Stejná délka třmenových řemenů, přesto mám jednu nohu výš.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2021 18:50

Ahoj, potřebuju poradit.

V drezurním sedle mám jednu nohu pocitově výš, než tu druhou. Bolí mě z toho kyčel a je to nepříjemné. Řemeny jsou v pohodě. Kupovala jsem i úplně nové a dělá mi to pořád. V jiném sedle mi to nedělalo, takže to není ani třmeny, nohama, koněm. Netušíte, kde může být problém? Nestalo se to někomu? Že by něco přímo v sedle?

11.12.2021 19:43
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Křivé sedlo, nebo sedíte v tom drezúrním z nějakého důvodu nakřivo?

11.12.2021 20:16
kallisto

XXX.XXX.135.37

Prošlápnete nohy stejně hluboko, když si stoupnete na patník?

11.12.2021 20:36

Co máte za podbřišník? Srovnáte sedlo po nasednutí? Má kůň čistý krok, ne No v zádech křivý? Co Vaše případná skolióza?

11.12.2021 21:17

Pusťte nohy ze třmenů...jestli jsou stejně dlouhé, když sedíte v sedle.
Koník může být přirozeně křivý, mít jednu lopatku výš...prostě má na jedné straně větší bouli a sedlo to nadzdvihuje. Kam se vám nerad ohýbá, zmenšuje kruh nebo nezaskakuje rád do cvalu?
A pak je tu ještě možnost, že máte jednu nohu delší, já třeba mám jedno chodidlo větší...o trošku nebo možnost vaší křivosti...nikdo není dokonalý, můžete chodit s jedním ramenem výš...

11.12.2021 22:04

Nakřivo nesedím. Jak říkám. V jiném sedle mi to nikdy nedělalo. V tom případě není asi ani problém v koni, jeho křivosti, lopatce apod. Určitě nemám žádné skoliózy a křivé nohy. Tímhle to určitě nebudu. Kdyby jsme byli křiví, tak se to projeví i u jineho sedla. Ve skočce to bylo normální.
Podbřišník dotahuju postupně na obou stranách stejně a na té straně, kde nasedám mám právě třmen kratší.
Asi navštívím sedláře a zkontroluji sedlo. Jinak mě už fakt nic nenapadá. Jestli třeba nejsou polštáře na jedné straně nižší, nebo tak.

11.12.2021 22:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nakřivo nesedím. Jak říkám. V jiném sedle mi to nikdy nedělalo. V tom případě není asi ani problém v koni, jeho křivosti, lopatce apod. Určitě nemám žádné skoliózy a křivé nohy. Tímhle to určitě nebudu. Kdyby jsme byli křiví, tak se to projeví i u jineho sedla. Ve skočce to bylo normální.
Podbřišník dotahuju postupně na obou stranách stejně a na té straně, kde nasedám mám právě třmen kratší.
Asi navštívím sedláře a zkontroluji sedlo. Jinak mě už fakt nic nenapadá. Jestli třeba nejsou polštáře na jedné straně nižší, nebo tak.

Tak to se pletete. Drezúrka ukáže asi o 150 % více než skočka. Zašla bych na fyzio- já, ne kůň. Myslím, že problém bude v tom Vašem skálopevném přesvědčení že " Vy ne".

Já mám taky jednu nohu kratší a přišel na to až důsledný doktor. Prý to není noc neobvyklého....a ano, kobylu tím bohužel křivím, i když na to během jízdy myslím. Proto volám často a pravidelně fyzio.

11.12.2021 22:47

Já jsem křivá k jedné staně , preferuju levou odrazovou nohu a lépe se ohýbám vlevo.....projevuje se to nestejnou výškou ramen. (nejsem nějaký Kvasimodo, není to patrné, ale při bližším zkoumání,pokud o tom já nevím a jdu si a rehabka kouká, hned mě upozorní, jak se křivím...)
Můžete instinktivně ( v tom drezurním sedle) se jednou nohou víc držet a taháte jí nahoru a druhou ne, i opravdu může být sedlo křivé, obvzlášť pokud jste ho kupovala z druhé ruky-vymačkané od jiného koně, jezdce....

11.12.2021 22:52

Tak to se pletete. Drezúrka ukáže asi o 150 % více než skočka. Zašla bych na fyzio- já, ne kůň. Myslím, že problém bude v tom Vašem skálopevném přesvědčení že " Vy ne".

Já mám taky jednu nohu kratší a přišel na to až důsledný doktor. Prý to není noc neobvyklého....a ano, kobylu tím bohužel křivím, i když na to během jízdy myslím. Proto volám často a pravidelně fyzio.

Před koupi tohoto sedla jsem zkoušela 4 další drezůrky a u nich mi to nedělalo. Tohle mě tahalo od začátku. Celou dobu jsem si myslela, že je to gelovkou, která je vzadu zvýšená a prostě se vždycky pohne. Časem mě začala noha bolet, tak jsem to začala řešit víc. Podbřišák, řemeny, jiná gelovka a problém přetrvával.
Všechny problémy nejsou o různě dlouhých nohou .. Neříkám, že nemůže být jiný problém z mojí strany, ale tohle jsem už konzultovala s ortopedem, když mě bolelo koleno.

