Kajabor

XXX.XXX.1.40
Dobrý den, dneska u nás byl nový kovář, a musím říct že to bylo hrozné. Od začátku jsme mu říkali že se valach citlivý. Kopyta vypadají hrozně, jsem na sebe naštvaná že jsem dovolila aby se to stalo… jsou ostrouhany hrozně moc, jsou tam zuby a zespoda se udělaly modřiny. Přikládám fotky. Děkuju moc za všechny rady co dělat dál a nazory na situaci:(
Uživatel s deaktivovaným účtem

hele o koních toho vím velmi málo, ale ta bílá čára je strašná a za to ten kovář nemůže, to je akorát teď vidět.
jak často necháváte strouhat?
jak vypadají ta kopyta při pohledu ze strany a z boku?
Kajabor

XXX.XXX.1.40
Děkuji za názor,
o bílé čáře víme, má to kvůli tomu že byl překrmován jablky(ne mnou). Necháváme ho strouhat max. do 6 týdnu.
Jde spíš o to že se bojíme aby neměl nějaký potíže
A on kulhá,nebo co?
Jestli má být na boso ,tak vám chodidlo extra nevybere ,obzvlášť když jste řekli,že je kůň háklivý.
Modřinami myslíte ty tmavé fleky?
Špatně by bylo,kdyby byla vidět krev,tudíž spíš červené nebo tmavočervené otlaky .
Kdyby strouhal pod podkovu,určitě by si dal záležet více
Coudas

XXX.XXX.87.254
Z přiložených fotek bych neřekla, že je to extra špatně, pan kovář jen málo použil rašpli, ale na tom bych neviděla nic špatného. Důležitá je stejná úroveň patek, což z těhle fotek nelze poznat, a úhel vůči spěnkové kosti, plus vůči celkovému postoji, což tyto fotky nepřikládáte. Práci z toho, co vidim, nepovažuji za špatnou, jen lépe doráhnout koncovku.
Kajabor

XXX.XXX.1.40
Nekulhá, má být na boso. On má jinak kopyta skvělý, nikdy neměl problém, všichni veterináři a kováři kteří ho kdy viděli je vždy hrozně chválí. Asi přeháním, jsem zvyklá na čistější práci tak jsem byla lehce v šoku
Kajabor

XXX.XXX.1.40
Pravda je, ze jsem to nafotila spatne v rychlosti. Reknu vam to takhle, kopyta jsou udelane nesymetricky a to se mi nelibi, jsem zvykla na lepsi praci. Taky me prekvapilo, ze tam nechal zaderky a stenu odstrihl tak ze tam jsou zuby.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Nesymetrické jak? Já Vám rozumím, ty neobroušené zuby, jak vy říkáte, působí špatně. Ale neni to tragedie, která by nějak významně ublížila. Zkuste definovat spíše tu nesymetrii.
Kajabor

XXX.XXX.217.136
Už nevím jak to popsat, leva strana kolem strelky je vzana o mnohem vic nez ta prava. Kopyto ma divnej tvar a kun pri procesu byl neklidny a bylo videt ze mu to neni vubec prijemny. Proste mi to jednoduse prijde odflaknuty, a nejsem zvykla na tyhle neupravene prace proto se ptam jestli s tim neni nic spatne:D
Coudas

XXX.XXX.87.254
První foto je nesymetrie patek, druhe foto, symetrie. Na Vaších fotkách je jen "lehce upravená" střelka, není potřeba brát úplně moc, záleží jak je to vůči chodidlu, výška, aby nepřečuhovala výš, aby netlačila. Z pohledu z vrchu nejde tak úplně poznat výšku patek a symetrii v kolmosti vůči kosti, ta levá patka měla nějaký defekt? Za mně práce horší, ale nemyslím, že by měla ublížit. Kůň byl nervozní, to se stává. Nevěděli, co jeden od druhého čekat. Když se Vám práce nelíbí, chápu, byla byste schopná kováři na místě říct, jak by se Vám to líbilo vice?
Kajaborr

XXX.XXX.217.136
Dekuji moc za informace, moc se mi ulevilo že to není nic závažného. Z videa jsem vyfotila nejake fotky kde by to melo byt videt vice ale je to celkem rozmazané. Leva patka nic nezměnila, jenom se přitom kůň hodně cukal, což je u něj nezvyk. Kdybych byla schopna to rict na plnou hubu udelam to, ale jelikož nejsem plnoletá a kovář byl starší pán, bylo mi to blbé. Upozornovala jsem na citlivost a doufala jsem, ze zo kovář pochopí a nebude tak drsnej.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Defektem na patce myslím červeně označený kousek. Za mne tam něco proběhlo, i proto mohl být koník při strouhání citlivější. Ze si toho kovář nevšímal je smutné. Z poslední fotky bych řekla, že by mohla být pravá patka více zarovnaná, ale uvidíte nejlépe Vy, když se podíváte zezadu na kopyto, a porovnáte kost a kopyto, aby byli v kolmici, naznačeno na fotce. A ještě je potřeba porovnat z boku kopyto vůči spěnkové kosti, měli by být ci nejvíce v rovině, na další fotce. Tohle, když se naučíte vidět, můžete pak kováři říct, co se Vám konkrétně nelíbí. To jsou důležitější věci, než "okousaný" okraj a nehezky vojetá střelka. Ale chce to praxi, a koukat co nejvíce na dobré kováře. Ale to zas nemusíte mít příležitost.

