Může mi máma prodat koně o kterého se ani nestará?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mika1234

14.11.2021 08:56
Mika1234

XXX.XXX.166.127

Dobrý den, potřebuji od vás radu.
Je mi patnáct a už skoro tři roky mám kobylku. Bohužel při podepisování smlouvy se jako majitel napsala moje matka. O koně se nestará a platí jen ustájení (kovář,vet a žrádlo platím já + všechno vybavení a věci co potřebuje).
Kobyla je komplikované povahy, snese jen mě a nedávno se přišlo na to, že má kissing spine z důvodu špatného zacházení před tím než jsme ji koupili.
A teď k problému. Koně jsem “vychovala” a pracuji s ní každý den. Trávím u ní všechen volný čas a nadevše ji miluji. Ale matka se rozhodla že koně prodá. Co mám dělat? Dá se něco dělat?
Má právo ji prodat když na koně ani nesáhla? Má někdo nějaký nápad jak to vyřešit?
Můžu podepsat s novým majitelem smlouvu, že když se stanu plnoletá, tak kůň mi automaticky připadne?
Předem děkuji za všechny odpovědi.

14.11.2021 09:49
Nezzie

XXX.XXX.236.77

Bohužel, může.
Zkuste se spíš doma domluvit proč to chce udělat, co chceš ty , proč to chceš, jaké využití pro koně by bylo dál apod. Případně zapoj i druhého rodiče.

14.11.2021 10:04
kallisto

XXX.XXX.217.242

Může, kůň je právně její.
Ty žádnou smlouvu podepsat nemůžeš, nejsi plnoletá, musel by na ní být hlavně i podpis tvé matky, jinak není platná.

Prodat ho chce proč, došly peníze?

14.11.2021 10:19
Jejda

XXX.XXX.91.129

Dobrý den naivní Miko.
Jako majitel kupovaného zvířete se většinou "napíše" ten, kdo platí. Z něj se stává vlastník, který může i kdykoliv prodat svůj majetek. Úsměvné je, že platí JEN ustájení (lakota lakotná). Opět připomenu přirovnání k autu - při jeho prodeji je jedno, kdo s ním jezdí, kdo kupuje benzín, platí opravy. Jiná rada není, než ta již zde uvedená (zkusit se domluvit doma s maminkou nebo s "matkou").

14.11.2021 10:26
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Koně, jakého popisuješ, se hned tak prodat nepodaří. Zvlášť, když ho můžeš prakticky předvádět jen ty. A na zimu se koně prodávají špatně všeobecně.
Mezitím se můžeš snažit promluvit s mámou, co je důvod prodeje. Je to nedostatek peněz (energie se zdražují, všechno stojí víc)? Nebo tvůj prospěch? Má máma pocit, že kvůli koni zanedbáváš učení? Bojí se, že přijdeš k úrazu?
Když zjistíš, co za tím je, třeba se můžete dohodnout na nějakém řešení, které by akceptovaly obě strany.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2021 10:33

Bohužel ano, může . Po právní stránce je ten kůň její a tobě ho jen půjčuje.

Je to nezáviděníhodná situace, což vím dost dobře, jelikož jsem v ní sama strávila cca deset let. V patnácti mi táta koupil kobylu, kterou jsem milovala a několik let jsem se o ni starala. Jenže to mělo háček - ve smlouvě byl vlastníkem on. Následovalo pravidelné vyhrožování prodejem z nejrůznějších důvodů od něčeho se se mu nezdálo na mě po pravidelné hlasité úvahy, že v případě finančního problému je prodej koně první co se stane. Podotýkám, že ustájení a všechny další náklady okolo koně jsem od začátku platila já (brigády, část ustájení jsem odpracovávala přímo ve stáji). Kůň byl pouze nejzbytečnější kus jeho majetku, sotva by poznal, že ho už nemá. Taky kdykoliv si ustajovatel vzpomněl, že chce někomu mého koně půjčit - od vyjížděk do terénu po týdenní jezdecké pobyty a kurzy - obrátil se na tátu, ten řekl ano a já si mohla trhnout nohou. Odejít jinam nešlo - kůň nebyl můj. Při protestech, že si z čista jasna týden i více na vlastního koně nesednu ani nesáhnu se mi ustajovatel vysmál (kůň nebyl můj). Táta nechápal co mi vadí - nemám být lakomá, je přece normální se o věci podělit a ustajovatel by přece nepůjčil mého koně nikomu špatnému. Až koncem vysoké táta konečně souhlasil s přepisem koně na mě a měla jsem klid.

Co dělat bohužel neporadím. Jedině vyjednávat s maminkou - zjistit PROČ chce koně nyní prodat a pokusit se ten důvod odstranit. Např.: kůň je příliš velká finanční zátěž -> vy si najdete brigádu a převezmete zodpovědnost za placení (alespoň části) ustájení.

14.11.2021 11:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel ano, může . Po právní stránce je ten kůň její a tobě ho jen půjčuje.

Je to nezáviděníhodná situace, což vím dost dobře, jelikož jsem v ní sama strávila cca deset let. V patnácti mi táta koupil kobylu, kterou jsem milovala a několik let jsem se o ni starala. Jenže to mělo háček - ve smlouvě byl vlastníkem on. Následovalo pravidelné vyhrožování prodejem z nejrůznějších důvodů od něčeho se se mu nezdálo na mě po pravidelné hlasité úvahy, že v případě finančního problému je prodej koně první co se stane. Podotýkám, že ustájení a všechny další náklady okolo koně jsem od začátku platila já (brigády, část ustájení jsem odpracovávala přímo ve stáji). Kůň byl pouze nejzbytečnější kus jeho majetku, sotva by poznal, že ho už nemá. Taky kdykoliv si ustajovatel vzpomněl, že chce někomu mého koně půjčit - od vyjížděk do terénu po týdenní jezdecké pobyty a kurzy - obrátil se na tátu, ten řekl ano a já si mohla trhnout nohou. Odejít jinam nešlo - kůň nebyl můj. Při protestech, že si z čista jasna týden i více na vlastního koně nesednu ani nesáhnu se mi ustajovatel vysmál (kůň nebyl můj). Táta nechápal co mi vadí - nemám být lakomá, je přece normální se o věci podělit a ustajovatel by přece nepůjčil mého koně nikomu špatnému. Až koncem vysoké táta konečně souhlasil s přepisem koně na mě a měla jsem klid.

Co dělat bohužel neporadím. Jedině vyjednávat s maminkou - zjistit PROČ chce koně nyní prodat a pokusit se ten důvod odstranit. Např.: kůň je příliš velká finanční zátěž -> vy si najdete brigádu a převezmete zodpovědnost za placení (alespoň části) ustájení.

Obdivuji Tě. Je hrozné když rodiče zneužívají situací k tomu, aby vydírali dítě a ještě k tomu nerespektovali jeho osobnost. Ideální způsob, jak nevratně znehodnotit vztahy.

14.11.2021 11:53

Jinak zakladatelko, jak bylo výše řečeno. Prodat může. "Výhoda" pro Tebe je, že je ten kůň nemocný a složité povahy. Ale než toho při případné prohlídce zájemcům využiješ ve svůj prospěch;) bylo by dobré snažit se s mamkou dohodnout, třeba by vám pomohl i někdo z rodiny jako mediator. Nikdy není nic tak horké, jak se to upeče.

Nicméně brzdi v tom nešťastném přístupu "máma platí jen ustájení". Bez toho by sis totiž ani neškrtla. On ten "vet a všechno ostatní" může být častokrát pouze zlomek ceny, která se měsíčně platí (pokud kůň není chronicky nemocný). Myslím, že maminka Ti nechce skodit, ale treba kvůli koni nechce finančně položit rodinu. Uvědom si, že to, že Ti platí koně, tím ti poskytuje velký nadstandart (kůň v ustájení je výrazná položka v rozpočtu i v lépe situovanych rodinách), dost určitě i na úkor jiných rodinných záležitostí (tak je to vždy, když není celá rodina koňácká). Tak se na to také zkus podívat z její strany a zahaj vyjednávání:) za chvilku ti bude 16, třeba budeš moct mít i nějakou brigádu. držím palce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík