Síma12

XXX.XXX.83.210
Ahoj,
ráda bych se zeptala na názor, jak pracovat s koníkem, který 2 roky nepracoval.
Byl pastevně ustájený na velké pastvině, ale neměl jezdce. Koníka jsem vzala pro svou dceru 10 let, tak z něj potřebuji vychovat opět koníka spolehlivého pro dítě. Před pauzou koník fungoval pod 8 letým chlapečkem a soutěžil v drezůře. Nyní ho mám měsíc u sebe a začínáme s lehkou prací na jízdárně na lonži a procházkami na vodítku, ale bohužel koník se začal projevovat a vyhazovat :-(. Trenérku máme, ale bohužel na nás nemá tolik času, tak se snažím s koníkem pracovat sama...
Koník je kříženec Fjorda x Hucula.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak starý koník? Kolik let soutěžil v drezuře a na jaké končil úrovni?
Při jaké příležitosti vyhazuje?
Co vám k tomu řekla trenérka?
Koupili jsme koně, který dva roky stál. U prodejce jsem si na něj sedla na lonži a pak krokem po výběhu. Doma ve výběhu hned druhý den po přivezení do sedla, a představit nový režim - práce bude, odměna bude, můžeme se na něčem domluvit, ale jakékoli manýry, které vedou k ohrožení člověka, jsou nepřípustné. No a v tomto duchu se v přiměřené zátěži pokračovalo od "prvního dne".
Ten kůň se mimo jiné neuměl pod jezdcem hýbat, neměl rovnováhu, neuměl zvedat nohy. Musel nejprve nachodit něco v terénu, dopředu, na lehkém kontaktu, no jako s remontou, najít zase rovnováhu. A pak se dalo zase vymýšlet něco dalšího.
Delší práce na lonži mi pro takového koně nepřijde dobrá, možná proto k tomu má připomínky.
U nás to byl plnokrevník, ten přeci jen spolupracuje lépe, dost možná budete muset také přijít na to, čím primitiva motivovat.

No a trenérka (předpokládám, že si za její prací stojíte) Vám za nějaké peníze toho koně trochu dát do pucu nemůže?
Já vim, že je to drahý, ale když sám nevím, tak k prvotnímu "uvedení" do režimu je to dobrý krok, pokuk kůň "vymýšlí"...
Nicméně je důležité vědět že:
1. zuby nebolí
2. záda nebolí
3. nic nebolí
4. sedlo sedí
5. čím vlatsně krmíte????
6. Má společníka?
7. dalo by se vymyslet i další
Že závodil víte zaručeně? Nebo o tom jenom meldovali majitelé? Přesně jak píše Buggyra, on i ten kůň z pastvy se dá zkusit pod sedlem když už to znal...oni koně tolik nezapomínají.
To, co jste si vybrala, to je docela oříšek, tihle koně jsou na jízdárně pod sedlem a pak i v terénu zlatí milionový, když mají pravidelný zápřah....proto jsou tak spolehliví v hucul klubu, na Janovce atd., jelikož tam se prostě pravidelnou prací těmto koním drží disciplína. Jinak jsou natolik chytří a sebeuvědomělí, že jim nedělá problém svůj názor projevit a dost výrazně si za ním stát, když cítí, že nejste šéfování schopná...je to horský kůň, u kterého bylo žádané, aby se uměl rozhodovat sám.
Jinak ty špacíry, to děláte dobře, tím lonžováním už si nejsem jistá. Pokud lonžovat neumím a vlastně pořádně nevím, proč to dělám (vyběhat koně není důvod), tak to radši nedělám, můžete tím napáchat víc škody, než užitku. Ale předpokládám, že chcete naučit koně chodit na kruhu, abyste mohla učit jezdit dceru. To by taky bylo fajn, aby koně naučil někdo, kdo to umí, a pak to naučil i Vás. V lonžování totiž taky hraje velkou roli řeč těla. Sama jsem s tím měla problém a potřebovala jsem instruktážní hodinu, co a jak - ve výsledku jsme přišli na to, že není ani tolik kobyl aneposlušná a svéhlavá, jako já pro ní absolutně nečitelná.
Takže za mně prošetřit vše, co může být zkontrolováno a vadit jízdě, a pak na koni začít sama v kroku (rytmus, zastavení, rozejití), pak pomalu klus atd...ale hlavně nikam nespěchat. Lepší je jednu věc nechat déle uzrát, než stavět na něčem nedodělaném, to vás vždycky dožene (a na prakoni obzvlášť).
Na nepřiježděného koně bych dítě neposadila ani na lonži....a vy máte před sebou možná dost práce. A toho pracovního jezdce budete potřebovat tak jako tak, pokud má na tom koni jezdit dítě. Ale věštím jen z koule a z pocitu, jaký po přečtení Vašeho příspěvku mám, nejlepší je vidět záběr z práce, může to být jinak - proč Vás vlastně nevede trenér?
Tyhle dotazy jsou tu často a jsou hodně komplexní. Taky jsem byla v takové fázi a v takové jsem si koupila koně. Jenže tenhle dotaz je na přečtení celé jedné knihy....tohle vám jen tak internetová diskuze nenapoví, max Vás zorientuje. A taky potřebujete trochu otevřít mysl. Takže před veškerým konáním šup šup do obchodu, třeba pro Bořánkovo Strašidlo jménem horsemanship.
Síma12
napsal(a):
Ahoj,
Byl pastevně ustájený na velké pastvině, ale neměl jezdce. Koníka jsem vzala pro svou dceru 10 let, tak z něj potřebuji vychovat opět koníka spolehlivého pro dítě. Před pauzou koník fungoval pod 8 letým chlapečkem a soutěžil v drezůře. Nyní ho mám měsíc u sebe a začínáme s lehkou prací na jízdárně na lonži a procházkami na vodítku, ale bohužel koník se začal projevovat a vyhazovat :-(. Trenérku máme, ale bohužel na nás nemá tolik času, tak se snažím s koníkem pracovat sama...
No, myslím,že jste si ukousla dosti velké sousto
Dělat koně opravdu spolehlivého pro dítě je věc náročná .Vyžaduje člověka kompetentního a věci znalého,s praxí.
Jak máte vy osobně zkušenosti s koňmi ? A hlavně syrovými,natož třeba zkaženými ?
Co víte o minulosti toho ,co jste si vybrala?
Kříženec prakoní bude osobnost s vlastním názorem.Kolik mu je let?
Kdyby byl skutečně tak dobrý, a pro dítě vhodný,nezaparkují ho na 2roky někam ven,bezprizorně.
Takoví koně se prodávají za dobré peníze,když jim děcko uroste,nebo ho to přestane bavit .
A drezúrní výkonnost má prokazatelnou ? Nebo jen vám to řekli prodejci?
Osobně tak nějak předpokládám,že koníka přestalo bavit vozit dítě a začal zlobit .A nebyl kdo by ho porovnal,tak se nechal "odpočinout " aby kupce neodradil na první pohled, a teď putuje dál.
Nebo mohl mít zdravotní problém,a za dva roky už je fit.
Nevím,neznám koně ani vás ,ale takhle nějak by to mohlo býti
Brala bych ho normálně ven pod sedlo,do terénu .
Tam by vás mohl svézt v klidu.Zvyšovat zátěž ,postupně.
Aby se třeba mohlo projevit,v čem je ,nebo byl, zakopaný pes.
Lonž bych vynechala úplně ,ta není třeba.A nějakými vycházkami, jako se psem taky koni nic moc nedáte.Když už má být z minula hotov pro dítě
Prakoník potřebuje práci,co mu dává smysl

Síma12
napsal(a):
Ahoj,
Viz výše. Co mě zarazilo - chlapeček 8 let a drezúra? Jakého stupně? Kůň 2 roky nepracoval - proč? Vy máte jaké zkušenosti? Tahle kombinace plemen je dost vražedná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.102
napsal(a):
Viz výše. Co mě zarazilo - chlapeček 8 let a drezúra? Jakého stupně? Kůň 2 roky nepracoval - proč? Vy máte jaké zkušenosti? Tahle kombinace plemen je dost vražedná.
Pochybuju ze by nekdo s fjordhuculem delal neco jinyho nez drezuru typu zmena tempa a krouzky doma na dvorku.
buď zdravotní problém
nebo nefungoval, zlobil (většinou zas nějaká přičina, třeba zdravotní) tak ho odstavili
nebo jste na něj naložili moc a dává najevo, že je toho na něj moc. nepracoval, flákal se, tak musíte postupně, pomalu zatěžovat, nepřetížit
kombinace těchto plemen bude jen pro zkušené

No, jako tradičně se to asi nedozvíme.
koně
napsal(a):
No, myslím,že jste si ukousla dosti velké sousto
Dělat koně opravdu spolehlivého pro dítě je věc náročná .Vyžaduje člověka kompetentního a věci znalého,s praxí.
Jak máte vy osobně zkušenosti s koňmi ? A hlavně syrovými,natož třeba zkaženými ?
Co víte o minulosti toho ,co jste si vybrala?
Kříženec prakoní bude osobnost s vlastním názorem.Kolik mu je let?
Kdyby byl skutečně tak dobrý, a pro dítě vhodný,nezaparkují ho na 2roky někam ven,bezprizorně.
Takoví koně se prodávají za dobré peníze,když jim děcko uroste,nebo ho to přestane bavit .
A drezúrní výkonnost má prokazatelnou ? Nebo jen vám to řekli prodejci?
Osobně tak nějak předpokládám,že koníka přestalo bavit vozit dítě a začal zlobit .A nebyl kdo by ho porovnal,tak se nechal "odpočinout " aby kupce neodradil na první pohled, a teď putuje dál.
Nebo mohl mít zdravotní problém,a za dva roky už je fit.
Nevím,neznám koně ani vás ,ale takhle nějak by to mohlo býti
Brala bych ho normálně ven pod sedlo,do terénu .
Tam by vás mohl svézt v klidu.Zvyšovat zátěž ,postupně.
Aby se třeba mohlo projevit,v čem je ,nebo byl, zakopaný pes.
Lonž bych vynechala úplně ,ta není třeba.A nějakými vycházkami, jako se psem taky koni nic moc nedáte.Když už má být z minula hotov pro dítě
Prakoník potřebuje práci,co mu dává smysl
Jako majitelka jednoho prakoně a "rodinný příslušník" několika "neprakoňů" podtrhuji a podepisuji poslední větu tohoto příspěvku, a sice že prakůň potřebuje práci, která mu dává smysl. U nás alfa a omega celé spolupráce.