Celkově tvar kopyta není pravidelný, to je dobře vidět na té vybíhající stěně na obrázku "dole" (na vnější straně kopyta) ve čtvrti. Kopyto tam při pohledu zepředu nejspíš bude mít prohnutou stěnu a sukni. Také střel (ovšem po vystrouhání, takže to není zcela vypovídající) vypadá, že má tendenci utíkat k vnější straně, obecně vypadá kopyto na vnější straně plošší. To bývá celkem obvyklé. Vnitřní stěna bude spíš kolmější, více klenuté vnitřní chodidlo, tomu odpovídá výraznější rozpěrka a silnější stěna.
Sukni (modrá dole) měl pochopitelně kovář zrašplovat, aby se kopyto lépe vyvážilo a zmizely zbytečné páky v tom místě. Podle rohoviny to na mě dělá dojem, že rohovina chodidla tam přerůstá rohovinu stěny, ještě jsem to neviděla, že by nebyl ani náznak bílé čáry. Ty čtvrtě by si určitě zasloužily více pozornosti.
Chodidlo mi nepřijde vzaté moc, zejména pokud kůň nekulhá, vidíme ještě pořád na jeho povrchu odrostlou popraskanou rohovinu, takže to je za mě ok.
Horní (vnitřní) modrá - rozšířená bílá čára, která se mi nejeví vyloženě jako zdroj potíží, rozhodně je ale třeba ji udržovat mělkou, aby se vám v ní nevytvořila kaverna, ve které se budou usazovat infekce. V tomto místě by bylo dle mého vhodné zvnějšku ubrat stěnu, aby páčivé síly nepodporovaly rozšiřování bílé čáry. Stěna v tomto místě není kriticky nosná, více váhy evidentně přebírá stěna na protější straně (na přechodu čtvrtí a špice), kde to dokonce vypadá, že kovář vůbec nic neodebíral.
Co se mi nelíbí, že to vypadá, že okraje kopyta (hrany) kovář nezaoblil, takže spolu s jeho "zuby" po práci (které budou během dvou dnů ochozené, je to jen estetika) by se na náročnějším povrchu mohlo stát, že se někde stěna odštípne. Není to teď v mokrém pravděpodobné, ale je to riziko, které bych v suchopáru nebo na vejletě nechtěla podstupovat.
Co se mi ale hrubě nelíbí je ta vnitřní rozpěrka (červená nahoře) neodstraněná a na její úkor trochu ubraný střel. To může způsobit budoucí špatný růst kopyta a horší vyváženost. Každopádně ta rozpěrka se bude spolu s přítomnou masivní patkou obrušovat daleko pomaleji než vnější strana kopyta a bude tlačit. Tam bych se určo zeptala kováře, proč to tak udělal, třeba k tomu má důvod, ale neumím si představit jaký.
Na druhou stranu postranní střelková rýha na vnější straně kopyta (červená dole) se mi jeví naopak vybraná decentně, ten "lalok" rohoviny přes rýhu bych já osobně nechala odříznout, rýhu otevřít, aby se dobře (samo)čistila. Vnější strana kopyta mi přijde zpracovaná dobře, sebraná rozpěrka (ovšem, pokud tam předtím nějaká byla, že), nepříliš zásadně oříznutá střelka.
Poslední, co se mi nejeví šikovně, je zpracování - spíš nezpracování střední střelkové rýhy, na kterou zjevně nebylo sáhnuto. Já bych ji rozhodně nechala trochu otevřít, aby se v ní neměly tendenci držet nečistoty. I její tvar, který utíká do strany, napovídá, že tam je jistá asymetrie.
Při pohledu zezadu je vidět, že cibulky měkkých patek nejsou stejně veliké a kopyto bude mít zřejmě tendence být nestejně vysoké, což momentálně sice kovář zřejmě pořešil, ale bojím se, že díky té ponechané rozpěrce na vnitřní straně bude mít kopyto znovu tendence vyklápět se do vnějšku.
Jsou to jen postřehy a domněnky na základě jedné fotky, přesně jak píše Coudas, při celkovém pohledu a posouzení pohybu koně a úhlů, to může vyjít jinak.
Kajaborr
napsal(a):
Dekuji moc za informace, moc se mi ulevilo že to není nic závažného. Z videa jsem vyfotila nejake fotky kde by to melo byt videt vice ale je to celkem rozmazané. Leva patka nic nezměnila, jenom se přitom kůň hodně cukal, což je u něj nezvyk. Kdybych byla schopna to rict na plnou hubu udelam to, ale jelikož nejsem plnoletá a kovář byl starší pán, bylo mi to blbé. Upozornovala jsem na citlivost a doufala jsem, ze zo kovář pochopí a nebude tak drsnej.
Příště doporučuji se nestydět a normálně se zeptat.Není to o věku ,ale o chování a komunikačních schopnostech. Stále platí přísloví "líná huba holé neštěstí"
Když se optáte slušně,jako laik ,který prostě nerozumí,proč jednou se to strouhá tak,podruhé cvaká onak ,jiným nářadím a ještě každému koni jinak ,normální podkovář vám odpoví .Tací jsou i veterináři ,někteří normálně komunikují,na zdvořilé dotazy ,vysvětlí ,co dělají ,proč to dělají a jak to funguje dál.
Pokud vás,za zdvořile položený a věcný dotaz ,setře pohledem jede si své ,a pak vytasí cílovou částku ,vyměňte ho
Určitě se dozvíte více,než dotazy a nic moc fotkami na anonymním fóru.Kde vašeho koně nikdo nevidí. A rozhodně vám neodepíše žádný zdatný podkovář s praxí.

