Sara234

XXX.XXX.228.195
Dobrý den. Jsem ve velmi špatné situaci. Majitel stáje to ruší a musíme se odstěhovat. Koník ale nechce nastoupit do přepravníku, vyzkoušeli jsme všechno, neuměli pomoci ani trenéři. Od nové stáje je to 4 h. Pojedeme ještě s jedním koněm. Tím, že neumí nastoupit se ani nemůže prodat. Je to 2 letý koník. Byl už někdo v takové situaci? Nemůžu spát, furt na to myslím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Trenéři neuměli pomoci? To bych se divila.
Vždycky se všechno nakonec naložilo, a že na dostizích jsem viděla docela divokej západ občas. A sama mám taky dost zážitků.
Najděte si lepší trenéry. Pomoc s nakládáním nabízí třeba Tomáš Pešek. Umím si představit, že by zvládla s koněm pocvičit Zuzka Prokopová nebo Honza Bláha. Nebo někdo takovej, kdo s koněm pracuje ze země. Najděte si někoho, kdo má reference, najměte si přívěs na týden a postavte ho do výběhu a trénujte. Na vlastní převoz po konzultaci s trenérem můžete pak povolat veterináře. To musíte domluvit s trenérem, který toho koně zná a už ho někdy nakládal.
Když bude nejhůř, najděte si ustájení někde poblíž a holt tam koně převeďte na ruce. Budete mít víc času trénovat. Jestli koně někdo při nakládání zradil, a jestli to byla třeba jeho první větší zkušenost s lidmi, tak před vámi může být celkem dlouhá cesta.
Sara234

XXX.XXX.234.107
To je nejhorší že nemáme moc času, dozvěděla jsem se, že bývalý majitel ho naložil pomocí lana s bičem. Přepravník jsme měli pronajatý. Mně samé nastoupil celý, přivázala jsem ho a splašil se, přepravník se na něj nahnul. Když vidí lonž, bič, okamžitě je to ještě horší. Budu s ním muset jít pěšky. A v dalším ustájení budu muset sehnat trenéra, který by ho to naučil.

Budu s ním muset jít pěšky. A v dalším ustájení budu muset sehnat trenéra, který by ho to naučil.
To je nejrozumnější rozhodnutí.
Mimochodem, nevím, jak daleko je vaše nové ustájení, ale s koněm se dá klidně celá republika obejít pěšky :-) Stačí si domluvit ustájení po vyhovujících vzdálenostech :-)
4 hodiny cesty autem, to může být podle terénu třeba 150 km, to se za týden dá přeštrádovat
Zavolejte si na přepravu pana Čechovského. https://www.prepravakoni.cz a popište mu situaci.

Sara234
napsal(a):
To je nejhorší že nemáme moc času, dozvěděla jsem se, že bývalý majitel ho naložil pomocí lana s bičem. Přepravník jsme měli pronajatý. Mně samé nastoupil celý, přivázala jsem ho a splašil se, přepravník se na něj nahnul. Když vidí lonž, bič, okamžitě je to ještě horší. Budu s ním muset jít pěšky. A v dalším ustájení budu muset sehnat trenéra, který by ho to naučil.
Kamarádka jela v sobotu poprvé se svým třílletkem na soustředění. Trénovala takto - jeden den nechala nastoupit a vystoupit. Druhý den nastoupil s dalším koněm mazákem, odjeli na náves, udělali na ní kolečko a zase zpátky. A třetí den jel s jiným koněm asi hodinu. V naprosté pohodě. Ale pravda, neměl žádnou předchozí negativní zkušenost, to je pak samozřejmě horší. Přikláním se k radám výše. Hlavně pečlivě vybírejte toho, kdo vás bude nakládání učit. Nemusí to být nutně "trenér".
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jestliže tam vlez jednou, i když měl pak negativní zkušenost, vleze tam znova. Chce to jen dobrého člověka a dostatek času na nakládání. Mně můj kůň napoprvé po 8 hodinovém nakládání z vleku vyskočil přes zavřenou rampu. Druhý den po změně přístupu ( zústala jsem u nakládání sama, bez radilů) po 2 hodinách nastoupil bez nucení a odjel 400 km.
Hafling2018

XXX.XXX.239.228
Coudas, děkuji za povzbuzení. Pěšky je to 15km po loukách. Bojí se aut, takže pojedeme po loukách a se zkušeným koněm. Držte palce.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
Možná myslí 4 hodiny lidské chůze? To by na těch 15 km asi vyšlo.
My šli pěšky, jakože vedle koně, taky 15 km, a ano odpovída to těm 4 hodinám.
Sara234
napsal(a):
Nastoupil ,přivázala jste
Ale není mi jasné, jak se může na koně který už stojí vevnitř "nahnout " přepravník???
Jestli jste ho neměla na kouli auta ,ani jinak zajištěný ,pak jste si chudáka koně de fakto sama, ještě víc vybláznila
Jděte skutečně radši po kopytě ,máte štěstí,že nejdete kolem světa
Hafling2018
napsal(a):
Coudas, děkuji za povzbuzení. Pěšky je to 15km po loukách. Bojí se aut, takže pojedeme po loukách a se zkušeným koněm. Držte palce.
Pojedete?To asi ne?Spíš půjdete,když je to 2 letý koník že?
4 hodiny? 15 km?To nebude na 4 hodiny...jen si uděláte hezkou procházku a večer se vám bude oběma dobře spát
Coudas

XXX.XXX.87.254
canka
napsal(a):
Pojedete?To asi ne?Spíš půjdete,když je to 2 letý koník že?
4 hodiny? 15 km?To nebude na 4 hodiny...jen si uděláte hezkou procházku a večer se vám bude oběma dobře spát
Věřte že je. On ten kůň nejde konstantní rychlostí jako člověk. Zastaví se, čumí, něčeho se bojí, řešíte. A i když jdete jako člověk stále kupředu, kůň, pokud není zvyklý, tak vás tak úplbě nenásleduje. Nicmémě chvilky odpočinku nejsou k zahození 🙂

Hádám ty 4 hodiny měly být autem. Jako argument, proč je potřeba koně dopravit autem (že to není přejezd na hodinu a tedy se to nedá dojít pěšo).

napsal(a):
Hádám ty 4 hodiny měly být autem. Jako argument, proč je potřeba koně dopravit autem (že to není přejezd na hodinu a tedy se to nedá dojít pěšo).
4 hodiny autem a přitom 15 km v terénu? Nějak tomu nerozumím.

Jak to chápu já:
- 4 hodiny autem bylo v prvním příspěvku, kde se ještě o přesunu po kopytě neuvažovalo, prostě byl cíl koně převézt do toho ustájení 4 hodiny jízdy vzdáleného
- pak jsem navrhla, ať si zadavatelka najde přechodné ustájení v dochozí vzdálenosti, a nakládání řeší s časovou rezervou tam
- a zadavatelka napsala, že se přesunou s koněm těch 15 km do nového-přechodného ustájení, kde budou řešit nakládání, aby posléze koně mohla dopravit autem do toho cílového ustájení (4 hodiny jízdy vzdáleného)
Sara234

XXX.XXX.239.228
Ne ne. 15km je to pěšky na vodítku. To bude trvat kolem 4h neboť je to do kopce.

aha
Tak to by mě tedy nenapadlo.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jo do kopce známe 😁 Zas bych se šla projít. Zvláště posledních 7 km bosky bylo skvělých 👍 Tak příjemnou cestu.

Coudas
napsal(a):
Jo do kopce známe 😁 Zas bych se šla projít. Zvláště posledních 7 km bosky bylo skvělých 👍 Tak příjemnou cestu.
proč boha bosky? Jsi vyrazila na výlet na koni bosa a nebo jsi boty někde ztratila? By mi asi nohy upadly, tyjo....
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
proč boha bosky? Jsi vyrazila na výlet na koni bosa a nebo jsi boty někde ztratila? By mi asi nohy upadly, tyjo....
Měla jsem promoklý boty po přechodu louky, bylo příjemnější jít bosky. Proč jsme šli pěšky ponechám bez komentáře, zas bych se po těch letech rozzuřila 😬