Dobrý den. Mám dotaz.
Mám úžasnou klisnu friskeho koně z Holandska a do konce roku mám v plánu si přivézt hřebečka APH. Po klisně chci určitě hříbátko, ale nechci být považována za prznitele plemen. Je možné nechat pak klisnu připustit mým hřebečkem (vše bych si k tomu zařídila) a nebo je to zcela vyloučené?
Neukamenujte mě prosím. Pokd by to samozřejmě bylo vyloučené, tak hřebečka vykastrujeme.
Děkuji předem za rady a postřehy.
Bohužel nikde na internetu jsem nenašla takovéhle téma. 🥺
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proboha proč????
Ale vy budete spíš troll, jelikož tohle snad ani není možné. Jelikož s takovým uvažováním prznitel jste.
Kéž by se konečně začala postihovat černá plemenitba, aspoň by tyhle nesmysly lidi přestaly napadat.
I kdybyste si hřebečka před tím licencovala na připouštění, je to ta aabsolutně nejhorší kombinace. Zvolte si jakéhokoliv jiného hřebce.
Třeba tenhe, ten vám dá 100% flekatý http://www.pintofriesians.cz/hrebci.php?mn_post=110
Varaxi
napsal(a):
Proboha jen to ne.
Máte-li kvalitní klisnu fríského koně, připusťte ji zas kvalitním fríským hřebcem. Nebo ta klisna má nějaké (genetické či jiné) problémy, které vylučují použití hřebce stejného plemene?
Kdyby měla kobyla genetické nebo jiné problemy, tak je nejlepší na ní vůbec nechovat.
Podle mě je to troll - tohle nikdo příčetný nevymyslí.

Tynusjez
napsal(a):
Dobrý den. Mám dotaz.
Mám úžasnou klisnu friskeho koně z Holandska a do konce roku mám v plánu si přivézt hřebečka APH. Po klisně chci určitě hříbátko, ale nechci být považována za prznitele plemen. Je možné nechat pak klisnu připustit mým hřebečkem (vše bych si k tomu zařídila) a nebo je to zcela vyloučené?
Neukamenujte mě prosím. Pokd by to samozřejmě bylo vyloučené, tak hřebečka vykastrujeme.
Děkuji předem za rady a postřehy.
Bohužel nikde na internetu jsem nenašla takovéhle téma. 🥺
Fakt to myslíte vážně? Čeho tím chcete dosáhnout? Pominu to, že vám to chovatelské svazy nepovolí. Kallisto to vystihla naprosto přesně.
Je to smutné, ale znám takto myslící majitele koní (a pokutou za černou plemenitbu se cítí velmi omezováni na svých právech). Ono se totiž v ČR držení koní kvalitativně strašně propadlo na úroveň držení psů. Pejskaři taky množí kde co s kde čím (a když se jim to líbí, prosadí si nové plemeno). Jen si pak u koní neuvědomí, že kůň se oproti psovi dožívá 30 let a není tak snadné se ho zbavit jako nechtěného psa...
Slušný chovatel ví proč se držet plemene a i v rámci něj vyhledává nejvhodnější jedince pro rodičovský pár. To je totiž na začátku ten nejlepší vklad do nového života.
Ono i to pořizování hřebečka už s tím, že on sám bude mít hříbátko... NE hřebeček se kupuje s tím, že už se plánuje kastrace! Do chovu se zařazuje zase jen genetický výběr.
Nápad zadavatele tématu je opravdová zrůdnost. (a to tak velká, že si spousta lidí myslí, že jen trolí)
napsal(a):
Proboha proč????
Ale vy budete spíš troll, jelikož tohle snad ani není možné. Jelikož s takovým uvažováním prznitel jste.
Kéž by se konečně začala postihovat černá plemenitba, aspoň by tyhle nesmysly lidi přestaly napadat.
Nechápu proč mi hned nadáváte.. Slušně jsem se zeptala a pokud jste to četla celé napsala jsem že pokud to není možné tak hřebečka vykastrujeme a samozřejmě si najdu normalne kvalitního Frískeho hřebečka. To snad není pravda jak lidi okamžitě zacnou útočit jen co se člověk zepta.. Bože... Možná jsem se fakt měla zeptat jen veterináře... 😃🤣 chtěla jsem něco na způsob barock pinta. Takže se velice omlouvám, že jsem vás urazila.
lenacia
napsal(a):
Což nepůjde, protože APH do barokního pinta neuznávají
Ano děkuji za vysvětlení... O to mi šlo. Děkuji za to, že jste mi tu nadávali jako bych udělala něco nezákoneho... Coz jsem btw neudělala ale to je jedno. Hřebec se tedy podle Vasich slov vykastruje a ja si sezenu hrebce primo na klisnu... Díky
Pipilota
napsal(a):
Je to smutné, ale znám takto myslící majitele koní (a pokutou za černou plemenitbu se cítí velmi omezováni na svých právech). Ono se totiž v ČR držení koní kvalitativně strašně propadlo na úroveň držení psů. Pejskaři taky množí kde co s kde čím (a když se jim to líbí, prosadí si nové plemeno). Jen si pak u koní neuvědomí, že kůň se oproti psovi dožívá 30 let a není tak snadné se ho zbavit jako nechtěného psa...
Slušný chovatel ví proč se držet plemene a i v rámci něj vyhledává nejvhodnější jedince pro rodičovský pár. To je totiž na začátku ten nejlepší vklad do nového života.
Ono i to pořizování hřebečka už s tím, že on sám bude mít hříbátko... NE hřebeček se kupuje s tím, že už se plánuje kastrace! Do chovu se zařazuje zase jen genetický výběr.
Nápad zadavatele tématu je opravdová zrůdnost. (a to tak velká, že si spousta lidí myslí, že jen trolí)
Dobře vysvětlím vám to tedy. Nejsem troll, ale chodila jsem k jezdeckemu oddilu kde na Friskeho pousteli i Irské coby, klusaky a dalsi plemena. Proto jsem se tady ptala... Jak to je.. Pac kdyz vam deset let ukazuji ze na Frise patri vsechno tak proste mate otazky... . Takže jsem se jen zeptala... Protože když si do googlu zadate cim pripustit friskou kobylu nenaslo mi to absolutne nic. Ted uz vim, ze jen dalsim frisem a o to jedine mi slo... Chtela jsem jen radu... Rict jo tohle nejde na frise jen fris a hotovo. U hrebecka jsem samozrejme kastraci zvazovala hned, ale chtela jsem vedet jestli by treba jako hrebecek nebyl k necemu vyuzitelny. To je vse diky za precteni, urazky a dalsi veci...prispevek smazu aby nahodou nikoho nepohorsoval...

Tynusjez
napsal(a):
Dobře vysvětlím vám to tedy. Nejsem troll, ale chodila jsem k jezdeckemu oddilu kde na Friskeho pousteli i Irské coby, klusaky a dalsi plemena. Proto jsem se tady ptala... Jak to je.. Pac kdyz vam deset let ukazuji ze na Frise patri vsechno tak proste mate otazky... . Takže jsem se jen zeptala... Protože když si do googlu zadate cim pripustit friskou kobylu nenaslo mi to absolutne nic. Ted uz vim, ze jen dalsim frisem a o to jedine mi slo... Chtela jsem jen radu... Rict jo tohle nejde na frise jen fris a hotovo. U hrebecka jsem samozrejme kastraci zvazovala hned, ale chtela jsem vedet jestli by treba jako hrebecek nebyl k necemu vyuzitelny. To je vse diky za precteni, urazky a dalsi veci...prispevek smazu aby nahodou nikoho nepohorsoval...
Tak to byl "skvělý" jezdecký oddíl. Nemyslím, že vás někdo urážel. Jenom nám ten příspěvek opravdu přišel hodně mimo. Kolik je vám let? Třeba jsme předpokládali znalosti (ohledně chovatelství), které ještě mít nemůžete.
Tynusjez
napsal(a):
Vzhľadom k tomu, že z vás cítiť dosť malé skúsenosti, zvážila by som vôbec kúpu mladého koňa a ďašlie množenie by som ešte odložila. Nie je sranda pripraviť na život mladého koňa, nieto ešte kvalitne ho odchovať, keď nemáte skúsenosti.
lenacia
napsal(a):
Což nepůjde, protože APH do barokního pinta neuznávají
Na svod přivedou výsledného flekatého jedince s velkou hlavou a dlouhými zády,který se vyskytl.Bude mít průkaz.
Tak proč by si ho nezapsali,když bude splňovat jejich kritéria? Je to celé z kříženců a od něčeho začít museli,tak to třeba bude jeden ze zakládajících členů plemene
https://www.equinenow.com/horse-ad-1351562
https://www.equinenow.com/horse-ad-1403153
https://www.equinenow.com/horse-ad-1359222
Ani v jednom případě nevidím nic zajímavého na spojení APH a Fríse.
Tynusjez
napsal(a):
Co takhle místo urážení se si doplnit vzdělání. Jako doopravdy, přečíst si nějaké chovatelské knihy od seriózních autorů a nespoléhat se na okoukané špatné praktiky (ze špatné praxe jednoho jezdeckého oddílu). V těch knihách se i dozvíte jak je složité vybrat vhodné rodiče + odchov + výchova + výcvik.
Tynusjez
napsal(a):
Začni proctenim plemenych řádů obou plemen, tam získas trošku náhled, co se od potomků plemen očekává.
Nakoukni do odborných knih, koukej se do plemenych knih (kdo s kým a jak je úspěšný - hodnocení, výkonnost), ptej se chovatelů (a ty většinou objevis přes ty organizace Svazu daného plemene).
Neber jako bernou minci toho co nechal skočit hřebce na kobylu, jen že se to zrovna hodilo a hřebec byl vedle ve výběhu. Než se vybere správný hřebec na danou klisnu, trošku to trva. Máš nějaké požadavky, jak hříbě má vypadat (nejen na pohled, ale hlavně skrz zdravotní hledisko), povaha, očekávané využití *
Tady mi napíšeš, že ho chceš pro sebe na couracky....především takový kůň musí být zdravý a psychicky vyrovnaný, aby zvládal nárazově ježdění!
Mimo vše uvedené, zkuste též kouknout na § 15 zákona 154/2000 Sb. - tzv. PLEMENÁŘSKÝ ZÁKON.
§ 15 Ústřední registr plemeníků
(1) K plemenitbě skotu, buvolů indických, zebu, koní, oslů, prasat, ovcí a koz mohou chovatelé, chovatelské podniky prasat a oprávněné osoby používat výhradně plemeníky zapsané ve speciální evidenci plemeníků (dále jen "ústřední registr plemeníků") nebo jejich sperma.

:) ničím jsem Vás neurazila. Resp. pokud si to po sobě přečtu, tak tam není žádná urážka (a troll opravdu není invektivum). Takže absolutně nechápu, co se čílíte....a proč vůbec lezete na internetovou diskuzi, když čekáte jen určitý druh reakcí. Kdybyste o koních alespoň trochu něco věděla + o tom, jak svět funguje, nikdy byste se takhle nezeptala. Buď jste troll nebo je vám -náct. Anebo jste neskutečně hloupá. Tak si vyberte. To je celé. Jelikož křížit fríse s APH může jen diletant a pokud chcete barock pinto, tak si o tom něco přečtete že.
Jinak vše již bylo řečeno, proč je to totální blbost. Hezký den.
Jejda
napsal(a):
Mimo vše uvedené, zkuste též kouknout na § 15 zákona 154/2000 Sb. - tzv. PLEMENÁŘSKÝ ZÁKON.
§ 15 Ústřední registr plemeníků
(1) K plemenitbě skotu, buvolů indických, zebu, koní, oslů, prasat, ovcí a koz mohou chovatelé, chovatelské podniky prasat a oprávněné osoby používat výhradně plemeníky zapsané ve speciální evidenci plemeníků (dále jen "ústřední registr plemeníků") nebo jejich sperma.