Jednou u mě byl kovář, kterého jsem si pozvala jen proto, že nebyl ochotný prodat mi podkovy, pokud mi je i nenakove (prefabrikáty, nekoval si je sám, žádala jsem po něm, ať si na ně dá marži). Tak jsem se nechala umluvit na přední kopyta. Už během strouhání se mi to nelíbilo, měla jsem dotazy, proč tak a onak, odpovězeno mi nebylo, pouze oznámeno, že on je odborník tolik a tolik let, a jak já dlouho asi provozuju podkovářskou praxi, že bych s ním o tom chtěla diskutovat. Se sebezapřením (už bylo vystrouháno...) jsem ho nechala natlouct podkovy, naštěstí je dával nízko (jedna upadla po 2 týdnech, druhou sundal náš dvorní kovář o týden později, už držela jen na třech hřebících). A pak jel z výběhu jak namazanej. Koni teda akutně neublížil (to bych ho nenechala dodělat nic), ale kopyto vystrouhal podle podkovy, a kdyby to tak dělal pořád (u jiných evidentně dělal), tak by to mohlo dopadnout za rok katastrofálně. A to jsem mu rozměr podkovy nadiktovala, jinak kdo ví, k jaké podkově by ta kopyta přistrouhával
Od té doby jsme objednávali podkovy od Ráliše poštou... Pochopitelně tenhle kovář už u mě za kliku nevzal.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jedna věc je, že se mi něco nelíbí, protože se mi to nelíbí, a druhá věc je, že se mi to nelíbí, a umím zdůvodnit co se mi na tom nelíbí. Když mi kovář rekne, že to děla tak a tak, protože on má takovou praxi, tak mu poděkuji, zaplatím cestu a dosavadní výkon a koně odvedu, i kdyby měl jen půl kopyta ostrouháno. Mně se u jednoho kováře nelíbilo jen to, že koně na předek koval 2 hodiny. Práce odvedena dobře, ale tohle mne nebavilo. A také od svého kováře znám druhou stránku věci, když do toho chytrolíni, tedy většinou chytrolínky, kefraj, protoze to četli na internetu, v tom lepším případě. Prostě a jednoduše záleží na tom , jakým způsobem člověk komunikuje. Někdy se to vede až po delší době.
Kajabor
napsal(a):
Dobrý den, dneska u nás byl nový kovář, a musím říct že to bylo hrozné. Od začátku jsme mu říkali že se valach citlivý. Kopyta vypadají hrozně, jsem na sebe naštvaná že jsem dovolila aby se to stalo… jsou ostrouhany hrozně moc, jsou tam zuby a zespoda se udělaly modřiny. Přikládám fotky. Děkuju moc za všechny rady co dělat dál a nazory na situaci:(
To je mizerná a nedodělaná práce. Já bych to odhadovala na tupé cajky, a že se to pižlání silou koni nelíbilo není divu. Není to dostrouhané ani pořádně vystrouhané, patky jsou nechané moc vysoké, neotevřené a každá jiná, střelka s hnilobou neotevřená, takže v kombinaci s vysokýma patka se tam bude hnilobě dařit, nevystrouhané rozpěrky, které už jsou položené do kopyta, takže by úpravu potřebovaly. Holky vám k tomu napsaly dost. Za mě tohohle borce podruhé nevolat, najít si kováře, který má výučák, základní znalosti o kopytech, na prací přemýšlí a má ostré cajky a všechny které k práci potřebuje.