Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj,
jsem trochu na vahách, mám přes rok kobylu v celkem uspokojivém ustájení, je pár věcí, co bych udělala jinak, ale kobyla se tam má dobře, majitelka ustájení má ánunk a když jsem byla měsíc pracovně v zahraničí, tak vše proběhlo v pohodě, žádný velký zádrhel.
Nicméně kobyla stojí 40 km od domova a spojení je poněkud krkolomné. Když jedu MHD, tak to mám z domova skoro dvě hodiny dveře-dveře, když pojedu z práce pro auto (dělám v centru Prahy, kde se absolutně nedá parkovat), není to o moc lepší, jelikož cesta domů + zasekaná Praha... A to se naštěstí ještě nestalo nic, kdy bych tam musela každý den, nebo i dvakrát, protože očíčko a tak dále...
Už teď najíždím druhou zimu a zjišťuju, že mě to dost odrovnává a říkám si, jestli kobyléně nehledat nové domů, abych se z toho nezbláznila.
Jenže, bojím se, že blíž ku Praze aspoň takhle dobrou péči budu těžko hledat + 2. věc - mám kobylu ve venkovním ustájení a je tak zvyklá takhle zatím celý život a zavřít ji do boxu mi přijde jako trest největší.
Jenže zároveň samozřejmě lepší dobré boxové ustájení než špatné pastevní/venkovní, ale i tak začínám dospívat k názoru, že mít jezdeckého koně dál než 15 nebo 20 km je náročné a až skoro nesmyslné, jelikož se pak kolikrát za koněm nedostanete třeba i několik dnů.
Vy, co máte koně v ustájení, jak to máte? Vím, že asi to stěhování zvážit, ale mám velký strach, abych nesnížila komfort koně :(

Nene, je to marný. A to ani nemluvim, co ta nafta stojí :D

Hele za to, co ušetříte za přesun koně blíž k centru Prahy, kupte ten skůtr. Se skůtříkem budete královna, věřte mi. Na parkování se přesně dohodnete s někým v okolí, případně pokud je ve firmě k dispozici místo, kde odložit kolo, tak tam šoupnete i ten skůtřík.
V zimě těch 10 dní, kdy bude fakt na silnici sníh (v Pze teda kalamita), holt buď k chlupáči nepůjdete, nebo tam dojedete krkolomným spojením.
Ale (!)
určitě se porozhlédněte po ustajovacích možnostech. Poptejte se po soukromníkách. Třeba budete mile překvapena. Soukromáci mívají pastevka (nebo aspoň výběhovka, furt lepší než drátem do voka) i celkem blízko centra. Zjistit si, jaké máte skutečné možnosti, nebude nic stát.
Ešte by sa dalo využiť nejaké P+R, nechať auto niekde na periférii a ísť tou MHD iba k autu a autom rovno ku kobyle, to by mohlo ušetriť nejaký čas. Ale neviem, zdá sa mi, že tá PHA je stále viac a viac zasekaná a že to bude iba horšie. Netuším, akým smerom z Prahy jazdíte, ale ani presun kobyly nemusí byť výhra, keď zistíte, že doprava tam je ešte väčší prúser.
Já měla koně 20 km od domova 2 zimy a vzdala jsem to,protože dojíždění bylo 30 min tam a 30 min … a to je proste hodina času denně,kterou potřebuji. Přes leto ještě dobrý,ale v zimě,ldyz je brzy tma….Teď mám 5 minut od domu,sice box/vybeh,ale koně si zvykly a zejména po úrazu jednoho,ldyz jsem řešila léky,bandazovani a podobné srandy,jsem ocenila,že sednu do auta a jsem za chvíli tam.
Jediné minus je,že jsou koně na můj vkus málo venku ve výběhu,ale to je proste daň za to pohodlí
Já bych zhodnotila priority.
Ono najít ustájení,kde je koni dobře,kde prospívá ,a kde máte jistotu,že se o něj někdo kompetentní stará,i když vy vypadnete, to je terno
Že se k němu každý den nedostanete vy,je pro něj méně podstatné.
Kdybyste chtěla systematicky pracovat na zlepšování výkonnosti a nějakém posunu ve smyslu sportovním ,mělo by logiku ustájení boxové s halou .Ideálně někde u MHD ,kdy každý den po práci přifrčíte ,sundáte z ostříhaného koně deku a tedy udržujete a zlepšujete stávající formu.V době vaší nepřítomnosti pak oslovit ošetřovatele,aby dali koně do kolotoče ,či nějakého výběhu.Kdyby byla možnost.
Ale když máte kobylu doteď někde venku,asi nepatříte mezi sporťáky.Tak bych asi pořešila dopravu,třeba parkovat na patřičném okraji a k autu si dojet MHD.A jet za kobylou třeba v týdnu třikrát.
Taky není nikde psáno ,že jste v jedné práci ,a tom místě navěky.Třeba.
Ono v zimě a čím je člověk starší ,stejně se ani nechce.To taky na vás přijde
Když jsem kdysi měla koně v ustájení ,nejhorší bylo ,když jsem věděla ,že tam stejně musím .Ve smyslu,že dostane málo nažrat ,bůhví jestli napít ,koliku tam nikdo nepozná,natož aby zavolal a kydá se taky dle nálady.
Tak bych ocenila ,že kde jste vy ,máte jistotu, a tomu pak přizpůsobila své ambice
xylofon

XXX.XXX.254.114
Dcera měla jednoho z našich koní 13km od bydliště v Praze a jezdila to autem ve špičce 45 minut! Spoje MHD na sebe nenavazovaly, měla by to přes hodinu a půl. Takže naprosto chápu vaši frustraci. Pozjišťujte si bližší stáje a pak týden jezděte ve špičce do vámi preferovaných a uvidíte, kolik času tím strávíte a zda nebude lepší koníka nechat tam, kde je (pokud jste s péčí spokojena) a třeba v zimě ho nevidět tak často a raději si v klidu odpočinout doma.

S tím autem si fakt nepomůžu. Bydlím na jednom okraji Prahy, pracuji v centru, kde zaparkovat nejde absolutně, kobyla je zas jiným směrem z Prahy. A skútr je velmi romantický, nicméně tak do menšího města/na vesnici, na dálnici se s tím nedá a výjezdy z Prahy jsou odpoledne všechny neskutečně zacpané anebo jsou všude uzavírky. Praha se za posledních 10 let neskutečně změnila, co se dopravy týče, samozřejmě bohužel k horšímu.
Ale asi máte pravdu, nejspíš je potřeba zachovat hlavně chladnou hlavu, vážit si toho, co je a případně si zase trošku mapovat terén, kdyby bylo něco příhodného, co za to stojí, tak pak třeba stěhovat.
Třeba mám zimní krizi nebo nevím :D každopádně díky za podporu!

akscha
napsal(a):
Jako aktivni motorkar a cyklista si 80 km na skutru celorocne nedovedu predstavit. To je o zdravi a v zime a tme i o zivot.
Jinak se obavam, ze horsi dojezd do staje je dan za bydleni v Praze. Sama jezdim ke koni pul hodiny (neni muj) a je to muj strop.
Přidám se k diskusi.
Jezdím na koně na kole, cca 10 km, do kopce. Taky mě teď přepadá zimní krize, takže si trochu pohrávám s myšlenkou nějakého lepšího vozítka - třeba ten skútr. Ušetřila bych síly cestou do kopce (a přijela bych na tréning odpočatá!), a trochu času cestou tam. Cestou dolů teď v zimě asi ne, v tom hnusu co je teď na silnici bych asi jela pomalinku i na skútru. A možná bych víc promrzala, když bych nešlapala, už teď často mířím z koní doma rovnou do vany kde rozmrzám...
Nikdy jsem na tom neseděla, ani na žádné motorce či tak něčem. Myslíte že bych si proti kolu pomohla?
Možná je to bezpečnější, jízda na skútru než na kole? Má to širší pneumatiky, tak by to mohlo líp sedět na silnici a líp snášet různý zmrazky atd. Auta by mě asi respektovala víc. Na druhý straně je to těžší, jak se to jednou rozjede po ledě do smyku nevím nevím.
A dalo by se to vzít do výtahu? ;)
Nebo je to celý blbost a ušetřený peníze mám radši v těch nejhnusnějších dnech investovat do taxíka ?
napsal(a):
S tím autem si fakt nepomůžu. Bydlím na jednom okraji Prahy, pracuji v centru, kde zaparkovat nejde absolutně, kobyla je zas jiným směrem z Prahy. A skútr je velmi romantický, nicméně tak do menšího města/na vesnici, na dálnici se s tím nedá a výjezdy z Prahy jsou odpoledne všechny neskutečně zacpané anebo jsou všude uzavírky. Praha se za posledních 10 let neskutečně změnila, co se dopravy týče, samozřejmě bohužel k horšímu.
Ale asi máte pravdu, nejspíš je potřeba zachovat hlavně chladnou hlavu, vážit si toho, co je a případně si zase trošku mapovat terén, kdyby bylo něco příhodného, co za to stojí, tak pak třeba stěhovat.
Třeba mám zimní krizi nebo nevím :D každopádně díky za podporu!
A hlavne, motať sa skútrom v pražskej premávke, to je fakt o život.
ešte by možno bolo pre vás riešením presunúť bližšie kobylu iba na pár zimných mesiacoch, najmä teda tie, keď je málo svetla.

alano: když to máte 10 km, můžete vy ve svém případě zvážit elektrokolo. Nebudete promrzat, ale do kopce vám pomůže. Stojí stejně jako skůtr. Skůtr do výtahu bych neviděla jako možnost :-)
Arbora
napsal(a):
A hlavne, motať sa skútrom v pražskej premávke, to je fakt o život.
ešte by možno bolo pre vás riešením presunúť bližšie kobylu iba na pár zimných mesiacoch, najmä teda tie, keď je málo svetla.
Jestli je kobyla ve venkovním (volném) ustájení, tak bych stěhování "na sezónu" nedoporučovala. U "boxáků" to takový problém není, ale u venkovního ustájení, kde koně většinou žijí v nějakém stádě, které se ale mění (někdo odchází, přichází), může mít kobyla problémy se začleňováním.
Pro zadavatelku, co už tu bylo psáno - poohlédněte se po okolí, ustájení je v okolí Prahy dost. Ale chce to mít srovnané priority ohledně péče.
Krom toho - nevím, kde v Praze bydlíte a je to vcelku jedno, ale ono i 15 km od Vašeho bydliště do stáje může ve špičce trvat těch 40 minut...
Ahoj, zimní období řeší tříkolový skůtr (viz odkaz https://www.motorkari.cz/clanky/redakcni-testy/yamaha/yamaha-tricity-umi-i-na-snehu-33254.html co se s tím vším dá projet - ale to už je i na mně moc a v takových podmínkách už jedu raději autem...). Vlastním již přes rok a až na naprosté výjimky (opravdu husté sněžení, závěje sněhu na silnici, ledovka - ale to je tady u Prahy tak max. 10 dnů za celou zimu) jezdím pořád. Mám na něm zimní výbavu - zimní pneu, vyhřívané rukojeti, krycí deku přes kolena. Pražský provoz se s trochou cviku v pohodě projíždět dá a není to "nic o hubu". Koně mám za Říčanama a jezdím buď z Jižního města nebo z centra (kam na skůtru jezdím i do práce). Jezdím s ním i po dálnici (v pohodě jede 110-115 km, takže kamiony předjedu ;-)). Za mně skůtra můžu jen doporučit, nehledě na to, že pro mně to zábava jej řídit (narozdíl od auta, kde mi "tečou nervy" v zácpách). Do výtahu ale určitě ne ;-(. Parkuji jej v garáži, takže ano, je to výdaj navíc za pronájem garáže, ale zase ušetřím na benzínu oproti autu a hromadu času.

Jé, to je dobrý! S tím člověk asi na silnici hned tak nespadne
To naštěstí opravdu nespadne :-). Dnes jsem taky jela - teploty kolem 0 st. Celsia, silnice někde trochu vlhká a úplně v pohodě. Pokud s tím člověk nedělá kraviny (jako, že já ne, neb si to chci užít a ne se zabít), tak je to podle mně i celkem bezpečný dopravní prostředek (s ohledem na to, jak se chovají řidiči kolem vás, ale tak 100% bezpečné není nikdy nic). A existují i silnější stroje (já mám opravdu jen tu 125 ccm Yamahu Tricity) třeba i 300ccm (Yamaha, Piaggio) a to pak po dálnici opravdu sviští rychleji nebo dokonce i čtyřkolka https://www.auto.cz/galerie/motorky/63274/quadro-qooder-skutr-se-ctyrmi-koly-lze-sedlat-i-s-ridicskym-prukazem-skupiny-b?foto=5, a pořád stačí řidičák sk. B auto (ale tam už taky cena za tyhle stroje jinde, Tricity stojí kolem 100 tis. nový, ty silnější tak 2 i více násobek :-().

Děkuji všem za názory.
Uvidím. Teď přes zimu nebudu nic hrotit, možná mě čekají ještě nějaká závažná nenadálá rozhodnutí typu změna práce, možná stěhování, ale pokud vše zůstane při starém, budu vážně uvažovat o tom, že kobyla se hne...klidně zase mimo Prahu, ale aspoň na kolejnici vlaku, která mi staví pod barákem. Bude to jednodušší jak na dojíždění autem, tak i MHD....a mám echo, že směrem na Benešov se dá sehnat dobré ustájení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.102
grex
napsal(a):
To naštěstí opravdu nespadne :-). Dnes jsem taky jela - teploty kolem 0 st. Celsia, silnice někde trochu vlhká a úplně v pohodě. Pokud s tím člověk nedělá kraviny (jako, že já ne, neb si to chci užít a ne se zabít), tak je to podle mně i celkem bezpečný dopravní prostředek (s ohledem na to, jak se chovají řidiči kolem vás, ale tak 100% bezpečné není nikdy nic). A existují i silnější stroje (já mám opravdu jen tu 125 ccm Yamahu Tricity) třeba i 300ccm (Yamaha, Piaggio) a to pak po dálnici opravdu sviští rychleji nebo dokonce i čtyřkolka https://www.auto.cz/galerie/motorky/63274/quadro-qooder-skutr-se-ctyrmi-koly-lze-sedlat-i-s-ridicskym-prukazem-skupiny-b?foto=5, a pořád stačí řidičák sk. B auto (ale tam už taky cena za tyhle stroje jinde, Tricity stojí kolem 100 tis. nový, ty silnější tak 2 i více násobek :-().
Nez tohle je levnejsi snad to auto
Upřímně jak mám opravdu tu zkušenost tak auto levnější není. A já mám i auto (máme dítě, takže to na motorce nikam neodvezum auto mít musím a měla jsem ho i dřív něž motorku....ale kdybych dítě neměla, měla bych nakonec jen motorku...vlastně jsem si motorku pořídila až po narození dítěte, abych právě ušetřila čas za dojíždění ke koním)....náklady poloviční (benzín, povinné ručení, a nakonec i na ulici bych mohla parkovat, ale na tom našem parkovacím místě v garáži stojí auto a 2 motorky za 1 cenu, takže to ani nepočítám jako takový extra výdaj) a hlavně ten ušetřený čas...a jako bonus ta zábava při řízení skůtru - mně i to projíždění kolon baví, když vím, jak jsem v nich taky kdysi stála (a záviděla těm se skůtrem nebo motorkám, co kolem mně projely) a dnes jedu.....Motorku jsem kupovala ojetou za nějakých 60 tis., takže za mně vím, že jsem opravdu neprohloupila....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.102
grex
napsal(a):
Upřímně jak mám opravdu tu zkušenost tak auto levnější není. A já mám i auto (máme dítě, takže to na motorce nikam neodvezum auto mít musím a měla jsem ho i dřív něž motorku....ale kdybych dítě neměla, měla bych nakonec jen motorku...vlastně jsem si motorku pořídila až po narození dítěte, abych právě ušetřila čas za dojíždění ke koním)....náklady poloviční (benzín, povinné ručení, a nakonec i na ulici bych mohla parkovat, ale na tom našem parkovacím místě v garáži stojí auto a 2 motorky za 1 cenu, takže to ani nepočítám jako takový extra výdaj) a hlavně ten ušetřený čas...a jako bonus ta zábava při řízení skůtru - mně i to projíždění kolon baví, když vím, jak jsem v nich taky kdysi stála (a záviděla těm se skůtrem nebo motorkám, co kolem mně projely) a dnes jedu.....Motorku jsem kupovala ojetou za nějakých 60 tis., takže za mně vím, že jsem opravdu neprohloupila....
No v zime na ledovce to musi bejt zuzo. Pro ostatni ridice kolem vás
Do pražské dopravy bych teda nikomu nevyježděnému skútr fakt neradila. Ani motorku. Na motorku k tomu dojíždění jsou nutné prostě motohadry, to je náklad v tisícich až desetitisících k té motorce. Na skútr bych taky bez ochrany nevlezla, stačí, když do dotyčné někdo ťukne a sedřené tělo je ten minimální následek. Navíc v zimě, po tmě, v Praze v centru kočičí hlavy, k tomu nervní řidiči atd. Fakt ne.
Já jsem se v tyhle krátké dny, kdy nestíhám za světla, prostě smířila s tím, že se jezdí dopoledne o víkendu, však ono se to od Vánoc zase prolouží.
Jinak já to měla nejdál půl hodiny, ale jezdila jsem autem. V mládí 40 minut sockou.
Já si teda skútr taky letos koupila a musím říct,že je to super...hrozně mě to baví,ráda na něm jezdím,ale představa,že na něm jezdím v téhle zimě,za tmy a ve velkém provozu?Tak to opravdu ne.Já to teda určitě nedoporučuji...
Za mě vydržte ještě teď přes zimu,teď si úplně nemyslím,že je vhodná doba na zimu stěhovat koně(když k tomu nejsou žádné urgentní důvody jako nedostatek krmení,špatné zázemí,zacházení apod.).A z jara bych si dala dohromady plusy a mínusy a podle toho se rozhodla,jak dál...
Ale jinak,jestli můžu poradit...pokud víte,že budete chtít to ustájení změnit třeba na tom jaře,vytipujte si místa,kde by se vám to líbilo a jeďte se tam podívat teď v zimě...protože v létě většina venkovních ustájení vypadá dobře,ale zima ukáže ,,pravdivou tvář,,

