Kůň jde do cvalu při nasedaní v terénu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2021 08:55
andynakaa

XXX.XXX.196.2

Ahoj,

v pronajmu mám teď nového kone, který při nasedani v terénu začne ihned cvalat.
Ve stáji v klidu čeká až nasednu, teď už mi ale třikrát ukázal při nástupu slušný rozběh. Je hodně lekavý, ale nemyslím si, ze by tam byl nějaký podnět k uprku.
Čím byste to odstranili? Řešili jste někdo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2021 11:49

řešila jsem úprk při sesedání, první podnět se stal sesedání na jízdárně, kobyla byla v nervu, já chtěla sesednout (byla jsem na neschopence a nechtěla jsem mít ještě jiný úraz) a při sesedání mi vystřelila, já spadla, nicméně jsem pak ještě nasedla a trochu poklusala....ale pak, při dalším ježdění jsem nebyla schopná takové 2 měsíce slízt ze zastavení, vyndala jsem nohy ze třmenů a kobyla se začala rozbíhat a při přehození nohy uskakovat do boku......
prostě jsme trénovali, postavit koně tak aby nemohl jít dopředu uskočit-hrazení + koňský parťák, pochválit po jakš takš dobrém sesednutí, seskakovala jsem u kobyly ze stoličky, skákala jí okolo hlavy, občas to bylo o hubu ,nešla ani chytit u hlavy aby mi jí někdo podržel, seskakovala jsem téměř za jízdy, pak jsem začala zahazovat na zem na sesedání i tušírku , opět sesedám ze zastavení.....
Takže si myslím, že buď koně něco bolí nebo se něčemu naučil, je mu třeba vysvětlit, co má dělat a ne mu to trpět.
držet vodičem při nasedání, udělat si čas a nasedat projít a sesedat a chválit, několikrát a třeba celý týden to bez jiného aktivního ježdění opakovat....

4.12.2021 15:30
akscha

XXX.XXX.28.99

Budete to muset natrenovat, pokud chctete, aby to kun umel :) Nejdřív bych se zamerila na to, co je rozdilne na nasedani ve staji a v terenu. Zna vubec nasedani ze zeme pres trmen? Nasedani pres trmen neni pro kone nijak pohodlné a je lepsi pristavovat si ho pod sebe (pod parez, pod svah), ale to mozna uz delate. Mimochodem, umi ten kun v terenu spolehlive zastavit a na provesene otezi chvilku pockat?

Dale se vyplati kone po nasednuti odmenit pamlskem. Delame to dusledne po kazdem nasednuti. Nasednu zleva, po nasednuti dam pravou rukou pamlsek. Kone cekaji na pamlsek a nikam nepospichaji.

No a nakonec budete muset trenovat. Nasednout v arealu staje, ale na jinem miste nez normalne. Nasednout az na jizdarne. Nasednout na prochazce cestou od domu. A konecne to nejsložitější - nasednout na procházce smerem domu.

4.12.2021 18:48
koně

XXX.XXX.174.63

andynakaa napsal(a):
Ahoj,

v pronajmu mám teď nového kone, který při nasedani v terénu začne ihned cvalat.
Ve stáji v klidu čeká až nasednu, teď už mi ale třikrát ukázal při nástupu slušný rozběh. Je hodně lekavý, ale nemyslím si, ze by tam byl nějaký podnět k uprku.
Čím byste to odstranili? Řešili jste někdo?

Teď nového ,takže se neznáte.
Třeba děláte něco jinak,než majitel,nebo majitelka a kůň je z toho překvapen.
Neptala jste se ? Nebo vám majitelka neřekla ,co a jak s koněm? Na co je zvyklý,jak k němu přistupovat?
Mě osobně přijde zvláštní ,že máte "půjčené" zvíře ,a nic o něm nevíte .A ještě víc,že ten,kdo vám ho dal k dispozici ,vám k němu nic neřekl?
Třeba nebyl nijak učený stát při nasedání ?Někdo to neřeší a naskočí skorem už za běhu. Nebo na něj nikdo nenasedal venku,jen doma?
Nejdřív bych se tedy poptala toho,komu kůň patří ,co a jak.
Jinak v příspěvcích nade mnou máte zhruba návod

6.12.2021 07:22

Postavte ho čelem k překážce. Ohrada, strom, zeď, úvoz. Možná budete muset chvíli hledat, no lidi, co jezdí bez třmenů ten pařez v případě potřeby taky chvíli hledají :-)

Samozřejmě nácvik dělejte průběžně také, ale okamžitá situace se dá řešit takto. Doporučuji začít cíleně sesedat v blízkosti vhodných míst, kde lze koně zaparkovat proti nějaké blokádě.

Naučte koně, že po nasednutí dostane kokino, jestli teda nejste nějak zásadně proti pamlskování. Naučte ho to i venku. Kůň bude čekat na dlabanec a nebude se rozebíhat, tím posílíte docílené. Později můžete pro odbourání dlabanec házet na zem a nakonec naučit koně se při/po nasedání pást.

6.12.2021 09:23
kallisto

XXX.XXX.217.242

Dejte si pozor, zda při nasedání toho koně nedloubnete nohou do slabiny a nehrcnout mu plnou prdelkou do zad.

Coudas

6.12.2021 11:46
Coudas

XXX.XXX.87.254

Jak píše koně, pokusila bych se zjistit u dřívějších jezdců, jestli se něco nepřihodilo, případně jestli neměl někdo dobrej nápad a koně to neučil cíleně, protože to je přece adrenalin a sranda, i když k tomu se pak někteří přiznávaj až když si rozbijou ksicht. Taky záleží, kolikrát se Vám to stalo, a v jakém prostředí to bylo. No a pak bych učila koně stát s hlavou do strany, a v terénu bych se nebála v případě nouze mít čumák až na sedle. Pokud by i z této pozice kůň vycválával, začla bych řešit asi jiný problém.

6.12.2021 18:00
andynakaa

XXX.XXX.238.104

Díky za všechny rady :) majitelka mi o koni řekla vše zásadní a i tak se stále doptávám - ono vás při předávce proste nenapadne vše ;) jezdím na něm 4 měsíce a stále se navzájem objevujeme:

Kůň to dělá jen v terénu z nasedaní ze země. Ve stáji stojí v klidu u špalku.

Zkusím některé postupy výše, díky všem.

6.12.2021 22:08
koně

XXX.XXX.174.63

andynakaa napsal(a):
Díky za všechny rady :) majitelka mi o koni řekla vše zásadní a i tak se stále doptávám - ono vás při předávce proste nenapadne vše ;) jezdím na něm 4 měsíce a stále se navzájem objevujeme:

Kůň to dělá jen v terénu z nasedaní ze země. Ve stáji stojí v klidu u špalku.

Zkusím některé postupy výše, díky všem.

Jen tak pro zajímavost,vy s majitelkou nekomunikujete?
Nemá telefon,chat,mail ,ani jiné podobné vymoženosti ? Že byste se mohla ptát průběžně

6.12.2021 22:23
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak třeba se nechce ptát, aby si majitelka nemyslela, že dělá něco blbě. já bych do slečny zas tak neryla. samozřejmě nejlepší řešit z majitelem.

proč nasedáte v terénu? zní to, že se to děje častěji. můžete do něj hrcnout, dloubnout, nebo už chce letět. otočila bych ho při nasedání směřem od domova

7.12.2021 06:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Čili mu vadí nasedání ze země? Tak bych lezla z pařezu.

7.12.2021 07:37
akscha

XXX.XXX.41.222

Na tom by sedelo, ze se kun brání ztrate rovnovahy pohybem vpred. A my vlastne nevime nic ani o zadavatelce ani o koni. V podstate muze byt zadavatelka na kone trosku tezsi, kun je mlady nebo neosvaleny, neni na nasedani pres trmen zvykly atd.

7.12.2021 08:49
Arbora

XXX.XXX.229.39

Kedysi som jazdila kobylu, na ktorú sa nasadalo v boxe - dostihák, reagovala rovnako, vonku zdrhala. Trvalo to dlho, ale nakoniec sa naučila stáť kdekoľvek vonku. V podstate som postupovala najskôr s človekom vonku, ktorý kobylu držal, neskôr tam len stál, potom som nasadala doma proti stene a neskôr teda už aj normálne do priestoru.Keďže o pozitívke som v tom čase ani nechyrovala, riešila som to klasicky negatívnym posiľňovaním, číže noha ku strmeňu, kôň sa pohol, cúvanie, ako trest. A takto dokola. Nejaké špalky v dobe kamennej neboli v móde, spätne mi je jasné, že to bola pravdepodobne reakcia na to nasadnie cez strmeň, ktoré je koňom nepríjemné. Dnes by som to riešila skôr pozitívnym posilňovaním, presne tými odmenami po nasadnutí. Ale postup s človekom a o prekážku by som asi zachovala.

Skúsila by som, samozrejme s niekým ako istenie, nasadať vonku všade, kde sa dá. Ak nájdete nejaké vhodné miesto - napríklad terénne vyvýšenie, vhodný kmeň od stromu, alebo čokoľvek, zoskočiť a znovu nasadnúť. Aby ste mali istotu, že je problémom to nasadanie cez strmeň. Ak je problém hlavne tam, môže pomôcť strmeň na nasadanie predĺžiť, aby bol pre vás nižšie a podarilo sa vám rýchlejšie vyskočiť a menej potrápite koňa.

7.12.2021 12:07

A ještě bych zkusila nasedat z druhé strany. Mohlo by pomoct, pokud má špatnou zkušenost nebo něco bolí/vadí.

Doma to kobylu naučit jako nějakou novotu (kobyla to tak nejspíš bude i brát), klidně s tím pamlskem. A udělat z toho rutinu.

7.12.2021 16:07

Může zadavatelka popsat, jak nasedá přes třmen? kam dává ruce a.t.d.
zadavatelka udává, že se jí to stalo už několikrát i u stáje...
...já už bych přes třmen na koně asi nevylezla.....budu to muset vyzkoušet

Přidejte reakci

Přidat smajlík