Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lejla18

17.12.2021 21:18
Lejla18

XXX.XXX.229.141

Dobrý večer.
Mala by som otázku, ako prekonať strach. Mám koníka, je to zlatíčko, ale stalo sa mi, že sa splašil, mne vypadli oťaže z rúk a 5 koliečok som v trysku letela, až som padla. Našťastie sa mi nič nestalo, trochu sa mi krútila hlava, ale pád vyzeral hrozne. Od tedy prešiel mesiac a ja sa bojím vysadnúť na vlastného koňa. Čo by som mala robiť? Jazdec zlý nie som, bolo to nečakané,dobrého trénera v šírom okolí neviem nájsť. Rozmýšľam, že by ma najprv kamarátka vodila, alebo že by som zatiaľ jazdila iba v menšej kruhovke.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2021 00:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jste začátečník, nebo máte něco odježděno? I na jiných koních? Dle výše uvedeného moc zkušeně nevypadáte(za pět koleček neposbírat otěže?) , koník je starý, mladý, zkušený, neježděný, nový, neznáte minulost?
Bohužel, buď jezdt chcete a sednete na cokoliv a kdykoliv nebo nejezdíte, jo hodně to rozhoduje věk, čím jsem starší, tím se víc bojím, ale ne tak, abych se znova na toho koně nevyškrábala.

18.12.2021 08:57
koně

XXX.XXX.174.63

Lejla18 napsal(a):
Dobrý večer.
Mala by som otázku, ako prekonať strach. Mám koníka, je to zlatíčko, ale stalo sa mi, že sa splašil, mne vypadli oťaže z rúk a 5 koliečok som v trysku letela, až som padla. Našťastie sa mi nič nestalo, trochu sa mi krútila hlava, ale pád vyzeral hrozne. Od tedy prešiel mesiac a ja sa bojím vysadnúť na vlastného koňa. Čo by som mala robiť? Jazdec zlý nie som, bolo to nečakané,dobrého trénera v šírom okolí neviem nájsť. Rozmýšľam, že by ma najprv kamarátka vodila, alebo že by som zatiaľ jazdila iba v menšej kruhovke.

V opravdovém trysku se kolečko moc dobře neudrží.To by musel kůň běžet po zdi
Tak to přehodnoťte že třeba rychleji cválal a hrůza ,celých 5koleček
Za druhé ,vy máte svého koně,píšete ,že nejste špatný jezdec.To jste usoudila na základě čeho?
Po tomhle jednom pádu ,kdy jste ze sedla vycestovala odstředivou silou ,plus zafungovala zatracená gravitace ,vám nic nebylo.
A měsíc jste ke koni nešla ,až teď?
Jestli jste z celkem banálního zážitku až tak rozhozená ,asi někde není něco dobře.
Pády jsou celkem normální součástí ježdění.Prostě se stane,že něco neusedíte.A když nebudete jezdit,tak se to usedět nenaučíte .
Trenér vám se strachem asi nijak nepomůže ,to je čistě na vás .
Volba,že se necháte vodit,nebo budete chodit jen někde dokola v ohrádce ,kde se zatím nebojíte, je pro začátek dobré řešení .
Ovšem jak dlouho to bude bavit vašeho koně? Než si třeba zase bude chtít rychleji popoběhnout, i v tom malém kolečku.A vy se zas vysypete a bude to všecko znova?
K takovému postupu by to chtělo ještě někoho,kdo by vám koně normálně pohyboval.
Abyste vy se svými obavami sedala na zvíře psychicky i fyzicky odreagované.Kterému už nebude vadit,že se bojíte ,čímž budete ztuhlá a vůbec. Jezdec ,co se bojí ,dokáže koně vystresovat ,a pak se pořád motáte v uzavřeném kruhu .

18.12.2021 13:23
Nezzie

XXX.XXX.69.49

Poradit nedokážu, jen z vlastní zkušenosti vím...že když mě kůň shodil , ať už se lekl nebo v jiných případech. Tak prostě hned do sedla zpět ..i když člověka všechno bolelo.
Vím, že mému koni můžu věřit a jakýkoli pád byl víceméně nedopatřením.