Buggyra:
Elektrokolo by určitě pomohlo do kopce pro "normální dny" (rychlejší cesta, úspora sil). Jenže problém dní jako je tenhle asi nevyřeší. Dnes zadní hnací kolo mého horáčka na vrstvičce nového sněhu do kopce prokluzuje, takže jsem tlačila - s tím by motorek nepomohl. Naopak na cestu z kopce po zmrazcích a náledí je asi jedno jestli sedím na kole nebo elektrokole. Něco skútroidního by mělo stabilitu určitě lepší, a ta trojkolka zvlášť.
Grex:
Pěkná věcička :). Cenově je to ale opravdu dost, a pokud počítám i s tím nájmem garáže (kterou bych musela mít jen pro skútr), a pořízením dalšího vybavení (Dotaz) asi už by ten rozdíl v ceně provozu oproti levnému autu nebyl tak zásadní, a komfort a využitelnost jinde (převezte plech s koláčem, pytel sena, sklenice od medu... jo jde to, ale je mnohem jednodušší to prostě hodit do auta). Kolony neřeším, jezdím po okreskách. Mně to přijde že je to fajn vozítko pro lidi co už to auto mají a mají k těmhle věcem vztah (a tedy např. i nářadí, zázemí a schopnosti si ledasco opravit). Jako primární dopravní prostředek bude obvyklou první volbou asi spíš nějaký menší levný auto.
A souhlas, ať na skútru nebo na kole, je to teď v zimě nebezpečný.
Jak jsem psala na ledovce nejezdím, takže nemusíte litovat řidiče kolem mně. Dokážu sledovat a vyhodnotit počasí včetně údajů z meteo stanic z míst, z a do kterých hodlám jet (teplota silnice, rosný bod atd.) a ne netrvá to dýl než 2 minuty a nepotřebuji na to mít zkoušky z meteorologie na VŠ ;-). Jak jsem taky psala, nehodlám se na tom zabít (ani nikoho jiného) a ani sebe či jiné ohrožovat, já fakt jezdím pro radost a ne pro zlost (nikoho). Ale já skůtr opravdu nikomu nenutím, naopak, ještě bychom to tu pak měli jak v Asii a to by mě upřímně štvalo....stát v zácpě skůtrů....Jen nemám ráda, když to někdo jen haní či zpochybňuje, aniž by to zkusil. A projíždět pražskou zácpou resp. provozem se prostě naučíte cvikem (já zpočátku taky stála, ale pak projel jiný skůtrař/motorkář, tak jsem se vydala kousek za ním atd. krůček po krůčku.....).
MHD to mám ke koním taky min 1,5 hod cesta 1 směrem (jen bus, 3 přestupy, bus jede právě tou zácpou, vlak tam nejede a bus zastávka od stáje taky dost daleko), což si jako s malým dítětem 3 hod denně ztratit jen cestou ke koním nemůžu dovolit (takto to mám obě cesty á 30 min tj. dojezd hodina celkově, čili za 3 hodiny stihnu i odjezdit a obstarat koně)....a abych tam kvůli jezdila jen 1x týdně a ztratila tím celý min. půlden - proč? Když mám tu možnost motorky/auta (kdy ta cesta trvá někdy taky o dost déle právě kvůli provozu) v nejhorším počasí (jako dnes).
Jo a já na skůtru klidně převezu 5 igelitek s nákupem (3 na háčku mezi nohama, 1 pod sedlem a 1 v topcasu....), takže i ten "plech" bych nějak dala (a seno a med naprosto v pohodě - pod sedlem vozím lahve vína ;-)). Moto hadry mám vyztužené motodžíny za cca 2,5 tis. a ty mně přežijou (pokud neztloustnu), koženou bundu s výztuhama a integrovaným páteřákem z motobazaru za 900 kč a ta mně taky přežije a motorkářské boty vypadající jako tenisky za cca taky 2,5 tis. a ty jediné se asi po pár letech rozpadnou, ale to spíš proto, že v nich i dost chodím, používat je čistě na jízdu, jsou taky věčné.....
A garáž - no dnes budu ráda, že mi tam stojí i to auto a nebudu muset ometat a odmrazovat...jinak místo jen na motorku stojí v takových těch "společných garážích" taky míň (kdysi jsme jen za motorku platili cca 650 kč měsíčně).
Ale rozhodně si ty motorky a skůtry nekupujte, když nechcete nebo se na to necítíte (já se necítila 10 let, kdy jsem se jen skoro každodenně vozila s přítelem jako spolujezdec, ale nakonec jsem tomu i právě z praktických důvodů podlehla). Hezký den.
Ta skutri trojkolka vypada dobre, ale obycejneho skutru bych se bala. Ony jsou delane na suchou cistou silnici. Maji male pneumatiky bez vzorku, veskerou vahu nese zadni kolo, oproti kolu jedou rychleji. Pokud jste mela problem na horskem kole, na jednostopem skutru by to podle me bylo o hodne horsi.
Ale je fakt, ze na skutru mam najezdeno strasne malo a hlavne za pekneho pocasi, vyjimecne v blate, a tam to jelo dost spatne.

Já bych se se skůtrem teda do náledí nebo břečky taky nehrnula, to teda osobně radši tím autem.
Alano: výhoda elektrokola je, že záběr je plynulý. Navíc byste si klidně na to zadní kolo mohla nechat dát slušnou protiskluzovou širokou gumu, kdyby vám pomáhal elektromotor. Podle mě určo lepší než ten skůtr - já bych se bála právě toho, že je těžký a neforemný, já bych se s tím někde přizabila. Elektrokolo se nakonec do toho kopečka dá vytlačit taky. A teď si nejsem jistá, zda elektrokolo neumí "brzdit motorem" - teda když je zařazený pohon, zda neposkytuje dynamický odpor. Což by ten skůtřík uměl teda určitě, to je na jednu stranu pravda - a pneumatiky se na skůtřík také dají sehnat různé. To já jen k tomu, že jste měla strach, abyste v zimě nechladla - na tom elektrokole to prostě nehrozí :-) Pokud ale máte možnost jezdit autem, tak já lenost sama bych žádnou jinou variantu nevolila. Miluju auta
Mívala jsem stáj 20 km, autem 30 min od dveří ke dveřím a připadá mi to jako takový strop pro pravidelné (několikrát týdně) dojíždění. Nyní mám 12,5 km, asi 20 min a je to fajn. Ještě blíž mám 3 stáje, ale nechávám si je jako pojistku, kdybych musela ze současné, kde jsem velmi spokojená, z nějakého důvodu odejít.
Velmi jsem zvažovala elektrokolo, protože cesta se dá vzít i lesem přes kopec po zpevněné cestě bez aut, ale to je fakt tak na léto - jakýkoli déšť, chlad, nedejbože zimní období je stejně nereálné, jednak kvůli povrchu (led, sníh) a jednak kvůli mému komfortu - být na kole (byť elektrokole) nabalená jak sněhulák je za trest. Vzhledem k ceně elektrokol jsem si spočítala, že komfortnější a levnější bude dál jezdit autem. Skútr totéž, plus problém s parkováním, elektrokolo se aspoň dá vzít do bytu.
Jinak z práce musím také nejdřív domů pro auto, tj. MHD + kousek pěšky 45 min od dveří ke dveřím. Převlíct, pak těch 20 min autem. Když končím o půl čtvrté, u koní jsem v pět, takže teď v zimě ve všední dny za tmy. Velmi oceňuji osvětlené pracovní plochy ve stáji. Z víkendu se snažím jít jezdit aspoň jeden den, ne vždy vyjdou oba.
Za dob studií jsem do stejné stáje jezdila busem, to byla cesta na necelou hodinu plus čekání na autobus, když zrovna nejel. To je na tom asi nejhorší, že jezdí jen jednou za hodinu či o víkendu jednou za dvě hodiny. Zlaté auto.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já se omlouvám za nabourání tématu, ale ježdění na kole za koněm v jakýchkoliv podmínkách je pro mne srdeční záležitost, tak trošku zavzpomínám, při dlouhých zimních večerech se to snese, ne. Když mi bylo 13, 14, 15, to jsem jezdila asi 4 km k profesorce za kobylou. Sice kousek, ale kopeček Žukovský byl na to kolo hustý. Dolů to bylo samozřejmě lepší, v zimě už méně, ale časem si člověk zvykl a vyšlapal ho i celej. A hlavně to bylo ježdění 2x, 3x týdně. K šestnáctinám mi naši koupili koně, a to jsem jezdila 7 km. Prvního půl roku v jeden směr to bylo kopcovatější, pak druhý směr už méně. Ale ta doprava na oba směry byla tragická. První směr prokličkovat mezi kamiony a jinými prostředky hraniční přechod v Chotěbuzi, na druhý zase hlavní tah Těšín Slovensko, takže kamion za kamionem. Už tenkrát to byl masakr, pamatuju si jednoho omotanýho o strom, kartony vyštosovaný do 3 metrů, bota v příkopě. A protože jsem měla koně na svém, a nikdo jiný se nepostaral, krom taťky, který ho aspoň nakrmil, bylo to dojíždění denní. Taťka jezdil ráno, mohl autem, já odpoledne, a strašně jsem se těšila na víkend, kdy odjedu v pátek po škole, a vrátím se v neděli večer. Když jsem pak už pracovně byla služebně se psem tady u nás na základním výcviku, a starali se naši, před poslední desetidenní tůrou taťku na kole srazil kamion. Zažíval člověk na tom kole samý srandy. Prostě déšť, vedro, námraza, tma, zima, sednout na favoritku a tradá. Možná babeta by tenkrát byla fajn, elektrokolo si myslím neexistovalo, nevím, mobilní telefon Motorola cihla jsem nafasovala dlouho po mých 17, aby aspoň trochu o mně naši měli přehled, jestli ten víkend na samotě u lesa přežívám. Doprava jinak bylo dojít 15 minut na nádraží, vlakem 10 minut, od vlaku pěšky přes kopec a pole, tedy nejkratší cestou 20 minut. A samozřejmě se trefovat do vlaku, ale ten naštěstí jezdil hodně, protože to zas byl "hlavní tah" Těšín - Frýdek, takže co hodinku pořád. Autobus hotovo, ten jezdil málo, a zastávka byla docela daleko. Takže kolo bylo nejlepší, nejrychlejší. Bylo to krásný. Neumím si to ale představit dnes. Jednak je vše po těch 25 letech úplně překopaný, myslím silnice, a už ani pořádně nevím, jak bych se kam promotala, ale hlavně ta masakrální přetížená doprava, člověk jako dospělej má strach vyjet i na vedlejší silnici, natož pustit dítě na nějakou trochu hlavní. Manžel mne nepustí na elektrotříkolce ani na naši hlavní, abych přejela kilometr na pastvinu. Dnes už čumím na koně při obědě z okna, ale vzpomínám pořád a pořád.
Taky se přidám. Můj první kůň a i první ustájení bylo 8 km, jezdila jsem to na kole téměř každý den. Pak koník přestěhovaný asi 25 km, jezdila jsem busem, cesta tu hodinu z domu vzala, opět téměř každý den. Teď opět jezdím 20 km, ale autem (bus tam snad od nás ani nejezdí). Když jsem dojížděla jak na kole nebo autobusem, nijak mi nepřišlo, že je to daleko. Auto jsem neměla, byla jsem zvyklá se přepravovat takto a delší čas na cestu k tomu patřil.
Coudas
napsal(a):
Já se omlouvám za nabourání tématu, ale ježdění na kole za koněm v jakýchkoliv podmínkách je pro mne srdeční záležitost, tak trošku zavzpomínám, při dlouhých zimních večerech se to snese, ne. Když mi bylo 13, 14, 15, to jsem jezdila asi 4 km k profesorce za kobylou. Sice kousek, ale kopeček Žukovský byl na to kolo hustý. Dolů to bylo samozřejmě lepší, v zimě už méně, ale časem si člověk zvykl a vyšlapal ho i celej. A hlavně to bylo ježdění 2x, 3x týdně. K šestnáctinám mi naši koupili koně, a to jsem jezdila 7 km. Prvního půl roku v jeden směr to bylo kopcovatější, pak druhý směr už méně. Ale ta doprava na oba směry byla tragická. První směr prokličkovat mezi kamiony a jinými prostředky hraniční přechod v Chotěbuzi, na druhý zase hlavní tah Těšín Slovensko, takže kamion za kamionem. Už tenkrát to byl masakr, pamatuju si jednoho omotanýho o strom, kartony vyštosovaný do 3 metrů, bota v příkopě. A protože jsem měla koně na svém, a nikdo jiný se nepostaral, krom taťky, který ho aspoň nakrmil, bylo to dojíždění denní. Taťka jezdil ráno, mohl autem, já odpoledne, a strašně jsem se těšila na víkend, kdy odjedu v pátek po škole, a vrátím se v neděli večer. Když jsem pak už pracovně byla služebně se psem tady u nás na základním výcviku, a starali se naši, před poslední desetidenní tůrou taťku na kole srazil kamion. Zažíval člověk na tom kole samý srandy. Prostě déšť, vedro, námraza, tma, zima, sednout na favoritku a tradá. Možná babeta by tenkrát byla fajn, elektrokolo si myslím neexistovalo, nevím, mobilní telefon Motorola cihla jsem nafasovala dlouho po mých 17, aby aspoň trochu o mně naši měli přehled, jestli ten víkend na samotě u lesa přežívám. Doprava jinak bylo dojít 15 minut na nádraží, vlakem 10 minut, od vlaku pěšky přes kopec a pole, tedy nejkratší cestou 20 minut. A samozřejmě se trefovat do vlaku, ale ten naštěstí jezdil hodně, protože to zas byl "hlavní tah" Těšín - Frýdek, takže co hodinku pořád. Autobus hotovo, ten jezdil málo, a zastávka byla docela daleko. Takže kolo bylo nejlepší, nejrychlejší. Bylo to krásný. Neumím si to ale představit dnes. Jednak je vše po těch 25 letech úplně překopaný, myslím silnice, a už ani pořádně nevím, jak bych se kam promotala, ale hlavně ta masakrální přetížená doprava, člověk jako dospělej má strach vyjet i na vedlejší silnici, natož pustit dítě na nějakou trochu hlavní. Manžel mne nepustí na elektrotříkolce ani na naši hlavní, abych přejela kilometr na pastvinu. Dnes už čumím na koně při obědě z okna, ale vzpomínám pořád a pořád.
ZÁÁÁÁÁVIDÍÍÍÍÍÍÍM
Tohle byl vždycky můj sen..ráno se probudit,podívat se z okna a tam by se pásli ty moje hemelky.........strašně fakt závidím..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
canka
napsal(a):
ZÁÁÁÁÁVIDÍÍÍÍÍÍÍM
Tohle byl vždycky můj sen..ráno se probudit,podívat se z okna a tam by se pásli ty moje hemelky.........strašně fakt závidím..
Já se nemůžu přinutit k tomu schvalovat chov stadovych zvířat samotných. Ničím pokud to není piraňa co po pořízení x koní zmasakruje.
Coudas

XXX.XXX.87.254
canka
napsal(a):
ZÁÁÁÁÁVIDÍÍÍÍÍÍÍM
Štěstí 🙂🤷♂️
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já se nemůžu přinutit k tomu schvalovat chov stadovych zvířat samotných. Ničím pokud to není piraňa co po pořízení x koní zmasakruje.
Úplně teď asi nevím,jak to teď myslíš v tomhle kontextu...
Já fakt Coudas závidím,že se prostě koukne z okna a vidí svoje koňuchy spokojeně odpočívat..
Jsem si vždycky představovala chaloupku na samotě s velkým pozemkem a jak bych ráno vstala,udělala si snídani a šla si čaj vypít na verandu a pozorovat u toho svoje koňuchy,jak se spojeně pasou....
Třeba až vyhraju v Eurojackpotu,tak to klapne..dneska to nevyšlo,ale je tam už 1 884 000 000,- kč a za to už by byla parádní chalupa
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná jsem to postřehla blbě, ale vy jste měla kobylu samotnou, ne?
Jinak na fotce u Couďas vidím teda stádo více koní na velké ploše.
Popravdě moc nechápu, na co narážíte, nebo co tím chcete říct .

canka
napsal(a):
ZÁÁÁÁÁVIDÍÍÍÍÍÍÍM
Ale vy máte koně doma, nebo ne? Teď jsem zmatená.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
Já teda vidím na fotce koně dva 🙂, ale k problému se vyjadřovat nebudu, svůj postoj jsem napsala nedávno v jiném vlákně, není potřeba zde rozvíjet, co všem, kromě mne, je zde na ifauně jasné.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Myslím, že Canka by ráda koukala na koně z okýnka, případně terásky s kafíčkem, jinak má koně na svém, ale ne u domu, co vím já.
napsal(a):
Ano ano,koně mám na svém,jen nemám ten barák
Takže část snu se mi splnila,protože je na svém mám,bohužel se na tomto pozemku nedá stavět,takže sen není splněný dokonale jako u Coudas Přitom mám chlapa,který se stavebnictvím živil,takže dům by postavil sám....
Důležité pro mě bylo sehnat pozemek,kde se budou mít dobře zvířátka,moje potřeby jsou druhořadé
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167
Dotaz
napsal(a):
Ale ja vim ze coudas ma ted stado a canka po letech konecne taky aspon dva. Narazela jsem na to zr jako decka sme byli tak trosku hloupy vsichni. Psala ze tehdy mela jednoho kone na vlastnim ne.
Ano kobyla mi stala sama. Ta první. Dohromady necelé 3 měsíce. Sháněl se parťák ale nakonec rozvod a stěhovacka kobyla se mnou a neb nebyly podminky na dobre ustajeni a musela by byt sama na zahrade a dvore sla okamzite do prodeje. Jen to nebylo bohuzel hned.
Ale to uz je 11 let taky. Jestli myslite neco jineho tak fakt nevim co? Trvalejc bych tak kone nenechala nikdy. Proto se taky prvni prodávala.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale ja vim ze coudas ma ted stado a canka po letech konecne taky aspon dva. Narazela jsem na to zr jako decka sme byli tak trosku hloupy vsichni. Psala ze tehdy mela jednoho kone na vlastnim ne.
Ano kobyla mi stala sama. Ta první. Dohromady necelé 3 měsíce. Sháněl se parťák ale nakonec rozvod a stěhovacka kobyla se mnou a neb nebyly podminky na dobre ustajeni a musela by byt sama na zahrade a dvore sla okamzite do prodeje. Jen to nebylo bohuzel hned.
Ale to uz je 11 let taky. Jestli myslite neco jineho tak fakt nevim co? Trvalejc bych tak kone nenechala nikdy. Proto se taky prvni prodávala.
Já bych neměla nic na tom,co jsem kdy udělala...ano,jasný,když jsme byli mladý,dělali jsme chyby všichni a dneska by jsme si za to nafackovali,ale neměnila bych to..protože díky tomu je dnes všechno tak,jak je a já a moje zvířata(troufám si to sem napsat i za ně) jsme takhle spokojený
Já se vrátím ke vzdálenosti na stáj, vlastně mě docela překvapuje, kolik z vás píše, že 30 minut je strop. :-) Posledních 8 let už mám sice auto, ale ke koním jezdím od mala, i za vlastním jsem roky jezdila busem, což bylo běžně okolo hodiny, někdy i víc než dvě, to už ale fakt dlouhodobě nešlo. Nicméně tu lehce přes hodinu dveře-dveře jsem jezdila i dvakrát denně když bylo třeba, při škole a práci. Teď mám koně posledních pár let půl hodiny autem a beru to jako super blízko, i tím autem to do některých ustájení bylo třeba 50 minut, ale zas byly hezčí terény. Jinak okolo Prahy je toho hodně, myslím, že se dá vybrat. Nechtělo by se mi stěhovat koně z místa, kde jsme oba spokojení, ale ty dvě hodiny cesty jsou už za mě fakt moc.
Ja mohla jako dite u koni stravit cele dny. Nemela jsem v podstate jinou zivotni napln. Ale poslednich 10 let mam i radu jinych zajmu (nove vcetne nekolikamesicniho ditete) a uz proste nechci. Jeste loni jsem jezdila ke konim pres hodinu na kole a byl to moc prijemne straveny pulden, ale ted uz to nejde.
Přesně. Kdysi jsem taky strávila u koní klidně půl(i víc)dne. Ale od loňského roku mám dítě a už to nejde, pokud k němu chci jezdit častěji než 1x týdně (to by asi partner hlídal i půl dne ale právě jen 1x týdně, ale raději tedy za koněm pojedu častěji a jsem teď ráda, že se včetně všeho tj. i dopravy vcházím do 2,5 hod-3 hod , kdy je mi partner takto ochoten dítě pohlídat i skoro každý den....), proto já v rámci ušetření času za dojíždění (dříve jen autem, výjimečně MHD) zvolila skůtr a nelituju (sama jsem se musela "pochlapit" a naučit se to sama řídit a zjistila jsem, že mně to navíc baví...nečekaný bonus ;-)). Stěhovat koně blíž, když je spokojený tam, kde je, by asi taky nebylo nejjednodušší....takže díkybohu za to, jak to je.

grex
napsal(a):
Přesně. Kdysi jsem taky strávila u koní klidně půl(i víc)dne. Ale od loňského roku mám dítě a už to nejde, pokud k němu chci jezdit častěji než 1x týdně (to by asi partner hlídal i půl dne ale právě jen 1x týdně, ale raději tedy za koněm pojedu častěji a jsem teď ráda, že se včetně všeho tj. i dopravy vcházím do 2,5 hod-3 hod , kdy je mi partner takto ochoten dítě pohlídat i skoro každý den....), proto já v rámci ušetření času za dojíždění (dříve jen autem, výjimečně MHD) zvolila skůtr a nelituju (sama jsem se musela "pochlapit" a naučit se to sama řídit a zjistila jsem, že mně to navíc baví...nečekaný bonus ;-)). Stěhovat koně blíž, když je spokojený tam, kde je, by asi taky nebylo nejjednodušší....takže díkybohu za to, jak to je.
OT: nic proti, není to žádné rýpání, ale dítě máte s partnerem? pokud ano, strašně mě irituje, že chlapy si myslí, že oni nám hlídají....snad to jsou taky jejich děti, společná domácnost a.t.d.
napsal(a):
OT: nic proti, není to žádné rýpání, ale dítě máte s partnerem? pokud ano, strašně mě irituje, že chlapy si myslí, že oni nám hlídají....snad to jsou taky jejich děti, společná domácnost a.t.d.
Verun, muj chlap v domacnosti a s ditetem odvede ferovy podil. Ale ve vsedni dny casto travi doma jen 5 hodin, a to od 17 do 22. Takze i kdyz dite vic jak pulku z toho hlida, tezko ted v zime pujdu ke konim. Navic jak pisu, castokrat jdu radsi delat neco jineho (a mam tech aktivit docela dost vcetne prace a postgradualniho studia) nebo proste nic. Takze u me je cca 3hodinove hlidani kvuli konim realne 2x tydne. On chlap mi taky po praci nemizi kazdy den na 3hodiny zase za svymi konicky :)
Jasne, misto "hlida" můžu psat "travi cas s ditetem", ale to prvni je kratsi :) rozdil mezi obema pojmy chapu ;)

Vím o holce, která nemá, kdo by jí hlídal. Tahá dítě s sebou ke koním. Strčí ho do prvního vymístovaného boxu a udělá si práci, dítě pokontroluje (nakrmí), pojezdí, dítě pokontroluje (nakrmí), obstará koně před odchodem, dítě vyzvedne :-)

grex
napsal(a):
No, tohle je věc, kterou řeší mimo jiné také. V budoucnu asi (doufám), přijdou děti, a rozhodně to není horizont pěti let, ale kratší doba. A osobně mám tak trochu pocit, že teď je ten čas vyřešit to, kde by ideálně ten kůň mohl být, aby se měl dobře a nebyl tak daleko. Počítala jsem, že zůstat v současném bydlišti a pořídit si skutr - stále je to tam a zpátky skoro dvě hodiny cesty (1:45). Jako budu ráda, když chlap bude moct hlídat sám 2x týdně po třech hodinách, jelikož se taky musí otáčet (a to s tím nebude mít problém a nijak ho neomlouvám, jen hypo+rodičák bude fajnovka, ještě s kobylou na krku). Takže stále do budoucna nereálné. Nebo když bych tam jela s dítětem (zapřahat, olonžovat) - taky daleko.

napsal(a):
Vím o holce, která nemá, kdo by jí hlídal. Tahá dítě s sebou ke koním. Strčí ho do prvního vymístovaného boxu a udělá si práci, dítě pokontroluje (nakrmí), pojezdí, dítě pokontroluje (nakrmí), obstará koně před odchodem, dítě vyzvedne :-)
Nojo, jenže ten je ještě neběhací, ne?....to je zatím totiž v pohodě....

napsal(a):
Nojo, jenže ten je ještě neběhací, ne?....to je zatím totiž v pohodě....
Ba ne, to je běhací (asi 3? Nevyznám se v tom). Běhací dítě taky z boxu nevyleze (mříže vysoko, box zavřený stejně, jako když je v něm zavřený kůň). Ale už je dobré hlídat, aby nevylezlo na žlábek a neskákalo bungee jump bez lana. Dokud nevyleze na žlábek, tak dobré :-) Případně box bez žlábku, ta možnost bohužel v téhle stáji není.
tak já si myslím, že je dost rozdíl jestli máte dítě nebo dokonce děti. Musím říct, že se dvěma dětmi a pracovně vytíženým partnerem jsem ráda, že se na koně dostanu 1x týdně. Absolutně nereálné by pro mě byl nějaký delší dojezd. Ale to člověk pozná až s dětmi a nebo prostě musím mít partnera, který skončí brzy v práci a funguje.
Asi bych si mohla najít i další čas, ale zas bych ochudila rodinu, společné trávení, domácnost......Dřív na škole jsem u koní mohla být neustále. S prací už to bylo náročnější, ale pořád jsem aspoň 3x týdně chodila. Prostě po práci jsem neměla skoro žádné povinnosti.
Verun, s tím hlídáním, asi chápu, že vás to irituje a mě by to dřív taky iritovalo, teď to vůbec neřeším takové slovíčkaření. Přeci jen když chlap maká v prácí a my jsme na rodičovské (ne o dovolenou se fakt nejedná, ale zas není takový tlak jako v práci), tak nevím kolik chlapů chce přijít z práce a rovnou se starat o děti. Taky si potřebují odfrnknout, nabrat síly po šichtě.
S tím dítětem a stájí jako fakt? To dítě tam dělá co? To mi přijde dost masakrozní :)))) Ale jinak dobrý

napsal(a):
Ba ne, to je běhací (asi 3? Nevyznám se v tom). Běhací dítě taky z boxu nevyleze (mříže vysoko, box zavřený stejně, jako když je v něm zavřený kůň). Ale už je dobré hlídat, aby nevylezlo na žlábek a neskákalo bungee jump bez lana. Dokud nevyleze na žlábek, tak dobré :-) Případně box bez žlábku, ta možnost bohužel v téhle stáji není.
Tak jasné že se dá chodit nějakým způsobem i s dítětem ke koňovi, ale třikrát týdně ještě s dvouhodinovým dojezdem, jak by to bylo v mém případě za současného modelu....:D
Máme u nás ve stáji holčinu, která má stejnou situaci jako teď já a přijde max. jednou týdně. Jako každý dělá, jak umí, že jo. To neřešim. Ale kůň sice na stání ve výběhu nezdechne, fyzicky je fit, ale psychicky asi úplně stopro ne. Byl vymazlený a teď už min rok stojí a závidí každému koni, když si pro něj dojde páníček a jde něco dělat a drbe ho. Fakt nekecám. A prudí ostatní koně. Když chodil, tak prý takový nebýval. Jako mně je to třeba jedno, já mám velkou kobylu, která se nekázeň srovná, ale byli tam už tací submisivnější, kteří z tohoto důvodu byli přestěhováni. ...tak jako týrání to samozřejmě neni, ale otázka je, jestli to pak za ty prachy má smysl. Ale jak už jsme uvedla, každý dělá dle svých možností a svědomí, nesoudím.
Jinak nevím nevím, s těma dětma se to musí u těch koní dělat nějak s rozumem, zas aby to dítě taky z toho dětství něco mělo, obzvlášť když ho kobyly třeba ani neberou :D

Já si třeba neumím představit mít koně, kterého nevidím několikrát týdně. To pak pro mě prostě není parťák, nemá to pro mě smysl. Představuju si, jak si někdo pořídí psa, umístí ho do psího hotelu, a bere si ho na procházky dvakrát týdně. Pro mě stejné sci-fi.
Když jsem byla ještě na škole, stíhala jsem dva velké koníčky. Koně a dřevěné bitvy. Když jsem nastoupila do zaměstnání, jeden koníček prostě musel z kola ven.
Kdybych si pořídila dítě, druhý koníček by musel z kola ven. Je mi líto, ale pokud bych se chtěla výchově věnovat žádoucím způsobem, tak minimálně do doby, než dítě bude moci legálně zůstat samo doma (to je dneska kolik - 12-13 let stáří?), bych prostě koně musela odložit. Pokud bych tedy nějakého vlastnila (čemuž se zdárně vyhýbám), tak zřejmě prodat (i kvůli financím). Děti mi naštěstí nehrozí, takže toto dilema prostě nebudu muset řešit.
Ale jsou lidé, kterým nevadí vidět toho koně jednou týdně. Přemýšlím, jak velký rozdíl (pro toho koně) by byl, vidět páníka jednou měsíčně. Pak by určitě nebyl problém ani s dítětem/dětmi. A jsou lidé, kterým nevadí odložit dítě u koní nějakým zabezpečeným způsobem, a prostě se věnovat koním. Pak se plnohodnotně nevěnuješ dětem, ale průchozí to asi je (nakonec, když vidím děti některých spoluobčanů, je to vlastně pořád celkem v pohodě výchova - jak velký rozdíl je odložit dítě u tabletu v pokoji x v sedlovně). No ale u takového modelu je vždy potřeba počítat s variantou "rozbije se kůň" x "rozbije se dítě" a s novým přehodnocováním priorit. A to pochopitelně i z finančního hlediska.

etnies: to dítě se tam zabavuje samo. Přebírá se hoblinama, rozhazuje seno, staví si z toho nory, ochutnává, co mu přijde pod ruku (první box je vždycky vymístovaný nejpečlivěji, piliny jen svítí), když jde někdo kolem, běží podél boxu a juká a pořád (POŘÁD) něco mele. Jo a svlíká se a oblíká se

Znala jsem holky, které měly malé děti, měly koně kousek, doběhly za koněm dvakrát do týdne opohybovat, vyčistit si hlavu a šup zpátky do rodinného kolotoče. Nejednalo se o žádné závodnice, ani hobby. Prostě koně už měly několik let před dětma, takže už se s daným zvířetem znaly a koně byli v pohodě - vyprděli se, protáhli se, neměli tolik roupy (jelikož pořád existoval nějakej "vyšší šefik nad nimi" nebo jak bych to řekla), ale zároveň na ně nebyly kladeny žádné vysoké požadavky....a obě strany byly spokojeny.
Takže z mého pohledu kůň a dítě určitě dohromady jdou.
Blbý je, když se člověk dostane do situace, kdy má třeba nedejbože nemocné dítě se specifickými potřebami a nemůže se od něj vůbec hnout.
A s tou docházkou jednou týdně, když člověk nestíhá jinak...to je těžké. Zas představa, že si piplám koně a kvůli tomu ho prodám Bůhví komu, když na něj nemám už nějakej pátek čas....to je zas taky o strach, že jo, když to zvíře máte rádi a nic mu u vás vlastně existenčně nechybí, kde a v jakých podmínkách skončí. Takže pokud to nerujnuje rodinu, tak chápu ty ženy, které nechají koně stát a flákat se...třeba čekají, že se zlepší situace.
Největší amazonky jsou ty, co si pořídí koně na mateřské, to je zas obdivuhodné pro mně. Děti stres a k tomu i kůň, ono přeci jen trvá, než se plno věcí s tím koněm zautomatizuje. A ještě víc zírám na ty jejich chlapy, jelikož si myslím, že bezdětná s koněm je sousto, ale když kůň přijde do rodiny, kdy se ještě děti neodpoutávají od rodičů...to chce silný charakter :))
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já to mám tak, že je vždy jen na mně, jak si to udělám, jak to chci, a co jsem ochotna pro to udělat. A asi pro mne platí Murphyho zákon "Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy přijde nějaký b.lb a udělá to." Poslední dobou jsem ten b.bl většinou já.

napsal(a):
A tomu říkám imunizace! Kamarádka to dělala podobně - teda jenom na práci kolem koní - kočárek zaparkovala vedle balíku sena, dítě žmoulalo rohlík nebo jabko a když mělo dlouhou chvíli, vytahovalo stébla nebo hladilo kočky.

Eljan: Já jsem asi uvažovala spíš směrem, s koněm se častěji vidět, a nemuset jezdit třeba vůbec. S vynikajícím ustájením, kde dělají, co člověku na očích vidí, je to asi snadné, svého koně delší dobu nevidět. Já si to prostě jen neumím představit.
Všechna ta dilemata, co jste zmínila, jsem měla přesně na mysli, to je pro mě sice jen abstraktní přemýšlení, ale nevím nevím, jak bych se s tím vyrovnávala, kdyby to měla být moje realita. A nakonec - snadno se může stát. Stačí, aby onemocněl jiný člen rodiny, nemusí být dítě. A najednou má člověk zcela jiné starosti, než že dneska kůň nedožral a má nakřivo deku... Co bych v takové chvíli dělala, věru neumím říct.

Buggyro, to je jasné, co byste dělala, prostě byste si ho nechala, jelikož byste ho měla ráda a měla byste strach z jeho osudu u nového majitele. A proto rozumím toho, proč toho svého "vlastního" ještě nemáte a nechcete :)) je to naprosto správné, racionální, zodpovědné uvážení, chování a rozhodnutí :)

Coudas
napsal(a):
Já to mám tak, že je vždy jen na mně, jak si to udělám, jak to chci, a co jsem ochotna pro to udělat. A asi pro mne platí Murphyho zákon "Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy přijde nějaký b.lb a udělá to." Poslední dobou jsem ten b.bl většinou já.
No, také jsme takový nenechavec. Já koně prostě musela mít teď před dětmi, než by na mně pak tlačila celá rodina, jak jsem nezodpovědná, že si k dětem pořizuji koně. Takhle jsem vše spáchala potají, abych nemusela nic poslouchat, žádný kecy a prostě sem to podala jako hotovou věc.
Děti by to na mně napráskaly :D

Nevím, jestli správné, ale rozhodně racionální. Já jsem bohužel ve spoustě věcí strašně moc racionální.... Ale jste hodná, že to častujete těmi kladnými označeními
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
No, také jsme takový nenechavec. Já koně prostě musela mít teď před dětmi, než by na mně pak tlačila celá rodina, jak jsem nezodpovědná, že si k dětem pořizuji koně. Takhle jsem vše spáchala potají, abych nemusela nic poslouchat, žádný kecy a prostě sem to podala jako hotovou věc.
Děti by to na mně napráskaly :D
To na Vás bude tlačit i tak, ta rodina, pokud Vám v tomhle nefandí a partner nestojí pevně za Vámi. Mohla bych vyprávět, ale nebudu. Já měla koně daleko dříve než všechno, v době těhotenství 4 vlastní koně, 2 ustájení, dítě jsem měla v době ještě aktivního ježdění, tak na mne posílali sociálku, že si vozím zadel, zatímco dítě spí v kočárku vedle jízdárny. Takže vše je o příležitosti, prioritách, možnostech a ochotě něco objetovat.

Mně už teď všichni podporují a partner též, jinak bych do toho nešla:))) oni vždycky kecajií, ale pak moje rozhodnutí přijmou. Ale i tak to poslouchat nehodlám:D

etnies86
napsal(a):
tak já si myslím, že je dost rozdíl jestli máte dítě nebo dokonce děti. Musím říct, že se dvěma dětmi a pracovně vytíženým partnerem jsem ráda, že se na koně dostanu 1x týdně. Absolutně nereálné by pro mě byl nějaký delší dojezd. Ale to člověk pozná až s dětmi a nebo prostě musím mít partnera, který skončí brzy v práci a funguje.
Asi bych si mohla najít i další čas, ale zas bych ochudila rodinu, společné trávení, domácnost......Dřív na škole jsem u koní mohla být neustále. S prací už to bylo náročnější, ale pořád jsem aspoň 3x týdně chodila. Prostě po práci jsem neměla skoro žádné povinnosti.
Verun, s tím hlídáním, asi chápu, že vás to irituje a mě by to dřív taky iritovalo, teď to vůbec neřeším takové slovíčkaření. Přeci jen když chlap maká v prácí a my jsme na rodičovské (ne o dovolenou se fakt nejedná, ale zas není takový tlak jako v práci), tak nevím kolik chlapů chce přijít z práce a rovnou se starat o děti. Taky si potřebují odfrnknout, nabrat síly po šichtě.
S tím dítětem a stájí jako fakt? To dítě tam dělá co? To mi přijde dost masakrozní :)))) Ale jinak dobrý
Odpočívat se dá i aktivně...přijdu z práce a vemu děti k vodě do bazénu, do lesa-dvakrát týdně by se to přežít dalo ne? .....prostě společně strávený čas, a mimina se hlídají úplně nejlépe
Já mám jinou prekérku....mám volný den-děti už velké, doma jen pes a manžel , jdu za koněm, ráda bych si pak odpočala, protože toho budu mít odpoledne ještě dost na práci, jenže ...pak zavolá dcera, že potřebuje vyzvednou vnučku ze školky.4roky..moje plány na odpoledne jsou v háji, reorganizace dne...někdy si jí beru i ke koním o víkendech, ale topak s vlastním koněm nic neudělám, max. lonžnu, pustím do haly...
napsal(a):
Odpočívat se dá i aktivně...přijdu z práce a vemu děti k vodě do bazénu, do lesa-dvakrát týdně by se to přežít dalo ne? .....prostě společně strávený čas, a mimina se hlídají úplně nejlépe
Já mám jinou prekérku....mám volný den-děti už velké, doma jen pes a manžel , jdu za koněm, ráda bych si pak odpočala, protože toho budu mít odpoledne ještě dost na práci, jenže ...pak zavolá dcera, že potřebuje vyzvednou vnučku ze školky.4roky..moje plány na odpoledne jsou v háji, reorganizace dne...někdy si jí beru i ke koním o víkendech, ale topak s vlastním koněm nic neudělám, max. lonžnu, pustím do haly...
Jj 2x týdně určo není problém. Jen mě třeba chlap teď jezdi domů v 6,7. Někdy i déle. Jak říkám pokud je to normalni pracovni doba a normální chlap určo se čas najít dá. Jen je okolo s těma detickama strašně povinností, kolikrát radši vezmu na výlet je než jdu na koně nebo věčně chvatam protože ještě veca, prádlo, vykoupat, vyžehlit, uspat.... Už to neni tak na pohodu :) odjezdit, nechvatat a nemít doma už žádnou práci. Říkala jsem si jaká to je změna s tim prckem a to jjsem nevěděla co teprv přijde s dvěma. Svate jedno, to jsem si odjela i zacvičit, do sauny, ke kadeř :)))
Právě, já si nestěžuji, partner hlídá (on to to tak nebere- jako "hlídání", bere to jako čas strávený s dítětem, které moc chtěl až moc :-)). Ale opravdu za koněm ten čas na dojíždění skoro 2 hod MHD (ani 1 hod autem) jedním směrem (skoro) denně není možná.....Já pracuji jen na home office, ale on do práce občas musí a pak bych při dojíždění 2 hod tam dojela tak v 5 odpo (když mně konečně v 15:00 vystřídá) - a to už je tma....v létě OK, ale v zimě nemožné....Ale jak jsem psala, skůrt nikomu nevnucuji, jen já jsem z mého skůtru "o kolečko víc" tříkolky nadšená a to jsem se tomu řízení něčeho takového více než 10 let vyhýbala.....
Jestli máte ustájení, kde s klidem necháte koně a nemáte potřebu tam jezdit dokrmovat, kontrolovat atd. a k tomu plánujete v blízké době dítě, nechte ho tam kde je. I když je to daleko.
Z vlastní zkušenosti:
Studium na VŠ, kůň v ustájení v dojezdu 0,5 hod MHD + 2km pěšky, pohoda. Škola končila v poledne (a i kdyby ne tak co:), čas v busu jsem trávila učením nebo spaním, takže žádná ztráta.
V období plného pracovního úvazku, bez dětí, za svobodna, kůň na tom samém místě. Když jsem to v práci zapíchla v 16, ve stáji jsem byla nejdřív v 17, tma. Jezdívala jsem i za tmy. Kůň si postupně od podzimu zvykl, že se přijíždí za tmy a pak už mu nevadilo i vyjet za tmy. Samozřejmě na známou louku, kde to znal a bylo to kousek od stáje. Zaklusat a zacválat se dalo hezky. U Prahy nikdy není taková tma, aby nebylo vidět. Někdy se dalo v práci udělat časově povinnou část dopoledne, pak jsem zmizela za koněm a vrátila se do práce, kdy už byla tma a nebylo mi líto tam sedět (to bylo období, kdy jsem podávala nejvyšší výkon ever). To byly hezké časy.
Poté co se narodily děti, to byla s koňmi mizérie. Čas by i byl, hlídání také. Ale z financemi bída, takže dojíždět autem (MHD tu trasu nejezdila) víc jak 3x týdně za koněm už bylo přes rozpočet. To se pak spolehlivé ustájení hodí, když tam nemusíte a o koně se nebojíte. V době kdy děti vlezly do školky a já zpátky na půl úvazku do práce, to bylo asi nejhorší. Děti furt nemocné, doma všichni taky, atd. Navíc ustájení už nebylo dobré a nervy na pochodu. Těžká krize, kdy jsem si říkala, že dochovám valacha a budu se věnovat něčemu jinému.
Děti dorostly do školního věku, ustájení jsme našli spolehlivé, to už byli koně dva, ale bylo to 25 km a opět finance (ustájení+benzín). Naštěstí už byl plán je přestěhovat domů. Navíc mi jezdí i manžel a syn, takže nemusím až tolik dělit čas na koně a rodinu. Absolutně si nedovedu představit kombinaci dojíždění do stáje + práce + děti + manžel nekoňák.
Hlasuji jednoznačně za nepouštět dobré ustájení. Máte supr situaci, že kobyla je mladá, ve stádě nemá problém a ustájení funguje. V době kdy budou děti, jí už budete mít přiježděnou a nebude problém, když bude mít víc volna. Ještě si jí zatahejte, v zimě když se povede kombinace sníh + sáně + děti, nebudete muset řešit, jestli pojedete na hory nebo ke koním:)
Ad box jako odkladiště dětí...V equiservisu je box pro smrady s hračkami jako dětský koutek, jen tuším nemá zaklapávací dveře, ale přišlo nám to jako bomba nápad. Klap, a jsou tam :)

Rif, já vím, proč mi to říkáte a máte vlastně z jedné strany pravdu a vím, mluvíte ze zkušenosti. Ale v tématu řeším současnou situaci, dítě hned příští rok neplanuji, ale jakmile na to přijde, kobyla musí jít blíž na 100 %. Už jen pro krizove případy, kdy člověk musí průšvih řešit sám nebo abych si tam mohla vzít dítě....a hlavně prostě z důvodu pravidelné kontroly, veterináře, kopytáře (slepá důvěra už se mi u koní vymstila několikrát). Na tohle je prostě 2 hodiny dojezd autem byť tam i zpět už fakt moc...i kdyby kobyla měla jít z volného na boxové, což jí zatím nechci delat. Dostat se tam max jednou týdně kvůli vzdálenosti, to už ji můžu rovnou prodat, jelikož taková situace je na několik let a když už plánuju investovat tolik peněz z rodinného rozpočtu do sebe, tak to taky musí mít nějaký smysl. A zas nepředpokládám, že tahle stáj je jediná obstojná ve středních Čechách.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Vím, že mi do toho nic není, ale proč jste se deaktivovala eljan?

Coudas
napsal(a):
Vím, že mi do toho nic není, ale proč jste se deaktivovala eljan?
A to mě teda také zajímá

Eljan: no hele za průzkum ustájení nic rozhodně nedáte. Jděte do toho! Skoro přímo u zastávky vlaku Pyšely (trať Praha-Benešov) je stáj, kde je i venkovní ustájení (Vysoká Lhota), vídám to jen z auta, ale stálo by za to se zeptat. Ve Čtyřkolech stejně daleko od couráku z Prahy je JK Čtyřkolák (nebo tak nějak), kde vím, že mají padoky s přístřešky, no a ten luxus - halu. Terény v okolí jsou moc pěkné. Tyhle dvě stáje se válí rovnou na dohled od vlaku. Říkala jste, že víte i o dalších, takže já bych být vámi neváhala a lustrovala :-)
Coudas

XXX.XXX.87.254
xanti
napsal(a):
Hrabala jsem se v profilu v mobilu a neohrabaností jsem stiskla tlačítko Deaktivace. A už mě to nechce hodit zpátky, čili jsem to zpět v rámci svého alterega "xanti". Takže ne, nezmizela jsem, pouze jsem se transformovala :))
Díky za vysvětlení.