LLLLL22222

XXX.XXX.60.68
Dotaz: jaké udilo byste daly koni, jež se zakusuje a je pak neovladatelný?
Nebo páku sněhuláka? Dříve tahal v kočáru, ted ho učím chodit pod sedlem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žádné udidlo neporadím. Je to úplná blbost. Sežeňte si nějakého dobrého ideálně drezurního trenéra a přiježďovat na jízdárně, zima je na to optimální, stejně je brzo tma. A pořádně naučit chodit na holeň a sed, váhu, naučit chodit na otěži, pořádně koně naohybat, ale ne falešně, aby nebyl jen zvyklý na to, že se zastavuje na tah za udidlo, jako je tomu ve voze. Kůň by měl být poddajný na jemný tah otěže, ne prkený....ale to vám ukáže někdo, kdo to zná. Jedině tohle je cesta jak mít koně dobře pod kontrolou. Taky mám kobylu původně z vozu a momentálně tohle řešíme. Ještě se mnou nkdy nezdrhla, ale čím víc jí roste jezdecké sebevědomí a dokáže už dobře unést novou rovnováhu, tak cítím, že pokud právě výše zmíněné zanedbám, tak si možná i zdrhacího koně vyrobím. Je temperamentní, silná, takového koně jen za otěž/udidlo neujedu, i kdybych 10x chtěla.
Žádné udidlo nic neřeší, když ten kůň bude chtít, tak vás stejně odveze naprosto na všem.

LLLLL22222
napsal(a):
Viz výše. Koně je třeba přijezdit pod DOBRÝM trenérem. Udidlem to nevyřešíte, budete přiostřovat a přiostřovat a nakonec ho nezastavíte ani s ostnatým drátem v hubě (jak říkávala moje kamarádka, která se svého času živila nápravou problémových koní).

Ještě bych dodala, abych doplnila celistvost situace: to přilnutí, prostupnost koně atd., které vedou k celkové přiježděnosti koně, vedou krom kvalitní gymnastiky a ohledům vůči tělu koně, které je jezdectvím zatěžováno, také k bezpečnosti situace - přiježděný kůň vnímá jezdce daleko více než Váš kůň ve svém stavu výcviku, reaguje na Váš sebemenší pohyb a hlavně VNÍMÁ Vás! A to je vlastně gró. Na pouhopouhé tahání, které bolí, si kůň překvapivě dokáže zvyknout a když se situace vygraduje, dokáže naprosto jistě proti té bolesti jít (tzn. například právě zdrhnout). Kdežto když zdokonalíte svoji komunikaci s koněm ze sedla, bude lépe rozumět vašim požadavkům (jelikož řada koní prostě chce vyhovět) a kůň vás celkově víc vnímá, máte velkou šanci, že se mezi vámi prohloubí i vzájemná důvěra a kůň bude důvěřovat tomu, že je mezi vámi prostě pohoda a není nutné se rychle rychle vracet ke stádu. Další výhodou je, že pokud přiježděný kůň má tendenci běžet, můžete ho na chvíli zaměstnat nějakou prací, prostě tu energii využít na nějako práci, 5 nebo 10 minut na vlnovkách v klusu a já nevím co ještě...
Snad jsem to vysvětlila srozumitelně.
A dokud to nebudete mít pod kontrolou, tak není žádná ostuda prostě v kritických chvílích slézt. A chodit s koněm na procházky i jen tak na ruce, aby se očuměl a zvykl si na vás.
LLLLL22222
napsal(a):
Jestli umí slovní povely,což by měl,jestli tahal,odražte se od nich
Nemusíte rvát za hubu,jestli umí třeba Prr.......
Začínejte v kroku ,nebo prostě v pomalejších chodech,kdy byl kůň měl být v klidu a netahat se ,tudíž ani udidlo neskusovat .
Bude od oje rovný,tak učte vlnovky,kroužky,aby se naohýbal .Nebo třeba kavalety,gymnastiku.V uzavřeném prostoru,aby neměl tendence s vámi utíkat a vy jste nemusela za hubu brát .
Při přiježďování použijte klíčové slovo ,které kůň zná, a k tomu dodejte pomůcku vahou,sedem ,otěží,aby si to všecko pospojoval.
Nevím,jakou máme ruku a jaké zkušenosti s přiježďováním ,ale já ráda jezdím na pelhamu.Jestli byl kůň z kočáru zvyklý na nelomené udítko ,můžete koupit ten. Nebo existuje i s lomeným .
Otěže pak propnete do spojek ,předpokládám že se čtyřmi otěžemi asi nebudete umět .A máte udidlo,na které by kůň mohl reagovat pozitivně,protože jeho působení zná.

koně
napsal(a):
Jestli umí slovní povely,což by měl,jestli tahal,odražte se od nich
Nemusíte rvát za hubu,jestli umí třeba Prr.......
Začínejte v kroku ,nebo prostě v pomalejších chodech,kdy byl kůň měl být v klidu a netahat se ,tudíž ani udidlo neskusovat .
Bude od oje rovný,tak učte vlnovky,kroužky,aby se naohýbal .Nebo třeba kavalety,gymnastiku.V uzavřeném prostoru,aby neměl tendence s vámi utíkat a vy jste nemusela za hubu brát .
Při přiježďování použijte klíčové slovo ,které kůň zná, a k tomu dodejte pomůcku vahou,sedem ,otěží,aby si to všecko pospojoval.
Nevím,jakou máme ruku a jaké zkušenosti s přiježďováním ,ale já ráda jezdím na pelhamu.Jestli byl kůň z kočáru zvyklý na nelomené udítko ,můžete koupit ten. Nebo existuje i s lomeným .
Otěže pak propnete do spojek ,předpokládám že se čtyřmi otěžemi asi nebudete umět .A máte udidlo,na které by kůň mohl reagovat pozitivně,protože jeho působení zná.
Těmto lidem dle charakteru dotazu pelham do ruky absolutně nepatří....nechápou a nevědí, jak funguje, tzn, s ním nebudou pracovat korektně a napáchají víc škody než užitku. Toho koně naprosto s klidem najezdí na stíhlo, když je bude mít pod dozorem někdo kompetentí a budou se do začátku vyhýbat krizovým situacím. Tahle udělátka patří vždy konkrétní cílové skupině.
Já neříkám přestat jezdit ven. Já říkám jezdit pod trenérem alespoň jednou za dva tři týdny a na zdrhacích místech jít pěšo. Osobně vyzkoušeno.
napsal(a):
Těmto lidem dle charakteru dotazu pelham do ruky absolutně nepatří....nechápou a nevědí, jak funguje, tzn, s ním nebudou pracovat korektně a napáchají víc škody než užitku. Toho koně naprosto s klidem najezdí na stíhlo, když je bude mít pod dozorem někdo kompetentí a budou se do začátku vyhýbat krizovým situacím. Tahle udělátka patří vždy konkrétní cílové skupině.
Já neříkám přestat jezdit ven. Já říkám jezdit pod trenérem alespoň jednou za dva tři týdny a na zdrhacích místech jít pěšo. Osobně vyzkoušeno.
Těžko říct,já zadavatelku ani koně neznám ,jezdit jsem jí neviděla .
Nedovolím si natvrdo "jezdecky" odsoudit kohokoli jen tak,z anonymní diskuze ,pouze podle psaného projevu
Snažím se poradit ,nebo spíše získat nějaké další údaje od zadavatele,abych případně radila dobře.
Neboť nikdo není dokonalý
Ale jestli kůň chodil v zápřahu,dá se předpokládat,že už měl něco ostřejšího v hubě.A tak ihned nebude správně chápat působení absolutního protikladu.
Například dáte li koni naježděnému na páce s rovným udítkem, podle nějaké dobré radilky okamžitě dvakrát lomené nebo žádné ,bude značně zmatený kůň i vy

Také nejsem žádný radílek, který někoho ihned "odhadne". Ale dotaz, jakým udidlem řešit zdrhacího koně, prostě značí člověka povrchně jezdecky vzdělaného, který na pelhamu tak akorát "orve držku". Jelikož člověk, který se takto ptá, rozhodně nebude vědět, co to znamená "naohybat" koně. Jelikož to není jen jezdit kruhy a vlnovky, je to podstatně složitější a aby to člověk dělal sám korektně, musí vědět, jak to má vypadat. A nemyslím to nijak špatně, jen pokud chce být zadavatelka opravdu úspěšná, je potřeba pochopit, že ten prolém je prostě hlubší a sežere to více času a bude to taky něco stát. Jestli půjde a koupí pelham nebo se vydá na dlouhou a náročnou, za to velmi poučnou cestu, ze které bude těžit ona i kůň, je jen na ní. Ale i na ten pelham bude pravděpodobně finálně potřebovat trenéra.

No, nic o vás nevíme, moc toho radit nejde, kromě toho trenéra.
A udidlo nejlépe to, na které je kůň zvyklý. Až se bude vědět, jak na co reaguje, a budete se znát, tak lze dělat pokusy.
On se ten kůň nemusí prát zrovna proto, že mu nevyhovuje udidlo nebo ježdění jako takové. Může být bolavý a zázrak se stane třeba po ošetření fyzio a výměně sedla.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ono to je tak trochu mimo, ale můj kůň dobře poznal, co má v držce. Zatímco na stihle to byl boj neskutečný, na páce (westernová lomená páka) trajdal vesele na volné otěži a stačily jen náznaky. Ano, naučila jsem ho to já a ano, i na té páce když bylo nejvíc zle nebylo pomoci. Pokud je kůň zvyklý na určitý typ uždění, používala bych ten, aby měl aspoň v něčem "jistotu", a začla s dalším přiježďováním a učením. Jiný typ uždění bych zkoušela jen na uzavřeném prostoru.
Jestli umíte jezdit s nezávislou rukou a "stranově" a netahat za obě otěže směrem dozadu, doporučuji fulmera. Dá se na tom jezdit velice jemně, jemně koně upozornit, ale když se kůň prasácky snaží odvézt po pleci nebo neposlechnout stranové působení otěže, tak mu urvat hlavu do strany a nikam nepoběží. Jestli je zvyklý chodit hlavně rovně u oje a neumí se ohýbat jak píše Koně, tohle bude extra účinné. Na přiježďovačku je to také supr udidlo, protože je pro koně srozumitelné. A udítko je tenké, takže se s ním i dobře pase za odměnu:)
LLLLL22222
napsal(a):
Dlouhá cesta. Neboť se jinak ovládá kůň tahací než nosící.
Páku nedávejte. Připomíná to tahání a to nechcete. Dejte obyč stíhlo a opatřete si tu nejjemnější "ruku", která jde sehnat.
Máte vlastně remontu i když věkem staršího koně.
Nastudujte obsedání a přiježďování. Doporučuji A.Paalmana Skokové ježdění. Některé věci jsou už překonané, hlavně výstroj, ale práce s koněm je stále aktuální.
Vše ovšem bude trvat déle, neboť neučíte mlaďocha, ale koně už na něco (co vůbec nepotřebujete) naučeného.
Hodně štěstí a pevné nervy.