11.12.2021 23:00

Já jsem křivá k jedné staně , preferuju levou odrazovou nohu a lépe se ohýbám vlevo.....projevuje se to nestejnou výškou ramen. (nejsem nějaký Kvasimodo, není to patrné, ale při bližším zkoumání,pokud o tom já nevím a jdu si a rehabka kouká, hned mě upozorní, jak se křivím...)
Můžete instinktivně ( v tom drezurním sedle) se jednou nohou víc držet a taháte jí nahoru a druhou ne, i opravdu může být sedlo křivé, obvzlášť pokud jste ho kupovala z druhé ruky-vymačkané od jiného koně, jezdce....

Už jsem napsala sedláři, jestli se mi na sedlo podívá, jestli jsou obě strany stejně docpané a jestli není sedlo křivé, třeba díky nespravného nasedání. Aspoň budu mít 100% jistotu, že je sedlo ok.

Ten pocit už mám bohužel i při nasednutí. Je pravda, že jízdou se to trošku stupňuje. Zkusím se zaměřit na to, jakou stranu více zatěžuju. Děkuju za tip.

12.12.2021 07:18
kallisto

XXX.XXX.135.37

Co je to za sedlo?

12.12.2021 09:59

Před koupi tohoto sedla jsem zkoušela 4 další drezůrky a u nich mi to nedělalo. Tohle mě tahalo od začátku. Celou dobu jsem si myslela, že je to gelovkou, která je vzadu zvýšená a prostě se vždycky pohne. Časem mě začala noha bolet, tak jsem to začala řešit víc. Podbřišák, řemeny, jiná gelovka a problém přetrvával.
Všechny problémy nejsou o různě dlouhých nohou .. Neříkám, že nemůže být jiný problém z mojí strany, ale tohle jsem už konzultovala s ortopedem, když mě bolelo koleno.

...no moc napasované to sedlo nemáte, když můžete dávat jednou vzadu zvýšenou gelovku a pak jinou (nevím, jestli taky vzadu zvýšenou? ) a určitě by se během jízdy neměl nikam přemisťovat, pokud ano, nesedí sedlo...

12.12.2021 10:01
Arbora

XXX.XXX.229.39

A sedel v tom sedle aj niekto ďalší, kto má rovnaký pocit?

Ako nasadáte na koňa, cez strmeň, so schodíkmi?

12.12.2021 10:06

Arbora napsal(a):
A sedel v tom sedle aj niekto ďalší, kto má rovnaký pocit?

Ako nasadáte na koňa, cez strmeň, so schodíkmi?

Taky nasedám přes třmen ze schůdků-vlevo, normálně dva schůdky dán nohu do třemenu, šup druhou přes koně...netahám se za sedlo nahoru. ....ale zadavatelka píše, že nasedá, předpokládám z obvyklé strany-levé a tam má třmen kratší....
Nebo zkusit dát sedlo na jiného koně.

12.12.2021 10:13

Pokud to nemáte v jiném sedle a s dlouhými třmeny, ani když přesedláte nyní, tipuju to na křivost sedla.

Měla jsem teď na zkoušku komisní drezurku. Ani jsem ji nezkoušela, levý polštář byl v přední půlce sedla nasazený asi o 1 až 1,5 cm výše než pravý.

12.12.2021 10:33

To bylo přesně to první, co mě napadlo. Že je zadavatelka křivá - jako já. Mám skoliózu a léta pocit, že je levá noha kratší - na koni i při chůzi. Není, jsem prostě našišato. je to poznat i při cvičení v bazénu, když se snažím prošlápnout obě nohy až na dno.

13.12.2021 10:31

U samotné délky třmenů snadná pomoc - nasedlejte, pojezděte, nechte spuštěné třmeny, postavte koně rovně (přední a zadní vedle sebe, všechny zatížené) - a podívejte se, zda jsou můstky třmenů stejně vysoko.

Co se týče stranového vyboulení sedla, které vám nohu může pocitově také zkracovat, tj. jinak vycpaných opěrek, jinak posazených polštářů (to se na třmenech nemusí projevit), jinak tvarovaných bočnic - to už musí posoudit sedlář. Můžete zkusit sedlo dobře odfotit z boku, jeden ze snímků převrátit a porovnat s opačnou stranou sedla. Na samotném sedle se to může špatně porovnávat, když vidíte pokaždé z jiné perspektivy. Ale přes ty fotky by mohlo klidně vylézt, že máte jednu bočnici více vytaženou dopředu třeba.

18.12.2021 07:27
dsj

XXX.XXX.255.137

Ahoj, potřebuju poradit.

V drezurním sedle mám jednu nohu pocitově výš, než tu druhou. Bolí mě z toho kyčel a je to nepříjemné. Řemeny jsou v pohodě. Kupovala jsem i úplně nové a dělá mi to pořád. V jiném sedle mi to nedělalo, takže to není ani třmeny, nohama, koněm. Netušíte, kde může být problém? Nestalo se to někomu? Že by něco přímo v sedle?

Mě se tohle stávalo na jedné kobyle, remonta, na první pohled zdravá a bez problému, na předkupních RTG se u ní ukázal celkem velký nález na karpu a lehká podotrochloza na stejné noze. Kobyla nekulhala, ale byla dost křivá, vzhledem k tomu, že to byla remonta, tak se s ní pracovalo hodně na narovnání... Vet si myslel, že kobyla kompenzovala tak hodně, že si jezdce "přesouvala" na jednu stranu, aby ta nemocná noha nesla co nejmíň váhy. Pajdat začala až po cca 2 letech, ale bez RTG by nikdo netušil že něco s ní není v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík