Krmeňďo

XXX.XXX.97.216
Dobrý den, valach lehce přes 20, který je přes léto na pastvině (stačí mu tráva - není přikrmován) ale v zimě hubne. Seno má 24/7, zuby dělané loni (podíváme se a případně uděláme znova). Otázka zní čím krmit? Zatím přemýšlím nad rýžovými otrubami, vojtěškové nebo senné granule, za studena lisovaný řepkový olej, lněné semínko... Ale vůbec nevím množství ani jestli se to takhle hodí k sobě nebo ne.
Byl by někdo ochotný poradit? Případně čím krmíte starší koníky vy?
Ideálně bezobilně a s přihlédnutím k tomu že nic nedělá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

- co je to za koně (plemeno, hmotnost, anamnéza - zdravotní stav)
- jaký má management (zavíraný x volně přístupný přístřešek, postavení ve stádu, způsob podávání píce, zda se k ní dostane a zpracuje, zmíněné dekování, odčervení)
- aktuální krmná dávka (kvalita a množství píce, lizy, vit-min)
My třeba krmíme ovsem.
Krmeňďo

XXX.XXX.97.216
Není dekován, je 24/7 na pastvině s přístřeškem. Každou zimu je jak medvěd. Mají postavený balík a na 100% k němu má přístup (je vedoucí stáda). Jak píšu, momentálně nedostává žádný příkrm (ani vitamíny). Je to v typ ČT.
Krmeňďo

XXX.XXX.97.216
Takže pro nechápavé ještě jednou...
Nedivím se. Ptám se na rady či zkušenosti. Pokud nemáte ani jedno z toho, klidně můj příspěvek ignorujte.

1) zuby + koprolka -> odčervení
2) Kupte kompletní krmivo pro seniory (jestli nechcete obilí, tak nějaké s nižším obsahem obilí) a začněte na hrnkovém množství a postupně přidávejte, dokud nenabere na potřebnou hmotnost.
Já mám poníka co bude mít letos v zimě 20 let. Je v ustájení 12/12. Loni mi za zimu hodně zhubl, ale bylo to nemocí (dušnost). Na letošní zimu už má připravenou deku, vloni ji ještě potřeba nebylo. Krmím kromě kvalitního sena i do kyblíčku vojtěškové granule, extrudovaný len a vitmin (když je nějaký náznak nemoci či stresu hned přidám C vit a klíčený ječmen s kvasnicemi).
Doporučuji přečíst si https://www.konskeknihy.cz/pece-o-stareho-kone--claudia-jungova/
Navíc zrovna na Eq vyšel šikovný článek z výzkumu. To jen potvrzuje, že starší koně už v 24/7 nemusí prospívat... https://equichannel.cz/management-ustajeni-a-chronicky-stres-novy-uhel-pohledu
Krmeňďo

XXX.XXX.97.216
Pipilota
napsal(a):
Já mám poníka co bude mít letos v zimě 20 let. Je v ustájení 12/12. Loni mi za zimu hodně zhubl, ale bylo to nemocí (dušnost). Na letošní zimu už má připravenou deku, vloni ji ještě potřeba nebylo. Krmím kromě kvalitního sena i do kyblíčku vojtěškové granule, extrudovaný len a vitmin (když je nějaký náznak nemoci či stresu hned přidám C vit a klíčený ječmen s kvasnicemi).
Doporučuji přečíst si https://www.konskeknihy.cz/pece-o-stareho-kone--claudia-jungova/
Děkuji za odpověď. Řešíte prosím nějak poměr vápník x fosfor když krmíte vojtěšku? A kdyby vám nevadilo napsat kolik toho dostává v jedné dávce/na den prosím.

No a taky kolik ten poník váží, žejo...
Krmeňďo
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Řešíte prosím nějak poměr vápník x fosfor když krmíte vojtěšku? A kdyby vám nevadilo napsat kolik toho dostává v jedné dávce/na den prosím.
Poměr Ca P neřeším, protože množství vojtěšky je malé. Nijak vašemu koni nepomůže dát mu KD kobyly poníka. ( Hrnek extra. lnu a 3 hrnky vojtěšky a vitmin)
Fakt vyjde cenově dobře vyžívar a rozbory krve....

Pipilota
napsal(a):
No přesně - mini shety je dost jinde než polo poník, nebo ČSP 149 cm KVH.... ( naše má 130 cm a je jí kus)
My jsme našeho 132 KVH vážili ve sběrných surovinách předloni a měl úctyhodných 394 kg. A známá znalá kdysi vážení plemeníků na Zmrzlíku (si myslela, že to má v oku) mu hádala 300 kg :-)
Krmeňďo
napsal(a):
Tu vojtěšku trochu srovnaji otruby, jestli si dobře pamatuju.
My dávali právě pro vyrovnání kobyle vojtěšku - rozmočené granule - ve stáji dávali každému ráno "smesku " - mačkaný oves a otruby, těch samozřejmě víc... Ať člověk chtěl a nebo nechtěl, tak jsme to řešili takto. Ale s množstvím opatrně, jak je jí moc tak hodně čurají a vyplavují to co by si měli nechat... Snad nepíšu úplné bludy. ☘️
Krmeňďo
napsal(a):
Není dekován, je 24/7 na pastvině s přístřeškem. Každou zimu je jak medvěd. Mají postavený balík a na 100% k němu má přístup (je vedoucí stáda). Jak píšu, momentálně nedostává žádný příkrm (ani vitamíny). Je to v typ ČT.
Když v zimě opadne ,zkusila bych tu deku.
Krmení bude nejjistější je koupit kompletní granule pro seniory.
Kde máte uvedené dávkování a ty podávat .Nemusíte nic řešit dáte patřičnou dávku a hotovo.
Krmeňďo

XXX.XXX.244.169
Děkuji. Nebojte, nemám v plánu krmit velkému koni poníkovou dávku. Jsem jenom zvědavá. Samozřejmě liz má (solný i minerální).