18.12.2021 14:49
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Vemte si k sobě někoho, sedněte na koně a jděte vedle té osoby, dokud vám to bude příjemné.
Jak začnete cítit nástup panické ataky (já třeba tuhla jak dřevo a vypínaly mi všechny smysly), tak zastavte a počkejte až to přejde pomocí hlubokého dýchání, doprovod koně mezitím chytí. POZOR: výdech musí být delší než nádech, počítejte si to na doby - tím tělu ukážete, že se nic neděje a krize není. Jak se uklidníte, tak pokračujte. Pokud se budete cítit líp, když vás někdo povede, tak ať vás váš doprovod vede + stejný postup jak výše. Dobu jízdy upravte tomu, jak se budete cítit, klidně 15min a konec. Důležité je skončit, když se cítíte na koni klidná a v pohodě, ne když s vámi lomcuje děs.
Až se budete cítit dobře v kroku/zastavení, pak postupně klus a pak až cval. Klus a cval může být lepší ze začátku na lonži, budete se cítit bezpečněji.
Pokud se budete cítit líp, tak tohle začít v ohrazeném prostoru, samozřejmě helma na hlavě a ve vašem případě bych zvážila i investici do páteřáku (můj soukromý tip z obsedání jsou gelové páteřáky na snowboard, jsou o třídu výš něž ty pro koně a nestojí tolik). I když se něco stane a spadnete, budete cítit hodně velký rozdíl.

Pravidlo návratu do sedla v takových případech je nic nehrotit a nedovolit ani koni, aby to dělal. Pokud chcete jít krokem, tak prostě půjdete krokem a bodka, žádné poklusávání nebo cval, protože je kůň zvyklý. Vyběhat se může zvíře ve výběhu.

Koni uberte jádro, pokud má hodně sena, tak jádro stejně nepotřebuje. Pokud je před ježděním viditelně hodně veselý, vylonžujte ho bez jezdce a až pak sedněte.

Strach lze překonat, je to jen fyzická reakce těla na mozek, který hlásí ohrožení a jde s tím pracovat. Já jsem si na koni před lety způsobila těžký posttraumatický stresový syndrom (brutálně mě sejmul, zdrhnul a zabil se) a trvalo mi dlouho se z toho dostat, měla jsem těžké panické ataky jakmile se kůň pohnul jinak než měl, nedalo se to ovládat - zn. ideál pro obsedání mladých koní , no právě ta potřeba pracovat s mladými koňmi mě donutila to účinně řešit.

Berte svůj strach ale i pozitivně - naučí vás to, jak ho zvládat, pokud se teda nerozhodnete raději skončit s ježděním...

Hodně štěstí

18.12.2021 16:27
lenacia

XXX.XXX.235.156

Po 6 letech vlastnění koně, 5 pádech, měsíci ve špitálu a následném strachu, ne přímo z ježdění, ale z rychlejší jízdy, a ne ze zranění jako z té samotné nemocnice a nemožnosti chodit
Sem loni na jaře, po začátku aktivnějšího ježdění řekla:
"Zajímalo by mě, jestli někdy budu cválat."
A trenérka mě donutila cválat hned druhý den 😅
Za mě tedy platí vše co psala Alfi, možná bych vám doporučila k tomu dýchání zpívat, moje první cválání sem prozpívala 😃.
Jinak mi koby poprvé vedly holčiny vedle mě a běžely vedle ní když cválala takže nemohla nikam utéct nebo se právě zplašit.

Lejla18

18.12.2021 21:44
Lejla18

XXX.XXX.228.183

Ďakujem vám za rady, s jazdením a vlastnením koníka určite neprestanem. Včera som sa odhodlala vysadnúť, kamarátka koníka vodila v kroku a kluse. Budem chodiť do pieskovej kruhovky, dám si všetky možné chrániče a myslím si, že ten strach zo mňa postupne opadne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík