Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anneery

15.11.2021 08:53
Anneery

XXX.XXX.110.136

Ahoj,
má kamarádka má koníka, který je momentálně na prodej a má velmi zvláštní zbarvení o kterém se vedou celkem diskuze.
V papírech má napsáno, že je to vraník, ale postupem času mu začala mírně vybělávat hlava a ocas. Koukněte na přiložené fotky a zkuste posoudit jestli se jedná o vraníka nebo šimla❤
Předem děkuji za odpovědi.

15.11.2021 08:55
kallisto

XXX.XXX.217.242

Typická šimla podle mě. Časem bude bělat. Bělouši se rodí černí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2021 09:00

Papíry může nechat kamarádka pochopitelně aktualizovat, resp. popis koně v nich. Nebo jeho nový majitel.

15.11.2021 09:01
Arbora

XXX.XXX.149.42

Koníka zjavne popisoval niekto, kto o farbách veľa nevedel a zapísal ho ako vraníka, hoci je to šimel.

15.11.2021 09:21

Anneery napsal(a):
Ahoj,
má kamarádka má koníka, který je momentálně na prodej a má velmi zvláštní zbarvení o kterém se vedou celkem diskuze.
V papírech má napsáno, že je to vraník, ale postupem času mu začala mírně vybělávat hlava a ocas. Koukněte na přiložené fotky a zkuste posoudit jestli se jedná o vraníka nebo šimla❤
Předem děkuji za odpovědi.

Vybělující černý bělouš.

15.11.2021 10:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vybělující černý bělouš.

Černý bělouš (mourek, blue roan) by vyběloval na těle, ale končetiny, hlava a ohon by zůstávaly v tmavé. Máme to doma.

Teda pokud jste nemyslela jen barvu, že původně byl černý, a nakonec bude bílý.

15.11.2021 11:14

Černý bělouš (mourek, blue roan) by vyběloval na těle, ale končetiny, hlava a ohon by zůstávaly v tmavé. Máme to doma.

Teda pokud jste nemyslela jen barvu, že původně byl černý, a nakonec bude bílý.

Měl by to být "vybělující černý bělouš", jak píše kometa (světlá první hlava a žíně, nakonec bude celý bílý). To co popisujete je "nevybělující černý bělouš" (světlá hlavně tělo, hlava, nohy a žíně zůstávají tmavé, nikdy nebude zcela bílý, jen více či méně prokvetlý).

15.11.2021 11:55

Aha, opět bychom byli u tradiční vs. moderní popis barev. Máte pravdu. Dnes už je to jinak, než bylo dříve. Já znám černého bělouše pouze jako nevybělujícího.

15.11.2021 12:50

Aha, opět bychom byli u tradiční vs. moderní popis barev. Máte pravdu. Dnes už je to jinak, než bylo dříve. Já znám černého bělouše pouze jako nevybělujícího.

A tak to je jedno - shodneme se, že je to bělouš, rozhodně ne vraník. To je to, oč tu běží.

15.11.2021 19:11

černý bělouš ....to zbarvení snad ani neexistuje...

16.11.2021 07:49

verun: to je tradiční pojmenování té barvy. Stejně červený bělouš.

Moderní pojmenování podle genetiky rozlišuje už na jakém základě ta barva vyštěpuje geneticky, přičemž bělouši, kteří vybělují z černé, jsou geneticky vraníci, pouze různými geny naředění do bílé... Takže se před "černého" a "červeného" ještě přidává, zda vyběluje nebo ne. V tradičním pojmenování je to jasné, samotný bělouš (šiml) prostě vyběluje, černý nebo červený ne.

Vždycky na to zapomenu

16.11.2021 11:31

černý bělouš ....to zbarvení snad ani neexistuje...

Viz Buggyra - existuje, i červený a hnědý. Je to složité.

16.11.2021 12:51

Ale vy chůvičky...to byl přece vtip...černý bělouš, řekněte si to několikrát po sobě, černý bělouš, to když řeknu doma, tak se manžel zeptá...on je špinavej? Tak ho umej...

16.11.2021 13:32

Viz Buggyra - existuje, i červený a hnědý. Je to složité.

Jojo. A tyhle boží barvy mají dost často QH anebo norici. Je to paráda.

16.11.2021 14:40

verun: sorry, jsem nepochopila

16.11.2021 15:22

verun: sorry, jsem nepochopila

Jen doplním k bílé (na celém těle ) vybělující----.gray, nevybělující ---roan, bíle narození----white

16.11.2021 16:00

jj, tak je to popsané i na Wiki

16.11.2021 19:38

jj, tak je to popsané i na Wiki

Já to mám takhle v bakalářce...

16.11.2021 21:27

Jen doplním k bílé (na celém těle ) vybělující----.gray, nevybělující ---roan, bíle narození----white

Ha! Já má roan zafixované jako prokvetlost, neboli převládají chlupy v základní barvě - hnědé, červené, černé. Nevybělující bělouš (hnědý, červený, černý) - převládají chlupy bílé. Ale nebudeme se, holky, hádat, že ne? Vybavuje se mi klisna Sára, byla před léty na Vondrově - asi by se komisaři do krve pohádali, jestli je to prokvetlá hnědka nebo hnědý bělouš. Prostě 50 na 50.

16.11.2021 21:38
kallisto

XXX.XXX.135.37

Ha! Já má roan zafixované jako prokvetlost, neboli převládají chlupy v základní barvě - hnědé, červené, černé. Nevybělující bělouš (hnědý, červený, černý) - převládají chlupy bílé. Ale nebudeme se, holky, hádat, že ne? Vybavuje se mi klisna Sára, byla před léty na Vondrově - asi by se komisaři do krve pohádali, jestli je to prokvetlá hnědka nebo hnědý bělouš. Prostě 50 na 50.

Barvám teda nerozumím vůbec, ale hnědka bude mít základ černou kůži a bělouš růžovou ne?

16.11.2021 22:12

kallisto napsal(a):
Barvám teda nerozumím vůbec, ale hnědka bude mít základ černou kůži a bělouš růžovou ne?

Ne vždycky. Spousta běloušů má kůži normálně pigmentovanou. Růžovou mají hlavně ti s genem white. Je to fakt složitý.

16.11.2021 22:46

Barvy jsou někdy sranda, zvlášť když se do toho zamíchají americká plemena. Moje kobyla (poloviční Appaloosa) má navíc letní a zimní variantu. Aneb jak říkají ve stáji - v létě Appa, v zimě Hucul . Je jí deset a když porovnám meziročně fotky je v létě stále stejně světlá a v zimě stejně tmavá od doby co jí byl rok. Zajímavé je, že v létě má i skvrnitou kůži na hubě a na zimu to prostě zmizí beze stopy. V průkazu (popis pod matkou) má hnědák a uvedené bílé a tmavé skvrny na zádi.

16.11.2021 22:51

kallisto napsal(a):

Ti co se rodí v základní barvě (hnědá, černá, rezavá) mají kůži tmavou, růžové jsou jen odznaky a ty pak u vybělujících běloušů (třeba starokladrubák) samozřejmě nejsou skoro vidět, ale růžová kůže je prozradí. Pigmentovaná kůže u běloušů také více způsobuje nádory...opět starokladrubáci.

17.11.2021 07:22
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Verun, nemáte prosím odkaz nebo autora a název práce ohledně těch nádorů pigmentované kůže?
A nevíte někdo, co způsobuje u bělouše (toho nejobyčejnějšího s tmavou kůží, co se narodí tmavý a vybělá), že ke stáru mu začnou přibývat tmavé flíčky? A jestli existuje nějaká souvislost mezi těmi stařeckými flíčky a ACTH. Jde mi i o proopiomelanokortikotropin (POMC), společná molekula pro stimulaci melanocytů a ACTH, jestli se tím někdo zabýval.

17.11.2021 07:59

Rif Du Madon napsal(a):
Verun, nemáte prosím odkaz nebo autora a název práce ohledně těch nádorů pigmentované kůže?
A nevíte někdo, co způsobuje u bělouše (toho nejobyčejnějšího s tmavou kůží, co se narodí tmavý a vybělá), že ke stáru mu začnou přibývat tmavé flíčky? A jestli existuje nějaká souvislost mezi těmi stařeckými flíčky a ACTH. Jde mi i o proopiomelanokortikotropin (POMC), společná molekula pro stimulaci melanocytů a ACTH, jestli se tím někdo zabýval.

Nejsem verun, ale jestli se připomenete, mám ve škole článek z Veterinářství ohledně melanomů u starokladrubských běloušů.

17.11.2021 08:53
Arbora

XXX.XXX.228.98

Schválne som sa šla pozrieť na farbu noniusov, ktorí nevybelovali. Pamätám si na čierne(tmave hnedé) aj červené varianty, v zime bývali tie kone úplne plesnivé, v lete takto zľahka prekvitnuté. Naprieč plemennou knihou som našla označenie ako nevybelujúci hnedák/vraník, červený/čierny beluš, prekvitnutý hnedák/ryšiak aešte aj nejaké ďalšie. Tak hlavne, že v tom je jasno

http://www.horses.sk/pk/karta.php?cislo=1004480

17.11.2021 08:58
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Nejsem verun, ale jestli se připomenete, mám ve škole článek z Veterinářství ohledně melanomů u starokladrubských běloušů.

Děkuji, beru vše.

17.11.2021 09:18

Arbora napsal(a):
Schválne som sa šla pozrieť na farbu noniusov, ktorí nevybelovali. Pamätám si na čierne(tmave hnedé) aj červené varianty, v zime bývali tie kone úplne plesnivé, v lete takto zľahka prekvitnuté. Naprieč plemennou knihou som našla označenie ako nevybelujúci hnedák/vraník, červený/čierny beluš, prekvitnutý hnedák/ryšiak aešte aj nejaké ďalšie. Tak hlavne, že v tom je jasno

http://www.horses.sk/pk/karta.php?cislo=1004480

No právě, pak se v tom máme vyznat.

17.11.2021 14:08
evcusik

XXX.XXX.145.236

mohla bych se také připomenout k článku? také řeším melanomy u svého bělouše :)

17.11.2021 14:59
evcusik

XXX.XXX.145.236

díky :)

17.11.2021 16:36

evcusik napsal(a):
mohla bych se také připomenout k článku? také řeším melanomy u svého bělouše :)

Samozřejmě. Jenom se připomínejte - obě, já často myšlenku nepodržím.

17.11.2021 20:55

Samozřejmě. Jenom se připomínejte - obě, já často myšlenku nepodržím.

Náš učitel vždycky říkal, myšlenku, křídu a moč...

17.11.2021 21:07

Náš učitel vždycky říkal, myšlenku, křídu a moč...

To druhé a třetí zatím zvládám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík