Dorka9

XXX.XXX.227.139
Ahojte. Potrebovala by som radu, lebo som zúfalá.
Rok vlastním mladého koníka, obsadla som si ho a zatiaľ pracujeme iba zo zeme. Nedávno sme ho chceli prepraviť prepravníkom, skúšali sme všetko, koník prestal rešpektovať človeka, bol vyplašený a vyzeralo to, akoby som ho za ten rok nič nenaučila. Neviem čo robiť. Koníka mam veľmi rada a máme spolu veľmi dobrý vzťah.
Na jazdiarni ma rešpektuje, no pri prepravniku je úplne zmenený. Rozmýšľam nad predajom.
Ako by ste postupovali?
Na prijazdenie si chcem nájsť trénera, ale bojím sa, či to zvládnem.
Stretli ste sa už s niečím podobným?
Chcete prodat mladého,protože vám napoprvé nenastoupil ?
Potřebujete rychle,když jste založila druhé téma o sedaci?
Je to celkem normální věc,něco nového,co koník ještě neviděl,nezažil .
Tak se mu prostě nechtělo být zavřen v jakési cizí krabici
Nakládání,jako všecko, je třeba trochu nacvičit.Ukázat,nechvátat ,nějaké ty dobroty podat
Jestli nemáte doma přepravník ,tak zkusit napodobit uzavřený prostor s deskou ,která duní při přecházení koně ,fantazii se meze nekladou
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pozvěte si někoho, kdo vám s nácvikem nakládání pomůže. Nebo se jeďte podívat (bez koně) na kurz - ale ono nakoukané z kurzu doma stejně horko těžko uplatníte, každý kůň je jiný. Takže nejlepší rada je, pozvěte si někoho, kdo nabízí trénink nakládání u vás doma a přiveze s sebou přepravník.

Jako fakt chcete koně prodat jenom proto, že vám nenastupuju do hengru?
Pokud máte peníze na to, abyste koně nechala přijezdit, tak si najměte párkrát nějakého "zaříkávače koní" (myšleno obecně), který vám koně nejdříve v klidu opraví a ihned na to vás naučí, jak to máte dělat sama. Jednoduché. Jen ča s a peníze.
A dám vám ještě jednu dobrou radu - ten výcvik si pořádně rozmyslete. Je opravdu velice málo výcvikových stájí, kde vám toho koně nezprasí, i když za to zaplatíte peníze. Můžu vám říct, že je nejlepší koně obsedat a přiježďovat v prostředí, které zná, to je první věc. Najděte si dobrého trenéra, i za cenu, že by k vám měl dojet. Druhá věc na to navazuje, a to je to, že si koně právě přiježďujte sama pod tím trenérem, pokud tedy nejste začátečník. Uvidíte, jak kůň reaguje, hned se bude učit vaše pobídky, budete vědět, kde děláte chyby, naprosto přesně budete vědět, co se s koněm děje, jak ho co trenér učí. I kdyby tenhle postup měl být pomalejší, tak to za to fakt stojí.....obzvlášť pokud už teď k vám má ten kůň vztah. Tak ho prohlubujte dál i touto cestou. Máte totiž jeho důvěru, a tu nemusí mít ani ten nejvyhlášenější jezdec.

eljan, já jsem to tedy pochopila tak, že na přiježdění si chce slečna najmout trenéra, který ji při tom bude dozorovat - to je celkem běžná praxe. Ale je pravda, že informace v příspěvku může znamenat klidně i vaši verzi.

Lidi mají různé nápady :)) takže to jen pro úplnost. Internetová diskuze to snese :)
Dorka9

XXX.XXX.229.177
Áno, trénera si chcem zavolať k nám na prijazdenie(so mnou na chrbte) . Máme mesiac na to, aby sme ho prepravili do inej stajne. Viem, že je hlúposť ho predávať, ale keď počujem, že ho rozmaznávam a že mi bude skákať po hlave, tak rozmýšľam, či to má celé zmysel.
Tak trochu se v tom ztrácím....proč máte pocit, že vám "skáče po hlavě". Jak už bylo nahore napsáno, chcete po něm něco co naprosto nezná. Každý kůň se může v neznámé situaci chová jinak.
Pokud z vás kůň cítí, že jste ve chvíli nakládání nejistá, tak pro něj nejste vůdce a může jít přes vás. A upřímně jestli máte vždy při trénování v hlavě myšlenku "musím to zvládnout, musíme se stěhovat, musím musím atd" kůň to prostě ví.
Takhle by jste si mohla každého půl roku kupovat nového koně a s prvním problém opět prodávat.
Člověku občas chybí sebekritika a sebereflexe, zkuste se zamyslet nad tím a pak vzít koně na nakladní znovu. Není to nic proti vám, každý děláme chyby. Ale je potřeba na to přijít kde a vcem a zkusit je napravit.
Když jsem učila nastupovat mladocha, musela jsem vždy několikrát zůstat stát na rampě a vždy prvně uklidnit sebe...pak se zklidnil i kůň , a ejhle ono to šlo.
Dorka9
napsal(a):
Áno, trénera si chcem zavolať k nám na prijazdenie(so mnou na chrbte) . Máme mesiac na to, aby sme ho prepravili do inej stajne. Viem, že je hlúposť ho predávať, ale keď počujem, že ho rozmaznávam a že mi bude skákať po hlave, tak rozmýšľam, či to má celé zmysel.
Takové idioty, co neumí podpořit hodit za hlavu :) Zavolejte trenéra, pomůže radou a pomůže, tím že podpoří a hned se bude nakládat v jiném rozpoložení :)

Toho trenéra si pořiďte hned. Ať k vám jezdí dvakrát týdně trénovat nastupování, řeč těla, vaše působení na koně a vaše signály, a za měsíc vleze hemela do hengru sama a ještě za sebou zavře. Bude to stát čas, peníze, a spoustu práce sama na sobě. No a taky výběr dobrého trenéra - nechte si prosím někoho doporučit od koňáků ze širšího okolí. Ať měsíc netrénujete nějaký nesmysl a pak "trenér" nerozhodí rukama, že váš kůň je nějakej blbej.
Dorka9

XXX.XXX.229.177
Ďakujem za rady.

...a v takových chvílích si říkám, jak je skvělé a ojedinělé v naší stáji, že rady a názory na můj přístup ke koním dostávám, jen když si je žádám/platím.
Pokud na tom začnete makat hned s někým, kdo není id***, odjedete dřív než za ten měsíc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80
Vy uz si zadny zvire neporizujte kdyz orvni problem chcete resit prodejem. Az z nej jednou slitnete kdyz se lekne tak pojede rovnou na jatka??? Boha jeho.