Smutná realita je, že spousta držitelů koní dnes ani jen netuší....

Jejda
napsal(a):
Někteří ne jen tuší, dokonce ví, ale nedbají
Viz. ob dvě vesnice "kamrádka". Jsem jí povídala, že když si půjčila od souseda ke kobylám hřebce, že je to černá plemenitba, a co to obnáší. Tak říkala, že řeknou, že utekl. Neminuly dva roky, pořizovali jsme si hřebce s vidinou jeho kastrace a přiběhla, zda bychom jí ho ještě před kastrací nepřivezli na pastvinu na měsíc pustit k těm kobylám. Tak jsem na ni koukala jestli jsem jako posledně mluvila jinou řečí nebo co, a ona pokrčila rameny, že teda když nechci, tak ne.
napsal(a):
Viz. ob dvě vesnice "kamrádka". Jsem jí povídala, že když si půjčila od souseda ke kobylám hřebce, že je to černá plemenitba, a co to obnáší. Tak říkala, že řeknou, že utekl. Neminuly dva roky, pořizovali jsme si hřebce s vidinou jeho kastrace a přiběhla, zda bychom jí ho ještě před kastrací nepřivezli na pastvinu na měsíc pustit k těm kobylám. Tak jsem na ni koukala jestli jsem jako posledně mluvila jinou řečí nebo co, a ona pokrčila rameny, že teda když nechci, tak ne.
Podle mých informací Česká plemenářská inspekce (ČPI) nebere to, že hřebec nebo klisna kvůli lásce uteče jako polehčující okolnost. Jejich inspektoři říkají, že chovatel se má o svá zvířata starat tak, aby k útěkům nedocházelo. A když se to nepovede, oceňují to pokutou.
Pokud ale zde napíšu: Pošlete oznámení o takovýchto nepravostech (o černé plemenitbě) na e-mail ČPI podatelnacpi@cpinsp.cz sesype se vlna reakcí - práskačství, žalování, udávání atd. Neříkám, že od Vás, ale určitě se najde spousta "spravedlivých".
Nekazte dvě krásná a rozdílná plemena. Pokud máte dostatek financí, což podle vašeho příspěvku zřejmě ano. Tak si raději vyberte odstavce dle vašich představ.
Jinak viz výše co již všichni tu napsaly.
Já tak nějak pořád nechápu, proč když mám kobylu, má hromada lidí potřebu mít z ní hříbě za každou cenu. A je jim jedno "co" na ni pustí a co z toho vyleze.
Připomíná mi to to stejný jak se psy, mám fenu, musím mít štěňata.
Přece to, ze to má pod ocasem dvě díry místo jedné není podmínka , že to musím za každou cenu množit.

Jejda: já teda taky nevím, jestli bych uplně našla odvahu, kdyby se jí z toho fakt něco narodilo... Po těch neúspěších s neregistrovanými si nakonec nechala kobylu připustit plemeníkem, tak to dopadlo dobře.

Nezzie
napsal(a):
Nekazte dvě krásná a rozdílná plemena. Pokud máte dostatek financí, což podle vašeho příspěvku zřejmě ano. Tak si raději vyberte odstavce dle vašich představ.
Jinak viz výše co již všichni tu napsaly.
Já tak nějak pořád nechápu, proč když mám kobylu, má hromada lidí potřebu mít z ní hříbě za každou cenu. A je jim jedno "co" na ni pustí a co z toho vyleze.
Připomíná mi to to stejný jak se psy, mám fenu, musím mít štěňata.
Přece to, ze to má pod ocasem dvě díry místo jedné není podmínka , že to musím za každou cenu množit.
Aneb chovatel mojí kobyly řek" "vím, že jsme zodpovědný za dané spojení, rodiče vybírám poctivě, aby vzniklo zvíře, které bude mít potenciál a které bude k něčemu a majitele se snažím vybírat co nejlépe".
A tohle tesat do kamene.