Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2021 15:12

Mám dilema, co myslíte :
Každá domácí kuchtička ví, že kvasnice nesmí přijít se solí dohromady...pak nefungujou.(když dávám špětku soli do mouky neposolím kvásek, že jo)
Tak a já když připravuju "papání" pro kobylu, dávám vlhké řepné řízky a do toho krom pár zrníček pivovarské kvasnice , minerálku a někdy i sůl(nemá držák na sůl, aktivně se ho 2x zbavila i s kostkou soli a mě už to nebaví) .
Kdybych to dávala bez té řepy, ani by mi to tak nevrtalo v hlavě, jako když je tam ta řepa a celé se to ovlhčí, sůl a ty kvasnice tím pádem k sobě můžou, neleží jen tak, vedle sebe... Myslíte, že to je na pytel, že ty kvasnice to zabije a kobyla z toho nic nemá? Takže dávat ráno kvasnice a večer sůl....?
Má trochu srajdu-měkčí kobližky a řitní koncovou vodu, asi zmrzlá travička nebo paraziti se probudili, odčervení je na cestě...prej mělo výpadek(poslední dobou má výpadek skoro každé druhé léčivo, Framykoin, Maxitrol, lítala jsem po lékárnách, která to ještě má na skladě...)

10.11.2021 16:46

Vztah kvasinek a soli mi vrtá hlavou delší dobu.

Totiž, ve Švédsku nás "domorodci" učili péct ty jejich skořicové šneky, A začínali tím že smíchali droždí se solí! Ano, opravdu, droždí a sůl. Pěkně umíchat na kašičku (pokud si pamatuju dobře ani nepřidávali vodu). A - světe div se - kynulo jim to, heretikům! Asi švédské droždí nikdy neslyšelo o tom že by ho sůl měla zabít :).

Ono asi záleží hodně na poměru kvasinek a soli.
viz např.
https://www.vune-chleba.cz/rubriky/kvasky/drozdove-kvasky/
takže možná to ovlhčení je pro kvasinky to nejlepší :)

Ovšem tohle jsou informace ke kynutí těsta. Vy asi nekrmíte kobylu proto, aby kynula, takže to berte s rezervou. Tuším že se kvasnice zkrmují kvůli vitaminu B? Tak pak jde spíš o to jestli ta sůl zničí ten vitamín, nebo ovlivní jeho vstřebatelnost. A to fakt netuším :).

10.11.2021 19:19
kallisto

XXX.XXX.134.77

https://www.vune-chleba.cz/2020/04/slanek/

Slánek. Zensky z toho pecou.

10.11.2021 21:15

když mi zbyde droždí umíchám si ho s cukrem a pak toho lituju, asi za půl hodiny....kyne mi to v břiše...
Jdu zkusit umíchat sůl a droždí....
nemáte recept na ty šneky?

kvasnice krmím, abych podpořila střevní mikrofloru a t. d. , takže se o ně nemusím bát

11.11.2021 06:25

Vy dáváte kvasnice kvůli jejich živinové prospěšnosti, nikoli kvůli jejich aktivitě. Takže i kdybychom pominuli, že sůl vlastně kvasnice přímo nezabije (natož ředěná vodou - v koncentraci fyziologického roztoku je to vlastně pro kvasnice upe optimální prostředí pro juchání), tak se nic nestane, protože hmota kvasnic dorazí určitě minimálně do žaludku, a příslušné prospěšné látky (bílkoviny, enzymy, vitaminy, buněčné stěny coby vyvazovač mykotoxinů..) z podstatné části i do střev :-)

Takže krmte jak vám libo

Jinak do kynutého těsta jsem vždycky dávala na začátek trochu soli a trochu cukru do toho mlíka, ve kterém kvasinky nastartují. Páč mi to kdysi kdesi někdo řekl. Sice z kynutého dělám jen chlebové placky a langoše, ale kyne to - tak to asi taková hrůza nebude. A že to umím i přesolit

11.11.2021 08:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já bych myslela, že ty pivovarské ( krmné) kvasnice nebudou až takové citlivky. Navíc jsou sušené.
Co takhle udělat si pokus - trochu namichaneho krmení dát bokem do tepla a hned se uvidí...
Jinak dotaz je to opravdu speciální. Sama dávám takhle do kyblíku minerálku. Tak jestli se to nějak netluce...

11.11.2021 08:18

Já taky píšu že dávám minerálku....nějak jsem to nerozluštila...po lopatě prosím.

11.11.2021 09:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Minvit taky obsahuje sůl. Takže vlastně do kyblíku taky solím. I když ne přímo kuchyňskou solí... Zaujalo mě téma proto, že se mi jeden typ minerálky takhle vysrážel na dně kyblíku. Tak vlastně nevím co to dělá v břiše koně.

11.11.2021 09:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jako že pokusem se dá zjistit jestli kvasnice nabudou, tedy jsou živé.
Ale ony kvasí i dlouho namočené řízky...

11.11.2021 12:11

Pipilota napsal(a):
Minvit taky obsahuje sůl. Takže vlastně do kyblíku taky solím. I když ne přímo kuchyňskou solí... Zaujalo mě téma proto, že se mi jeden typ minerálky takhle vysrážel na dně kyblíku. Tak vlastně nevím co to dělá v břiše koně.

pokud nedávám řízky a vše je suché mě to nechávalo chladnou, ale jak to dávám do vlhké řepy, začalo mi to vrtat... protože u nás se kvasnice nesolí.
Jsou sušené- nevím jestli teda mrtvé už ze startu nebo se v té vlhké řepě proberou a ta sůl je zabije...teda teď už vím, že asi ne. Připravím krmení dopředu, mají možnost se ovlhčit, minerálku mám taky slanou + někdy dám i sůl na víc.
No ono je to koukám jedno, zase zbytečná úvaha, kdyby byly mrtvé nebo já je zabila solí...

11.11.2021 15:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak pivovarské jsou sušené kvasnice. Sušené droždí je třeba pro pečení aktivovat - vodou a cukrem. Výsledkem je kvalitní kynutí. Aktivitu kvasnic a nižší kynutí by měla ovlivňovat koncentrace soli.

Vy nepotřebujete kynout, takže klidně můžete neaktivované kvasnice solit.

Tak bych to teda viděla já.

11.11.2021 21:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
když mi zbyde droždí umíchám si ho s cukrem a pak toho lituju, asi za půl hodiny....kyne mi to v břiše...
Jdu zkusit umíchat sůl a droždí....
nemáte recept na ty šneky?

kvasnice krmím, abych podpořila střevní mikrofloru a t. d. , takže se o ně nemusím bát

Recept pošlu :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík