Já neřekla ho otci vzít. Já řekla zařídit to tak, aby u někoho mohl být s koňmi a otec by za ním mohl docházet.
Poník je to pěkný, ale musíte vědět, jak ho krmit a jak se k němu chovat - špatné krmení mohou odnést kopyta, a to hodně rychle (i v řádu dnů, tzv. schvácení kopyt), a Váš strach on může hned přetavit ve svůj "prospěch" a může se vůči Vám stát nebezpečný.
Osobně neuznávám lidskou touho něco vlastnit, když je to na úkor zvířete - prostě ne a není mi v tomto směru ani líto starých lidí jen proto, že jsou staří. Pro toho koně není samota vhodná v žádném směru (i co se týče kondice - ponclovi jen prospěje, když ho občas někdo prožene).
Nebo nabídněte za úplatu azyl někomu, kdo má taky takového zakrslíka, tem člověk Vám aspoň pomůže a ještě se možná náklady na Vašeho poníka vrátí.
Liliemma
napsal(a):
Držím palce ať se tatínek ještě s poňďou pomazlí .
Když takhle poník žil normálně ,nechala bych to i dál běžet.
Řekněte si ,že něco, co měří v kohoutku kolem metru ,jako větší pes,přeci zvládnete obstarat .Jak vysoko má hlavu,není důležité
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
A co zkusit dát inzerát že v okolí bydliště hledáte ustájení ideálně u soukromnika vasemu ponikovi. Ze zaplatite peci a proste za nimmobcas s tatinkem zajdete? Vy si usetrite nervy, tatínek praci.

Liliemma
napsal(a):
Ano 160 má s hlavou...když stojí naproti mě tak je trochu menší než já(já mám 170)
Pěkný ponďa! Ale kopýtka se mi nelíbí.
Ja nepsala prodat. Ale zaplatit službu "ustájení koně" - tzn, kůň bydlí ve vybrané stáji, personál stáje se o něj stará - nakrmí, hlásí případné zdravotní potíže. Mimo jiné mají kontakty na vety, kováře a pomohou řešit i tuto péči.
- kopyta se musí upravovat (rasplovat, pilnikovat) po 6-8tydnych
- 1x do roka se očkuje
- 2-4* do roka se má odčervovat (různými preparáty)
- sena máte dost, pokud počítáte že kůň bude doma? (Jak máte poresene seno?)
= Máte toto zajištěné? Víte, že je kůň naočkovan a víte kdy je další přeočkování? (Naleznete v průkazu koně). Řešíte nějak kopyta?
Ať tak či tak, toto zajištěné musí být.
Dokud koně neprodate, máte samozřejmě ke svému koni v ustájení přístup. Nijak s koněm neztratíte kontakt:)
Když vysvětlíte situaci, ve které se nacházíte , tak vám určitě pomůžou nalézt řešení, co jak udělat. V opačném případě zjistíte, že staj stojí za prd.
Ale s prominutím dřív nebo později tuto složitou situaci nějak adekvátně řešit budete muset "CO S TIM", poník není pes a do útulku jaksi odvést nebo uvázat nejde.
"Ale s prominutím dřív nebo později tuto složitou situaci nějak adekvátně řešit budete muset "CO S TIM", poník není pes a do útulku jaksi odvést nebo uvázat nejde."
Tohle se mi zdá klíčové. Chápu složitost situace zadavatelky. Sama mám tatínka ročník 1945 a v druhé domácnosti tchýni ročník 1952. Oba mají svoje zvířata - za nic si do nich nedají mluvit (2 kocouři, slepice, králíci a fenka) (a jako zemědělský inženýr s tím někdy mám hodně velké "cukání"). Některé věci prostě zařídím a hotovo - kastrace kocourů, odčervení, očkování, odblešení... ale i strhnutí zubního kamene u psa, stříhání srsti... Přesto je tam i nekastrovaná starší fena a neproočkovaní králíci. Rodičům se dá prostě pomoci radou a vhodným nákupem. ALE když nechtějí, tak to prostě nejde (budou se prostě nakupovat předražené kapsičky a pamlsky, ale preventivní očkování je drahé atd.)
Jenže to motání se kolem jejich zvířat je drží v kondici. Kdyby je neměli, stejně si pořídí jiné... Takže se dá jen pomoct těm stávajícím. Problém je, že tyhle ročníky klidně týrají zvíře svou neznalostí a jako argument mají, že se to tak dělalo vždycky... A já jsem v pozici, kdy dětem říkám, že takhle se ke zvířatům chovat nemají a zároveň jim musím vysvětlit "blbost prarodičů". Ta řešení jsou opravdu hodně složitá. Jenže schovávat se před tím nejde. (a myslím, že zadavatelka to řešení hledá)
Pro poníka by opravdu bylo nejlepší někde ho ustájit. Ale zase ten chlap by nesl špatně, že už se sám nepostará... To je moc těžká volba.
Svět prostě není dokonalý. Stačí se rozhlédnout po okolí - kolik psů v mizerné kondici a zdraví mají senioři... Tak prostě ještě nějaký čas i tenhle poník. Je to smutné. Ale tak třeba by se vhodným inzerátem dalo něco zlepšit...(nějaká mladá matka co potřebuje vozit svoje dítě by mohla pomoct, či studentka) Kdo se nezeptá po okolí, nedozví se...
Pipilota
napsal(a):
Svět prostě není dokonalý. Stačí se rozhlédnout po okolí - kolik psů v mizerné kondici a zdraví mají senioři... Tak prostě ještě nějaký čas i tenhle poník. Je to smutné. Ale tak třeba by se vhodným inzerátem dalo něco zlepšit...(nějaká mladá matka co potřebuje vozit svoje dítě by mohla pomoct, či studentka) Kdo se nezeptá po okolí, nedozví se...
Přesně, prostě nějak dostat znalou osobu ke koni. Ať už kůň ve stáji nebo odpovědná osoba ke koni.
Ale řeknu to blbě, i poník je furt velký zvíře a nějak se adekvátně řešit situace musí. Z hlediska zachování zdraví jeho, lidí okolo a bezpečnosti.
Dneska je na fb tolik skupin, tolik lidí...že nevěřím, že když paní rozhodí sítě někdo ji se situaci nepomůže nebo aspoň nepomůže nasměrovat.
A nahoře jsem napsala 3 základní věci, co by se bezpodmínečně měli řešit/vyřešit či utvrdit, že je to OK a v dobrém řešení.