Volat fyzio nebo chiro? Já se v tom nevyznám....

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2021 13:21

Ahoj,
půl roku ježděná pětiletá kobyla, sedlo pasované v květnu, zatím vypadá, že stále sedí, při čištění nemá citlivá místa, ale kobyla projevuje diskomfort při dotahování.
Čili - chci pozvat odborníka, aby provedl kontrolu. Jen nevím, jestli chiro nebo fyzio, poradíte? Mám v tom guláš...

14.12.2021 13:30

Na nějaké bouřlivé diskusi na FB jsem se dozvěděla, že chiropraxe je pouze odnož fyzioterapie. Dává mi to smysl. Fyzioterapie je pojem nadřazený, chiropraxe pojem podřazený.

V každém případě tedy budete volat fyzioterapeuta. Fyzioterapeut může pracovat mnoha metodami, z nichž jednou je chiropraxe.

Určitě je vhodné zavolat člověka, na kterého jsou dobré reference, a který nějak umí doložit svou kvalifikaci.

https://www.equichannel.cz/vyznejte-se-ve-fyzioterapii

14.12.2021 13:58

Děkuji, klobouček :)

14.12.2021 14:03

Zuzana Zápalková, https://www.facebook.com/chiropraxezvirat.cz
/https://www.chiropraxezvirat.cz/kontakt

14.12.2021 14:25

Můžu se zeptat, co je to za koně?

14.12.2021 14:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můžu se zeptat, co je to za koně?

Slezský norik.

14.12.2021 14:41

Slezský norik.

Tak si to pamatuji dobře. Tak doufejme, že příčina bude "jen" nějaký blok a že ho fyzio odhalí.

14.12.2021 14:45

Tak si to pamatuji dobře. Tak doufejme, že příčina bude "jen" nějaký blok a že ho fyzio odhalí.

Nepředpokládám nic jiného, než nějaký blok...nebo bych měla čekat něco horšího?:)

Problém mojí kobyly je klasicky ten, že není hned jasné, kdy vymejšlí a co opravdu vadí. Jelikož to často bývá, že měsíc problém a najednou o něm neví a vynalezne něco nového?

14.12.2021 15:13

Nepředpokládám nic jiného, než nějaký blok...nebo bych měla čekat něco horšího?:)

Problém mojí kobyly je klasicky ten, že není hned jasné, kdy vymejšlí a co opravdu vadí. Jelikož to často bývá, že měsíc problém a najednou o něm neví a vynalezne něco nového?

Ačkoliv je to u noriků málo pravděpodobné, pořád je to chlaďas, tudíž může být postižena metabolickou poruchou, která toto může způsobovat. Ale uvidíte.

14.12.2021 15:14

Ačkoliv je to u noriků málo pravděpodobné, pořád je to chlaďas, tudíž může být postižena metabolickou poruchou, která toto může způsobovat. Ale uvidíte.

Nemělo by být, myslím, že by se už zjistilo, je uchovněná a v genové rezervě, zatahaná a již několikrát preventivně prohlídnutá vetem.
Já spíš podezřívám sedlo a moji křivost.

14.12.2021 15:17

Nemělo by být, myslím, že by se už zjistilo, je uchovněná a v genové rezervě, zatahaná a již několikrát preventivně prohlídnutá vetem.
Já spíš podezřívám sedlo a moji křivost.

Snad, budu držet palce. Ale tohle je přesně věk a fáze výcviku, kdy se u PSSM objevují první náznaky. Veterinář tohle bez testu nepozná. A bohužel u nás ve skupině na FB jsou i majitelé pozitivních noriků, i když já je vždy považovala za "PSSM čisté".

14.12.2021 15:20

Snad, budu držet palce. Ale tohle je přesně věk a fáze výcviku, kdy se u PSSM objevují první náznaky. Veterinář tohle bez testu nepozná. A bohužel u nás ve skupině na FB jsou i majitelé pozitivních noriků, i když já je vždy považovala za "PSSM čisté".

Děkuju, v lednu se uvidí :)

14.12.2021 15:24

Děkuju, v lednu se uvidí :)

Dejte vědět!

14.12.2021 15:36
Arbora

XXX.XXX.149.42

Na odbrušník bývajú reakcie aj kvôli vredom.

Sandra999

15.12.2021 11:05
Sandra999

XXX.XXX.228.91

Ja by som sa tiež chcela poradiť. Koník mi tiež zle reaguje na doťahovanie podbrušníka, ale iba občas. Sedlo sedí, podbrušník barančekový, keď ho tlačím v oblasti podbrušníku nič ho nebolí. Koník je mladý, takže by to mohlo byť aj tým, že nechce byť nasedlaný?

15.12.2021 11:41

To víte, že to může být tím. Nebo také tím, že ho to nepříjemně stáhne, než to rozchodí. Také může podbřišník skřípnout kůži za předníma nohama, kde jsou varhánky, někdo koním nohy potom protahuje dopředu, než zcela dotáhne. Doporučuje se střídavě dotahovat z obou stran. Někteří koně lépe reagují na podbřišník s gumama, někteří bez gum (ale když už, buď bych volila podbřišník s oběma nebo pevný, ten s jedním gumovým koncem si myslím není šikovný - povolí jen na jednom konci). Také tvar podbřišníku může hrát roli, některé anatomické tvary mají za předníma nohama příliš úzký popruh. Také pochopitelně hlídat, aby byl podbřišník čistý, tj. aby beránek neměl nikde zcuchané slepené chlupy, nebyl v něm písek, nebyly na něm žmolky, které by mohly tlačit/odřít.

Není od věci si občas koňovo břicho prohlédnout zespodu - jakože se něčeho podržet a strčit hlavu pod jeho břicho, abyste si zblízka prohlédla, jak na tom kůň je. Ne všechno člověk odhmatá rukou. Může tam být starý strup, bradavice, špína, otlak, atd.

15.12.2021 13:18
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Můj kůň byl echt ciťoš na dotahování podbřišníku když měl žal.vředy... Jinak nikde nic, sedlo, záda, všechno v pohodě. Přitáhnutí podbřišníku stlačí místo, kde je žaludek a pokud je tam nějaká bolest, vředy nebo neuróza, tak ji to znásobí.

Pokud necítíte/nenahmatáte vy sama reakci někde jinde ve hřbetě (že by ji bolel), zvážila bych i tuhle diagnózu a neřešila jen fyzio. Vet to na první pohled nemusí odhalit, kór u norika. U koní se sice vředy zjišťují endoskopií, ale může se to udělat i vylučovací metodou - kůrou omeprazolu, která diagnózu potvrdí, pokud problém po jejím absolvování zmizí. U nás to tak bylo

15.12.2021 13:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A co je "šílený" - jsou i koně co nesnáší pravý beránek...
Tak hezky vylučovací metodou jedno po druhém...

15.12.2021 14:06
xanti

XXX.XXX.27.178

Osobně to fakt na nic moc závažného nevidím, když sedlám na úvazišti, tak cestuje, v boxe ne, max si ukročí, na jízdárně v prostoru většinou v pohodě, víc jí vadí obřišník než sedlo jako takové. Možné je všechno, ale osobně fakt podezírám sedlo, kobyla je kulatá, byl problém na ní něco sehnat a aby mě sedlo nesjelo někam, kam nemá, tak prostě musím dotahovat víc, než bych dotahovala normálního koně...a taky aby se sedlo neprotočilo, má tu tendenci. Marek Zbořil nám kdysi někde říkal, že je to některých koní normální, že sériová sedla se vyrábí s kostrou do V, když si pak necháte napasovat na míru, používá se kostra více do U.....a prostě kulatí koně se někdy tak musí na začátku více dotáhnout. Ale nedělám to nijak brutálně, nemám na to ani sílu :D ale je prostě kobyla nemá ráda. Jinak podbřišník mám doporučený sedlářem úměrně situaci.

15.12.2021 14:10

xanti/eljan: pak bych být vámi zkusila nějakou protiskluzovou podložku, abyste nemusela tolik dotahovat. Někde někdo tady zmiňoval i síťku z takového toho lepivého silikonu, co se dává jako protiskluz do sprchových koutů. Snad to prodávají na metráž v OBI nebo jiném tomhle hobbymarketu, to bude stát padesátník, a za zkoušku to stojí..?

15.12.2021 14:14
xanti

XXX.XXX.27.178

xanti/eljan: pak bych být vámi zkusila nějakou protiskluzovou podložku, abyste nemusela tolik dotahovat. Někde někdo tady zmiňoval i síťku z takového toho lepivého silikonu, co se dává jako protiskluz do sprchových koutů. Snad to prodávají na metráž v OBI nebo jiném tomhle hobbymarketu, to bude stát padesátník, a za zkoušku to stojí..?

No a nespaří se pod tím? Obzvlášť když je teď takhle mokro, i oni jsou mokří....

15.12.2021 14:51
evcusik

XXX.XXX.145.236

Moje kobča měla reakci na sedlání, když měla blokádu na krku (která řetězovitě zablokovala celého koně). Je to "prča" když řešíte zatuhlou záď a zakopaný pes je v krku. A par fyzio, osto a vetů se taky u nás otočilo :D

Takže řešte všemožné, někde vás ty indicie navedou. Podle písmenek se mi zdáte jako citlivý majitel, takže věřím, že řešíte každou drobnost :) Hodně štěstí

15.12.2021 15:06

xanti napsal(a):
No a nespaří se pod tím? Obzvlášť když je teď takhle mokro, i oni jsou mokří....

To je taková mřížka, vypadá to trochu jako perlinka.... není jak se pod tím spařit, protože to není plocha.

15.12.2021 15:11
xanti

XXX.XXX.27.178

Zkusím na to mrknout, moc děkuji!

15.12.2021 15:12

https://www.janhauzr.cz/decky-pod-sedla/decka-protiskluzova-mrizka-2662-detail.html
tohle je přímo pod sedla, má malinké otvory, ale dá se použít i nějaká ta z domácích potřeb

Přidejte reakci

Přidat smajlík