Rady, jak naohybat koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ladyanne

5.12.2021 18:33
ladyanne

XXX.XXX.231.192

Ahoj, mám mladého koně, který byl prvně zatahaný a pak jsem ho koupila a začala jsem ho obsedat. Celkem nám to jde, nicméně teď si na koně sedla známá a potvrdila mi to, co jsme podvědomě u svého koně cítila - je nepoddajný na otěž, z vozu je zvyklý k přistavení hlavně k vnitřní ruce, jenže na jízdárně je to přesně na opak, nereaguje ani tolik na sed jako na vedení otěže a vlastně mu visím v hubě, i když ne tím, způsobem, že bychom se prali. Je to cítit hlavně venku, na jízdárně funguje na slovní povely a tolik se nepředře, i když líný také úplně není, ale venku je samozřejmě energičtější a tam už se tento nedostatek projevuje více. Mám svojí trenérku, ale je dlouhodobě ve zdravotní indispozici a "dostupná" bude pravděpodobně až z jara, ale já bych tu poddajnost na otěž do té doby ráda natrénovala sama Máte nějaké rady, zkušenosti? Nemám v sedle pocit, že by mi kůň šel přímo proti otěži, ale prostě brzdím za hubu a ne na sed a v krku prostě není jako guma, je pro něj velice těžké se uvolnit, levá je horší než pravá. Jde mi prostě o to, aby na malý tlak do strany šel za tažením oteže a nebylo to žádné rumplování v hubě....snad jsme to dobře vysvětlila.
Moc děkuji za rady.

5.12.2021 20:11
koně

XXX.XXX.174.63

Při oji musí jít rovně .Tak to,co vy po něm chcete vlastně vůbec nezná .Proto ho musíte přijezdit jako remontu .Od začátku.
Vy tedy máte výhodu,že z tahu bude okoukaný a klidnější .A co vím,tak mladé, úplně syrové koně, je paradoxně těžší naučit chodit rovně
Bude to trvat ,nemusí to všecko pochopit hned.
Ke slovním povelům,na které je zvyklý zatáčet,bych přidala váhu a holeň.Taky otěž,když to zná,ale tu bych podle situace ubírala.Všecko postupně .
V terénu vám hodně pomůže chodit mezi stromy ,třeba.Tam se kůň ohne přirozeněji,je to samozřejmé. V kroku,v místech kde nemá emoce se prostě motat .Ono to půjde
Na jízdárně začít korektním projížděním rohů a velký kruh.Vlnovky ,obraty . Když už bude trochu chápat,můžete dělat obloukem změnit směr,nebo malé kruhy .Fantazii se meze nekladou

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2021 21:45

Myslím, že by se měl naučit reagovat na holeně, ve smyslu holeň pobízející dopředu a do strany a váhu(koně intuitivně víc poslouchají na váhové pomůcky, není to ale o naklánění, jen víc zatížit třmen), ohýbání krku ze země, číst číst, hledat,co, jak a proč... ..,..to co si myslíte, že je z vozu přistavený k vnitřní ruce(která je ve voze vnitřní? na náruči-vpravo nebo pod sedlem-vlevo? nějak si to neumím představit ) , není to přirozená křivost koně?
...krk se ohnout dá, záleží jak dlouhé máte otěže, tak v tom místě se vám ohýbá, to znamená, pokud chcete ohnout krk u báze(ne jen otočit hlavu), musíte mít delší i vnější otěž...

6.12.2021 07:14

Váha je to, co pomůže koni v ohnutí. Pokud umožníte koni se vyklenout podle oblouku, resp. svou vahou ho přimějete ten hrudní koš zrotovat, zbytek těla se velice ochotně přizpůsobí.

základ vědění bude toto https://www.equichannel.cz/biomechanika-jezdeni-a-drezury-atlas-jezdce-cast-7-ohybaji-se-kone

https://www.equichannel.cz/proc-se-kone-nechteji-ohybat a ostatní články trojdílu

https://www.equichannel.cz/ohnuty-kun-nebo-ne

6.12.2021 07:21
evcusik

XXX.XXX.145.236

Pokud nevíte a trenérku momentálně nemáte, hezky tyto mechanismy a jak je naučit mladého koně vysvětluje Paalman.

Přidejte reakci

Přidat smajlík