Aby šel kůň venku sám

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.11.2021 23:10
Mallini

XXX.XXX.172.2

Ahoj, ráda bych tu poptala pár typů, jak jste učili své koníčky chodit samotné ven ☺️
Bohužel se mi ze stáje odstěhovala kamarádka s valáškem, a krom mé kobyly jsou ve stáji jen dva dvouletci a kobylka důchodkyně. takže nám nazbýval nic jiného, než se naučit chodit samy.

Jedná se o mladou 6letou kobylu. Základně přiježděná, převážne jsme jezdily jen do terénu- kde si ji také postupně více přiježďuji. Nemáme zrovna dobré jízdárenské podmínky. V terénu s druhým koněm jde všude, sama ale jde max. směrem stáj (ze sedla) na ruce jde také do všeho. Ze sedla při pobídce směr od stáje začne stresovat, max se mi ji podaří otocit směrem kterým chci, aby šla, udělá pár kroků, ale pak se opět otočí a chce jít domů. Ráda bych ji to naučila jinou cestou, než ji tam prostě nakopat za každou cenu.

Momentálně mám v hlavě takový “plán” 😅 vybrala jsem si okruh cca 5 km, už jsme si jej prošly společně na ruce. A zkrátka chci na kobču sedat, prvně už opravdu skoro u stáje po cestě domů, a postupně nasedat dřív a dřív v trase. Aby prostě věděla, že domů se půjde, až to celé obejdeme 🙂 máte někdo koníka, který měl podobný problém, a překonali jste to a teď chodíte bez problému sami na vyjížďky? Budu opravdu moc ráda za všechny poznatky a typy :)

17.11.2021 07:54
kallisto

XXX.XXX.217.242

Plán za mě dobrý, šla bych na to taky tak. Chce to ale trénovat několikrát v týdnu, ne 1x za 14 dní.
Taky bývá problém když se nasedne a kůň šprajcne hned u stájí, nechce prostě od koní. Kousek za stájí, pár desítek metrů, pár minut chůze už to většinou jde. Zásek je u maštale, kde vidí a cítí kámoše.
Můžete zkusit nasednout u stájí a aby někdo šel vedle vás pěšky jako vodič, zda to pomůže.
Určitě to zkuste takto po dobrém, chodit, vodit, odměnit.

Nicméně asi budu za tyrana, ale pokud děláte vše správně, nejdete v době žrádla nebo hned po vypuštění do výběhu, kůň není přetížen, nechodí domů vystreslý nebo vyčerpaný, nejdete za tmy, tak je to opravdu pouze její neposlušnost, která v šesti letech není překvapující, kobyla vás zkouší, po tom co odešel stájový parťák. Zde bych se nebála přitvrdit a stát si za svým i kdyby to mělo znamenat lupnout nějakou dobře mířenou tušírkou na zadek. Může stačit aby jí někdo ze země za zadkem mávnul vodítkem nebo tušírkou, ani se jí nemusí dotknout.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2021 15:34

No...tohle není jen neposlušnost...to je prostě i nedůvěra v jezdce. A to jde vlastně ruku v ruce. Proste pro kobylu nejste duveryhodný "nadrizený" a řeší situaci po svém - necítí se komfortně a chce tam, kde jí je OK, do stáda. Prostě něco děláte blbě a to my tady neobjevíme.
Jinak plán máte dobrý a osobně bych ho chodila z obou směrů a pokud kobyla není zdrhací, tak bych vždy v půlce nasedla a dojela domů. A tuhle trasu musíte chodit aspoň třikrát týdně, klidně jen na ruce. Víte ty špacíry na ruce jsou stále strašně nedoceněné a při tom pro hobby ježdění tak prospěšné....

Jo a taky nezapomeňte-hodně dělá stav mysli. Když budete mít v hlavě myšlenku, že "tady zase nepůjde", tak ona fakt nepůjde.

18.11.2021 07:31

Taky se mi váš způsob líbí, já jsem v podobné situaci zatím nebyla, ale řešila bych podobně. A pokud bych věděla, že s koněm jinak nemáme problémy, asi bych neváhala použít i silnější argumenty, jak píše kallisto. Ale musíte velice bystře posoudit, aby to na kobylu nebylo moc. Taky by se vám mohlo stát, že pokud to nezvládnete správně nadávkovat nebo kobyle vysvětlit, tak s vámi hodí zpátečku a vyrobíte si nezvladatelného zdrhače směr stáj. Takže tohle fakt pečlivě zvažte.

Dobrá finta, která kobylu může slušně rozhodit, je domluvit si nějakou kámošku z vedlejší stáje, která na vás bude někde po trase čekat, a pak pojedete dál třeba kousek spolu. Aby kobyla věděla, že na koně může narazit klidně i někde venku ze stáje.
Když to bude zajímavý koňský kámoš pro kobylu, třeba se za ním začne těšit :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík